LAATSTE UPDATE: 14 maart 2020

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

Donkere 99% cacao chocolade voor gezonde aderen en bloedvaten

Wist je dat de meeste mensen hun bloeddruk met natuurlijke middelen kunnen verminderen? Dat is absoluut waar! Veel van de mensen die nu dagelijks medicijnen innemen om hun bloeddruk te controleren hebben het niet echt nodig. Ik pleit uiteraard niet om volledig met medicatie te stoppen, maar ik pleit er wel voor om natuurlijke middelen toe te voegen om de behandeling te ondersteunen.

Stop niet zomaar met medicatie

Als je momenteel medicatie op de instructies van je arts inneemt kan je niet zomaar stoppen. Maar wat je kunt doen is maatregelen introduceren om de bloeddruk van nature terug te brengen tot het punt waar je arts in staat zal zijn om je het goede nieuws te melden dat je geen of veel minder medicijnen kan gebruiken.

Chocolade verlaagt bloeddruk

En laat het volgende nu goed nieuws zijn voor chocolade liefhebbers en dat is dat pure chocolade goed voor je is. Goed voor je hart op zijn minst!

Het is geweldig dat er voordelen voor de gezondheid aan chocolade worden toegeschreven, omdat we allemaal een reden willen om chocolade te eten zonder ons schuldig voelen!

Dingen zoals pure donkere chocoladerepen kunnen worden gegeten zonder je schuldig te voelen, maar uiteraard moet je er ook niet mee overdrijven!

Hoe puur moet de chocolade zijn?

Uit onderzoek blijkt dat hoe meer cacao er in een chocoladereep zit hoe meer goede eigenschappen het aan je lichaam geeft. Je bloeddruk wordt lager, je insulineresistentie wordt lager en ook je cholesterol wordt er lager door. Dit blijkt uit een onderzoek waarbij deelnemers met een hoge bloeddruk of 100 gram witte chocolade kregen of 100 gram pure chocolade(1).

Om echt de voordelen van pure chocolade te kunnen genieten is het belangrijk dat je chocoladereep voor tenminste 70 procent uit cacao bestaat. Bij verschillende winkels zijn al repen te krijgen van 70, 72, 85 en zelfs 99 procent cacao. Als je net begint is het verstandig om eerst voor de 70 procent versie te gaan, omdat de smaak toch heel anders is dan die van melkchocolade.

Dit hoge percentage is belangrijk omdat er bij lagere percentages meer suiker en vet in de chocoladereep zit. Dit vermindert de effectiviteit van de pure chocolade op het verlagen van de bloeddruk, vooral bij mensen met overgewicht.

Daarbij lijkt pure chocolade ook effectiever te zijn bij jongere mensen dan bij oudere mensen. Dit is ook een van de redenen waarom je niet direct moet stoppen met medicatie als je meer pure chocolade gaat eten om je bloeddruk te verlagen.

Als je last hebt van pre-hypertensie heeft het eten van pure chocolade geen nut om je bloeddruk weer naar normalere waarden te brengen. Vooral bij een te hoge bloeddruk heeft het een bloeddrukverlagend effect.

Dit effect is al te merken bij 6 gram cacao per dag. Dus je kunt je bloeddruk al verlagen door dagelijks een klein stukje van de chocoladereep op te eten. Dat scheelt ook weer in de portemonnee. Inmiddels zijn er steeds meer aanbieders van pure chocolade met ten minste 70 procent. In veel winkels verkoopt het eigen merk al chocolade met minimaal 70 procent cacao.

Verschillende chocolade

Vind je het toch lastig om te wennen aan de smaak van pure chocolade? Dan zijn er tal van andere pure donkere chocolade selecties die zoeter of anders smaken. Er zijn bijvoorbeeld donkere chocolade repen met noten, veenbessen, bosbessen en zelfs lavendel. Het is zelfs mogelijk organische donkere chocolade gemaakt met een verscheidenheid van ongewone ingrediënten terug te vinden, waaronder rode peper, één van mijn favorieten!

Dat is zeker een manier om je donkere chocolade-ervaring pittig te maken.

Hart- en bloedvaten worden beschermd door chocolade

Om terug tot de kern te komen, wanneer je pure chocolade eet zal je niet alleen genieten, maar je zal jezelf ook beschermen tegen hart- en vaatziekten, jawel(2). De reden waarom er voordelen voor de gezondheid van je hart zijn, is dat door dit specifieke type van chocolade te eten, je flavonoïden binnenkrijgt.

