Alternatieve Geneeskunde

Laatste Update: 6 maart 2017

Echinacea voor een supersterk immuunsysteem

Echinacea voor een supersterk immuunsysteem

Echinaceae-Zoals je weet zijn er heel wat natuurlijke remedies met een sterke werking op je gezondheid. Wist je dat heel veel medicijnen zijn ontwikkeld op basis van werkzame stoffen uit deze planten. Dus de stelling dat natuurlijke remedies niet helpen of niet zo goed werken als medicijnen is nogal kort door de bocht.

De natuur heeft ons heel wat krachtige gezondheidsbevorderende wonderen te bieden!

Daarom ga ik het in dit artikel hebben over werking van de Echinacea Purpurea een plant waarvan ook de wetenschap ook de geneeskrachtige werking ervan toekent!

Echinacea

De natuurlijke inwoners van Amerika wisten het plantje beter op waarde te schatten en gebruikten de Echinacea Purpurea   voornamelijk als antiseptisch of ontstekingsremmend middel bij wonden, insectenbeten en zelfs bij kiespijn.

Tegenwoordig wordt het plantje op de markt gebracht als de welbekende Echinaforce tabletten van dr. Vogel

Dat dit plantje daadwerkelijk je weerstand versterkt en dat het helpt tegen verkoudheid is alom bekend, het is bewezen maar waarom is dat zo?

Als je de plant aan een nader onderzoek onderwerpt kom je er achter dat het niet 1 of 2 bestanddelen zijn die toevallig een werking hebben tegen verkoudheidsvirus.

Het is een hele lijst aan bestanddelen die stuk voor stuk overal ter wereld meer onderzoek over wordt gedaan omdat de bestanddelen erg sterke eigenschappen bezitten en mogelijk in de toekomst een rol spelen in het genezen van ziekten waar we heden ten dage nog geen doeltreffende behandeling tegen hebben gevonden.

De bestanddelen van de Echinacea Purpurea  die van belang zijn voor ons immuunsysteem zijn:

 • Polysacchariden
 • Flavonoïden
 • Inulinen
 • Polyacetylenen

Daarnaast bevat de Echinacea Purpurea  Cafeinezuurderivaten ook wel fenolen genoemd.

De belangrijkste twee waarvan de werking ook wetenschappenlijk is onderzocht zijn:

 • Echinoside
 • Cichoriczuur

En wat doet dat met ons immuunsysteem

Polysacchariden zijn zeer lange suikerketens (koolhydraten) met als bijzondere eigenschap dat ze het immuunsysteem activeren. Het immuunsysteem wordt door deze stof geprikkeld en komt in actie alsof het een schimmel of andere indringer te lijf moet gaan.

Een logisch gevolg is dus dat het alerter immuunsysteem eerder daadwerkelijke schadelijke indringers aanpakt.

Polysaccharide werkt dus proactief.  Zo sterk zelfs dat er meerdere onderzoeken (1) gedaan zijn om van deze stof een soort vaccin te maken zodat baby's een betere afweer tegen infecties krijgen.(2)

Een bijkomend voordeel van zo'n enorm lange suikerketen is dat bij bijvoorbeeld diabetespatiënten de bloedsuiker veel stabieler wordt, een van de grootste problemen bij het hebben van diabetes zijn de grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Flavonoïden zijn essentieel voor de opname van vitamine C in het lichaam. Ook helpen flavonoïden in het handhaven van de capillairwanden. Van flavonoïden is bekend dat ze een sterke antioxidant zijn en in vitro hebben ze zelfs sterke kankerremmende eigenschappen.

In het menselijk lichaam is deze werking natuurlijk minder sterk omdat de flavonoïden voor een groot deel aangetast worden door je spijsvertering. De flavonoïden zijn dan niet meer intact in tegenstelling tot de tests in het laboratorium. (3)

Het is zelf zo dat uit onderzoeken blijkt dat een lage inname van flavonoïden uit planten je al beschermd tegen en hart- en vaatziekten (4)

Inulinen zijn weer van groot belang voor je darmen. Zoals je weet vormt een gezonde darm de basis van een sterk immuunsysteem. Uit onderzoek is aangetoond dat de epitheelcellen, dat zijn de cellen in je darmwand die zich steeds vernieuwen gestimuleerd worden door inuline.

Het resultaat is dus dat je darmwand en de vlies sterk is en vaak vernieuwd wordt zodat er geen oude zwakke cellen in je darmen zitten. Ook worden bepaalde cellen in je darmen die verantwoordelijk zijn voor de immuun-response gestimuleerd. (5)

Ook is inuline voor mensen met suikerziekte een goede suikerbron omdat het de bloedsuikerspiegel niet beinvloed.

Polyacetylenen kunnen de weerstand een handje helpen omdat ze voor bacterien en schimmels erg dodelijk zijn. Polyacetyleenen spelen ook een rol in het voorkomen van allergische reacties op de huid. (6)

Cafeinezuurderivaten is een verzamelnaam voor heel scala aan zuren die bijdragen aan een goede gezondheid. De belangrijkste zijn:

Echinoside, naar deze stof wordt veel onderzoek gedaan naar de werking ervan op kankercellen (7)/(8) echiniside remt de vermeerdering van kankercellen en bij muizen werden bepaalde type tumoren zelfs gehalveerd.

Dit soort onderzoeken naar natuurlijke stoffen in de strijd tegen ernstige ziektes zoals kanker is erg hoopgevend.Misschien zijn hierdoor in de toekomst betere behandelingsmethoden mogelijk.

Cichoriczuur is waarschijnlijk wel het belangrijkste bestanddeel van de Echinaceae Purpurea.

In tegenstelling tot al de boven genoemde zuren en bestanddelen is cichoriczuur een bestanddeel dat maar in een paar planten ter wereld is aangetroffen. Echinaceaewortel bevat het meeste van dit bijzondere goedje en dit is ook het bestanddeel dat ervoor zorgt dat je niet verkouden wordt.

Het is zo'n sterke natuurlijke virus opruimer dat er zelfs onderzoek gedaan wordt (9) naar de werking van cichoreczuur bij net behandelen van AIDS, op de een of andere manier hecht cichoriczuur zijn DNA aan het DNA van de HIV cellen waardoor ze onschadelijk worden gemaakt.

Conclusie:

De werking van de plant verbaasd ook wetenschappers steeds maar weer, maar gezien alle onderzoeken die plaatsvinden om precies vast te stellen waarom de werking op onze gezondheid van dit plantje zo groot is kun je wel stellen dat het nemen van Echinaceae Purpurea als voeding of supplementen op basis van delen van deze plant je immuunsysteem een enorme boost kan geven.

En dan heb ik me in dit artikel nog beperkt tot de bestanddelen waarvan ik ook daadwerkelijke wetenschappelijk bewezen resultaten heb kunnen vinden.

Er zit nog veel meer in de plant waarvan de werking nog niet wetenschappelijk is onderbouwd maar waarvan we weten dat het goed voor je gezondheid is!

Heb je nog waardevolle toevoegingen? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten! Interresant artikel? Deel hem op socialmedia!

Bronnen

 1. Human immune responses to polysaccharide antigens: an analysis of bacterial polysaccharide vaccines in infants.
 2. Immune response to pneumococcal polysaccharides 4 and 14 in elderly and young adults. I Antibody concentrations, avidity and functional activity
 3. New insights into the pharmacological potential of plant flavonoids in the catecholamine system.
 4. Flavonoid intake and cardiovascular disease mortality in a prospective cohort of US adult
 5. Nondigestible oligosaccharides exert nonprebiotic effects on intestinalepithelial cells enhancing the immune response via activation of TLR4-NFκB
 6. Bioactive polyacetylenes in food plants of the Apiaceae family: occurrence, bioactivity and analysis.
 7. Echinoside A, a new marine-derived anticancer saponin, targets topoisomerase2alpha by unique interference with its DNA binding and catalytic cycle.
 8. In vitro and in vivo anti-tumour activities of echinoside A and ds-echinoside A from Pearsonothuria graeffei
 9. A docking study of L-chicoric acid with HIV-1 integrase.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo, mijn hond heeft bronchitis acuut, en heeft een kuur gehad en nu wil ik haar echinacea geven , maar zij heeft wel suikerziekte kan ik dit doen.? Bedankt.

  Vriendelijke groet Hanneke de jong.

  1. Dit is echt een vraag voor je dierenarts, Hanneke. Honden reageren soms heel anders dan mensen.

 2. Ik heb elk jaar in december last van heel veel slijm op mijn borst en het begint altijd met keelpijn en verkoudheid. Daarna veel slijm en hoestprikkels waardoor ik niet meer functioneer, ik voel mij echt ziek. Wat kan ik het beste nemen van echinacea: drank of tabletten en hoeveel Mg? En wanneer kan ik hier het beste mee beginnen (bijv. einde van de zomer of herfst) om de verkoudheid te bestrijden of liever gezegd te voorkomen? Als kind had ik hier 9 maanden per jaar last van, de artsen zeiden dat ik hier overheen zou groeien. Dat is inderdaad gebeurt maar als ik het nu krijg ben ik er flink ziek van. Ik ben nu 56 jaar.

  1. Beide zijn volgens de medici even effectief, Anne
   Maar zelf prefereer ik de tabletten. Deze gaan direct naar de maag om opgenomen te worden.

 3. Is er bij u iets bekend over de combinatie van Echinacea en anticonceptie-pil?
  Bij voorbaat dank!

  1. Hier is mij niets over bekend, en heb er ook geen melding van kunnen vinden.

 4. Beste allen,

  Welke delen van deze plant kun je telen en als deze delen tot poedervorm zijn gemaakt, hoe kun je deze het beste bewaren?
  koud/donker met biologische honing, olijfolie of invriezen?
  Ik hoor u graag.

  Met vriendelijk groet,

  Omar Badouri

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share