Vitamines en Mineralen

Laatste Update: 21 november 2016

De genezende werking van zonlicht (vitamine D) deel 2: Receptoren en vitamine D

Klik hieronder om deel 1 te lezen:
De genezende werking van zonlicht (vitamine D) deel 1: Intro

Er wordt geschat dat wereldwijd een miljard mensen niet voldoende vitamine D binnenkrijgen. Hiervan wordt gedacht dat dit tekort te wijten is aan onvoldoende blootstelling aan de zon en in sommige gevallen aan een slecht dieet.

In een recent onderzoek waarvan de financiers onder andere de Medical Research Council (MRC), de MS-stichting, de Wellcome Trust en de MS-vereniging van Canada waren, hebben onderzoekers van de Universiteit van Oxford aangetoond in welke mate vitamine D kan interageren  met ons DNA.

De onderzoekers van de Universiteit van Oxford gebruikten een nieuwe DNA sequentiebepaling technologie om de vitamine D receptor binding in het genoom (de volledige verzameling van menselijke genen) in kaart te brengen.

De vitamine D receptor is een eiwit geactiveerd door vitamine D, deze hecht zich aan DNA en beïnvloedt welke eiwitten uit onze genetische code worden gemaakt.

De onderzoekers vonden maar liefst 2.776 bindingsplaatsen voor de vitamine D receptor langs de lengte van het genoom. Deze werden abnormaal geconcentreerd bij een aantal genen geassocieerd met gevoeligheid voor auto-immune aandoeningen zoals de ziekte MS, de ziekte van Crohn, systemische lupus erythematosus (ook wel gewoon "lupus" genoemd) en reumatoïde artritis.

Ook werden deze gevonden bij verschillende kankers zoals chronische lymfatische leukemie en colorectale kanker. Ook is gebleken dat vitamine D een belangrijk effect heeft op de activiteit van 229 genen waaronder IRF8, eerder verbonden met MS, en PTPN2, geassocieerd met de ziekte van Crohn en type 1 diabetes.

Groepen met een risico op vitamine D tekort

Ervoor zorgen dat je voldoende vitamine D uit enkel natuurlijke voedselbronnen binnenkrijgt is moeilijk. Voor veel mensen is het eten van vitamine D-verrijkte voedingsmiddelen en de blootstelling aan zonlicht essentieel voor het behoud van een gezonde vitamine D-niveau. In sommige groepen zijn voedingssupplementen echter nodig om aan de dagelijkse behoefte aan vitamine D te voldoen

1. Kinderen

Vitamine D helpt botten groeien, goed ontwikkelen en sterk te blijven. Een kind krijgt de meeste van zijn of haar vitamine D uit zonlicht, en een kleine hoeveelheid door het eten van de juiste voeding. Een ernstig vitamine D-tekort kan leiden tot rachitis. Vitamine D tekort is ook gekoppeld aan osteoporose, bepaalde kankers, hartziekten en diabetes.

De meeste kinderen zullen niet genoeg vitamine D uit voeding alleen krijgen. Vitamine D-rijke voedingsmiddelen kunnen een aanvulling zijn op de hoeveelheid vitamine D die een kind binnenkrijgt via de zon.

Levensmiddelen die van nature vitamine D bevatten zijn vette vis (Noordzee zalm, haring, makreel en sardines) en eigeel. Dit zijn voor de meeste kinderen niet bepaald de favoriete snacks.

Kinderen hebben behoefte aan vitamine D voor een goede groei van hun botten en ontwikkeling. Vitamine D helpt ons calcium in het lichaam op te nemen. Baby’s die nog volop in ontwikkeling zitten in de baarmoeder moeten ook vitamine D binnenkrijgen.

