Fibromyalgie Behandeling

Laatste Update: 11 november 2016

De rol van (te lage) serotonine en fibromyalgie

Chronische klachten zoals fibromyalgie maar ook een prikkelbare darm syndroom komt veelal door de communicatie tussen de hersenen en zenuwen in het lichaam. Wanneer daar een onbalans heerst kunnen er pijnklachten optreden.

Deze theorie heeft veel aanhang, als één van de onderliggende oorzaken van fibromyalgie. In dit artikel wil ik hier wat dieper op induiken om te kijken waardoor pijn veroorzaakt wordt.

Serotonine is een neurotransmitter en dat betekent dat het verantwoordelijk is voor het versturen en handhaven van signalen tussen neuronen en andere cellen in het lichaam. De neurotransmitters zorgen ervoor dat bijvoorbeeld je hart pompt, je kunt ademen etc. Aangezien over dit wonderlijke proces een heel boek geschreven kan worden, zal ik het kort houden.

Studies laten zien dat mensen met chronische vermoeidheidssyndroom en/of fibromyalgie te veel of te weinig serotonine hebben. Het gevolg is dat de hersenen niet optimaal gebruik maken van serotonine waardoor er problemen ontstaan.

Verder kan het ook zijn wanneer dit proces niet goed werkt dat er slaapproblemen of zelfs slapeloosheid ontstaat. Dit komt omdat serotonine ook de aanmaak van melatonine beïnvloed. Melatonine is een hormoon voor een goed dag- en nachtritme.

Veel mensen met fibromyalgie hebben problemen met slapen, hierdoor raakt de stofwisseling op de hobbel waardoor het immuunsysteem verzwakt wordt. Verder is serotonine ook belangrijk om pijn te verminderen.

Het kan dus heel goed zijn wanneer er te weinig serotonine in het lichaam zit, pijnklachten erger worden of zelfs onnodig veroorzaakt worden in de tenderpoints. Onderzoek onderbouwd deze theorie doordat  veel mensen met fibromyalgie drie keer zo veel van een bepaalde stof hebben die nauw samenhangt met lage serotonine.

Symptomen van een serotonine tekort

 

Wel moet gezegd worden dat de bovenstaande symptomen niet per se hoeft te komen door een tekort of lage serotonine. Echter, onderzoek laat wel steeds vaker zien dat mensen met zowel chronische vermoeidheidssyndroom als fibromyalgie hier wellicht een onbalans hebben.

Tevens zijn vrouwen minder ‘’goed’’ in staat om serotonine aan te maken dan mannen. Dit kan heel goed verklaren waarom fibromyalgie een aandoening is waar vrouwen voornamelijk last van hebben.

Serotonine verhogen?

Door een tekort of onbalans in de serotonine is het belangrijk om te weten dat je verschillende neurotransmitters hebt en deze nauw samenwerken. Hierbij is het belangrijk om vast te stellen welke exacte neurotransmitters verantwoordelijk zijn voor specifieke klachten. Dit is nog steeds geen perfecte wetenschap, maar wel meer onderzoek wordt er gelukkig gedaan.

Serotonine verhogen wordt gedaan aan de hand van medicijnen, supplementen, voeding en natuurlijk moeder natuur.

Over medicijnen zal ik kort zijn: het zijn vooral medicijnen zoals antidepressiva waardoor de hoeveelheid serotonine verhoogd kan worden. Dit verklaart direct waarom deze medicijnen voor sommige mensen kan werken. Echter, er zijn altijd bijwerkingen en goed overleg met een arts is noodzakelijk.

Wat betreft voeding zijn er gelukkig goede tips om de hoeveelheid serotonine als hormoon te verhogen. Daarbij heb je ook geen last van de bijwerkingen wat bij medicijnen wel het geval is. Gedacht wordt dat voeding met veel  tryptofaan werkt om de waarden van serotonine te verhogen. Tryptofaan is een essentiëel aminozuur in de hersenen, samen met vitamine B 6, niacine en magnesium.

