De voor- en nadelen van cafeïne op een rij

2017-01-18T07:36:24+01:00augustus 9th, 2013|Gezondheid Algemeen|0 Reacties

Laatste update: door

De voor- en nadelen van cafeïne op een rij

Cafeïne is een stimulerende drug. Ondanks het feit dat bijna iedereen het gebruikt blijft het inderdaad een verslavende stof en kan overconsumptie ervan leiden tot gezondheidsproblemen.

Maar tegelijkertijd tonen vele studies aan dat de matige consumptie van cafeïnehoudende producten zoals koffie, thee en chocolade je risico op hartziektes, diabetes, beroertes en kanker doet afnemen, onder andere omdat deze voedingsproducten een rijke bron van antioxidanten zijn.

Maar voor je jezelf nog een kopje koffie inschenkt zetten we hier wat feiten over cafeïne op een rijtje die je in het achterhoofd zou moeten houden wil je je gezondheid niet schaden.

 1. Cafeïne kan goed voor je zijn

De gezondheidsvoordelen van cafeïne zijn aanwezig, zolang het met mate geconsumeerd wordt. Dat zegt ook dokter Batayneh, die een bedrijfje heeft dat zich specialiseert in voorlichting over gezonde voeding. “Cafeïne stimuleert de vrijgave van dopamine, een neurotransmitter die een hersengebied activeert dat verantwoordelijk is voor je alertheid en productiviteit,” aldus de arts.

En omdat dopamine een positieve impact heeft op je gemoedstoestand, in elk geval tijdelijk, helpt het dus ook je beter te voelen. Omdat het een stimulerende stof is kan cafeïne ook je uithoudingsvermogen en snelheid verbeteren als je aan sport doet, al zijn er experts die zeggen dat het geen goed idee is cafeïne te consumeren voor je gaat trainen.

2. Maar teveel is nooit goed

Niet alle nieuws over cafeïne is echter zo goed. Dokter Batayneh waarschuwt: “Het is een drug, en net zoals bij andere drugs kan het schadelijk zijn als je het in hoge dosissen consumeert. Bij doseringen van meer dan 500mg, gelijk aan ongeveer vier koppen koffie, blijkt het nervositeit, geïrriteerdheid en slapeloosheid te veroorzaken. En verder kan het maagklachten, trillende spieren en een onregelmatig hartritme tot gevolg hebben.

Sommige studies wijzen erop dat cafeïne-c