Symptomen bij baby's en kinderen

  • Baby's met een ernstige vitamine D-tekort kunnen last krijgen van spierspasmen (krampen), epileptische aanvallen, en problemen met ademhalen. Deze problemen zijn gerelateerd aan het daaruit voortvloeiende lage calcium gehalte.
  • Kinderen met een ernstig tekort kunnen last hebben van een zachte schedel of botten. Hun benen zien er gebogen (kromme benen) uit. Zij kunnen ook klagen over pijn in de botten, vaak in de benen, en spierpijn of spierzwakte. Deze aandoening staat bekend als rachitis.
  • Slechte groei. Lengte wordt vaker negatief beïnvloed dan gewicht. Kinderen met een vitamine D-tekort kunnen terughoudend zijn om te beginnen met lopen.
  • Langzame tandgroei. Kinderen met vitamine D-tekort kunnen relatief laat zijn wanneer hun tandjes inkomen omdat de ontwikkeling van het melkgebit is aangetast.
  • Prikkelbaarheid bij kinderen is vaak te wijten aan vitamine D-tekort.
  • Kinderen met vitamine D-tekort zijn meer vatbaar voor infecties. In ernstige gevallen kunnen problemen met het ademhalen optreden. Ademhaling kan worden beïnvloed als gevolg van zwakke borstspieren en een zachte ribbenkast.
  • In zeldzame gevallen kan een extreem lage vitamine D-spiegel zwakte van de hartspier veroorzaken (cardiomyopathie).
  • Als vrouwen niet genoeg vitamine D tijdens de zwangerschap hebben dan kunnen hun kinderen op iets latere leeftijd neonatale hypocalciëmie (te weinig calcium in het bloed) of rachitis ontwikkelen.

2. Bij zwangerschap

Uit nieuw onderzoek blijkt dat vrouwen die een hoge doses vitamine D tijdens de zwangerschap gebruiken een sterk verminderde kans hebben op complicaties, met inbegrip van zwangerschapsdiabetes, vroeggeboorte, en infecties.

Op basis van de bevindingen raden de wetenschappers aan dat zwangere vrouwen elke dag 4.000 internationale eenheden (IE) vitamine D nemen–dit is minstens 10 keer zoveel als wordt aanbevolen door verschillende gezondheidsgroepen.

Vrouwen in de studie die 4.000 IE van de vitamine dagelijks namen in hun tweede en derde trimester hadden geen last van de extra vitamine D inname, maar ze hadden de helft aantal zwangerschap-gerelateerde complicaties als vrouwen die ‘slechts’ 400 IE vitamine D per dag namen.

Het lichaam heeft vitamine D nodig om de juiste niveaus van calcium en fosfor te hebben, deze helpen bij het opbouwen van de botten en tanden van de ongeboren baby. Een vitamine D-tekort tijdens de zwangerschap kan leiden tot groeiachterstand en skeletafwijkingen.

Het kan ook invloed hebben op het geboortegewicht.

Bij een gebrek aan vitamine D tijdens de zwangerschap kan de baby een tekort hebben aan de vitamine bij de geboorte. Dit geeft een verhoogd risico op rachitis (wat kan leiden tot bot breuken en vervormingen), abnormale groei van de botten, en vertraagde lichamelijke ontwikkeling.

De resultaten kunnen langdurig zijn: Onderzoekers geloven dat een vitamine D-tekort tijdens de zwangerschap botontwikkeling en het immuunsysteem kan beïnvloeden vanaf de geboorte tot volwassenheid.

Een tekort aan vitamine D is ook in verband gebracht met een groter risico op zwangerschapscomplicaties, met inbegrip van preeclampsie, en een hogere kans dat de aanstaande moeder een keizersnede nodig heeft.

3. Bij ouderen

Veroudering, zelfs bij gezonde oudere mensen, gaat gepaard met een vermindering van spiermassa en spierkracht. Het geleidelijke verlies van spierkracht (onder een bepaalde grens) kan resulteren in functionele beperkingen, de behoefte aan hulp bij de uitvoering van dagelijkse activiteiten, en een verhoogd risico op vallen en non-vertebrale fracturen.

