Afvallen

Laatste Update: 26 september 2015

Dieetpillen: het geld waard?

DieetpillenZoals iedereen in dit land waarschijnlijk wel weet, hebben Nederlanders een probleem met hun gewicht. Ongeveer 40 tot 50 procent van de volwassenen heeft overgewicht en 20 tot 30 procent kan zelfs worden gekwalificeerd als zwaarlijvig.

Mensen besteden miljarden per jaar in een wanhopige zoektocht naar een oplossing. Het probleem is dat er voor gewichtsverlies - zoals bij de meeste gezondheidsproblemen - geen wondermiddel bestaat in de vorm van een pilletje.

Zijn dieetpillen de oplossing?

Ongeveer 1 op de 4 Nederlanders heeft wel eens dieetpillen gebruikt, en de helft van de consumenten hebben ze in het verleden jaar gebruikt.

Ongeveer de helft van die gebruikers meldden ten minste één bijwerking, meestal een snellere hartslag, nervositeit, spijsverteringsproblemen of een droge mond.

Maar in tegenstelling tot geneesmiddelen waarvan moet worden aangetoond dat ze veilig en doeltreffend zijn voor ze op de markt gebracht kunnen worden, wordt van supplementen aangenomen dat ze veilig zijn totdat anders wordt bewezen. De Food and Drug Administration heeft honderden dieetpillen teruggeroepen met ingrediënten die zelden werden vermeld op de etiketten .

In 2013, werden in Amerika verschillende gevallen van ernstige hepatitis en leverfalen gemeld (waaronder één die leidde tot de dood) die teruggeleid konden worden naar OxyElite Pro, een zogenaamd afslankmiddel.

De stimulerende 1,3-dimethylbutylamine (DMBA), dat nooit is onderzocht op mensen, werd onlangs ontdekt in op grote schaal verkochte dieetpillen. De gezondheidsrisico's van DMBA zijn niet volledig bekend, maar het is chemisch gerelateerd aan DMAA, een stimulerend middel dat de FDA aan fabrikanten van supplementen heeft verboden te gebruiken, omdat het kan leiden tot een verhoogde bloeddruk en cardiovasculaire problemen.

Het woord "natuurlijk" op een label is geen garantie voor de veiligheid, maar ongeveer een derde van gebruikers van dieetpillen in het onderzoek dacht dat het betekende dat het product veiliger was dan voorgeschreven medicatie.

Met andere woorden: Neem geen dieetpillen. Ze zijn grotendeels niet gereguleerd, werken waarschijnlijk niet, en ze kunnen schadelijk zijn.

Dieetpillen op recept

Er zijn op dit moment vier verschillende dieetpillen beschikbaar voor de consument. Maar ze zijn alleen voor mensen met een BMI (body-mass index) van 30 of hoger, of mensen met een BMI van 27 en aan gewicht gerelateerde gezondheidsproblemen.

Hier is een overzicht:

Alli / Xenical (orlistat): Beide bestaan uit het supplement orlistat – vrij verkrijgbaar (Alli) en op recept (Xenical) - orlistat werkt door het blokkeren van het enzym dat zorgt voor het verteren en absorberen van vet in de voeding.

In klinische studies verloren patiënten met ernstig overgewicht die op een calorie-arm dieet werden gezet 3 kg meer na een jaar met de behandeling van orlistat dan diegenen die een placebo namen.

Orlistat is in verband gebracht met, in zeldzame gevallen, ernstige leverbeschadiging, leverfalen (resulterend in een transplantatie) en zelfs de dood.

Afgelopen zomer heeft de fabrikant een waarschuwing toegevoegd aan het label, met de opmerking dat het geneesmiddel zou kunnen interfereren met de absorptie van anti-epilepsie en andere medicijnen. Orlistat kan de absorptie van vitamine A, D, E en K verminderen,(dit zijn de in vet-oplosbare vitaminen).

Andere bijwerkingen zijn een opgeblazen gevoel en oncontroleerbare diarree.

Belviq (lorcaserin): Deze medicatie bevordert gewichtsverlies door de activering van de hersenreceptoren voor serotonine, een neurotransmitter die gevoelens van volheid afgeeft. Na een jaar verloren degenen die het middel namen slechts 2,7 kg meer dan degenen die een placebo namen.

Na nog een jaar kwam bij de deelnemers ongeveer een kwart van het verloren gewicht er opnieuw bij. Ze hadden ook moeite om het medicijn te blijven nemen.

