Detoxen

Laatste Update: 2 maart 2016

Detox kuur in 1 week PLUS recepten

Detox kuur in 1 week PLUS receptenIk heb het al wel vaker gehad over de voordelen van een detox. De kern van een detox is dat jij je lichaam de tijd geeft om al die gifstoffen uit je systeem te filteren zonder dat je tegelijkertijd wel weer gifstoffen aan het systeem toevoegt.

Dat is dweilen met de kraan open, de reden waarom je lichaam in de eerste plaats niet in staat is om van gifstoffen verlost te raken.

Dit is de kern van een detox, wel gifstoffen uit het lichaam spoelen zodat je nieren en lever niet constant achter de feiten aan blijven hobbelen.

Nu zijn er verschillende gradaties wat betreft detoxen. De meest extreme detox is natuurlijk vasten. Je drinkt alleen water gedurende een periode en op die manier kan je lichaam herstellen van al die gifstoffen de je dagelijks binnenkrijgt.

Vasten als detox

Vasten heeft meer voordelen, als je Duits een beetje in orde is dan raad ik ja aan om deze documentaire van arte te kijken: https://www.youtube.com/watch?v=9BpCHTh4EXY

De docu heet Fasten und Heilen en vertelt je alles over de enorme gezondheidsvoordelen van vasten. Je kunt vasten bijna zien als medicijn tegen hoge bloeddruk, diabetes, astma en andere chronische aandoeningen.

Ook leververvetting is een aandoening waarop vasten een enorme goede uitwerking heeft.

In de docu wordt ook heel duidelijk uitgelegd wanneer je aan het vasten bent, en wanneer je moet stoppen met vasten omdat je je spieren aan het verbranden bent. Op het moment dat je begint met vasten dan begint het lichaam met het aanspreken van de reserves.

Na 24 uur is alle suiker uit je lichaam verdwenen en begint je lichaam eiwitten en vetten te verbranden.

Op dit moment gaat je lichaam in de noodtoestand, eiwitten worden door de lever omgezet in een vorm van suiker als brandstof voor je hersenen. Houdt je langer vol dan komt er een nieuw evenwicht in je lichaam en gaat je lichaam vooral de vetvoorraad aanspreken, je lichaam verbrandt dan nog maar een heel klein beetje eiwitten, ongeveer 4% en de andere 96% is vet dat gebruikt wordt.

Dus je kunt best een poos volhouden voordat je door je vetvoorraad heen bent en je lichaam echt overstapt op spierverbranding. Als je 70 kilo weegt en je bent 1.70 lang dan heb je gemiddeld zo’n 15 kilo vetreserve. Je kunt grofweg 40 dagen vasten voordat je door deze reserve heen bent en je lichaam overgaat op totale eiwitverbranding. Dit punt is ongeveer als 80% van de reserves verbruikt zijn.

Dit is het punt waar je niet overheen moet gaan, want als je lichaam 50% van de spieren heeft verbrand dan sterf je, dan is het ook geen vasten meer maar verhongeren.

Om even weer terug te komen op de kern, vasten betekent dus dat je je reserves moet aanspreken om het reinigende en helende effect te bereiken. In praktijk betekent dat, dat je minimaal 72 uur moet vasten om de ontgifting in te zetten. Dit betekent vaak ook dat je op de derde vastendag je heel erg zwak zult voelen, dat is de ontgifting.

Dus een succesvolle detox door te vasten betekent minimaal drie dagen op een houtje bijten. Wist je dat in Rusland en in Duitsland een vastenkuur in een kuuroord vergoed wordt door de ziektekostenverzekeraar?

Helaas is het Nederlandse zorgstelsel meer gericht op het slikken van pilletjes en niet het preventief voorkomen van ziektes, bijvoorbeeld door te vasten.

Nu is drie dagen vasten niet voor iedereen haalbaar, laat staan langer. Maar als je je het kunt veroorloven kun je kijken of een vastenkuur in een kuuroord in Duitsland een optie is, de kuuroorden boeken erg goede resultaten wat betreft het verminderen en genezen van chronische klachten.

Probeer je zorgverzekeraar zover te krijgen om de kuur vergoed te krijgen, de Duitse ziektekostenverzekeraar vergoedt het wel, dus met een uitgebreide basisverzekering maak je best kans.

Okee, nu gaat dat lange vasten het hem niet worden voor de meeste mensen. Dat betekent niet dat je maar helemaal niks moet doen. Je kunt immers in verschillende gradaties ontgiften. Strikt genomen ben jij al aan het ontgiften als er meer gifstoffen je lichaam verlaten dat dat erbij komen.

Dat lijkt me toch best haalbaar toch?

Detoxen door minder gifstoffen op te nemen

Nu heeft een detox verschillende voordelen wat betreft chronische klachten, maar ook als je verder helemaal gezond bent is het een goed idee om je lichaam zo nu en dan te detoxen. Op de eerste plaats worden je nieren en lever ontlast, heel belangrijk, maar het heeft ook nog andere voordelen zoals een mooiere huid.

Want ga maar na, al die gifstoffen kunnen maar op drie manieren je lichaam verlaten: via de urine, de ontlasting of via zweet. En vooral die gifstoffen en onzuiverheden die in je poriën komen doordat je lichaam gifstoffen uitzweet kunnen voor hele hardnekkige huidklachten zorgen.

Daarom is en gezond voedingspatroon ook essentieel voor een gezonde huid. Maar naast een mooie huid kan een detox je ook helpen met afvallen. Doordat alle gifstoffen je lichaam verlaten komt je hormoonspiegel beter in balans, je darmen worden opgeschoond en daardoor is je lichaam beter in staat om van die overtollige pondjes af te komen, helemaal als je vasten en detoxen combineert.

