Dieet

Laatste Update: 16 januari 2017

De gezondheidsvoordelen van een vegetarisch dieet

Meer en meer mensen kiezen ervoor om vlees van het menu te schrappen of om het niet meer dagelijks te eten. Deze nieuwe vegetariërs en de zogenaamde flexitariërs hebben verschillende motivaties om minder of geen vlees te consumeren. Sommige mensen doen het omdat ze het niet eens zijn met de wijze waarop dieren worden behandeld in de voedingsindustrie.

Anderen doen het omdat dagelijks vlees eten te duur wordt, zeker als men graag kwaliteitsvlees op tafel zet. Maar veel mensen eten ook minder vlees omwille van gezondheidsredenen.

We bekijken vandaag waarom een (deeltijds) vegetarisch dieet beter is voor je gezondheid.

Het is beter voor je hart en bloedvaten

Een grootschalig Amerikaans onderzoek bevestigde dit onlangs nogmaals. In het bewuste onderzoek werden 45.000 volwassenen gevolgd. 15.000 onder hen waren vegetariërs. Op lange termijn bleken de vegetariërs 32 procent minder hartaanvallen te hebben dan hun vleesetende medemens. Ze hadden ook een merkbaar lagere bloeddruk en hun cholesterolwaarden waren veel gezonder. De onderzoekers denken dat het verschil te verklaren valt doordat mensen die vlees uit hun dieet schrappen één van de belangrijkste bronnen van slechte cholesterol en verzadigde vetten vermijden. Dit zorgt ervoor dat hun aders minder snel dichtslibben.

Opmerkelijk ook: zelfs mensen die minder dan vijf jaar geleden met een vegetarisch dieet gestart waren bleken een lager risico op hart- en vaatziekten te lopen.

Er lijkt een verband te zijn tussen kanker en het eten van vlees

Een al bijna even grootschalig onderzoek, maar deze keer enkel bij vrouwen, werd onlangs gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrif 'British Journal of Cancer'. Vrouwen die veel rood vlees en industrieel verwerkt vlees aten hadden een opvallend hoger risico op het krijgen van borstkanker. Andere studies legden dan weer een link tussen het consumeren van vlees en het ontwikkelen van darm-, prostaat- en pancreaskanker. De verklaring? Vetrijk voedsel stimuleert de productie van hormonen die aan de basis kunnen liggen van bepaalde types kanker.

Het is gemakkelijker een goed gewicht te handhaven

gezonde leefstijlToegegeven, een mooi figuur hebben is op zich niet noodzakelijk een teken van een goede gezondheid, maar ernstig overgewicht is natuurlijk wel degelijk ongezond. En je houdt je gewicht nu eenmaal makkelijker onder controle als je minder of geen vlees eet. Ons lichaam en metabolisme hebben nog niet de tijd gehad zich aan te passen aan ons moderne vleesrijke dieet. Het dagelijks eten van vlees is een fenomeen dat pas heel recent mogelijk is geworden als je kijkt naar de menselijke evolutie.

Voor duizenden jaren was vlees uitzonderlijk en leefden we op een vegetarisch dieet met veel fruit, groenten en noten.

Een studie toonde zelfs aan dat als twee groepen mensen dezelfde hoeveelheid calorieën aten maar de ene groep vlees op het menu kreeg en de andere niet, de groep vleeseters toch veel sneller verdikte dan de vegetariërs.

Om het verouderingsproces te vertragen

Aan de universiteit van Oxford volgden wetenschappers 12 jaar lang een groep vegetariërs en een groep mensen die wel regelmatig vlees aten. Ze constateerden dat de groep vegetariërs gemiddeld zes jaar langer leefden. Vegetariërs vervangen immers vaak de calorieën die anderen uit vlees zouden halen door meer groenten en fruit te eten. Deze bevatten op hun beurt veel vezels, phytonutriënten, antioxidanten, vitamines en mineralen die het immuunsysteem versterken en het verouderingsproces vertragen.

Om toxische stoffen te vermijden

Vlees, zeker de niet-biologische variant, bevat jammer genoeg vaak giftige of op z'n minst ongezonde stoffen. Denk daarbij aan hormonen, onkruidverdelgers, pesticiden en antibiotica. Deze stoffen lossen zich op in het vet van de dieren en gaan zo rechtstreeks mee op je bord. En dan zijn er ook nog de vele virussen en bacteriën die vaak in vlees worden aangetroffen: salmonella, toxoplasmose, trichinella... Het zou niet mogen en er wordt op gecontroleerd natuurlijk maar jammer genoeg zijn deze controles niet sluitend en worden de giftige stoffen en bacteriën dus niet altijd opgemerkt voor het vlees de supermarkt bereikt.

Conclusie?

We kunnen niet ontkennen dat een goed stukje vlees op tijd en stond best lekker kan zijn. En het kan moeilijk zijn om volledig op een vegetarisch dieet over te schakelen. Maar het is wel goed even stil te staan bij de gevolgen die het eten van te veel vlees of vlees van slechte kwaliteit (niet biologisch, industrieel verwerkt vlees) op je gezondheid kan hebben. Veel mensen die op een, eventueel deeltijds, vegetarisch dieet zijn overgestapt zeggen dat het eigenlijk makkelijker was dan ze dachten. Misschien moet jij het ook eens proberen?

Ben jij iemand die graag vlees eet of kies je bewust voor vegetarisch? Laat het me weten in jouw reactie!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. hallo jack,
  ik reageer hier even op jij vroeg onze menig of we graag vlees of vegatarische zijn
  nu wij eten heel graag vlees maar als het er niet bij zit dan maken we daar geen probleem van
  gr leen en anneke

 2. Sinds gisteren per direct besloten in elk geval rundervlees en varkensvlees voor langere tijd niet meer te nuttigen. Ik voel me er beter bij dit niet meer te eten. Idd door de bio-industrie. Een druppel water op een gloeiende plaat, maar toch. Ook ben ik overtuigd van de gezondheidsvoordelen van minder tot geen vlees eten.
  Voorlopig dus enkel vegetarisch. Gisteren een heerlijke pastasaus zonder gehakt... heerlijk!! En verder een tot 2 x per week vis. ❤it!

  1. Dit is een heel goed begin, Saskia. Zeker gezien het feit dat je jezelf er beter bij voelt, zal het niet lastig zijn om vol te houden.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share