Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 18 januari 2017

De voor- en nadelen van cafeïne op een rij

Cafeïne is een stimulerende drug. Ondanks het feit dat bijna iedereen het gebruikt blijft het inderdaad een verslavende stof en kan overconsumptie ervan leiden tot gezondheidsproblemen.

Maar tegelijkertijd tonen vele studies aan dat de matige consumptie van cafeïnehoudende producten zoals koffie, thee en chocolade je risico op hartziektes, diabetes, beroertes en kanker doet afnemen, onder andere omdat deze voedingsproducten een rijke bron van antioxidanten zijn.

Maar voor je jezelf nog een kopje koffie inschenkt zetten we hier wat feiten over cafeïne op een rijtje die je in het achterhoofd zou moeten houden wil je je gezondheid niet schaden.

 1. Cafeïne kan goed voor je zijn

De gezondheidsvoordelen van cafeïne zijn aanwezig, zolang het met mate geconsumeerd wordt. Dat zegt ook dokter Batayneh, die een bedrijfje heeft dat zich specialiseert in voorlichting over gezonde voeding. “Cafeïne stimuleert de vrijgave van dopamine, een neurotransmitter die een hersengebied activeert dat verantwoordelijk is voor je alertheid en productiviteit,” aldus de arts.

En omdat dopamine een positieve impact heeft op je gemoedstoestand, in elk geval tijdelijk, helpt het dus ook je beter te voelen. Omdat het een stimulerende stof is kan cafeïne ook je uithoudingsvermogen en snelheid verbeteren als je aan sport doet, al zijn er experts die zeggen dat het geen goed idee is cafeïne te consumeren voor je gaat trainen.

2. Maar teveel is nooit goed

Niet alle nieuws over cafeïne is echter zo goed. Dokter Batayneh waarschuwt: “Het is een drug, en net zoals bij andere drugs kan het schadelijk zijn als je het in hoge dosissen consumeert. Bij doseringen van meer dan 500mg, gelijk aan ongeveer vier koppen koffie, blijkt het nervositeit, geïrriteerdheid en slapeloosheid te veroorzaken. En verder kan het maagklachten, trillende spieren en een onregelmatig hartritme tot gevolg hebben.

Sommige studies wijzen erop dat cafeïne-consumptie ervoor zou kunnen zorgen dat je beenderen het moeilijker hebben om calcium op te nemen. Een onderzoek van de Creighton Universiteit in Nebraska toonde echter aan dat dit vooral een probleem is dat oudere vrouwen treft en dat het kan verholpen worden door melk aan je koffie toe te voegen. Nog een onderzoek, vorig jaar gepubliceerd in een wetenschappelijk vakblad, gaf aan dat cafeïne kan zorgen voor korte pieken in iemands bloeddruk, dus mensen met een hoge bloeddruk moeten uitkijken met de consumptie ervan.

Eén verrassend gezondheidseffect van cafeïne heeft te maken met de kans op beroertes. Vroeger werd altijd gedacht dat de consumptie van koffie het risico op beroertes deed toenemen. Maar een grootschalig recent onderzoek met 83.000 vrouwelijke participanten toonde aan dat zij die regelmatig koffie dronken een klein verminderd risico op beroertes hadden.

3.Leer wat de juiste dosering is voor jou

Indien je cafeïne consumeert dan is een matige consumptie dus aan te raden. Een gezond persoon mag maximaal 300 tot 400mg cafeïne per dag consumeren. Dit is gelijk aan 3 (grote) koppen koffie, 4 koppen thee of 6 blikjes cola. Zwangere vrouwen mogen slechts 150mg cafeïne per dag innemen en kinderen slechts 50mg. Hogere doseringen zullen je al snel nerveus of slapeloos maken.

4. Cafeïne zou zelfs helpen ADHD te behandelen

Een ander gebied waar wetenschappers stilaan een ander idee over de effecten van cafeïne beginnen te krijgen is de behandeling van hyperactiviteit (ADHD). Vroeger werd steeds gedacht dat cafeïne een mogelijke oorzaak van ADHD was, nu wordt het meer en meer gezien als een mogelijke behandelmethode.

In kleine doseringen kan cafeïne ons immers helpen om ons beter te concentreren. Meer onderzoek is nodig, maar ouders van kinderen met ADHD getuigen nu al regelmatig in de media dat één of twee koppen koffie per dag hun kinderen heeft geholpen deze aandoening onder controle te krijgen.

5. Sorry, maar cafeïne gaat je niet helpen gewicht te verliezen

Hoewel veel mensen lijken te denken dat een koffie zonder melk of suiker een goede dieet-hulp is wordt dat niet bevestigd door onderzoek. Cafeïne kan je metabolisme wel versnellen, waardoor je enkele calorieën per dag meer kan verbranden, maar veel cafeïne consumeren leidt ook tot de productie van meer cortisol, het stresshormoon. Dit hormoon wordt juist gelinkt aan gewichtstoename. En de meeste studies tonen trouwens aan dat de weinige calorieën die we extra verbranden niet voldoende zijn om ons gewicht te doen verliezen.

Hoeveel kopjes koffie drink jij per dag?  En wat zijn dan de effecten op je slaap, gemoedstoestand en fysiek? Laat het me allemaal weten in jouw reactie!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share