Terug naar de gifstoffen. Op de eerste plats heb je natuurlijk de voor de hand liggende boosdoeners die slecht zijn voor je nieren en je lever, dat is roken en alcohol drinken. Als jij wilt ontgiften dan zal je hoe dan ook die sigaretten en die alcohol links moeten laten liggen, anders zal de detox geen succes worden!

Daarnaast heb je de gifstoffen in de vorm van bestrijdingsmiddelen die je inmiddels zelfs terugvind in de meeste bieren en waarschijnlijk ook alle andere producten die gebaseerd zijn op graan. Alle gifstoffen die indirect in je voeding terecht komen of direct in de vorm van E-nummers zul je moeten ontwijken.

Nu is dat soms niet haalbaar omdat je simpelweg je voeding wel uit de supermarkt moet halen. Mijn eerste tip is dan ook om eerst alle bewerkte voeding te laten staan, daarmee voorkom je dat je allerlei gifstoffen inneemt zoals bij het bier het geval is. Daarnaast moet je de groentes en fruit goed wassen, en indien mogelijk overstappen op de biologische variant.

Naast bestrijdingsmiddelen en toevoegingen in de vorm van E-nummers zijn er nog een tweetal boosdoeners wat betreft het opbouwen van gifstoffen. Dat zijn de transvetten en de kunstmatige suikers die beide op hun manier bijdragen aan hoge ontstekingswaarden en een opbouw van gifstoffen.

De beste manier om dit tegen te gaan is je lichaam bombarderen met vitaminen, mineralen en antioxidanten en de transvetten en de kunstmatige suikers uit je dieet te schrappen.

Op die manier ben je al heel god in staat om te detoxen zonder dat je een week hoeft te vasten. Dit is zeg maar de gulden middenweg.

Detox recepten

Om succesvol te kunnen ontgiften en je lever en nieren weer mooi schoon te krijgen is het belangrijk dat je veel vitaminen en mineralen binnenkrijgt, met name calcium, kalium, magnesium, koper en zink zijn belangrijk bij het ontgiften en ook grote hoeveelheden vitamine C bevorderen de ontgiftingskuur. Ook foliumzuur en vitamine B12 is een belangrijke vitamine voor het ontgiften, vandaar ook relatief veel yoghurt en ook vlees.

Daarnaast zijn groene groenten heel belangrijk in het detox dieet omdat groene groenten sterker nog dan andere groenten de eigenschap hebben om je lichaam te ontdoen van gifstoffen. Ten slotte moet je natuurlijk voldoende vezels binnenkrijgen om je darmen stimuleren en op te schonen.

En voordat je met de heerlijke recepten begint, je moet echt twee liter water per dag drinken om te ontgiften. Meer water is niet goed omdat je met het water ook alle essentiële elektrolyten uitplast, en je hersenen kunnen opzwellen en je zelfs kunt doodgaan! Dus ineens enorme hoeveelheden water drinken is niet nodig, gewoon twee liter verdeeld over de dag drinken.

Ontbijt

1 Pompoen, appel yoghurt/smoothie

Pompoen is de vrucht waar we mee beginnen. Deze kun je in je yoghurt doen samen met appelstukjes en wat ook lekker is, is om de pompoen, appel en yoghurt in de blender te doen om er een dikke yoghurtsmoothie van te maken. Als je het snel wilt opdrinken kun je water bij deze oranje mix toevoegen.

Pompoen is een bron van kalium, calcium, magnesium en vezels. Daardoor is het een goed ontbijt om mee te ontgiften. De appel voorziet je lichaam vaneen flinke portie kalium, magnesium en de nodige vezels. De yoghurt voorziet je lichaam van calcium en helpt je darmen door de probiotische werking.

Ingrediënten:

 • Pompoenstukjes
 • Appel
 • (Biologische) yoghurt

Waarom gezond?

 • Pompoen geeft je lichaam , kalium, calcium, magnesium en vezels.
 • Appel geeft je lichaam vezels, kalium en magnesium
 • Yoghurt heeft een probiotische werking waardoor je lichaam alle voedingsstoffen nog beter in zich opneemt, en het voorziet je van vitamine B12.

Bereiding:

Doe de yoghurt in een schaaltje. Was de appel grondig en snijd deze in stukken. Verwijder het klokhuis. En snijd de stukjes zo klein als jij prettig vindt om ze door de yoghurt te doen. Doe ze daarna in de yoghurt. Je kunt in de supermarkt pompoenstukjes kopen die je zo door de yoghurt kunt doen.

Wil je hier juist een smoothie van maken? Onderneem dan dezelfde stappen, maar doe het in een blender in plaats van in een schaaltje. Als alles erin zit kun je blenden tot het eruitziet zoals jij wilt.

2 Yoghurt, bramen, perzik

Een ander fris en kleurrijk detox ontbijt kan bestaan uit yoghurt, bramen en perzik. Heerlijk. De yoghurt is altijd een goede basis om vanuit verder te gaan. Vooral omdat je je darmen wilt verschonen is de probiotische werking van yoghurt een goed hulpmiddel.

Bramen zijn ook een bron van vitamine C en koper. Koper en vitamine C zijn beide erg belangrijk als je wilt ontgiften. De perzik voorziet je lichaam van kalium.

Ingrediënten:

 • (Biologische) yoghurt
 • Bramen
 • Perzik

Waarom gezond?

 • Yoghurt is belangrijk in het ondersteunen van je stoelgang, dat komt door de probiotica. En het voorziet je van calcium en vitamine B12.
 • Bramen zijn een bron van vitamine C en koper.
 • Perzik bevat veel kalium en antioxidanten die belangrijk zijn voor het ontgiften.