Goede bronnen zijn o.a. melk, vlees, vis, gevogelte, bananen, pinda’s en voeding rijk aan eiwitten. Evenals voeding hoog in koolhydraten en dan vooral nemen voor het slapen kan effectief werken. Het is wel belangrijk om voedingsmiddelen te nemen met goede en complexe koolhydraten zoals volkoren, granen, bonen en aardappelen en niet een zak chips.

Wel moet gezegd worden dat deze serotonine alleen als hormoon verhoogd wordt. En is dus niet hetzelfde als de serotonine die aanwezig is  in de hersenen.

Serotonine verhogen met zonlicht

De beste manier om de hoeveelheid serotonine daar juiste te verhogen is door meer zonlicht! Ongelooflijk eigenlijk dat het zo simpel kan zijn, maar het werkt echt. Wanneer je kijkt naar bijvoorbeeld een goed dag- en nachtritme wordt altijd het advies gegeven om veel buiten te zijn.

Vervolgens slapen in een compleet duistere slaapkamer om de aanmaak van melatonine te bevorderen.

Indien je niet veel buiten kunt komen om wat voor reden dan ook. Kan een speciale lamp een uitkomst bieden. Zelf heb ik een Philips Energy lamp.  Deze lamp is speciaal ontwikkeld om de goede straling van de zon na te bootsten. Ik moet zeggen dat ik beter slaap door deze lamp en meer energie heb gedurende de dag.

Tenslotte vergeet nu in de zomer niet om voldoende water te drinken om je systeem goed gehydrateerd te houden.  Dit is belangrijk voor talloze systemen in je lichaam, waaronder natuurlijk de neurotransmitters.

[hana-flv-player video="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/videos/artikelen/fibromyalgie/fibromyalgie-serotonine.mp4" width="478" height="360" description="fibromyalgie en serotonine " player="5" autoload="true" autoplay="false" loop="false" autorewind="true" /]

Aanvullende verdiepende informatie

http://www.thorne.com/altmedrev/.fulltext/3/5/367.pdf

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Je bent goed bezig...doe je goed.

  Lastig als je fibromyalgie hebt, zeker...maar wat ga jij!, als lezer, er mee doen.

  Complimenten
  Els

 2. Waarom noemen jullie niet de naam van de russische plant Rhodiola rosea. Deze plant (M.n. de wortel) kan het serotonine gehalte verhogen met 30%.en zonder bijwerkingen. Is dit onderzocht?
  Zou graag kennis willen maken met mensen die ten gevolge van fibromyalgie uiteindelijk na jaren PDS gehad te hebben een verlamde dikke darm hebben gekregen. Ik heb daardoor nu een stoma. De rest van mijn lichaam laat het ook steeds meer afweten, bv. geen kracht meer in armen en benen, waardoor ik zelf val, of dingen uit mijn handen laat vallen.

  Willy

  1. Bedankt voor de tip!

   Ik ga een extra artikel wijden op de blog over de Russische plant ''Rhodiola Rosea'' om te kijken of het geschikt is en niet bijwerkingen heeft op lange termijn, ik heb hier nog niet eerder van gehoord. Het klopt dat fibromyalgie en PDS vaak voorkomt waardoor de behandeling zowel op fibromyalgie als op prikkelbare darm syndroom (specifieke voedingstips) gericht moet zijn.

   https://www.optimalegezondheid.com/zijn-fibromyalgie-en-prikkelbaar-darm-syndroom-aan-elkaar-verwant/

   Succes!

 3. Beste Jack,

  Is hier al verder onderzoek naar gedaan? Valt melatonine wat je slaperig maakt te meten in je lichaam? Wanneer dit het geval is kan er namelijk feitelijk worden bewezen dat fibro echt bestaat en zullen vele vele mensen blij zijn!

  Desondanks wordt er zowiezo te weinig onderzoek naar fibro gedaan. Dus bedankt voor dit artikel!

  Groeten

  1. Melatonine wordt veelal ingezet om het slaapritme te bevorderen. Met name een verstoord dag/nacht ritme is één van de oorzaken van slaapproblemen. Normaal gesproken wordt voldoende maltonine aangemaakt in het lichaam. Echter, door omstandigheden kan dit mis lopen waardoor melatonine suppletie een prima hulpmiddel is.

   Wat betreft serotonine en fibromyalgie heb ik hier een onderzoek gevonden:

   http://europepmc.org/abstract/MED/9058665/reload=0;jsessionid=4Fd8SyRarCXoRKZm5hYU.2

   De conclusie is dat mensen met fibromyalgie een lagere hoeveelheid serotonine hebben, aldus het onderzoek.

   Succes!

 4. Beste Robert Jan Hendriks,
  Je noemt in je artikel niet het gebruik van 5HTP tabletten als manier om serotonine te verhogen. Heb je daar een specifieke reden voor? In het artikel waarnaar je verwijst (artikel uit 1998) wordt dit wel genoemd als middel om de klachten te verminderen. Maar 5HTP wordt in Nederland niet voorgeschreven bij depressie, chronische vermoeidheid en fybromyalgie en is ook niet officieel verkrijgbaar. Ik vraag me af in hoeverre 5HTP tabletten kunnen helpen bij het verminderen van zulke klachten, maar kan daar weinig betrouwbare informatie over vinden.

  1. 5htp tabletten werken wel degelijk kan ik vertellen. Vertel het zelf uit betrouwbare bron, mezelf namelijk.
   Het helpt tegen neerslachtigheid, vermoeidheid, en om je emoties beter te reguleren is de ervaring hier. Het is echter wel zo dat ik het niet zou aanraden bij depressies eerder neerslachtigheid zoals ik schreef. De dosering van de werkzame stof in supplementen in Nederland ligt echter wel erg laag. Vitamine D3 druppels erbij en je hebt een startkickje elke dag.. 🙂 Vitamine D3 heeft hetzelfde stofje als zonlicht...

 5. Hallo Jack,

  dank voor je onderzoeksresultaten. Heb ik veel aan. Ik lijdt naast aan Fibromyalgie ook aan het prikkelbaar darm syndroom. En ben altijd erg moe. Slaap slecht of zelfs niet geregeld. Ik heb bijna altijd pijn en kan geen sociale contacten onderhouden voor vele jaren omdat ik vor en na een afspraak veel moet rusten om te kunnen afspreken. Ik ben vooral die darmproblemen en het niet tot nauwelijks slapen erg beu. Ben nu 100% afgekeurd/IVA uitkering en hoopte dat het me beter zou vergaan met rust maar niets is minder waar. Helaas lijd ik ook aan PTSS . Amerikaanse onderzoeken wijzen erop dat PTSS en Fibromyalgie voor 45% van de gevallen een link met elkaar hebben. Ik kan kort door de bocht zijn als ik zo vermoeid ben en dat stoot mensen van me af. Ik merk als ik pure chocola van het merk AH basic gebruik dat ik rustiger ben en slik bij veel pijn bij het opstaan ook van AH merk paracetamol met coffeine 50mg en ben dan minder door de bocht in mijn reacties naar anderen. maar kan dit niet elke dag doen door de buikklachten. Bij mij heeft het helaas 50 jaar geduurd voordat duidelijk werd wat me mankeerde. Ik ben erg onheus door mijn voormalige huisarts behandeld en hoop dat iedereen met pijnklachten onverklaarbaar goed voor zichzelf opkomen en van huisarts wisselen als ze worden gebagatelliseerd. Pas toen ik naar een jonge arts ging heeft hij me naar een Reumatoloog doorgestuurd. Als ik terugdenk heb ik al vanaf klein meisje Fibromyalgie en darmproblemen, Ik heb nu een ooggeval gekocht voor 1,--euro om de slaapkamer nog donkerder te maken maar alleen goed verduisterde gordijnen helpen een beetje om in slaap te vallen. Gek genoeg heb ik precies 3 weken per jaar geen klachten en dat is midzomer. Dan voel ik me zo goed, geen pijn, slaap goed, lekker in mijn vel enz. dat ik denk dat ik genezen ben, maar hoogzomer krijg ik hevige pijnen zo erg dat ik mijn ledematen wil afhakken en wou ik dat ik er niet meer was. Gelukkig haal ik plezier uit lezen en ben best een nieuwsgierig/weetgierig persoon en absorbeer heel veel aan kennis over van alles wat. Zo houd ik mezelf levendig in de geest. Door mijn geloof, christen, houd ik hoop dat ik ooit van deze rot klachten af kom. Ik zie er erg goed uit en heb ondanks de klachten oog en oor voor anderen en word daarom ook door mijn omgeving niet begrepen. Het maakt erg eenzaam om niet gehoord/gezien te worden. Gelukkig heb ik een lieve zoon maar wil hem niet belasten. Groet, succes met al uw onderzoeken en hoop ervan te profiteren .Jane

