• digestieve enzymen bij pds

Digestieve enzymen bij PDS

2016-11-07T13:46:45+00:00maart 8th, 2012|PDS Dieet|13 Reacties

Laatste update: door

Digestieve enzymen bij PDS

Als je last hebt van een prikkelbare darm syndroom dan is de kans groot dat je al van alles hebt geprobeerd om de klachten te verlichten. Medicijnen werken om de symptomen te verlichten, maar vaak alleen maar op korte termijn.

Een alternatieve behandeling is door middel van digestieve enzymen. Sommige artsen raden deze aan, maar werken ze ook voor iedereen?

Tekort aan enzymen

De spijsvertering bevatten verschillende enzymen om voedsel gemakkelijk af te breken zonder dat het te veel energie kost van het lichaam. Bij een tekort aan digestieve enzymen in de spijsvertering kan voedsel niet goed in de kleine darm verteerd worden.

Het gevolg is dat slechte bacteriën in de stoelgang de onverteerde voedsel gaat aanvallen. Hierdoor treden er prikkelbare darm symptomen op zoals winderigheid en maagpijn.

Veel mensen hebben een tekort aan deze digestieve enzymen. Zelf heb ik ook last van darmklachten bij een grote maaltijd en kan zeker duiden op een tekort. Door proactief digestieve enzymen te nemen voor een maaltijd kun je je spijsvertering versterken.

Digestieve enzymen uit voedsel

Een typisch Nederlands dieet bevat niet al te veel belangrijke enzymen. Dit komt omdat digestieve enzymen komen uit ongekookte groete en fruit. Helaas krijgen veel mensen bij lange na niet genoeg groente binnen en kan de oorzaak zijn van maagklachten. Dit wordt allemaal nog een stuk erger gemaakt door bewerkte voedingsmiddelen en snacks .

Een goede manier om de balans te herstellen is door meer verse groente en fruit te eten. Maar dit werkt natuurlijk niet voor iedereen. Want als je al last hebt van een prikkelbare darm kunnen te veel digestieve enzymen in één keer zelfs voor meer klachten zorgen.

Dit moet langzaam worden opgebouwd voordat je lichaam hier weer aan gewend is. Heel frustrerend natuurlijk wanneer je al weet wat er gedaan moet worden, maar dat niet kan doen! De beste manier is om stap voor stap langzaam meer groente te eten. In het begin is het beter om de groente goed te laten doorkoken zodat het gemakkelijker verteerd kan worden.

Na verloop van tijd kun je steeds beter tegen groente / fruit met voldoende enzymen totdat de klachten helemaal verdwijnen.

Supplementen als alternatief

Natuurlijk je er ook voor kiezen om digestieve enzymen te nemen via supplementen. Zelf heb ik hier ervaring mee en heb ik een lange tijd ‘’digestive enzyms’’ van de Tuinen gekocht en genomen voor elke grote maaltijd. Ik merkte zelf dat de klachten wat minder werden, en na verloop van tijd had ik ze niet meer nodig.

Nu had ik geen last van een prikkelbare darm, maar van algemene maagklachten.

Wel raad ik aan om supplementen te nemen van een organische bron en niet gesynthetiseerde. Organische supplementen zijn weliswaar duurder, maar worden over het algemeen veel beter opgenomen door het lichaam.

Dosering

De aanbevolen dosering van digestieve enzymen is prima voor het behandelen van PDS. Normaal gesproken wordt aangeraden om het supplement 15 tot 30 minuten met een glas water in te nemen voor de maaltijd. Wanneer je merkt dat de klachten erger worden moet je de dosering verminderen of volledig stoppen. Weer er wel bewust van dat het enige tijd kan duren voordat de symptomen minder worden.

Conclusie

Het nemen van digestieve enzymen aan de hand van supplementen of via voeding kan zeker de klachten verminderen. De spijsvertering wordt extra bevorderd en het tekort van enzymen aangevuld. Maar veel mensen met PDS ervaren problemen door direct meer groente / fruit te eten.

Een alternatief is het nemen van organische supplementen en kijken hoe de spijsvertering gaat. Combineer dit met kleine lichte maaltijden en klachten worden uiteindelijk minder!

Heb jij ervaring met het nemen van digestieve enzymen bij PDS? Laat het me weten door hieronder een reactie achter te laten!

13 Reacties

 1. Hans Brouwer 15 mei 2012 om 09:58 - Antwoorden

  Digestive Enzymen en ook Probiotica helpen bij het verwerken van onafgebroken voedselresten in de darmen. Als de darmen veel onverteerde voedselresten, van dierlijke eiwitten en zuivel, bevatten dan kunnen blokkades ontstaan die darmklachten en stoelgangklachten veroorzaken.
  Digestive enzymen en probiotica kunnen dan tijdelijk opluchting geven omdat de darmen worden opgeschoond. Het probleem is echter dat onze darmen ook "onverteerd vlees" zijn. De enzymen en probiotica zullen uiteindelijk de darmwand aantasten waardoor de microstructuur van villi en microvilli in de dunne darm beschadigd zal raken.