Bereiding:

Doe de yoghurt in een schaaltje. Pak een klein handje bramen en was deze onder de kraan. Dit kun je doen door ze in een vergiet te leggen en die onder de kraan te houden. Doe daarna de bramen in het schaaltje met de yoghurt.

Was de perzik onder de kraan en snijd deze in stukken. Haal de dikke pit eruit en snijd daarna verder zodat de stukjes een grootte hebben waarbij jij je goed voelt. Doe de stukken bij de yoghurt en bramen en roer het nog eens goed door elkaar.

Bon appetit!

3 Rijstmelk avocado, mango, walnoten

Vind je het ’s ochtends lastig om brood te eten? Dan heb ik zoals gewoonlijk ook andere gezonde ontbijten voor je. Dus bij deze rijstmelk met avocado stukjes, mango stukjes en walnoten.

Rijstmelk bevat kalium, calcium, magnesium en zink. Allemaal belangrijk voor het ontgiften. De avocado is een geweldige vrucht voor vitamine C, calcium en magnesium. Om het geheel iets op smaak te brengen kun je ook stukjes mango toevoegen. Mango is rijk aan vitamine C.

De walnoten geven en extra boost magnesium en natuurlijk bevatten walnoten ook tal van antioxidanten die altijd belangrijk zijn, ook tijdens het ontgiften.

Ingrediënten:

 • Rijstmelk
 • Avocado
 • Mango
 • Walnoten

Waarom gezond?

 • Rijstmelk zit vol met mineralen waaronder calcium, kalium magnesium en zink.
 • Avocado is een bron van vitamine C, calcium en magnesium.
 • Mango is een vrucht vol vitamine C zit, heel goed om te ontgiften.
 • Walnoten zijn een ware magnesium bom

Bereiding:

Doe een uur voor dit ontbijt een kopje rijst met drie kopjes water in de blender. Nadat de rijst een uur heeft geweekt kun je de blender aanzetten. Na twee minuten blenden is de rijstmelk klaar, even in een zeefdoek uitpersen en je hebt verse rijstmelk.

Snijd de avocado in de lengte doormidden en verwijder de pit. Lepel de avocado ui en snijd die stukjes ook in stukjes. Doe die vervolgens in de schaal. Je kunt ook ingevroren stukjes avocado kopen in de winkel als je niet wilt snijden.

Snijd de mango in stukken of koop bevroren mangostukjes en doe daar een hand van in de yoghurt. Snijd de walnoten in vier stukken en doe deze in de rijstmelk. Roer alles goed door elkaar en eet smakelijk!

Bewaar wat rijstmelk voor morgenvroeg!

4 Blauwe bessen, spinazie, banaan smoothie met rijstmelk

Als je even snel wilt ontbijten maar toch gezond dan biedt een smoothie de oplossing. Om de ochtend gezond te beginnen kun je dan snel een handjevol blauwe bessen, vol antioxidanten, in een blender gooien. Doe er spinaziebladeren bij stukjes banaan en wat rijstmelk van gisteren! Even blenden en klaar is je supergezonde detoxsmoothie

Ingrediënten:

 • Blauwe bessen
 • Spinazie
 • Banaan
 • Rijstmelk

Waarom gezond?

 • Blauwe bessen zitten flavonoïden die een krachtige werking hebben tegen vrije radicalen en heel belangrijk zijn in het ontgiftingsproces
 • Spinazie is zo’n groene groente die de gifstoffen uit je lichaam zuigt!
 • De banaan is een bron van vitamine C en ze bevatten enorm veel kaluim
 • De rijstmelk helpt je ontgiften omdat het alle mineralen bevat die belangrijk zijn voor een detox!

Bereiding:

Doe een handjevol blauwe bessen in een blender. Was de spinaziebladeren en doe daar ook een hand van in de blender. Haal de schil van de banaan en snijd deze in stukken voordat je die in de blender doet. Doe een kopje rijstmelk van gisteren erbij en je hebt binnen een minuut de perfecte smoothie.

5 Kokosmelk met blauwe bessen en bramen

Ondanks dat blauwe bessen en bramen niet meer vers te krijgen zijn in deze tijd van het jaar, kun je ze wel gevroren krijgen in de supermarkt. Dat is vaak nog beter dan vers omdat alle vitaminen en mineralen beter bewaard worden. De blauwe bessen en bramen zijn een bron van vitamine C en andere antioxidanten. Erg belangrijk als je wilt ontgiften. De kokosmelk bevat ook weer precies de vitaminen en mineralen die ontgifting bevorderen: vitamine C, kalium, calcium, magnesium en zink.

Ingrediënten:

 • kokosmelk
 • Blauwe bessen
 • Bramen

Waarom gezond?

 • Kokosmelk bevat vitamine C, kalium, calcium, magnesium en zink
 • Blauwe bessen zitten vol flavonoïden die je lichaam helpen ontgiften en een krachtige antioxidante werking hebben.
 • Bramen bevatten vitamine C, vezels, kalium, calcium, magnesium, koper en zink

Bereiding:

Kokosmelk kun je het beste zelf maken, je hebt alleen een blender nodig. Tik met de achterkant van een groot mes over het middel van de kokosnoot. Ga de hele noot rond en blijf tikken totdat hij breekt. Met een stevige lepel kun je de kokos uit de noot halen. Doe de stukjes kokos van een kokosnoot met ongeveer driekwart liter water in de blender. Even twee minuten blenden en je hebt je eigen supergezonde kokosmelk, zonder toegevoegde gommen en stabilisatoren. Nu moet je de kokosmelk nog even boven een grote kome door een filterzak persen zodat je alleen kokosmelk overhoudt. De kokos kun je natuurlijk ook nog gebruiken, weggooien is zonde.

