• 8 etherische olien

8 Fantastische Etherische oliën

2019-01-20T10:35:02+00:00januari 12th, 2019|Alternatieve Geneeskunde|0 Reacties

We kennen ze allemaal, etherische of essentiële oliën. Deze plantaardige oliën hebben verschillende eigenschappen die een geweldige ondersteuning kunnen bieden voor je fysieke én mentale gezondheid.

Etherische oliën worden het meest gebruikt in de aromatherapie. Ze worden ingeademd of verdund verspreid over de huid. Essentiële oliën zijn niet bedoeld om te worden ingeslikt. Door het inhaleren van de aroma's wordt een deel van de hersenen gestimuleerd dat een grote rol speelt bij het ervaren van emoties, het vertonen van gedrag en het langetermijngeheugen (1).

Bij het aanbrengen op de huid worden een deel van de plantaardige stoffen via de huid opgenomen (2). Deze twee manieren van de toepassing van essentiële oliën kunnen beide positief werken op je gezondheid.

Aromatherapie wordt vaak gebruikt in sauna's en in combinatie met massages. De verschillende aroma's kunnen een extra diepgang geven aan de beleving van de saunagang of zorgen voor ultieme ontspanning. Voor het gebruik van essentiële olie hoef je echter niet bij een wellnesscentrum of therapeut te zijn. Je kunt zelf eenvoudig etherische olie kopen en deze inzetten om thuis aan je gezondheid te werken.

In dit artikel kijken we naar 10 verschillende essentiële oliën die allemaal hun eigen specifieke kenmerken hebben. Zo wordt het makkelijker om precies de juiste olie te kiezen die bij jou past.

Het genieten kan beginnen!

Pepermuntolie

pepermuntplant

Pepermunt olie is misschien wel de meest bekende onder de essentiële oliën en dat is niet voor niks! De olie wordt veelvuldig gebruikt in onze dagelijkse producten zoals tandpasta, shampoo of kauwgum, daarom is het voor iedereen een herkenbare geur. Pepermuntolie is echter veel veelzijdiger dan je in eerste instantie zou denken.

Pepermunt olie wordt verkregen uit gedroogde bladeren van de Mentha Piperita en Menta Avensis. De intense geur wordt afgegeven door de menthol in deze bladeren. De olie bevat meestal tussen de 35 en 60 procent menthol, daarom ruikt de olie zo sterk. Pepermunt olie wordt ook gebruikt wordt in voedingsmiddelen zoals pepermuntjes, groene thee, gebakjes en snoep.

Een bijzondere eigenschap van pepermunt olie is zijn antibacteriële werking (3). Dit is de reden dat pepermunt olie vaak gebruikt worden in persoonlijke verzorgingsmiddelen zoals tandpasta. De smaak en geur van pepermunt olie werken verfrissend en opwekkend.

Daarnaast heeft pepermunt olie een antispastisch effect op spiercellen (4). Door inname van pepermunt olie kunnen daardoor buikklachten verminderen van voornamelijk de dunne darm. Door hetzelfde effect is pepermunt olie ook verzachtend bij menstruatiekrampen, spanningshoofdpijn en een opgeblazen gevoel. Bij verkoudheid kan pepermunt olie helpen om een verstopte neus vrij te maken zodat ademen makkelijk wordt.

Pepermunt olie heeft een scherpe, frisse geur die in de aromatherapie wordt gebruikt ter ondersteuning van de aandacht en het geheugen.

Pepermunt olie kan zelfs gebruikt worden om ongenode gasten buiten de deur te houden. Spinnen, mieren en muggen houden niet van de sterke geur en blijven liever uit de buurt als je een paar druppeltjes pepermunt olie verspreid rond ramen en deuren.

Tea tree olie

tea tree etherische olie

De bijzondere tea tree-olie wordt soms ook wel wonderolie genoemd. Dat komt omdat de olie voor tal van doeleinden gebruikt kan worden. Tea tree-olie wordt gemaakt van bladeren en twijgjes van de Melaleuca Alternifolia (tea tree), dit is een klein blijvende boom die vooral in Australië groeit. Al eeuwen wordt de tea tree door Aboriginals gebruikt om ontstekingen en huidaandoeningen te behandelen. Steeds meer wordt ook in de westerse wereld gebruikt gemaakt van de huidvriendelijke olie.

Tea tree olie heeft een schimmeldodende werking (5) waardoor hij perfect ingezet kan worden om schimmels tegen te gaan. Zo kan de olie gebruikt worden als natuurlijk schoonmaakmiddel dat schimmels geen kans meer geeft. Ook als luchtreiniger is tea tree-olie heel geschikt.

Door de olie te branden in een oliebrander doodt je virussen en schimmels maar ruikt je woning ook nog heerlijk fris.

Door zijn antischimmel werking is de tea trea olie ook geschikt voor de behandeling van zwemmerseczeem en voetschimmel. Door de olie onverdund op de huid aan te brengen verminderen de klachten die de schimmels op de huid veroorzaken aanzienlijk.