  Het probleem is dat de dunne darm het beste functioneert bij een pH van 8.4 (zuurwaarde) en de dikke darm bij een pH van boven de 7. Door het eten van teveel zuurvormend voedsel als suiker, dierlijke eiwitten en zuivel zullen de darmen langzaam verzuren en de verstoppingen die zullen ontstaan zullen dit alleen nog maar verergeren. Nogmaals, de enzymen en probiotica zullen op de korte termijn dan verbetering geven, maar op de lange termijn zal de onderliggende oorzaak van de darmproblemen, de verzuring, versterkt worden.

  Voor info over het verband tussen darmproblemen en verzuring wil ik u uitnodigen om de volgende post eens te lezen:

  http://www.prikkelbaredarmsyndroom.net/darmklachten-en-verzuring/

  met vriendelijke groet,

  Hans

  • Sterr 1 augustus 2019 om 09:27 - Antwoorden

   Als je op de link klikt:
   Dan kom je uit op een pagina die doorlinkt naar een osteopaat? Geen informatie over prikkelbare darm en verzuring.
   Reclame voor eigen practijk?

   Logisch dat je de potjes enzymen niet adviseert.

 2. Mieke van der Velden 19 maart 2015 om 23:50 - Antwoorden

  Geachte M,
  Onze dochter heeft haar bloed bij onze huisdokter laten prikken op bloed armoede van wegen duizeligheid en pijn en kou in haar benen, in een stuk van haar been heeft ze een dood gevoel.
  de uitslag van het bloed was 6.4 maar er werd gezegd dat er een enzym in haar bloed ontbreekt en dat ze over 6 weken weer opnieuw bloed moet laten prikken.
  Ze is vegetarisch en let erg op haar voeding. Ik vind deze uitslag verontrustend , zou U ons kunnen adviseren wat wij kunnen doen. Ze heeft ook een prikkelend darm en menstrueert nu om de 3 soms 4 dagen.
  haar leeftijd is 41 jaar.

  • Robert Jan Hendriks 20 maart 2015 om 16:58 - Antwoorden

   Ik kan me erg voorstellen dat u zich ongerust maakt. Gezien de combinatie van aandoeningen is het voor mij erg lastig om hier advies over te geven. Ik raad je aan om goed naar je arts te luisteren, en wanneer mogelijk een verwijsbrief te krijgen voor een specialist.

   Veel succes en een fijn weekend toegenst!
   Jack

 3. Hanneke 15 september 2016 om 14:14 - Antwoorden

  Ik neem sinds kort de enzymplex capsules en die helpen mij geweldig. Ze zijn vrijwel direct werkzaam. Dat heb ik nog niet eerder mogen ervaren. Je moet het maar eens googlen

  • Team OptimaleGezondheid 23 september 2016 om 12:59 - Antwoorden

   Dankjewel voor het delen van jouw ervaring, Hanneke

 4. Jolanda 5 januari 2017 om 17:00 - Antwoorden

  Ik gebruik nu ongeveer 6 weken digestive enzymen een kwartiertje voor de maaltijd.
  Ik had heel veel last van winderigheid na de avondmaaltijd. 1 Capsule is genoeg. Het werkt supergoed.
  Wel pas na 6 weken resultaat, maar die weken ervoor was er al wel duidelijk verbetering.
  En inderdaad een organisch merk nemen.

 5. Ellis 21 mei 2017 om 04:14 - Antwoorden

  Hallo ,ik heb ontzettende last van pds , na veel lezen en zoeken kwam ik Digestive Enzymen van doktersbest tegen ..ik heb de ingredienten gelezen en ik las ook lactase..ik dacht dat lactase ,lactose was juist slecht voor pds ? weet iemand hier wat meer over ...

  Grt
  Ellis

 6. Laura 8 september 2017 om 22:39 - Antwoorden

  Ellis, lactase is het enzym dat lactose afbreekt, vandaar misschien je verwarring.

 7. M beekman 6 februari 2018 om 13:57 - Antwoorden

  Welke is een goed enzym
  Er zijn er zoveel
  En waar koet je opletten als je deze koopt
  Wat moet erin zitten

 8. tanjameurer 4 januari 2019 om 15:03 - Antwoorden

  papaya enzymen zijn ook goed en inderdaad emzymplex, ook te koop bij de Tuinen (holland en Barret

 9. Rowine 11 februari 2019 om 13:42 - Antwoorden

  Ik neem zelf ook sinds kort digestive enzymes en ik merk heel veel positief verschil. Helaas ontmoedigd de eerste achtergelaten reactie van Hans mij meteen om hier mee door te gaan. Klopt het wat hij zegt over de verzuring en dat de werking maar tijdelijk van aard is en zelfs door het gebruik erger kan worden na enige tijd? Dus dat je weer terug bij af bent.

  • Hedy de Graas 26 augustus 2019 om 14:02 - Antwoorden

   Hee Rowine! Het voordeel is dat de darmcellen een hele hoge vervangingsgraad hebben; iedere 2-6 weken hebben wij een geheel nieuwe darm:)... Wat ik doe is afwisselen en soms een aantal dagen zonder enzymen doen... Ook afwisselen tussen vasten en soms 1 of 2 maaltijden per dag eten werkt voor mij heel goed... Het afwisselen tussen enzym-suplementen kan wellicht een idee zijn?

   Verder zorg ik ervoor dat ik fit blijf, want ik denk dat dan cellen ook sneller vervangen worden. En natuurlijk zo veel mogelijk makkelijk verteerbare voeding eten...

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: