Libido

Laatste Update: 16 januari 2017

De werking van yohimbe/yohimbine

Yohimbe is een groenblijvende boom afkomstig uit West-Afrika. Deze boom wordt vooral veel gevonden in landen als Nigeria, Kameroen, Gabon en Congo. Deze boom kan een hoogte van maar liefst 28 meter bereiken. De gedroogde bast wordt al eeuwen gebruikt in kruidengeneesmiddelen. Het ingrediënt yohimbine waterstofchloride (in de volksmond vaak yohimbine genoemd), is afgeleid van yohimbebast.

Meer dan tien jaar geleden zou yohimbine één van de beste producten voor het verliezen van gewicht moeten zijn. Mensen zouden het gewoon op de huid aanbrengen en het vet zou als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Het is echter niet zo gemakkelijk gebleken, helaas bleek het gebruik van yohimbine voor gewichtsverlies niet het magische product dat in het begin gedacht werd.

Een nieuwe manier om yohimbine te gebruiken

Yohimbebast wordt tegenwoordig veel gebruikt als een afrodisiacum (lustopwekkend product). Dit is echter niet zonder risico. Zo is yohimbebast bijvoorbeeld in Duitsland als een onveilig kruid uitgeroepen, dit vanwege dergelijke complicaties zoals een verhoogde hartslag en bloeddruk, en in zeldzame gevallen zelfs nierfalen.

In de meeste natuurlijke supplementen die beweren yohimbebast te bevatten zit vaak maar een kleine hoeveelheid van dit product.

Echter, yohimbine waterstofchloride, de stof in yohimbebast waarvan gedacht wordt kan het kan helpen bij het verbeteren van erecties wordt nauwkeuriger geregeld. Hierdoor kun je er zeker van zijn dat het deze stof ook daadwerkelijk bevat.

[pullquote]Yohimbine wordt voornamelijk gebruikt voor de behandeling van erectiestoornissen (impotentie).[/pullquote]

Echter, er blijven zorgen bestaan over de bijwerkingen en interacties met andere geneesmiddelen, alcohol, en zelfs sommige voedingsmiddelen. Zoals eerder gezegd wordt yohimbine waterstofchloride gewoon vaak eenvoudigweg yohimbine genoemd, maar het was ook op de Nederlandse markt onder verschillende merknamen te krijgen.

Hoe zou yohimbine gebruikt moeten worden?

Yohimbebast extracten worden vaak verkocht als lustopwekkend product en seksueel versterkende middelen voor zowel mannen als vrouwen. De voorstanders zeggen dat yohimbe extracten bijvoorbeeld krachtige antioxidanten bevatten die zelfs hartaanvallen zouden kunnen helpen voorkomen.

Sommige voorstanders zeggen dat het een stimulerend middel is, een antidepressivum, of zoals eerder vermeld een product on gewicht mee te verliezen.

Van yohimbine waterstofchloride wordt gedacht dat dit het belangrijkste bestanddeel van yohimbebast is. Het geneesmiddel yohimbine is in Amerika bijvoorbeeld op recept verkrijgbaar voor de behandeling van impotentie.

Daarnaast wordt het ook officieel aangeraden als een middel tegen uitputting, drug overdosis (een overdosis clonidine), en een vorm van lage bloeddruk die optreedt bij het staan (orthostatische hypotensie). Het is zelfs gebruikt om de pupil van het oog iets te vergroten.

Hoe wordt het vaak verkocht

Yohimbebast en schorsextracten worden vaak verkocht in capsules, tabletten, vloeistoffen, en poeders. Capsules en tabletten worden het vaakst ingeslikt en zijn voor de meeste mensen het gemakkelijkst te gebruiken. Sommige mensen trekken van de schors een thee terwijl anderen de gepoederde schors onder de tong plaats of het zelfs nasaal innemen.

Vanaf 1 april 2007 is in Nederland het verkopen van yohimbe-alkaloïden verboden. Nederland was hiermee trouwens het allereerste land ter wereld dat de verkoop van yohimbe verbood. Mede door het directe verkoopverbod kochten veel Nederlanders hun yohimbe via het Internet, vaak via online reformwinkels.

Echter, deze aankopen bevatten variërende hoeveelheden yohimbe en andere bestanddelen.

Van veel verschillende producten uit de Verenigde Staten bijvoorbeeld bleek al snel dat een aantal commerciële yohimbebast producten slechts 7% van de hoeveelheid yohimbine (soms zelfs minder) bevatten dan op het label staat aangegeven.

Echter, verkoop op recept in de Verenigde Staten wordt wel strikt bijgehouden, het is daar echter enkel goedgekeurd voor de behandeling van impotentie, en is verkrijgbaar in tabletten en capsules. Tegenwoordig komen er ook veel verschillende producten vanuit China, en daar is het soms helemaal niet mogelijk om te zien wat de exacte hoeveelheid is.

Wat is de geschiedenis van yohimbine?

In Afrika wordt yohimbe al generaties lang gebruikt als een afrodisiacum en bij de behandeling van impotentie. Daarnaast werd het ook gebruikt om problemen met koorts, lepra, een hoge bloeddruk en hartproblemen te genezen.

Het werd ook door krijgers gebruikt als een stimulerend middel voordat de krijgers ten strijde trokken. Het poeder werd soms gerookt om hallucinaties te veroorzaken. Daarnaast werden yohimbe kompressen op de huid geplaatst als een ontsmettingsmiddel en voor de behandeling van pijn.

Pas in de 1890’er jaren werd yohimbe voor medicinaal gebruik in Europa geïntroduceerd. Het werd gebruikt om impotentie te behandelen en werd meer dan een eeuw zo gebruikt. De populariteit van yohimbine liep echter flink terug vanwege de introductie van Viagra en soortgelijke geneesmiddelen. Deze werden aan het eind van 1990 goedgekeurd.

Hoewel er misschien minder vraag was naar yohimbe is er nog steeds bezorgdheid dat het aantal yohimbe bomen in Afrika langzaam maar zeker steeds minder wordt vanwege de populariteit van yohimbine als een geneesmiddel en voedingssupplement.

Wat is het bewijs?

yohimbine moleculenDe meeste klinische studies hebben gekeken naar yohimbine in plaats van naar yohimbebast. Uit deze klinische studies komen tegenstrijdige resultaten over de effectiviteit van yohimbine voor de behandeling van impotentie.

De Vereniging Van Amerikaanse Urologie verklaarde dan ze bij het behandelen van impotentie geen conclusies konden trekken over hoe goed of slecht yohimbine werkt. Zij zeiden dat er grotere onderzoeken nodig waren om dit te evalueren.

Bij een willekeurig verdeelde klinische proef kwamen wetenschappers erachter dat yohimbine een nuttige behandeling kan zijn voor impotentie die niet wordt veroorzaakt door een lichamelijk probleem.

Bij weer een ander willekeurig verdeelde klinische studie bleek dat yohimbine niet beter werkte dan een placebo als eerste behandeling voor impotentie die wel een fysieke reden had.

Weer andere studies met yohimbine hebben aangetoond dat het wat helpt met milde erectieproblemen, zelfs bij de problemen die een fysieke reden hebben. Tot op heden is er geen onderzoek geweest dat yohimbine vergelijkt met nieuwere behandelingen voor impotentie.

Bij weer verder klinisch onderzoek werd geconcludeerd dat yohimbine een bescheiden effect kan hebben op impotentie veroorzaakt door psychologische factoren, maar niet op impotentie als gevolg van fysieke factoren. Het mag dus wel duidelijk zijn dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar de rol van yohimbine bij de behandeling van impotentie.

Belangrijk om te weten

Het is wel belangrijk op te merken dat deze studies werden gedaan met behulp van de yohimbine drug. Gewonnen chemicaliën zijn natuurlijk niet hetzelfde als yohimbebast. Bij onderzoek naar yohimbine mag het worden verwacht dat we verschillende resultaten zien dan bij onderzoek dat gebruikt maakt van de rauwe plant zelf.

[pullquote]Het ongezuiverde plantenextract zou verschillende hoeveelheden actieve verbindingen kunnen bevatten. Dit zou onverwachte effecten kunnen veroorzaken.[/pullquote]

Tegenwoordig gebruik

Yohimbine wordt nu gebruikt in combinatie met andere stoffen en kan nuttig zijn voor mensen die de nieuwere geneesmiddelen tegen impotentie niet kunnen gebruiken. Bij een onderzoek uit 2002 werd yohimbine in combinatie met L-arginine glutamaat (een stof waarvan wordt verondersteld dat het erecties positief kan beïnvloeden) aan 45 verschillende mannen gegeven. De mannen kregen een eenmalige dosis, ongeveer 1 tot 2 uur voor de gewenste geslachtsgemeenschap.

De resultaten van dit onderzoek toonden aan dat het beter werkte dan een placebo, hoewel mannen met milde tot matige erectiestoornissen meer verbetering zagen dan die mannen die last hebben van ernstige problemen.

Yohimbine is ook in kleine studies getest bij mensen met een lage bloeddruk en bij mensen die flauw kunnen vallen bij het opstaan. Het bleek bepaalde voordelen te hebben, maar meer onderzoek is nodig voordat het kan worden aanbevolen om deze problemen te verhelpen.

Zijn er mogelijke problemen of complicaties?

Dit product wordt in de Verenigde Staten verkocht als een voedingssupplement. In Nederland mag het niet meer verkocht worden. In tegenstelling tot de makers van geneesmiddelen (die voordat ze verkocht mogen worden eerst moeten worden getest), hoeven bedrijven die supplementen maken niet aan te tonen dat hun supplementen veilig of effectief zijn. Zolang ze maar niet beweren dat die supplementen een specifieke ziekte kunnen behandelen of genezen.

Yohimbine en yohimbebast kan zowel de hartslag en de bloeddruk verhogen. Mensen die dus geen yohimbe of yohimbine zouden moeten nemen zijn mensen die al last hebben van een hoge bloeddruk; hart- nier-of leverziekte, en angst-of zenuwaandoeningen.

Mensen die alcohol drinken en mensen die antidepressiva en anti-psychotische medicijnen nemen zouden ook geen yohimbe of yohimbine moeten gebruiken. Andere potentiële interacties tussen yohimbe en andere geneesmiddelen en kruiden moeten worden vermeden. Sommige van deze combinaties kunnen gevaarlijk zijn.

De bijwerkingen

Mogelijke bijwerkingen van yohimbebast of yohimbine zijn een moeizame ademhaling, pijn op de borst, hartkloppingen, angst, misselijkheid, slapeloosheid, en braken. Het gebruik van een normale dosering yohimbine kan ervoor zorgen dat de bloeddruk omhoog gaat.

Grote doses yohimbine (40 mg per dag of meer) kan ervoor zorgen dat de bloeddruk daalt en lijkt verantwoordelijk te zijn voor een paar hartaanvallen en zelfs sterfgevallen. Yohimbine kan hart- en vaatziekten of problemen met de bloeddruk erger maken. De minder vaak voorkomende bijwerkingen waarvoor geen spoedeisende hulp nodig is zijn duizeligheid, hoofdpijn, blozen, misselijkheid, nervositeit, zweten, en trillingen.

De conclusie over yohimbine

Het mag duidelijk zijn dat yohimbine misschien een paar voordelen voor de gezondheid heeft, maar dat er nog geen duidelijk bewijs is dat ook echt zo goed werkt als de voorstanders dat zeggen. Daarom is het ook het beste om gewoon yohimbine op dit moment links te laten liggen, zeker omdat de bewezen bijwerkingen geen pretje zijn.

Meer informatie (Engels)

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/759.html

http://www.webmd.com/erectile-dysfunction/guide/yohimbe-bark-supplements-for-ed

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share