Bijwerkingen waren onder andere hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, misselijkheid, constipatie, geheugen en aandachtsproblemen en (zelden) een lekkende hartklep. Als gevolg daarvan heeft de FDA opdracht gegeven tot studies om hartproblemen uit te sluiten. Net als veel medicijnen op recept, kan Belviq een gevaarlijke wisselwerking hebben met andere medicijnen.

Qsymia (fentermine / topiramaat): Dit middel is een combinatie van twee medicijnen op recept - phentermine, een stimulerend middel dat de eetlust onderdrukt en topiramaat, een anti-epilepsie medicijn dat soms gewichtsverlies veroorzaakt als bijwerking.

Qsymia leidt tot meer gewichtsverlies dan de andere medicijnen. Maar het verhoogt de hartslag, kan leiden tot geheugen-, concentratie- of spraakproblemen, angst, slapeloosheid en depressie (inclusief gedachten van zelfmoord).

Ongeveer 40 procent van de proefpersonen stopte met het medicijn. Om ervoor te zorgen dat het geen cardiovasculaire problemen veroorzaakt, heeft de FDA een studie aangevraagd na het op de markt brengen.

Contrave (naltrexon / bupropion): Deze combinatie van naltrexon (een verslavingsmedicijn) en bupropion (een antidepressivum) kan de eetlust verminderen en zoete trek verminderen. Na een jaar met dit medicijn, verloren niet-diabetische patiënten in een klinische studie 4,1 procent meer gewicht dan diegenen die een placebo namen.

Misselijkheid, constipatie, hoofdpijn, braken, duizeligheid, slapeloosheid, droge mond en diarree zijn de meest voorkomende bijwerkingen.

Wat echter nog erger is, is dat het medicijn epileptische aanvallen kan veroorzaken. En omdat het bupropion bevat, moet het een waarschuwing bevatten die verteld dat suïcidale gedachten en gedrag kunnen toenemen.

De FDA is bezorgd over het effect van de medicatie op het hart en eist meer studies.

Kortom: Overslaan die medicijnen en houd het bij de vermindering van calorieën en sporten om de kilo’s eraf te krijgen.

We weten dus inmiddels dat dieetpillen niet alleen slecht voor je gezondheid zijn, maar ook amper effect hebben. Sterker nog, enkele dieetpillen zorgen juist voor het zogenaamde jojo-effect.

Ben je op zoek naar een snelle oplossing waar je zelf geen moeite voor hoeft te doen, dan moet ik je teleurstellen, want die is er niet. Een gezond dieet en voldoende beweging zijn toch echt de enige manieren om een gezond gewicht te bereiken. Om je een beetje meer op weg te helpen, heb ik hieronder een aantal tips op een rij gezet die je helpen de pondjes kwijt te raken en eindelijk je streefgewicht te bereiken!

Een gezond gewicht zonder dieetpillen

Calorieën tellen

De basis van elk dieet plan begint met het tellen van calorieën. De geschatte hoeveelheid calorieën die nodig is om de energiebalans te handhaven is afhankelijk van geslacht en leeftijd.

De aanbevolen hoeveelheid calorieën voor vrouwen van 19 tot 51 jaar varieert van 1800 tot 2000 calorieën per dag. Mannen van 19-51 jaar hebben echter zelfs nog meer nodig, tussen de 2.200 tot 2.400 calorieën per dag. Afhankelijk van jouw levensstijl, kun je meer calorieën nodig hebben als je gewicht wilt aankomen of minder als je juist wilt afvallen.

De snelste manier voor mensen op dieet om pondjes kwijt te raken is om een caloriebeperkend dieet volgen. Door te leren om calorieën te verminderen (door je te richten op voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsvezels en laag in calorieën) kunnen afvallers een eetstijl volgen die ze de rest van hun leven vol kunnen houden.

Dat gezegd hebbende, is het belangrijk dat je je realiseert dat alleen minder energie consumeren elke dag niet voldoende is. Het komt namelijk ook aan op je voedingskeuzes.

Zo kun je bijvoorbeeld een dieet volgen met minder calorieën, zeg 1500 calorieën per dag, maar bestaat je voedselinname geheel uit marsrepen en frisdrank.

Gezien deze voedingsmiddelen zoveel calorieën bevatten, eet je dus eigenlijk niet veel, maar toch zul je niet afvallen. Calorie is namelijk niet gelijk aan calorie. Het is dan ook beter om voedingsmiddelen rijk aan eiwitten te eten en te minderen op koolhydraten en vetten. Je lichaam gaat met deze voedingsstoffen gewoonweg anders om.

