Ontspannen

Laatste Update: 18 januari 2017

De voordelen van relaxatie- en meditatietechnieken voor kinderen

Veel ouders vinden het moeilijk hun kinderen op tijd te laten slapen. Vaak is het al een heel gedoe om de kinderen naar hun slaapkamer te krijgen, maar als dat gelukt is merken ouders regelmatig dat hun kroost nog niet zomaar gaat slapen. Sommige kinderen liggen nog uren te spelen, praten of lezen in hun bed alvorens in slaap te vallen.

Dat kan niet de bedoeling zijn, zeker niet als ze de volgende dag  vroeg moeten opstaan om naar school te gaan. Veel heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat kinderen door de vele stimuli die ze dagelijks te verwerken krijgen 's avonds nog (hyper)actief zijn.

Relaxatie- en meditatietechnieken kunnen daar misschien bij helpen.

Tegenwoordig is zelfs het leven van onze kinderen stressvol. Stress is in de kindertijd vaak gerelateerd aan het familieleven: competitie tussen broers of zussen, ruzies thuis of een chaotische omgeving, omgaan met verlies, echtscheiding of sterfgevallen...

Het kan ook schoolgerelateerde stress zijn waar kinderen mee moeten leren omgaan: pesterijen op school of vrees voor slechte schoolresultaten bijvoorbeeld.

Kan meditatie een antwoord bieden?

Veel van het wetenschappelijk onderzoek rond meditatie heeft zich geconcentreerd op de zogenaamde Transcendente Meditatie' of TM. Kenmerkend voor deze vorm van meditatie is dat je bij de beoefening ervan geacht wordt één woord of een mantra gedurende een bepaalde tijd continu te herhalen.

In Groot-Brittannië bestaat er één school die volledig gebaseerd is op een systeem van 'bewustwordings-opvoeding', de Maharishi School in Lancashire. In deze school worden veel uit India afkomstige meditatie en bewustwordingstechnieken gebruikt, onder andere TM.

Volgens de schooldirectie zijn de kinderen er gelukkiger en hebben ze meer zelfvertrouwen. Ook zouden de relaties tussen leerlingen onderling en tussen leraars en leerlingen beter zijn dan op andere scholen. Er zijn wel meer scholen waar meditatietechnieken deel uitmaken van het curriculum. De aanhangers hiervan claimen dat er op die scholen minder problemen zijn met bijvoorbeeld pesterijen of druggebruik.

Onderzoek heeft inderdaad aangetoond dat na één jaar beoefening van TM de kinderen merkbaar betere scores haalden in rekenen en lezen.

Een studie van de universiteit van Michigan toonde aan dat bij leerlingen uit het laatste jaar van de basisschool regelmatige meditatie een merkbare verbetering veroorzaakte in hun zelfvertrouwen en hun emotionele toestand.

Meditatie zou de kinderen helpen om de drukte uit het dagelijkse leven weg te filteren. Tegenwoordig is er zoveel zintuiglijke stimulatie rondom kinderen dat het leidt tot stress, een constant licht angstgevoel en rusteloosheid. Onze kinderen hebben (net als wij) nood aan rustpunten in hun leven om hun dagelijkse tocht door de jungle van onze maatschappij beter te kunnen weerstaan.

Op de Maharishi School worden kinderen de principes van de 'wetenschap van creatieve intelligentie' aangeleerd, samen met meditatietechnieken. Deze principes, zoals 'de kern van alle leven is groei' en 'overal is er een zekere orde aanwezig' moeten kinderen helpen door de oppervlakkigheid van het dagelijkse leven te kijken zodat ze deze principes gaan toepassen op zichzelf en alles rondom hen.

Meer en meer scholen nemen trouwens meditatietechnieken in hun programma op.

Enkele eenvoudige stappen om je kinderen te kalmeren

Zorg dat jij en je kinderen elke dag een moment samen in stilte kunnen genieten. Een half uurtje of langer dat je geen televisie, Playstation of computer hebt aanstaan en dat je niet gestoord kan worden door je telefoon.

Beperk de hoeveelheid tijd die je kinderen voor de televisie mogen doorbrengen. Kinderen onder de drie jaar zouden trouwens volgens verschillende onderzoeken beter helemaal geen tv kijken.

Een eenvoudige ademhalingstechniek om mee te beginnen is deze: leg een teddybeer op je kinds borstkas terwijl het in- en uitademt zodat ze zich bewust worden van hun eigen ademhaling.

Er bestaan aangepaste meditatiecursussen voor gezinnen met kinderen. Zo kan je samen met hen de oefeningen aanleren bij specialisten.

Probeer voetmassages: Volgens het Ayurvedisme, de traditionele Indische geneeskunde, helpt dit bij baby's en kleine kinderen om zich te ontspannen, om zich bewust te worden van het eigen lichaam en om de band met de ouders te verstevigen.

Met een paar van deze eenvoudige technieken kan je alvast zelf aan de slag. Want de kans is misschien klein dat er op de school van jouw kind al aandacht aan meditatie en relaxatie wordt besteed. Maar het is niet moeilijk en het helpt niet alleen je kind maar ook jezelf beter om te gaan met onze stressvolle wereld!

Heb je zelf ervaring met deze technieken? Gebruik je ze ook samen met je kinderen? Welke technieken werken vanuit jouw ervaring het beste? Laat het me weten in je reactie!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share