 6. ik heb ook al jaren last van spasmofilie en fibro . Ik heb ernstige slaapstoornissen . Meestal slaap ik nachts niet en onder de morgen val ik in slaap . Ik slaap bijna daardoor met moeite nog in mijn bed . Wat ook niet leuk is . Ik neem al jaren Cymbalta na een rugoperatie ook ( ik zit nu al met 2 platen vast onderaan in de rug ) . Ik ben ook verslaafd geweest aan diazepam na mijn eerste rugoperatie . Nu is het zo dat mijn geest constant werkt , ik ben een Hsp persoon en een beelddenker . Dus als ik moet slapen krijg ik mijn hoofd niet rustig . Met momenten lukt het wel maar meestal niet . Ook vooral rond e volle maan heb ik er enorm last van . Ik heb al allerlei technieken geprobeerd om te slapen van de ademhaling techniek , tot tellen enz..... maar steeds komen mijn gedachten terug naar voren . Ik wissel nu af met cannabis olie en diazepam , maar soms helpen deze zelfs niet als mijn hoofd blijft beeld denken . Mijn hart slaapt wel , maar mijn geest is klaar wakker . Ik word er soms zot van . Mijn benen kunnen ook moeilijk stil liggen . Ik probeer dikwijls in mijn bed te kruipen en dan blijf ik een uur of 2 liggen , maar dan moet ik echt opstaan . Onder de morgen val ik uiteindelijk meestal in slaap , maar dan natuurlijk kan ik niet lang slapen doordat ik moet opstaan . Ik heb nu 5 HTP gekocht bij Body en Fit en ga dit nu uittesten , hoewel ze zeggen om het niet met Cymbalta te combineren . Maar ik ben het zo moe dat ik alles wil uittesten . Normaal mag ik door mijn 2 platen in mijn rug niets meer doen van werk , maar in België mag je tegenwoordig niet meer op invaliditeit blijven en moet ik beginnen eerst met vrijwilligers werk en in september verplicht een opleiding volgen voor mensen met beperkingen . Niet gemakkelijk als je weet dat ik meestal 4 a 5 nachten bijna niet slaap per week . En het rare is overdag kan ik wel makkelijk slapen . Ik heb er eerst tegen gevochten omdat ik mijn dag en nacht ritme niet wou veranderen , maar de huisarts zei mij dat ik wel moest bijslapen omdat ik anders nooit recupereer . Tja soms weet een mens het ook allemaal niet meer . Het is frustrerend en weinigen begrijpen het .

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

98 Shares
Tweet
Pin98
Share