Doe de kokosmelk in en schaaltje en voeg er een handje blauwe bessen en een handje bramen aan toe. Roer het goed door elkaar en eet smakelijk!

Openen kokosnoot:

https://www.youtube.com/watch?v=QyKVsNvQEEE

6 Biologische yoghurt met mango stukjes en banaan

Ook ingevroren mangostukjes kun je kopen bij de supermarkt. Uit onderzoeken is gebleken dat vers of ingevroren fruit allebei heel gezond is, dus je kunt ook rustig ingevroren fruit kiezen. Dus vandaag wordt het biologische yoghurt met de probiotica, de vitamine B12, calcium en kalium. Mango bevat vitamine A en C en ook kalium. Met dit ontbijt vol kalium, calcium, vezels, vitamine C, B12 en de probiotica kun je echt super ontgiften!

Ingrediënten:

 • Biologische yoghurt
 • Mango
 • banaan

Waarom gezond?

 • Biologische yoghurt is super effectief voor de detox vanwege vitamine B12, probiotica, calcium en kalium.
 • Mango is gezond door de vitamine A en C die samen een krachtig antioxidantenteam vormen en samen met de vezels en de mineralen je helpen ontgiften.

Bereiding:

Doe de yoghurt in een schaaltje en doe er een handje mangostukjes bij in. Roer het goed door elkaar. Eet smakelijk!

7 Griekse yoghurt met mandarijn

De Griekse yoghurt bevat veel eiwitten en mineralen, bovendien vult het goed en bevat ook Griekse yoghurt flink veel probiotica wat goed is voor de vertering van je voeding en daarmee bevordert het de reiniging van je darmen.

De mandarijn bevat zo’n beetje de grootste hoeveelheid vitamine C van alle fruit. In 1 mandarijn zit namelijk genoeg vitamine C om aan je dagelijks aanbevolen hoeveelheid te komen. Dus als je direct 1 hele mandarijn door je yoghurt roert maak jij van je ontbijt een super detox ontbijt. Vitamine C is een hele belangrijke vitamine voor de detox.

Ingrediënten:

 • Griekse yoghurt (de échte, zonder toegevoegde suikers)
 • Mandarijn

Waarom gezond?

 • Griekse yoghurt voorziet je van energie, heeft een gunstig effect op de darmwerking en zit vol met calcium.
 • Mandarijn zit vol vitamine C dat je helpt met ontgiften.

Bereiding:

Pel de mandarijn en doe de stukjes in de kom met Griekse yoghurt.

Lunch

1 Eikenbladsla, hazelnoten, meloen

De eikenblad fungeert vooral als vuller zodat je niet te veel calorieën eet er zit vitamine C en eiwit in. De hazelnoten maken deze salade een nog sterkere detox lunch. In hazelnoten zitten belangrijke mineralen, zoals kalium, calcium en magnesium. Dit zijn belangrijke mineralen voor de ontgifting van je lichaam.

De meloen zorgt voor een heerlijke zoete smaak en veel vitamine C en A. Dat zijn krachtige antioxidanten. En vooral vitamine C is belangrijk voor het ontgiften. Vitamine A zorgt voor een versterkende werking van vitamine C.

Ingrediënten:

 • Eikenbladsla
 • Hazelnoten
 • Meloen (stukjes)

Waarom gezond?

 • Eikenbladsla is een goede vuller zonder dat je te veel calorieën binnenkrijgt. Ontgiften en teveel calorieën binnenkrijgen gaat niet samen. Tevens bevat eikenbladsla vitamine C.
 • Hazelnoten zijn een bron van mineralen die nodig zijn om te ontgiften: kalium, calcium en magnesium.
 • Meloen is gezond doordat je er veel vitamine C en A van binnenkrijgt. Zij neutraliseren vrije samen radicalen waardoor je lichaam kan regenereren.

Bereiding:

Was de eikenbladsla in een vergiet en laat het water er goed uitlopen. Doe het dan in een schaal. Pak een handje gepelde hazelnoten en doe die in de schaal met de eikenbladsla (ongepelde hazelnoten moet je zelf eerst kraken). Snijd vervolgens een stuk meloen af. Van dit stuk meloen snijd je langs de schil om die eraf te halen. De rest kun je in stukjes snijden en door de salade doen.

Eet smakelijk!

2 Veldsla, pompoen, druiven, frambozen

Deze salade is een prachtige mix van sla, groente en fruit dat perfect de juiste ingrediënten voor een detox bevat. Je hoeft alleen pompoenstukjes te snijden en alles bij elkaar in een schaal te doen. De veldsla is een bron van vitamine C, pompoen voorziet je lichaam van kalium, calcium, magnesium en vezels en de druiven en frambozen zitten vol antioxidanten. Een super gezonde en lekkere detox salade dus.

Ingrediënten:

 • Veldsla
 • Pompoen
 • Druiven
 • Frambozen

Waarom gezond?

 • Veldsla is gezond doordat het je lichaam van vezels voorziet. Die zorgen ervoor dat je darmen gereinigd worden
 • De pompoen is gezond doordat er juist die mineralen inzitten die je nodig hebt: kalium, calcium, magnesium.
 • Druiven zijn gezond door de flavonoïden die fungeren als een antioxidant.
 • De frambozen zijn gezond door de vitamine C die belangrijk is voor de ontgiftingskuur.

Bereiding:

Was de veldsla in een vergiet en laat het water er goed uitlopen. Doe de veldsla in een schaal. Als je stukjes pompoen in de supermarkt hebt gekocht kun je dit toevoegen aan de kom met veldsla. Was daarna de druiven onder koud water en pak ze van de tros af. Voeg ze bij de salade. Was een handje frambozen in het vergiet en voeg ze toe aan de salade.

Eet smakelijk!

3 Kropsla, mais, radijs, tomaat, cashewnoten

Deze kleurrijke salade geeft een haast Mexicaanse smaak met de mais en tomaat, we maken hem toch nog iets Hollands door er radijs bij in te doen. Kropsla is vooral een goede vulling en bevat lekker veel vezels, ideaal voor het opschonen van je spijsvertering. De mais is een goede bron van magnesium. Radijsjes zijn een bron van foliumzuur dat belangrijk is voor de opname van de andere vitaminen en mineralen. Zonder foliumzuur zou je niet goed kunnen ontgiften. De tomaat geeft je een enorme hoeveelheid kalium en daarnaast ook nog vitamine C. Cashewnoten bevatten juist weer grote hoeveelheden koper, zink en magnesium en voorzien je van het belangrijke omega 3.

Ingrediënten:

 • Kropsla
 • Mais
 • Radijs
 • Tomaat
 • Cashewnoten

Waarom gezond?

 • Kropsla zorgt voor vezels waardoor je darmen opgeschoond worden.
 • De mais is een bron van magnesium, essentieel voor het ontgiften.
 • Radijs is het fruit dat zorgt voor het foliumzuur in deze salade.
 • Tomaat is een bron van vitamine C.
 • Cashewnoten zijn niet alleen lekker, ze bevatten juist die mineralen die je niet in elke groente of fruit tegenkomt namelijk koper en zink.

Bereiding:

Was het kropsla onder de koude kraan en laat het water er goed uitlopen. Snijd het harde deel eraf en verwijder de buitenste bladeren. Snijd de rest in stukjes en doe ze in een schaal of kom. Doe het mais erbij. Was de radijs en snijd deze is schijfjes voordat je die ook in de schaal doet. De tomaat mag ook gewassen worden en in stukken gesneden worden voor deze salade. Als laatste doe je er een klein handje cashewnoten in. Goed door elkaar roeren en eet smakelijk!

4 Sla met olijfolie, tomaat, walnoten, ui, kruiden naar smaak

Deze lunch heb ik een tijd terug in Spanje gegeten. Heerlijk en super gezond. Je pakt een sla naar keuze en doet daar tomaat, walnoten en ui bij. Dan kun je er nog kruiden naar smaak toevoegen, maar dat hoeft niet. De olijfolie is een goede bron van omega 3, de tomaat is super gezond doordat er veel vitamine C in zit. In walnoten zit ontzettend veel kalium. De ui is goed voor extra smaak, extra kalium, magnesium en redelijk wat vitamine C. En een ui werkt ontstekingsremmend. Dan kun je ook nog kruiden toevoegen naar smaak, zorg er wel voor dat het geen zout is.

Ingrediënten:

 • Sla
 • Tomaat
 • Walnoten
 • Ui
 • Kruiden
 • Olijfolie

Waarom gezond?

 • Sla is gezond doordat het de lunch vezels geeft waardoor je alle voedingsstoffen goed in je opneemt en je je darmen reinigt.
 • Tomaat is een echte vitamine C bom, essentieel bij de detox.
 • Walnoten hebben ontgiftende ingrediënten zoals kalium.
 • Ui heeft ontstekingsremmende werking, en voorziet je ook van kalium en magnesium.
 • Olijfolie is een plantaardige bron van omega 3, ook weer ontstekingsremmend.

Bereiding:

Was de sla en snijd deze in stukken. Doe de sla in een schaal. Was de tomaat en snijd deze in stukken doe die bij de sla in de schaal. Snijd de walnoten eventueel doormiddel alvorens ze in een schaal te doen. Pel de buitenste lagen van de ui en snijd deze in stukjes en doe deze in de schaal bij de sla, walnoten en tomaten. Een scheut olijfolie maakt het geheel af. Naar eigen smaak kun je hier nog kruiden aan toe voegen.

5 Sla met avocado met ui en citroen

Dit is weer zo’n heerlijke salade die net even anders smaakt dan dat je gewend bent. Wat je doet is de sla met avocado en stukjes ui mengen. Om alles net even wat lekkerder te maken doe je er een scheut citroensap door. De avocado is een vrucht die je lichaam voorziet van enorm velkalium, magnesium, calcium, zink en koper. De ui is belangrijk voor vitamine C en tegen ontstekingen. Tenslotte geeft de sla je de vezels die de detox bevorderen.

Ingrediënten:

 • Sla
 • Avocado
 • Ui
 • Citroen

Waarom gezond?

 • Avocado is een vrucht met veel mineralen, onder andere kalium, magnesium, calcium, zink en koper.
 • Ui is gezond doordat het ontstekingsremmend werkt en je voorziet van vitamine C.
 • Citroen is een ook bron van vitamine C dat een krachtig antioxidant is.

Bereiding:

Was de sla, verwijder de buitenste bladen en de stam en snijd de slabladen in reepjes. Snijd de avocado door de lengte doormidden en verwijder de pit. Lepel de avocado eruit en snijd de avocado in stukjes.Pel de buitenste lagen van het ui en snijd deze in stukjes. Doe de hoeveelheid ui naar smaak in de salade. Snijd de citroen doormidden en knijp het sap er uit over de salade. Roer alles door elkaar tot het een mooie salade is. Eet smakelijk!

6 Tomaat, babyspinazie, pijnboompitten, ui en biologische kip

Babyspinazie is niet alleen goed om in je smoothie te gebruiken. Het is namelijk ook een goede basis voor een salade. Babyspinazie is zo’n groene groente die de gifstoffen bijna uit je lichaam zuigen. De tomaat geeft je lichaam veel kalium. De ui werkt als een smaakversterker en geeft je lichaam vitamine C en krachtige antioxidanten die ontstekingsremmend werken. De pijnboompitten geven je lichaam vezels, magnesium, zink, koper, calcium en heel veel kalium. De kip voorziet je lichaam van belangrijke stoffen zoals foliumzuur, zink, koper, magnesium en kalium. Tenslotte de tomaat, een goede leverancier van kalium, vitamine C en bovendien erg veel antioxidanten.

Ingrediënten:

 • Babyspinazie
 • Tomaat
 • Ui
 • 200 gram kipfilet
 • Pijnboompitten

Waarom gezond?

 • Babyspinazie is net zo gezond als normale spinazie, alleen de bladeren zijn handiger voor een salade. In spinazie zit veel vitamine C en het helpt de detox te verbeteren.
 • De tomaat zit vol kalium en vitamine C.
 • In ui zit magnesium dat belangrijk is voor ontgiften. Plus het is ontstekingsremmend.
 • De kip is een bron van onder andere vitamine D dat belangrijk is voor je skelet.
 • Het mangaan in pijnboompitten is belangrijk voor een goede cholesterolverhouding.

Bereiding:

Omdat ik eigenlijk geen kipfilet meer kan vinden in de supermarkt waar geen dextrose aan is toegevoegd, is het beter om zelf maar even een kipfiletje te bakken. Probeer eens te bakken met rijstolie, rijstolie is hittebestendiger dan olijfolie. Snijd de kipfilet in reepjes. Was de babyspinaziebladeren. Was en snijd de tomaat in ringen. Snijd de ui in blokjes en voeg een handvol pijnboompitten aan de salade toe.

7 Courgette, tomaat, paprika, ui en spinaziebladeren

Zuidelijke gerechten zijn niet alleen gezond, ze zijn heerlijk om te eten. Dan heb je bijna het gevoel dat je op vakantie bent. Paprika en courgette zijn ingrediënten die veel worden gebruikt in Franse, Spaanse en Italiaanse gerechten, dus een voedingsvakantie kun je dit gerecht wel noemen. De courgette is lekker stevig in dit gerecht en geeft je onder andere calcium en vitamine C. De tomaat is ook weer terug met belangrijke mineralen zoals, kalium en magnesium. De paprika is ook een goede bron van vitamine C en andere mineralen zoals jodium en selenium. Selenium maakt zware metalen minder giftig als het onverhoopt toch in je lichaam komt. De ui is een goede bron van kalium en vitamine C. In spinazie zit veel vitamine C. Knoflook bevat tal van antioxidanten en werkt heel erg zuiverend en ontstekingsremmend.

Ingrediënten:

 • 1 Courgette
 • 1 Tomaat
 • 1 Paprika
 • 1 Ui
 • 750 gram spinazie
 • Knoflook

Waarom gezond?

 • Courgette is gezond door onder andere calcium en vezels.
 • Tomaat is gezond door onder andere het mineraal magnesium en vitamine C.
 • Paprika is gezond door de calcium, kalium, magnesium en de vitamine C
 • Ui is gezond door de kalium en de ontstekingsremmende eigenschappen.
 • Spinazie is gezond door de vitamine C en is zo’n groene groente die essentieel is voor een goede detox.
 • Knoflook is enorm sterk wat betreft de zuiverende en ontstekingsremmende werking

Bereiding:

Was de courgette en snijd deze in reepjes. Een courgette vind ik persoonlijk lekkerder als je hem roerbakt. Was en snijd de tomaat in schijfjes. Pel de ui en snijd deze in ringen. Was en snijd de paprika in reepjes. Was de spinaziebladeren goed. Verhit een wokpan met kokosolie of rijstolie en roerbak de courgette, tomaat paprika en ui. Als de ingrediënten gaar zijn, nog even een minuut de spinazie erbij wokken, spinazie hoeft echt maar heel even verhit te worden.

Diner

1 Chinese kool, pompoen, prei en wortelen

Door de pompoen wordt dit een echt detox diner. Pompoen is rijk aan kalium, calcium, magnesium en vezels. Net als Chinese kool waar ook veel vezels en ook de belangrijkste detox mineralen inzit. De prei geeft je echt een vol gevoel en zit vol vitamine C en mineralen zoals magnesium, zink en calcium.

De wortels zijn ook een echte bron van belangrijke antioxidanten zoals betacaroteen, maar ook mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, koper en zink.

Ingrediënten:

 • 1 Chinese kool
 • 1 Pompoen
 • 1 Prei
 • 400 gram wortels

Waarom gezond?

 • Chinese kool is gezond doordat het een bron van kalium en vezels is.
 • De pompoen is een bron van kalium, calcium, magnesium en vezels.
 • De prei is een bron van magnesium, zink, calcium en vitamine C
 • De wortels zijn een bron van betacaroteen en mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, koper en zink.

Bereiding:

Was de Chinese kool. Snijd het harde stuk eraf en snijd de bladeren daarna in stukken. Pompoenblokjes kun je vooraf gesneden in de winkel kopen. Haal de buitenste twee lagen van de prei af en was deze. Verwijder de onder en bovenkant en snijd de prij in ringen

Rasp de wortels of verwijder de buitenste laag en snijd de wortel in stukjes, hoe groter de stukken des te minder voedingsstoffen verloren gaan tijdens het roerbakken Verhit een wokpan en doe er iets rijst of kokosolie in. Gooi alles erin en roerbakken maar!

2 Spruiten met sperziebonen

Twee keer groen is nog gezonder dan een keer groen. Daarom spruiten met sperziebonen! In de Spruitjes zijn ook nog eens super gezond er zit namelijk ontzettend veel vitamine C en vitamine A in die samen een team worden tegen vrije radicalen. Ook zitten in spruiten de nodige detox mineralen zoals calcium, kalium, magnesium en zink De sperziebonen zorgen voor een extra portie calcium, kalium, zink, koper en vitamine C.

Ingrediënten:

 • 400 gram Spruitjes
 • 400 gram Sperziebonen

Waarom gezond?

 • Spruitjes zijn gezond vanwege de vitamine C in combinatie met vitamine A en vezels en detox mineralen.
 • Sperziebonen zijn gezond doordat er calcium, kalium, zink, koper, vitamine C en vezels inzitten.

Bereiding:

Dop de boontjes en haal de buitenste blaadjes van de spruitjes af. Kook ze gedurende tien minuten. Voor extra smaak kun je een beetje peper of nootmuskaat toevoegen, ik vind de smaak gewoon clean ook al heerlijk.

Eet smakelijk!

3 Stamppot zoete aardappel met boerenkool

Dit is weer zo’n wintermaaltijd je als gezonde eter helemaal blij van wordt. De zoete aardappel is een geweldige bron van vitamine A en natuurlijk koper, zink, magnesium, kalium en calcium. De boerenkool is weer zo’n typische groene groente die je extra goed doet wat betreft detoxen. Boerenkool bevat vitamine B, C, calcium, magnesium, kalium, koper, zink en dan nog vezels!

Ingrediënten:

 • 3 Zoete aardappels
 • Grote boerenkool

Waarom gezond?

 • Zoete aardappel is gezond doordat er minder koolhydraten inzitten dan in gewone aardappels, maar het zit wel vol met mineralen die je helpen detoxen.
 • Boerenkool is goed voor de detox omdat het groene groente is dat vol zit met de juiste mineralen en ook nog vitamines, waaronder vitamine C.

Bereiding:

Kook de zoete aardappelen in een ruime pan met water voor ongeveer twintig minuten. Was de boerenkool en kook deze ook ongeveer twintig minuten tot een half uur. Giet de zoete aardappelen af en haal de schil eraf. Meestal lukt het me in een keer om de zoete aardappel uit zijn jasje te knijpen zonder dat ik een mes hoef te gebruiken. Giet de boerenkool af en snijd deze in repen. Prak de zoete aardappelen door de boerenkool. Extra tip, probeer boerenkool met een flinke scheut azijn, echt heerlijk.

4 Stamppot zoete aardappel rauwe andijvie met kip

Het liefst eet ik zoete aardappel en geen gewone aardappel, ten eerste omdat de zoete aardappel lekkerder is, ten tweede omdat ie ook meer vezels en minder simpele koolhydraten bevat vergeleken met de gewone aardappel. Meer vezels is goed voor je bloedsuikerspiegel, de energie wordt gelijkmatiger opgenomen.

Daarnaast zijn zoete aardappels een goede bron van antioxidanten. Je zou zeggen dat zo’n zoete aardappel nooit zoveel gezonde antioxidanten zou bevatten omdat we hem aardappel noemen, maar vergis je niet, een beetje zoete aardappel voorziet je al van de dagelijkse hoeveelheid vitamine A, hij zit vol vitamine C, betacaroteen en ook nog eens kalium.

Bovendien is een zoete aardappel bereiden het makkelijkste wat er is. Rauwe andijvie voorziet je lichaam van vezels, belangrijk voor je spijsvertering en ook goed voor je immuunsysteem. Daarnaast zit er in andijvie vitamine A, B2, B6, B11 en een grote verscheidenheid aan mineralen. In andijvie vind je natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, koper en zink. Het lijkt wel metaalrecycling ;-).

Mineralen zijn erg belangrijk voor een goede detox. Kip behoort tot het witte magere vlees en is een goede bron van eiwitten en kip bevat een grote hoeveelheid fosfor, een beetje magnesium, koper, seleen en een grote hoeveelheid kalium. Daarnaast is kip een goede bron van b vitaminen die je weer helpen andere vitamine op te nemen.

Ingrediënten:

 • 2 grote zoete aardappelen
 • Krop andijvie
 • 2 kipfiletjes

Waarom gezond?

 • Zoete aardappelen zijn gezond doordat het een goede bron van vezels en detox mineralen is.
 • Andijvie is een groene groente en voorziet je van foliumzuur, kalium, calcium, magnesium, koper en zink
 • Kipfilet is gezond doordat het je voorziet van B12, zink, koper, magnesium en kalium

Bereiding:

Een zoete aardappel is echt geniaal wat betreft bereiding, gewoon in een pan met water leggen en koken maar, na een minuut of twintig zijn ze gaar en je kunt ze zo uit het velletje halen. Bak de kipfiletjes in kokosolie in een minuut of tien/vijftien gaar. Was de krop andijvie goed en snijd deze in reepjes. Je hebt geen melk nodig, de zoete aardappel prak je met een grote vork of pureestamper tot puree. Prak de rauwe andijvie erdoor en klaar is je stamppot. En de kipfiletjes bak je zo gaar in kokosolie.

5 Kalkoen, spruitjes, ui en peultjes

Kalkoen behoort ook tot de magere vleessoorten en voorziet je van belangrijke eiwitten en vetten, die het lichaam nodig heeft voor de opbouw van cellen. Het grote verschil tussen kip en kalkoen is dat kalkoen veel meer vitamine B11, B12 meer vitamine C bevat, maar bijvoorbeeld weer minder vitamine D, daarom moet je gevarieerd eten!