Bovendien is het bewezen dat een gram eiwit meer energie verbrandt tijdens de vertering dan een gram koolhydraten of een gram vet. Het is dus geen verrassing dat je minder calorieën moet consumeren en gezondere keuzes moet maken voor gewichtsverlies, maar hoe dan precies?

Eet minder suikers en zetmeel

Dieet en lichaamsbeweging zijn twee essentiële factoren in de formule voor gewichtsverlies want je wordt verteld om "minder te eten en meer te bewegen." Het minder eten van bepaalde voedingsmiddelen, in het bijzonder suikers en zetmeel, is een van de eerste stappen om jouw doelen te bereiken.

Van deze voedingsmiddelen is bekend dat zij de afscheiding van insuline bevorderen, wat het belangrijkste vetopslaghormoon is van het lichaam.

Doorgaans heeft insuline een verlagend effect op de HSL (hormoongevoelige lipase) niveaus, die de opslag van vet stimuleren. Het verminderen van eenvoudige suikers leidt tot een afname van insulineniveaus. Wanneer onze insulineniveaus laag zijn, en HSL toeneemt, ontstaat een "terugtrekking" van vet uit de vetcellen. Zoals je kunt zien, zal het laag houden van de insulinespiegel helpen bij het gebruiken van de opgeslagen vetten, waardoor je gewicht verliest.

Lagere niveaus van insuline betekent dat het vet in staat is om uit de vetreserves te komen, wat leidt tot het verbranden van vet in plaats van koolhydraten door het lichaam. Bovendien zullen de nieren in staat zijn om het teveel aan natrium en water af te scheiden van het lichaam, aangezien het insulinegehalte en vochtretentie aan elkaar zijn verbonden.

Een in 2007 gepubliceerde studie in het tijdschrift Renal Physiology, vond dat een daling in de insulineniveaus bij de deelnemers leidde tot een daling van de door de nieren vastgehouden niveaus van natrium en water, waardoor zowel het lichaamsvet als watergewicht verminderde.

Voeg eiwit en groenten toe

Eet minder suikers en zetmeel om meer eiwitten en groenten toe te voegen aan jouw dieet. Deze formule helpt je om aan de aanbevolen hoeveelheid koolhydraten te voldoen die je per dag mag consumeren. Zo zullen bijvoorbeeld volwassenen op dieet 1200 tot 1600 calorieën consumeren, wat betekent dat ze zullen moeten streven om tussen 135 gram tot 195 gram koolhydraten per dag te eten op een 1200 calorieën dieet en 180 gram koolhydraten per dag op een 1600 calorieën dieet. Koolhydraten consumptie zou niet meer moeten zijn dan 260 gram per dag.

Vlees, vis, zeevruchten en eieren zijn een aantal van de beste bronnen van eiwit om je te helpen jouw doelen te halen.

Eieren zijn de ideale voeding om in de ochtend te eten om af te vallen, zonder dat je enkele uren later gelijk weer honger krijgt. Een studie uit 2008 gepubliceerd in het International Journal of Obesity, vond dat een ontbijt met ei een grotere kans gaf om gewicht te verliezen indien gecombineerd met een energiebeperkt dieet, maar niet op zichzelf gewichtsverlies zal veroorzaken.

Na acht weken, genoten afvallers die eieren aten voor het ontbijt 65 procent meer gewichtsverlies dan een groep die bagels at als ontbijt en zag een 61 procent grotere vermindering van de body mass index (BMI).

Het consumeren van de juiste hoeveelheid eiwit in maaltijden en snacks zal helpen de bloedsuikerspiegel in balans te houden en energieniveaus te stabiliseren.

Dit helpt om de zoete trek te beteugelen door het beheersen van de honger, terwijl het eiwit helpt om de spijsvertering te vertragen, zodat je langer een verzadigd gevoel houdt.

Een tip om op gezonde wijze gewicht te verliezen: vul de helft van je bord met groenten bij elke maaltijd. Ze zijn laag in calorieën en vol met voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft. De vezels zullen je vullen, zodat je minder ruimte overhoudt voor calorierijke voedingsmiddelen.

Voeg meer gewicht toe

En dan hebben we het natuurlijk niet over je lichaamsgewicht...

Elke goed dieetplan gaat gepaard met een goed bewegingsplan. Het verliezen van gewicht en het gewicht eraf houden zijn twee verschillende dingen waar afvallers vaak mee te kampen krijgen.

Naar de sportschool gaan om gewichten te heffen zal je helpen calorieën te verbranden en de snelheid van jouw stofwisseling verhogen. Het helpt je spiermassa te behouden en leidt tot een hogere stofwisseling.

Elke pond spieren die je hebt, vergt zes calorieën per dag om zich te kunnen handhaven. Vet heeft slechts twee calorieën per dag nodig. Hoe meer spieren je hebt, hoe hoger jouw stofwisseling.

Dat houdt dus ook in dat je met meer spiermassa meer calorieën verbrandt terwijl je rust.

Het verkrijgen van spiermassa terwijl je lichaamsvet verliest is zelfs mogelijk op een koolhydraatarm dieet. Een studie uit 2002 gepubliceerd in het tijdschrift Metabolism vond dat een significante vermindering van vetmassa verbonden is met een toename van magere lichaamsmassa.

De onderzoekers geloven dat dit waarschijnlijk ondersteund wordt door de afname van de insulinespiegels.

Bewust eten

Calorieën tellen, het verminderen van suiker en zetmeel, het toevoegen van proteïne en groenten en lichaamsbeweging zijn een deel van het 'geheim' om blijvend gewicht te verliezen, maar is er iets anders dat je kunt doen om dit gehele proces te ondersteunen?

De controle van jouw eetgedrag kan zo simpel zijn als het veranderen van de grootte van je bord. We hebben de neiging om eerst te eten met onze ogen. Een groot bord kan een optische illusie geven die kan leiden tot het verkeerd inschatten van de grootte van je portie. Het kan ervoor zorgen dat de porties kleiner lijken, terwijl een kleiner bord ervoor kan zorgen dat je dezelfde hoeveelheid voedsel als veel meer inschat.

Bijvoorbeeld, een studie uit 2006 gepubliceerd in FASEB Journal vond dat kinderen en volwassen zichzelf een grotere portie gaven met grote borden of kommen dan wanneer zij kleinere borden kregen. Kleine borden kunnen echt helpen om je te laten zien wat controle over de portie echt inhoudt.

Slaap een uurtje extra

Sporten, gezond en bewust eten is allemaal mooi en aardig, maar als je lijf niet voldoende slaap krijgt, dan zal dit waarschijnlijk helemaal niet helpen. Je lijf kan namelijk alleen bepaalde hormonen aanmaken om gewicht te kunnen verliezen, wanneer je genoeg slaap krijgt.

Een van deze hormonen is het groeihormoon dat een grote rol speelt in de vetverbranding.

Dit hormoon wordt echter pas tijdens bepaalde fasen van de slaap aangemaakt. Mis je deze fasen, omdat je bijvoorbeeld erg laat naar bed gaat, dan is het een stuk moeilijker om die pondjes kwijt te raken.

Stress speelt hierbij ook een grote rol. Stress zorgt er namelijk voor dat je lijf het hormoon cortisol aanmaakt. In de aanwezigheid van dit hormoon, is je lichaam niet in staat de vetcellen leeg te roven. Slaap is ook van belang om je stressniveaus onder controle te houden.

Daarnaast kun je natuurlijk ook nog voor andere manieren kiezen om je stress laag te houden, zoals bijvoorbeeld meditatie, een wandeling of een favoriete hobby.

Tot slot:

We weten allemaal dat het niet eenvoudig is om af te vallen, anders zouden de meesten van ons allang ons streefgewicht hebben bereikt. Psychologische factoren spelen hierbij een rol, maar uiteindelijk komt het neer op een gezond dieet – zonder dieetpillen.
Je berokkent je lichaam meer schade dan dat je er goed aan doet wanneer je voor dieetpillen kiest.

De volgende keer dat je weer eens reclame of een advertentie voorbij ziet komen, denk dat aan dit artikel en bespaar jezelf het geld. Je gezondheid is meer waard dan dat!

Bronnen:

1. http://www.webmd.com/diet/20150506/dinitrophenol-dnp-diet-pills
2. http://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm246742.htm
3. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/weight-loss/art-20046409
4. https://ods.od.nih.gov/factsheets/WeightLoss-HealthProfessional/
5. http://thinkprogress.org/health/2015/04/08/3644374/diet-supplements-untested/
6. http://oregonstate.edu/ua/ncs/archives/2012/mar/study-most-weight-loss-supplements-are-not-effective

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share