De gezondheidsvoordelen van Quinoa

2017-01-18T07:01:59+01:00augustus 30th, 2013|Voedingsadvies|0 Reacties

Laatste update: door

De gezondheidsvoordelen van Quinoa

Heb je al gehoord van Quinoa ? Steeds vaker zie je dit product ook bij ons in de supermarkt liggen. Het lijkt een graanproduct maar dat is het eigenlijk niet. En het blijkt een hele reeks gezondheidsvoordelen te bieden. Welke zoal? Daar kom je na het lezen van dit artikel achter!

Quinoa is een zogenaamd 'pseudo-graan', een breedbladige plant die op dezelfde manier als graan verwerkt wordt in voedingsproducten. De plant is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika en werd door Spaanse kolonisten naar Europa gebracht.

Quinoa's wit-geel-grijze zaadjes zijn erg voedzaam, rijk aan proteïnes en vetvrij. De toenmalige kolonisten vonden het echter niet erg lekker en plantten liever maïs. Maar recent is Quinoa terug aan populariteit aan het winnen en dan voornamelijk doordat een aantal wetenschappelijke studies aantoonden hoe voedzaam en gezond het is en hoe het erg behulpzaam kon zijn in de strijd tegen nierproblemen of tegen een hoge cholesterol.

De voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties heeft 2013 zelfs officieel uitgeroepen tot 'het jaar van Quinoa'. Ten gevolge van een campagne van de Boliviaanse regering en met de steun van veel Centraal- en Zuid-Amerikaanse landen wordt Quinoa nu door de VN erkend als een voedingsmiddel met een “hoge voedingswaarde, indrukwekkende biodiversiteit en een belangrijke rol in het bereiken van wereldwijde voedselveiligheid.”

Hoewel Quinoa voor veel mensen nog onbekend is hoopt de VN dat meer en meer mensen zullen leren hoe Quinoa te gebruiken in de keuken. Moeilijk te bereiden is het immers niet, gezond des te meer.

Quinoa, het supervoedsel

Waarom noemt men Quinoa een supervoedsel? Omdat het boordevol voedingsstoffen zit: het bevat 9 essentiële aminozuren die onze spieren hun bouwstenen leveren. Het bevat magnesium dat onze spieren en bloedvaten helpen ontspannen. En de vele vezels zorgen dat het onze maag goed vult en dat ons spijsverteringsstelsel gezond blijft.

Gewoonlijk worden Quinoa-zaadjes gekookt of in sommige bereidingen geroosterd. Ze kunnen gebruikt worden in risotto, pilaf, pudding, slaatjes... net zoals je rijst gebruikt. Maar in tegenstelling tot rijst heeft Quinoa een laag gehalte aan zetmeel waardoor het niet kleverig wordt.

In een ontbijt kan het ook erg lekker zijn als vervanger van havermout, gemengd met wat vers fruit bijvoorbeeld. Ook 's avonds kan je het zonder problemen eten omdat het zo gemakkelijk verteerd en dus niet zwaar op de maag blijft liggen.

Je kan het zelfs in koekjes verwerken door Quinoa-deeg te gebruiken. En het is ook perfect geschikt om noedels mee te maken. Om dit alles op smaak te brengen gebruik je kruiden, bouillon, groenten, champignons... Hoe je het bereid kan je volledig laten bepalen door je eigen smaak, dit product is erg veelzijdig!

Gezondheidsvoordelen

Indien we Quinoa vergelijken met andere graanproducten zoals maïs of tarwe merken we vooral op dat het veel hogere waardes aan calcium, ijzer, magnesium, zink, kalium, fosfor, ko