Deze flavonoïden katalyseren een reactie in de endotheelcellen, cellen die je aders en slagaders, helpen om beter te functioneren.

De flavonoïden, zijn in feite antioxidanten, en worden ook in diverse andere voedingsmiddelen aangetroffen. Er zijn bepaalde vruchten, wijn, thee en groenten die ook flavonoïden bevatten die je kans op hart- en vaatziekten helpen verminderen. Hoe meer flavonoïden je eet hoe lager de kans op bijvoorbeeld een beroerte of slechte bloedcirculatie is.

Onderzoek

In slechts een kort zes weken durend onderzoek zag men dat de inname van pure chocolade op een dagelijkse basis een grote toename geeft van de endotheelfunctie. Daardoor zijn onderzoekers van mening dat als mensen hun inname van flavonoïden over een lange periode zullen verhogen ze echt geweldige voordelen te zien gaan krijgen met betrekking tot de cardiovasculaire gezondheid(3).

Vervang melk chocolade met pure chocolade
Vervang melkchocolade
Dus, als je van chocolade houdt begin dan met het vervangen van je melk chocolade door pure donkere chocolade. Niet alleen zal je nog steeds genieten van de smaak, maar je zal grote voordelen ervaren die een positieve invloed kunnen hebben op de gezondheid van je hart.

Onthoud dat pure chocolade nog steeds vet en calorieën bevat,  dus deze bevindingen geven je niet de vrijheid om kilo’s chocolade per dag te gaan eten. Maar, de resultaten tot nu toe blijken positief en geven aan dat donkere chocolade in staat is om ons op de lange termijn te helpen met de gezondheid van het hart! Zorg ervoor dat je met jouw arts praat voordat je pure donkere chocolade als gezonde voeding in je dieet opneemt, zodat je een volledig inzicht hebt in de consequenties en wat ze betekenen.

Laat het dus weten aan je arts als je pure chocolade gaat eten om je bloeddruk te verlagen. Eet ten minste chocolade waar 70 procent cacao in zit. Een blokje (dus niet de hele reep!) is al genoeg om je bloeddruk te verlagen.

Lees meer: Hoge bloeddruk verlagen

Bronnen:

http://jn.nutrition.org/content/138/9/1671.short

http://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-61779-803-0_23

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:

Verschillende soorten bloeddrukmeters

Verschillende soorten bloeddrukmeters

Hoge bloeddruk bij vrouwen verlagen

Hoge bloeddruk bij vrouwen verlagen

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Maar omdat de reguliere pure chocolade nog steeds vet, suikers en calorieën bevat, dus is het wel van groot belang om Xoçai te eten. De producten van Xoçai bevatten geen toegevoegde vetten, suikers en weinig calorieën.En omdat de cacao voor Xoçai koudgeperst wordt en niet hoog verhit, blijven veel meer gezondheidsbevorderende stoffen (lees antioxidanten, vitamines en mineralen) behouden.
  Kijk voor meer informatie op http://www.gezondechocola.nl

 2. Hallo,
  Een vraag t.a.v donkere en de lichte kleur van chocolade.
  Als je chocoladepoeder koopt dan heeft dat een lichtbruine kleur.
  Donkerbruin/zwarte poeder ben ik nog niet tegen gekomen.
  Is dat ook een natuurlijke kleur of is daar fabrieksmatig een donkere kleur van gemaakt.
  Bittere of zeer donker/zwarte chocolade 98% heeft nooit een lichte kleur.
  Heeft u daar ook een verklaring voor?

  Graag hoor ik uw mening,
  Groet André Wieringa

  1. Hallo André,

   daar had ik eerlijk gezegd nog niet bij stil gestaan. De basisingrediënten van donkere chocolade (repen) zijn: cacaobonen, suiker, een emulgator zoals soja lecithine voor de textuur. Het kan goed zijn dat hierdoor de kleur donkerder is, maar kan ik niet met zekerheid zeggen.

   Groet,

   Jack

 3. Ik heb een lage bloeddruk maar vind pure chocolade heerlijk, liefst de 99% versie. Maar dan natuurlijk wel met mate. Iedere dag een stukje om op te sabbelen. Moet ik oppassen dat mijn bloeddruk niet nog lager wordt?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
0 Shares
Tweet
Pin
Share