De olie werkt daarnaast verzachtend bij ontstekingen, denk hierbij aan voorhoofdsholteontsteking. Druppel hiervoor een aantal drupjes olie in heet water en stoom met een handdoek over je hoofd. De tea tree olie zorgt ervoor dat je je snel beter voelt.

Lavendelolie

lavendelvelden

Lavendelolie wordt vooral veel gebruikt omdat hij zo heerlijk ruikt. Het aroma van lavendel heeft een rustgevende werking. Veel mensen zullen de geur van verse lavendel herkennen en hier direct een rustig gevoel van krijgen. Maar de rustgevende werking van lavendel is niet alleen gevoelsmatig correct maar ook wetenschappelijk bewezen (6).

Hoewel er bijna 40 verschillende planten zijn van de lavendelfamilie, wordt vooral de Lavandula Angustifolia gebruikt voor het maken van de etherische olie.

De lavendelplant wordt al eeuwen gebruikt. De romeinen gebruikte de lavendel bij het baden. Lavendel dankt zijn naam dan ook aan het Latijnse 'lavare', wat 'wassen' betekend.

De olie wordt door zijn rustgevende eigenschap vaak gebruikt bij massages, zodat de ontspanning dieper wordt. Daarnaast heeft lavendel een licht pijnstillende werking die het effect van de massage kan versterken. Lavendelolie heeft echter nog veel meer potentie dan alleen zorgen voor rust.

Bij de behandeling van brandwonden kan lavendel ook een rol spelen, zo een zelfgemaakte zalf van aloevera met een paar druppels lavendelolie het herstel van brandwonden aanzienlijk versnellen.

Lavendelolie kan naast uitwendig gebruik ook ingenomen worden. Driemaal per dag een paar druppels na de maaltijd innemen kan aanvullend werken bij depressie, het verlagen van de bloeddruk en allergische klachten. Lavendelolie kan daarnaast de bijwerkingen van bepaalde antidepressiva tegengaan.

Lavendelolie is een van de meest gebruikte essentiele oliën en is een fijn product om in huis te hebben. Druppel bijvoorbeeld een paar druppels in een heet bad en ontspan als een echte romein.

Kruidnagelolie

kruidnagels met citroen

De eigenschappen van kruidnagelolie zijn indrukwekkend, variërend van het verbeteren van de bloedcirculatie en het verminderen van ontstekingen tot het behandelen van acne en het stimuleren van de gezondheid van het tandvlees. Een van de bekendste toepassingen van kruidnagelolie is het verminderen van de pijn in verband met gebitsproblemen. Zelfs reguliere tandpastamakers zijn het erover eens dat kruidnagelolie de pijn en zwelling vermindert die gepaard gaan met kiespijn. (7)

Kruidnagel of te wel Eugenia Caryophyllata komt origineel alleen voor in Indonesië en Madagaskar. Tegenwoordig wordt het het hele jaar door gekweekt in Zanzibar. De olie die uit kruidnagel gewonnen wordt heeft als belangrijkste chemische component de stof eugenol, die ook verantwoordelijk is voor de sterke geur van kruidnagelolie. Naast zijn gebruikelijke medicinale toepassingen (vooral voor de mondgezondheid), is eugenol ook vaak verwerkt in mondspoelingen en parfums.

Heb je kiespijn? Doe een paar druppels kruidnagelolie op een wattenstaafje en breng de olie rechtstreeks aan op het tandvlees rond de pijnlijke tand. Als je vindt dat de kruidnagelolie te sterk is, kun je het verdunnen met kokosolie of olijfolie. Als je geen kruidnagelolie bij de hand hebt, kan een hele kruidnagel ook goed werken, door het in je mond bij de pijnlijke plek te leggen.

Kruidnagelolie is ook een krachtig antibacterieel ingrediënt om toe te voegen aan zelfgemaakte reinigingsmiddelen.

Naast de directe toepassing wordt kruidnagelolie ook gebruikt in de aromatherapie, hoewel een te hoge dosis ingeademde kruidnagelolie giftig kan zijn. In lage doseringen kan aromatherapie met kruidnagelolie helpen bij maagkrampen, kiespijn, huidschimmel en blauwe plekken.

Citroenolie

citroenen

De geur van citroen is roept direct een fris en schoon gevoel op. Daarom wordt citroen ook vaak gebruikt in schoonmaakmiddelen. Een paar druppeltjes citroenolie in een oliebrander zijn daarom ideaal om een ruimte op te frissen.

De essentiële olie die uit citroenen wordt gewonnen, komt volledig vanuit het felgele buitenste gedeelte van de citroenschil. Citroenolie wordt voornamelijk geproduceerd op Sicilië, van de Citrus Medica. De olie wordt verwerkt in parfums en is de belangrijkste geur in de bekende Eau de Colonge.

Citroenolie is echter niet alleen populair om zijn frisse geur. Citroenolie werkt voornamelijk met het spijsverterings-, immuun- en ademhalingssysteem, het werkt ondersteunend voor het zenuwstelsel en de olie bevordert de algehele gezonde functie van het lichaam. Citroenolie is een bevat veel vitamine C en helpt het lichaam om afvalstoffen af te voeren.

