Voedingsadvies

Laatste Update: 16 januari 2017

De gezondheidsvoordelen van Sushi

Een écht avondje uit, tenminste als je hier liefhebber van bent: Sushi bij de Japanner. Dit eten heeft de laatste 10 jaar een enorme vlucht genomen.

Sushi kun je inmiddels in allerlei vormen terugvinden in het straatbeeld: van super-gespecialiseerde restaurants waar échte sushi-koks de heerlijkste hapjes maken, tot en met de fastfood-variant hiervan. Hierbij kun je soms vraagtekens zetten bij de kwaliteit hiervan, maar dat is een heel ander verhaal.

We gaan in dit artikel eens nader bekijken wat sushi nu precies is, waar het vandaan komt, welke soorten er zijn en natuurlijk wat de sushi bij kan dragen aan onze gezondheid.

De geschiedenis van de sushi

In de westerse wereld is sushi misschien vrij nieuw, maar de historie rond de sushi stamt al vanaf de 4de eeuw voor het begin van onze jaartelling. In die tijd, in Zuidoost-Azië, was het nog niet perfect mogelijk om zoetwatervis voor een langere tijd te bewaren. Daarom werd de vis in gekookte rijst gelegd.

Door het gistingsproces van de rijst bleef de vis beter vers en kon op deze manier wel een jaar lang bewaard worden. In tegenstelling tot nu, werd in die tijd de rijst weggegooid en alleen de vis opgegeten. De smaak van de vis was prima, dus verspreidde deze techniek zich al snel via China naar Japan.

In Japan deed men dat anders. Daar at men heel graag rijst bij de vis, dus werd de rijst niet meer weggegooid maar met de vis opgegeten. In een latere tijd, we spreken nu van de 16de eeuw, werd de vis zelfs al opgegeten voordat het gistingsproces van de rijst was begonnen. De rijst had een licht zurige smaak en dat was niet bij iedereen even populair. Daarom was in eerste instantie de combinatie vis en rijst vooral een gerecht voor de armen.

Later werd er rijstazijn aan de rijst toegevoegd. Dit verbeterde de gistgeur, de smaak bleef hetzelfde en het gisten van de rijst kon uiteindelijk helemaal overgeslagen worden.

In de 18de eeuw begonnen de Japanners in Edo (nu bekend als Tokyo) kleine bolletjes rijst op straat te verkopen, afgedekt met een stukje vis. Deze variant staat nu inmiddels bekend onder de naam Nigiri Sushi. Er ontstonden steeds meer varianten door het gebruik van allerlei soorten vis en groenten.

De sushi, in al haar varianten, werd steeds populairder als snack om tussendoor op te eten, want iedereen had het druk en had weinig tijd. Na de zware aardbeving van 1923 werd Edo volledig verwoest en verspreidden de sushimakers zich over het hele land, samen met de kennis van het maken van de sushi.

[pullquote]Vanaf 1950 waaide de sushi over naar Amerika en later ook naar Europa.[/pullquote]

Na verloop van tijd ontstonden er diverse lokale varianten van de sushi. Zo is in Californië (Amerika) bijvoorbeeld de Uramaki ontstaan, en in Canada ontstond zelfs de Sushi-Pizza.

Tegenwoordig wordt sushi in restaurants nog met de hand gemaakt, maar daar hangt een prijskaartje aan. Ook zijn er inmiddels machines die op een snelle, hygiënische, efficiënte en dus goedkope manier sushi kunnen maken. Sushi kun je ook kant-en-klaar kopen in de supermarkt, voor meestal een fors lagere prijs. Bedenk wel dat kwaliteit en smaak altijd zijn prijs heeft!

De beste sushi vind je nog steeds in een restaurant met een échte sushi-kok!

De ingrediënten en hun gezondheidsvoordelen

Om de gezondheidsvoordelen van de sushi te kunnen begrijpen, moeten we deze even ontleden. Over het algemeen bestaat de sushi uit maximaal 4 onderdelen:

Groente

groenteDe groente die in de sushi gebruikt wordt, is over het algemeen bekende groente die we normaal ook eten. Daar is in de meeste gevallen niks Japans aan. De meest gebruikte groenten zijn avocado, wortels, sojabonen, asperge, maïs en komkommer.

Onnodig te zeggen dat verse groenten heel erg gezond zijn, met name door de aanwezigheid van anti-oxidanten. Deze antioxidanten zijn in staat om de vrije radicalen in je lichaam te neutraliseren.

Vis

zalm is gezondNaast de rijst, staat sushi vooral bekend om het gebruik van rauwe vis. Het is juist dit ingrediënt wat de meeste mensen erg tegenstaat en dus beslist géén sushi eten. Niet in alle sushi wordt vis gebruikt, en het is in sommige gevallen ook niet altijd rauw.

Voor rauwe vis wordt bijvoorbeeld alleen zeevis gebruikt. Zoetwatervis rauw eten is niet slim in verband met de mogelijke aanwezigheid van parasieten en ander ongedierte.

Daarom wordt zoetwatervis altijd eerst gebakken voordat het in de sushi wordt verwerkt. De meest gebruikte vissoorten voor de sushi zijn makreel, tonijn en zalm.

Vis is qua gezondheid een belangrijk product. Vis, en zeevruchten in het algemeen, zijn een belangrijke bron van omega-3 vetten. Deze vetten zijn de best denkbare vetten voor je lichaam en je gezondheid. Door het voedingscentrum wordt aangeraden om minimaal één keer per week vis te eten, en bij voorkeur twee keer per week.

Zeewier

De meesten zullen sushi vaak herkennen aan dat groene velletje wat de rijst en vis bij elkaar moet houden. Dit velletje is een volledig natuurlijk product en is ‘gewoon’ zeewier. In vroeger tijden werd dit zeewier gewoon in de haven uit het water gevist, gedroogd en verwerkt in de sushi. Tegenwoordig is er een hele grote industrie die niets anders doet dan zeewier kweken, drogen en verwerken tot handelbare velletjes voor de sushi-industrie.

Dit zeewier, genaamd Nori, wordt gebruikt door de typerende vissmaak die dit zeewier heeft. De vissmaak van de sushi komt namelijk niet zozeer van de rauwe vis, maar van het zeewier.

Nori is een rijke bron van vitaminen en mineralen. Het zeewier is een volledig natuurlijk product en bevat onder andere ijzer, fosfor, calcium en de vitamines K, E, C, B12, B6, B2 en B1. Onnodig te zeggen dat dit allemaal stuk voor stuk heel goed is voor je lichaam.

Botan-rijst

Voor de sushi wordt over het algemeen Botan-rijst of kleefrijst gebruikt. Door de kleverige structuur blijft deze lekker plakken en op deze manier kun je de kleine hapjes vorm geven zonder dat het op het bord of tijdens het eten uit elkaar valt. Helaas is Botan-rijst eigenlijk gewone witte rijst, dus helemaal ontdaan van de vezel en daarmee van het grootste deel van de gezondheidsvoordelen hiervan.

Wat overblijft is een caloriearme, vullende massa die zorgt dat je snel een vol gevoel krijgt. Maar schijn bedriegt, want rijst wordt vrij snel verteerd door de maag waardoor de koolhydraten heel snel opgenomen worden door het lichaam waardoor de bloedsuikerspiegel gaat stijgen.

Beter is om sushi te eten met zilvervliesrijst of een andere rijstsoort waar die niet van de vezel ontdaan is. Maar aangezien dit niet kleeft, wal dit waarschijnlijk nooit op de markt komen. Het onderdeel rijst van de sushi is dus niet erg slecht voor je gezondheid, maar er zijn ook geen voordelen. De smaak van de rijst is heel licht zuur door het gebruik van rijstazijn. Ook wordt er vaak een zoete rijstwijn en een klein beetje zout aan de rijst toegevoegd.

Naast de sushi zelf, zijn er ook nog een paar sauzen die het vermelden beslist waard zijn:

Sojasaus

Je kunt, als je dat wilt, de sushi in de saus dippen en daarna lekker opeten. In de meeste restaurants kun je vaak kiezen uit twee of meer varianten. Meestal de gewone versie en een zoetere versie. Sojasaus is goed voor de bloedvaten en het beendergestel.

Maar als je té veel sojasaus eet remt het bepaalde enzymen in je lichaam, kan het de oorzaak zijn van een slechte spijsvertering en kan het de hormoonhuishouding volledig in de war schoppen. Een overmaat aan soja in het algemeen zorgt voor een lager testosteron-niveau, met andere woorden: een lager libido en dus geen zin in seks.

In vroeger tijden werd dit zelfs flink gebruikt in het dieet van monniken om op deze manier de seksuele lusten, die uiteraard niet gewenst waren, te onderdrukken. Overdrijf dus niet met de soja!

Wasabi

Op het moment dat de ober het bord sushi komt brengen, zie je altijd in een hoekje van het bord een ondefinieerbaar hoopje groen spul liggen. Heb je het al eens geproefd? Dan heb je daarna waarschijnlijk wel een paar glazen water gedronken! Wasabi is een extreem scherp sausje wat je met extreem kleine hoeveelheden moet eten. Niet omdat het gevaarlijk is, maar de scherpe smaak is erg extreem. De wasabi saus staat bekend om haar antibacteriële werking.

Tip: een sushi-restaurant uitkiezen

Sushi-restaurants en bars schieten overal als paddenstoelen uit de grond. Helaas zijn niet alle sushi-gelegenheden even goed bezocht wat een gevaar voor de verse ingrediënten oplevert. Voordat je gaat reserveren, verzeker jezelf er van dat het restaurant goed bezocht is, zodat de ingrediënten snel rouleren in de keuken.

Het zou beslist niet de eerste keer zijn dat iemand een voedselvergiftiging oploopt bij het eten van bedorven sushi doordat de verse ingrediënten, of de sushi zelf, te lang buiten de koeling hebben gestaan.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Hallo Jack,

    Ik wil het product Vayuvit PH Booster van jullie gaan proberen. Ik denk dat het me zou kunnen helpen.
    Verkopen jullie ook de PH stips om te kijken of het klopt dat mijn waarden niet juist zijn.
    En zo ja, wat zijn hiervan de kosten?

    Hartelijk bedankt en groeten van Joke Snel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share