[pullquote]Daarom is het behoud van spierkracht bij ouderen van groot belang.[/pullquote]

Vitamine D tekort is geassocieerd met spierzwakte en komt vaak voor bij oudere mensen. Oudere mensen zijn gevoelig voor vitamine D- tekort vanwege verschillende risicofactoren: verminderde inname via de voeding, verminderde blootstelling aan zonlicht, een minder dikke huid, verminderde intestinale absorptie en verminderde hydroxylering in de lever en de nieren.

Van 824 ouderen van > 70 jaar uit 11 Europese landen, hadden 36% van de mannen en 47% van de vrouwen een duidelijk tekort aan vitamine D.

Spierzwakte als gevolg van vitamine D-tekort betreft voornamelijk de proximale spiergroepen en openbaart zich door een zwaar gevoel in de benen, mensen die gemakkelijk vermoeit raken, en moeite met een trap opgaan of uit een stoel overeind komen, dit tekort kan echter worden verholpen door het aan te vullen met supplementen of andere middelen. Spieratrofie- in het bijzonder type II-vezels is histopathologisch beschreven.

Genoeg vitamine D helpt ook het voorkomen van valpartijen bij ouderen. Onderzoekers merkten op dat mensen die niet genoeg vitamine D hadden vaker de neiging hadden te vallen dan andere mensen.

Onderzoekers kwamen erachter dat het nemen van een vitamine D-supplement het risico van vallen bij ouderen met maar liefst 22% vermindert.

Hogere doses vitamine D zijn effectiever dan lagere doses. Een studie wees uit dat het nemen van 800 IE vitamine D de kans op vallen verkleind, maar lagere doseringen dit niet deden. Ook vitamine D in combinatie met calcium, maar niet calcium alleen, kan vallen helpen voorkomen door de bloeddruk helpen verminderen. Deze combinatie voorkomt meer valincidenten bij vrouwen dan bij mannen.

Vaak gestelde vragen over zonnebanken en vitamine D

Faq vitamineD
Waarom zou ik niet gewoon een zonnebank gebruiken in plaats van de zon?
Niet alle zonnebanken zijn namelijk hetzelfde. Sommigen gebruiken lampen die alleen UVA-licht uitstralen, sommige hebben UVA-en UVB-licht, en anderen hebben weer UVA, UVB en UVC licht.

UVC-licht wordt normaal geblokkeerd door de ozon en is zeer schadelijk voor ons, dus dit zou altijd vermeden moeten worden.UVA-licht zorgt ervoor dat de huid snel bruin wordt en heeft de voorkeur bij zonnestudio’s aangezien de meeste mensen een kleurtje willen en zich niet druk maken over een tekort aan vitamine D.

UVA-stralen zijn echter niet bevorderlijk voor de productie van vitamine D. UVB-licht is de enige golflengte die de productie van vitamine D bevorderd, dus alleen lampen die UVB licht uitstralen hebben mogelijke voordelen.

De verhouding van UVA: UVB-licht van de zon is 10:1 en 20:1.
Maar sommige bruiningslampen hebben een verhouding die wel vijf tot tien keer zo hoog is - 100:1! Wat dit betekent voor het risico op kanker is nog steeds niet helemaal duidelijk, maar een hoge mate van UVA blootstelling is waarschijnlijk een slecht idee.

Er zijn een aantal studies bekend die aantonen dat mensen die gebruik maken van zonnebanken vaker last krijgen van huidkanker. Het is echter niet altijd duidelijk wat voor soort UV licht deze mensen gebruikten, wat de UVA: UVB ratio’s waren, en of ze misschien gewoon te lang onder de zonnebank hebben gelegen.

Een betere optie
Ander onderzoek toont aan dat mensen die gebruik maken van zonnestudio’s een gezonde hoeveelheid vitamine D hebben.

Hoewel het niet altijd duidelijk is moet je altijd voorzichtig met zonnebanken zijn aangezien de lampen erg sterk kunnen zijn en een UV-index hebben van ongeveer 7-8!  [pullquote]De veiligste manier is door gewoon genoeg zonlicht te krijgen.[/pullquote]

Klik hieronder om deel 3 te lezen:
De genezende werking van zonlicht (vitamine D) deel 3: Heb ik een tekort aan vitamine D?

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share