De gezondheidsvoordelen van Sushi

2017-01-16T08:48:02+01:00november 8th, 2013|Voedingsadvies|2 Reacties

Laatste update: door

De gezondheidsvoordelen van Sushi

Een écht avondje uit, tenminste als je hier liefhebber van bent: Sushi bij de Japanner. Dit eten heeft de laatste 10 jaar een enorme vlucht genomen.

Sushi kun je inmiddels in allerlei vormen terugvinden in het straatbeeld: van super-gespecialiseerde restaurants waar échte sushi-koks de heerlijkste hapjes maken, tot en met de fastfood-variant hiervan. Hierbij kun je soms vraagtekens zetten bij de kwaliteit hiervan, maar dat is een heel ander verhaal.

We gaan in dit artikel eens nader bekijken wat sushi nu precies is, waar het vandaan komt, welke soorten er zijn en natuurlijk wat de sushi bij kan dragen aan onze gezondheid.

De geschiedenis van de sushi

In de westerse wereld is sushi misschien vrij nieuw, maar de historie rond de sushi stamt al vanaf de 4de eeuw voor het begin van onze jaartelling. In die tijd, in Zuidoost-Azië, was het nog niet perfect mogelijk om zoetwatervis voor een langere tijd te bewaren. Daarom werd de vis in gekookte rijst gelegd.

Door het gistingsproces van de rijst bleef de vis beter vers en kon op deze manier wel een jaar lang bewaard worden. In tegenstelling tot nu, werd in die tijd de rijst weggegooid en alleen de vis opgegeten. De smaak van de vis was prima, dus verspreidde deze techniek zich al snel via China naar Japan.

In Japan deed men dat anders. Daar at men heel graag rijst bij de vis, dus werd de rijst niet meer weggegooid maar met de vis opgegeten. In een latere tijd, we spreken nu van de 16de eeuw, werd de vis zelfs al opgegeten voordat het gistingsproces van de rijst was begonnen. De rijst had een licht zurige smaak en dat was niet bij iedereen even populair. Daarom was in eerste instantie de combinatie vis en rijst vooral een gerecht voor de armen.

Later werd er rijstazijn aan de rijst toegevoegd. Dit verbeterde de gistgeur, de smaak bleef hetzelfde en het gisten van de rijst kon uiteindelijk helemaal overgeslagen worden.

In de 18de eeuw begonnen de Japanners in Edo (nu bekend als Tokyo) kleine bolletjes rijst op straat te verkopen, afgedekt met een stukje vis. Deze variant staat nu inmiddels bekend onder de naam Nigiri Sushi. Er ontstonden steeds meer varianten door het gebruik van allerlei soorten vis en groenten.

De sushi, in al haar varianten, werd steeds populairder als snack om tussendoor op te eten, want iedereen had het druk en had weinig tijd. Na de zware aardbeving van 1923 werd Edo volledig verwoest en verspreidden de sushimakers zich over het hele land, samen met de kennis van het maken van de sushi.

[pullquote]Vanaf 1950 waaide de sushi over naar Amerika en later ook naar Europa.[/pullquote]

Na verloop van tijd ontstonden er diverse lokale varianten van de sushi. Zo is in Californië (Amerika) bijvoorbeeld de Uramaki ontstaan, en in Canada ontstond zelfs de Sushi-Pizza.

Tegenwoordig wordt sushi in restaurants nog met de hand gemaakt, maar daar hangt een prijskaartje aan. Ook zijn er inmiddels machines die op een snelle, hygiënische, efficiënte en dus goedkope manier sushi kunnen maken. Sushi kun je ook kant-en-klaar kopen in de supermarkt, voor meestal een fors lagere prijs. Bedenk wel dat kwaliteit en smaak altijd zijn prijs heeft!

De beste sushi vind je nog steeds in een restaurant met een échte sushi-kok!

De ingrediënten en hun gezondheidsvoordelen

Om de gezondheidsvoordelen van de sushi te kunnen be