Spruitjes zitten vol met mineralen zoals kalium, calcium, fosfor, magnesium en zink. Daarnaast zitten er veel vezels in spruitjes, goed voor je spijsvertering Ook bevatten spruitjes grote hoeveelheden vitamine C en B11. Een ui zit vol met antioxidanten en ontstekingsremmende stofjes, flavonoïden zoals quercetine.

Daarom is het belangrijk om veel gerechten te eten met ui! Peultjes zijn goed voor je gezondheid vanwege de grote hoeveelheden vezels, goed voor je spijsvertering en je bloedsuikerspiegel, vitamine B1, B2, B6 en B11, het bekende foliumzuur.

Alle B vitamines zijn heel belangrijk voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen, maar foliumzuur in het bijzonder is belangrijk met detoxen. Daarnaast zitten in peultjes vitamine C een belangrijke antioxidant dat vrije radicalen opruimt en verschillende mineralen zoals kalium, calcium, ijzer, fosfor, magnesium, koper en zink.

Ingrediënten:

 • 200 gram kalkoen
 • 250 gram spruitjes
 • 1 grote ui
 • 750 gram verse peultjes

Waarom gezond?

 • Kalkoen is gezond door de vitamine B11, foliumzuur, dat belangrijk is tegen bloedarmoede.
 • Spruitjes zijn gezond door de vezels en de mineralen
 • Ui is gezond door de ontstekingsremmende werking van quercetine.
 • Peultjes zijn gezond door de koper die je help ontgiften

Bereiding:

Bak de kalkoen in een minuut of vijftien gaar in kokosolie, snipper de ui en bak deze op het laatst even mee. De peultjes en de spruitjes kook je in een ruime pan met water gaar, wel eerst goed wassen natuurlijk!

6 Rode kool met stukjes appel, ui en nootjes

Rode kool is een onderdeel van de meeste typisch Nederlandse gerechten. Om deze maaltijd nog gezonder te maken doen we er deze keergeen vlees bij maar nootjes. Bij een rode kool mag de appel natuurlijk niet missen. Een appel bevat foliumzuur, vitamine C, koper zink magnesium en andere mineralen. En de ui vanwege de ontstekingsremmende werking niet te vergeten. De rode kool heeft anthocyanen die ontstekingsremmend werken. De nootjes zijn een goede bron van mineralen zoals koper en zink.

Ingrediënten:

 • 1 Rode kool
 • 2 Appels
 • 1 Ui
 • Handvol nootjes

Waarom gezond?

 • Rode kool is gezond door de antioxidanten die hem zijn rode kleur geven
 • Appels zijn gezond vanwege het foliumzuur de vitamine c en de mineralen
 • Ui is gezond vanwege de quercetine en de vitamine C.
 • Nootjes zitten vol mineralen, het zijn volwaardige vleesvervangers!

Bereiding:

Pel de buitenste bladen van de kool, snijd de stam er af en snijd de koolbladen in reepjes. Daarna moet je de reepjes goed wassen. Was en snijd de appels in blokjes. Pel de ui en snijd deze in ringen. Plet de nootjes met de zijkant van een groot mes en strooi de nootjes over je salade.

7 Bruine rijst met snijbonen en ui

Bruine rijst of zilvervliesrijst zit vol met belangrijke mineralen die je nodig hebt om te ontgiften. De snijbonen zijn een goede bron van vezels en vitamine C, kalium, en mineralen. De ui is een ontstekingsremmer en dat is een ideale basis voor een detox maaltijd. Wel de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen zonder gifstoffen of andere schadelijke stoffen uit voeding is niet eens echt moeilijk zolang je maar gevarieerd eet, met de juiste onbewerkte ingrediënten!

Ingrediënten:

 • Kopje bruine rijst
 • 500 gram snijbonen
 • 1 grote ui

Waarom gezond?

 • Bruine rijst is zo gezond vanwege de koper en zink die belangrijk zijn voor het ontgiften.
 • Snijbonen zijn onder andere gezond door de mangaan dat je nodig hebt voor je botweefsel.
 • De ui is gezond doordat het tryptofaan de slaap bevordert.

Bereiding:

Kook de bruine rijst in een pan met water. Was de snijbonen en kook deze apart. Pel de ui en snijd deze in ringen. Doe de rijst en de snijbonen met ui op je bord en smullen maar!

Tot slot

Ik hoop dat ik je met een volle week aan recepten voor de hele dag genoeg inspiratie heb gegeven om deze gezonde voedingsstijl eens een weekje de kans te geven. Vooral als je last hebt van chronische ongemakken, groot of klein kan een goed dieet wonderen doen. Wil je het ontgiften naar een hoger plan tillen dan raad ik je aan om minimaal drie dagen te vasten.

Ben je van plan om langer te vasten dan raad ik je wel aan om dit onder begeleiding te doen. Niet dat vasten iets onnatuurlijks is, maar meer omdat wij als mensen steeds verder van de natuur af zijn kome te staan en je je natuurlijke gevoel een beetje bent verloren omdat je het praktisch nooit hoeft te gebruiken.

Als je medicijnen gebruikt houd daar dan rekening mee, dan kun je niet zomaar een twee drie een week niet eten!

Bronnen:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jhn.12286/full

https://books.google.nl/books?hl=nl&lr=&id=i77f8RW6PNkC&oi=fnd&pg=PA7&dq=cleanse&ots=bnnsFHMb6y&sig=cXZTTR-0jLIwLU6FOCuphDbORsY#v=onepage&q=cleanse&f=false

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550413107001374

http://www.doctoroz.com/article/10-day-detox-diet-jump-start-guide

http://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/what-detox-diet

Nog een keer de link naar de docu Fasten und Heilen:

https://www.youtube.com/watch?v=9BpCHTh4EXY

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin3
Share