Tinnitus Oorsuizen

Laatste Update: 11 maart 2021

Neurostimulator (elektrische stromen) tegen oorsuizen

De TU in Delft heeft onlangs een rapport vrij gegeven waarin verteld wordt dat verschillende hersenaandoening waaronder oorsuizen (tinnitus) verminderd of zelfs compleet kunnen worden aangepakt door middel van een neurostimulator(1). Er is een prototype ontwikkeld en uit  de test blijkt dat patiënten met tinnitus aanzienlijk minder klachten hadden. Het prototype moet wel nog verder ontwikkeld worden. Een neurostimulator helpt trouwens niet alleen tegen oorsuizen, ook aandoening zoals Parkinson of epilepsie kunnen worden aangepakt!

Elektrische stromen

Elke beweging, gedachte of functie in ons lichaam wordt aangestuurd door elektrische stromen. Deze gaan naar de hersenen en deze zetten het om in actie! Ook tinnitus en andere aandoeningen worden dus aangestuurd door elektrische stromen. Wanneer we dus deze stromen onder controle kunnen houden of zelfs compleet kunnen blokkeren of aanpassen, is het dus in theorie mogelijke om tinnitus symptomen tegen te kunnen gaan.

Bewuste afleiding die zorgt voor "andere" hersenactiviteit helpt bijvoorbeeld(2). Maar externe prikkels met een stimulator helpen dus ook.

Dit concept bestaat natuurlijk al erg lang, en men gebruikt de neurostimulator al tijden, echter stammen deze nog uit de "middeleeuwen" en zijn deze zo groot als een koffiemok dat in de borstkas geïmplanteerd is. Daarnaast hebben deze neurostimulators elektrische kabels door het lichaam lopen die de elektrische stromen beïnvloeden. Het werkt wel, echter zitten er aan deze manier van behandelen ook nadelen aan verbonden. Zo kunnen er infecties en littekenweefsel ontstaan.

Nieuwe ontwikkeling

Men is sinds het bestaand van de mensheid al op zoek naar manieren om alles zo klein en effectief mogelijk te maken, sim kaartkijk bijvoorbeeld maar naar de mobiele telefoon. Tegenwoordig kunnen zelfs horloges dienen als telefoon. Men is op zoek naar een manier op de kabels te vervangen en de neurostimulator te verkleinen. Hierdoor moet het hele onderwerp aangepast worden en dus ook de manier van toediening van de elektrische stromen, dit is een heel karwei.

Verschillende ziekenhuizen/chirurgen en specialisten op dit gebied zijn sinds 2008 al bezig met de ontwikkeling hiervan. Men is ervan overtuigd dat er in het jaar 2020 de huidige neurostimulator vervangen is door een apparaat ten grote van SIM-kaart! (zie afbeelding). Dit minuscule apparaatje bevat ook de batterij en de zender! Dit apparaatje zou in de hersenen kunnen worden geïmplanteerd.

(Update maart 2021) Inmiddels zijn er zelfs discussies over op welke locatie een neurostimulator het beste geïmplanteerd kan worden, links of rechts(3).

Het duurt lang aangezien de verschillende componenten die moeten worden gebruikt ook verkleint moeten worden. Dit proces duurt lang, maar met de huidige snelheid van de technologische ontwikkeling is men zeer enthousiast.

Er is al een prototype, echter deze is nog niet zo klein als men wilt! De eerste testen van dit nieuwe apparaat zijn goed verlopen en patiënten met oorsuizen merken een aanzienlijk verschil, echter is het huidige apparaat nog te groot en zijn de bijwerking nogal groot.

Het gerucht gaat, dat de nieuwe neurostimulator zelfs kan worden aangestuurd door een iPhone app!...

Bronnen:

  1. https://www.stichtinghoormij.nl/CmsData/Documenten/HOREN%20magazine/2-13/Tinnitus_02-13.pdf
  2. https://www.karger.com/Article/Abstract/94460
  3. https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.01.15.426827v2.abstract

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Hallo,
    Ik zou graag in aanmerking komen , ik heb heel erg last van oorsuizen en heb een apparaatje ervoor, maar bijna niet weg te krijgen, heb het al een jaar , dus ik wil proefkonijn zijn ,
    Groetjes, Hanneke

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share