• zonlicht en receptoren

De genezende werking van zonlicht (vitamine D) deel 2: Receptoren en vitamine D

2016-11-21T15:02:21+01:00december 5th, 2012|Vitamines en Mineralen|0 Reacties

Laatste update: door

De genezende werking van zonlicht (vitamine D) deel 2: Receptoren

Klik hieronder om deel 1 te lezen:
De genezende werking van zonlicht (vitamine D) deel 1: Intro

Er wordt geschat dat wereldwijd een miljard mensen niet voldoende vitamine D binnenkrijgen. Hiervan wordt gedacht dat dit tekort te wijten is aan onvoldoende blootstelling aan de zon en in sommige gevallen aan een slecht dieet.

In een recent onderzoek waarvan de financiers onder andere de Medical Research Council (MRC), de MS-stichting, de Wellcome Trust en de MS-vereniging van Canada waren, hebben onderzoekers van de Universiteit van Oxford aangetoond in welke mate vitamine D kan interageren  met ons DNA.

De onderzoekers van de Universiteit van Oxford gebruikten een nieuwe DNA sequentiebepaling technologie om de vitamine D receptor binding in het genoom (de volledige verzameling van menselijke genen) in kaart te brengen.

De vitamine D receptor is een eiwit geactiveerd door vitamine D, deze hecht zich aan DNA en beïnvloedt welke eiwitten uit onze genetische code worden gemaakt.

De onderzoekers vonden maar liefst 2.776 bindingsplaatsen voor de vitamine D receptor langs de lengte van het genoom. Deze werden abnormaal geconcentreerd bij een aantal genen geassocieerd met gevoeligheid voor auto-immune aandoeningen zoals de ziekte MS, de ziekte van Crohn, systemische lupus erythematosus (ook wel gewoon "lupus" genoemd) en reumatoïde artritis.

Ook werden deze gevonden bij verschillende kankers zoals chronische lymfatische leukemie en colorectale kanker. Ook is gebleken dat vitamine D een belangrijk effect heeft op de activiteit van 229 genen waaronder IRF8, eerder verbonden met MS, en PTPN2, geassocieerd met de ziekte van Crohn en type 1 diabetes