Diabetes Type 1

Laatste Update: 6 maart 2017

Diabetes type 1 bij kinderen veroorzaakt door virus?

virusDiabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij de cellen in de alvleesklier die insuline produceren door het immuunsysteem worden vernietigd. Dit gebeurt al op jonge leeftijd, in tegenstelling tot diabetes type 2 wat vaak op latere leeftijd voorkomt.

Diabetes type 1 is momenteel niet te genezen en diabetespatiënten zullen hun hele leven dagelijks insuline moeten spuiten en zich moeten aan een strikt dieet.

Ook kan het hebben van diabetes grote gevolgen voor je gezond hebben op de lange termijn. Diabetes is gelinkt aan hart- aan vaatziekten, maar kan er ook toe leiden dat je zichtvermogen ernstig wordt aangetast of dat door de aantasting van de doorbloeding van je lichaam ledematen moeten worden geamputeerd.

Ook hebben diabetespatiënten een kortere levensverwachting dan mensen zonder deze gezondheidsproblemen. Daarom is het zo belangrijk dat er meer onderzoek wordt gedaan en dat er een remedie wordt gevonden tegen deze aandoening!

Een eerste stap is al gezet nu er meer duidelijkheid is omtrent de oorzaken van diabetes, echter dit betekent nog niet dat hiermee ook de remedie is gevonden!

Externe factoren

Omdat het aantal mensen dat aan diabetes lijdt zo snel stijgt kan het haast niet anders dan dat er externe factoren een rol spelen in het krijgen van diabetes type 1. Daarom is er al langer een sterk vermoeden dat virussen een rol spelen in de explosieve stijging van het aantal mensen waarbij de diagnose diabetes wordt vastgesteld.

Maatschappelijke veranderingen

De verspreiding van virussen wordt versterkt doordat mensen tegenwoordig veel meer reizen als 100 jaar geleden, je hoort in het nieuws ook steeds vaker dat virussen zoals polio en de mazelen weer vaker de kop opsteken.

Het op zeer jonge leeftijd bij elkaar brengen van kinderen in grote groepen zoals kinderdagverblijven zorgt er ook voor dat het immuunsysteem van deze kleine kinderen vaker te maken krijgen met verschillende virussen.

Immuunsysteem

Er wordt veel onderzoek gedaan naar wat deze fout in ons afweersysteem veroorzaakt. Dit kan erfelijk zijn maar dat geeft geen enkele garantie, want ook kinderen waarbij diabetes type 1 niet in de familie voorkomt kunnen diabetes type 1 krijgen. Onderzoekers hebben sterke vermoedens dat het immuunsysteem, dat bij kinderen nog niet zo sterk is als bij volwassenen, uit balans wordt gebracht door bijvoorbeeld een allergische reactie op gluten of koemelk.

Ook sluiten wetenschappers niet uit dat een simpel virus zoals bijvoorbeeld buikgriep het immuunsysteem dusdanig uit balans brengt dat het hierdoor de insuline producerende cellen vernietigd.

Virus

Uit de meest recente onderzoeken blijkt, dat de hypothese dat diabetes type 1 wordt veroorzaakt kan worden door een virus, juist blijkt te zijn. Ondanks dat dit op het eerste gezicht verontrustende resultaten zijn, omdat er zoveel virussen zijn en mensen ook vaker in contact komen met deze virussen, brengt dit nieuws ook hoop.

Wetenschappers werken hard aan een vaccin dat er in de toekomst voor kan zorgen dat diabetes type 1 kan voorkomen.

Om je een beter beeld te geven hoe men tot deze conclusies zijn gekomen zal ik je eerst vertellen hoe de onderzoekers tot het inzicht zijn gekomen dat er een link is tussen virussen en diabetes type 1.

Diabetes en virussen

Niet alleen mensen hebben te kampen met diabetes, het komt ook bij dieren voor. De oorzaak bij dieren is vaak een virus, bijvoorbeeld het influenza virus,dat was in de medische wereld al langer bekend.

De link tussen virussen en diabetes bij mensen werd al langer onderzocht, maar tot voor kort was nog niet bekend welke virussen de veroorzakers waren. Er zijn zoveel verschillende virussen die de potentiële veroorzaker kunnen zijn.

Doordat de Finse wetenschappers hebben weten te traceren om welke virussen het nu precies gaat biedt dit nieuwe mogelijkheden tot behandeling.

De 6 daders opgespoord

De groep virussen die diabetes kunnen veroorzaken zijn de zogenaamde enterovirussen. Een van de bekendste enterovirussen is het poliovirus. Er bestaan in totaal zo'n 100 enterovirussen waarmee mensen besmet kunnen raken.

Uit de twee verschillende onderzoeken is gebleken dat alleen coxsackie B virussen in staat zijn om diabetes type 1 te veroorzaken.

Een link tussen diabetes type 1 en de andere enterovirussen is niet gevonden. Het blijkt dat het om 6 specifieke virussen gaat, onder andere het hand-mond en voet virus, myocarditis, meningitus en pericarditis.

Symptomen Coxsackie type B

Typische symptomen van het coxsackie type B virus zijn onder ander koorts, hoofdpijn, keelpijn, pijn in de borst, darmklachten en pijnlijke spieren.

Vaccin

Omdat het om 6 virussen gaat die uiteindelijk de veroorzakers van diabetes type 1 zijn zou het heel goed mogelijk kunnen zijn dat met 1 nieuw vaccin tegen al deze 6 virussen er een hele grote stap wordt gemaakt in de bestrijding van diabetes.

Omdat wetenschappers in het verleden ook al vergelijkbare vaccins hebben ontwikkeld tegen bijvoorbeeld polio is dit ook een realistische verwachting.

Mechanisme diabetes en het coxsackie type B virus

Gelukkig is nu bekend welke virussen de veroorzakers zijn van diabetes type 1. Echter, hoe en waarom deze virussen in staat zijn diabetes te veroorzaken is nog een raadsel. Het precieze mechanisme dat er voor zorgt dat een virus ertoe leidt dat de insuline producerende cellen in de alvleesklier worden vernietigd zal nog nader onderzocht moeten worden.

Conclusie

Gelukkig blijkt dat als er maar genoeg onderzoek wordt gedaan naar ziektes er vaak ook resultaat wordt geboekt, zodat in de toekomst mensen niet langer het risico lopen een ziekte op te lopen die nu nog een grote impact heeft op het dagelijkse leven van veel mensen.

Ken je zelf nog interessante onderzoeken of heb je een opmerking / vraag? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten. Delen via social media wordt altijd erg gewaardeerd.

Onderzoeken:

1. Finnish type 1 Diabetes Prediction and Prevention (DIPP) study

2. Enterovirus infections as a risk factor for type 1 diabetes (VIRUSES IN DIABETES - VIRDIAB)

Links:

http://www.alphagalileo.org/ViewItem.aspx?ItemId=135685&CultureCode=en

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share