In de aromatherapie wordt vooral de zuiverende eigenschap van citroenolie gebruikt. Zo kan de olie gebruikt worden bij de behandeling van schimmels en bacteriën.

Citroenolie kan ook direct op de huid aangebracht worden bij een onzuivere huid, acne of insectenbeten. Wees wel voorzichtig met de zon, citroenolie is fototoxisch en kan daarom in combinatie met zonneschijn zorgen voor pigmentvlekken op de huid.

Rozenolie

rozen en rozenolie

De roos, een prachtige bloem die symbool staat voor de liefde. De waanzinnige geur van rozen werd duizenden jaren geleden al door de Grieken gebotteld in de vorm van rozenolie. De olie wordt gebruikt in parfums, likeuren, schoonmaakmiddelen, luchtverfrissers en uitgebreid in de aromatherapie.

Rozenolie wordt verkregen uit de zachte blaadjes van de roos. De Rosa Centifolia en de Rosa Camascena worden voornamelijk gebruikt voor de productie van de olie. Voor een liter rozenolie zijn er maar liefst 3 ton bloemen nodig, wat ervoor zorgt dat de rozenolie enorm kostbaar is. Hij is een van de duurste essentiele oliën. Een liter rozenolie kost maar liefs 3000 tot 5000 euro. Gelukkig is rozenolie ook synthetisch te vervaardigen en dan veel goedkoper.

De geur werkt net zo ontspannend!

In de aromatherapie wordt rozenolie voornamelijk gebruikt voor de verzorging van droge huid, hooikoorts, oorpijn, hoofdpijn en hormoonafhankelijke gezondheidsklachten. Rozenolie werkt rustgevend en brengt in balans bij depressie en angstklachten (8). Daarnaast verlaagd rozenolie het cortisolgehalte in het bloed (9). Cortisol is een van de belangrijkste stresshormonen. Rozenolie ruikt dus niet alleen heel lekker, het werkt ook echt om te ontspannen.

Ylang-Ylangolie

Wat klinkt het toch mooi, Ylang Ylang. En hij klinkt niet alleen mooi, maar Ylang Ylang is ook een prachtige exotische bloem. Het extract van de bloem wordt gevangen in Ylang Ylang Olie. De olie wordt zowel gebruikt in drank en voedsel, als in parfums en cosmetica.

Ylang Ylangolie wordt gewonnen uit de bloem van de Cananga Odoranta, die oorspronkelijk voorkomt op de Filipijnen. Net zoals bij rozenolie, zijn er veel bloemen nodig om de olie te maken, wat de olie kostbaar maakt.

Ylang Ylang olie is werkt ontspannend en zinnenprikkelend. Omdat Ylang Ylang een sensuele prikkelende geur heeft wordt deze veel gebruikt in parfums, sommigen noemen het zelfs een afrodisium. De wereldberoemde Chanel nr. 5 bevat aroma's van Ylang Ylang.

In de aromatherapie werkt Ylang Ylang voornamelijk ontspannend. Zo kan een heet bad met een paar druppeltjes Ylang Ylang olie zorgen voor een diepe ontspanning in je eigen huis.

Verwerkt in shampoos en crèmespoelingen werkt ylang verkwikkend op futloos haar en zuiverend op de hoofdhuid.

Ylang Ylang heeft antibacteriële, ontstekingsremmende en rustgevende eigenschappen (10) die de olie een veelzijdige alleskunner maken.

Jasmijnolie

Jasmijnolie, een essentiële olie gemaakt van de jasmijnbloem. Het is een populaire natuurlijke manier van het verbeteren van de gemoedstoestand, het verminderen van stress en het balanceren van hormonen. Jasmijn olie wordt al honderden jaren in delen van Azië gebruikt als een natuurlijk middel tegen depressie, angst, emotionele stress, een laag libido en slapeloosheid.

Jasmijn olie wordt gewonnen uit de bloemen van de plant Jasminum officinale, prachtig eetbare bloemen.

Onderzoek wijst uit dat jasmijnolie, met de naam Jasminum officinale, werkt door het zenuwstelsel positief te beïnvloeden. Door aromatherapie of door de huid te penetreren, hebben de oliën van de jasmijn een invloed op een aantal biologische factoren - waaronder hartslag, lichaamstemperatuur, stressrespons, alertheid, bloeddruk en ademhaling. (11)

Naast vele medicinale toepassingen wordt jasmijnolie door zijn aromatische geur ook gebruikt in parfums en cosmetica.

Tot slot..

Het inzetten van Etherische oliën is een eeuwenoude manier om op een natuurlijke bij te dragen aan je eigen gezondheid. Sommige oliën zijn vooral geschikt om te gebruiken in de aromatherapie terwijl anderen ook heel geschikt zijn om in te nemen of om direct op de huid te smeren. Je kunt zelf eenvoudig etherische olie kopen en thuis uitproberen wat het beste bij jou past. Natuurlijk zijn er nog veel meer essentiele olien die je thuis kunt testen.

Wat is jouw favoriete olie?

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan (RJ) is de initiatiefnemer en het (nieuwe) gezicht van OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: