Heb je al gehoord van Quinoa ? Steeds vaker zie je dit product ook bij ons in de supermarkt liggen. Het lijkt een graanproduct maar dat is het eigenlijk niet. En het blijkt een hele reeks gezondheidsvoordelen te bieden. Welke zoal? Daar kom je na het lezen van dit artikel achter!
Quinoa is een zogenaamd 'pseudo-graan', een breedbladige plant die op dezelfde manier als graan verwerkt wordt in voedingsproducten. De plant is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika en werd door Spaanse kolonisten naar Europa gebracht.
Quinoa's wit-geel-grijze zaadjes zijn erg voedzaam, rijk aan proteïnes en vetvrij. De toenmalige kolonisten vonden het echter niet erg lekker en plantten liever maïs. Maar recent is Quinoa terug aan populariteit aan het winnen en dan voornamelijk doordat een aantal wetenschappelijke studies aantoonden hoe voedzaam en gezond het is en hoe het erg behulpzaam kon zijn in de strijd tegen nierproblemen of tegen een hoge cholesterol.
De voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties heeft 2013 zelfs officieel uitgeroepen tot 'het jaar van Quinoa'. Ten gevolge van een campagne van de Boliviaanse regering en met de steun van veel Centraal- en Zuid-Amerikaanse landen wordt Quinoa nu door de VN erkend als een voedingsmiddel met een “hoge voedingswaarde, indrukwekkende biodiversiteit en een belangrijke rol in het bereiken van wereldwijde voedselveiligheid.”
Hoewel Quinoa voor veel mensen nog onbekend is hoopt de VN dat meer en meer mensen zullen leren hoe Quinoa te gebruiken in de keuken. Moeilijk te bereiden is het immers niet, gezond des te meer.
Quinoa, het supervoedsel
Waarom noemt men Quinoa een supervoedsel? Omdat het boordevol voedingsstoffen zit: het bevat 9 essentiële aminozuren die onze spieren hun bouwstenen leveren. Het bevat magnesium dat onze spieren en bloedvaten helpen ontspannen. En de vele vezels zorgen dat het onze maag goed vult en dat ons spijsverteringsstelsel gezond blijft.
Gewoonlijk worden Quinoa-zaadjes gekookt of in sommige bereidingen geroosterd. Ze kunnen gebruikt worden in risotto, pilaf, pudding, slaatjes... net zoals je rijst gebruikt. Maar in tegenstelling tot rijst heeft Quinoa een laag gehalte aan zetmeel waardoor het niet kleverig wordt.
In een ontbijt kan het ook erg lekker zijn als vervanger van havermout, gemengd met wat vers fruit bijvoorbeeld. Ook 's avonds kan je het zonder problemen eten omdat het zo gemakkelijk verteerd en dus niet zwaar op de maag blijft liggen.
Je kan het zelfs in koekjes verwerken door Quinoa-deeg te gebruiken. En het is ook perfect geschikt om noedels mee te maken. Om dit alles op smaak te brengen gebruik je kruiden, bouillon, groenten, champignons... Hoe je het bereid kan je volledig laten bepalen door je eigen smaak, dit product is erg veelzijdig!
Gezondheidsvoordelen
Indien we Quinoa vergelijken met andere graanproducten zoals maïs of tarwe merken we vooral op dat het veel hogere waardes aan calcium, ijzer, magnesium, zink, kalium, fosfor, koper en mangaan bevat. Al deze stoffen zijn erg belangrijk voor de goede werking van onze spieren, ons hart en ons zenuwstelsel. Omdat het zoveel calcium bevat is het ook een perfect alternatief voor veganisten of mensen die lactose-intolerant zijn.
Studies lijken aan te tonen dat Quinoa kan helpen bij de preventie en behandeling van aderverkalking, diabetes en insuline-resistentie. Het helpt ook in de strijd tegen bacteriële- en schimmelinfecties (zoals candida). Het werkt als een probiotica, dat wil zeggen dat het een goede darmflora (met gezonde bacteriën) helpt in stand houden. En voor mensen met gluten-intolerantie en de ziekte van Coeliakie is het ook geschikt want het bevat geen gluten.
Quinoa bevat ook lysine. Dit aminozuur is essentieel voor mensen want het helpt bij de opname van calcium. Dit is erg nuttig bij het herstel van operaties, de opbouw van spier proteïnes en lichaamsweefsel. De vitamines B die het bevat geeft je extra energie en de magnesium helpt om migraine te verlichten en te ontspannen. De combinatie van vezels en proteïnes maakt het erg geschikt voor mensen die een vermageringsdieet volgen.
Samenvattend
Je ziet het, redenen genoeg om Quinoa het nieuwe supervoedsel te noemen. Hoewel nieuw misschien niet de juiste term is voor een product dat reeds door de Inca's verbouwd werd. Maar zoveel duizenden jaren later is het dus hoog tijd dit voedingsmiddel te herontdekken.
Gebruik jij het regelmatig in de keuken of heb je er op z'n minst al van geproefd? Wat vind je ervan? Welke bereidingen kan jij aanbevelen? Laat het me allemaal weten in jouw reactie!