Gezonde Smoothies

Laatste Update: 18 januari 2017

Een Smoothie, een Lassie, een Milkshake of toch een Frappé?

De zomer komt er aan en, geloof het of niet, ook déze zomer zal een verkoelend drankje erg welkom zijn zodra de warmte toe gaat slaan. Heel snel wordt er dan naar een koud pilsje gegrepen. De kinderen grijpen dan ook al heel snel naar de Cola-fles of andere ongezonde dranken.

Het is beter om lekker koud water te drinken, maar dat advies heb je misschien ook wel eens gehad. Je wilt iets lekkers, iets zoets en vooral lekker koud. Denk eens aan een smoothie, een milkshake, een lassi of een frappé. Allemaal gemakkelijke en gezonde dranken die verkoeling geven.

Smoothie

Wat is een Smoothie?

Een smoothie bestaat in de meeste gevallen uit bevroren fruit in combinatie met (magere) yoghurt. Omdat het fruit bevroren is, dus lekker koud, ontstaat er een heerlijke frisse drank als je de ingrediënten door de blender haalt. Je kunt vers fruit gebruiken, wat vooraf ingevroren is, maar gekocht diepvriesfruit kun je ook gebruiken.

Je kunt natuurlijk variëren door vla, room of zelfs mascarpone te gebruiken. Gebruik je fantasie door met allerlei combinatie van soorten fruit te experimenteren. Een smoothie is vooral lekker koud, en dus een heerlijk drankje voor de zomer!

Hoe is de smoothie ooit ontstaan?

Het is niet geheel duidelijk hoe en wanneer de smoothie ooit is ontstaan. Natuurlijk bestaan de ingrediënten al een hele lange tijd, maar er is ooit iemand geweest die bedacht om ze bij elkaar te doen in een bepaalde verhouding, om zo een frisse en gezonde drank te maken. Wat we wel weten, is het moment dat ze voor het eerst aangeboden werden.

Uiteraard begint dit in de Verenigde Staten, waar een reformwinkel aan de westkust in 1930 voor het eerst frisse drankjes volgens Braziliaans recept. De drankjes werden dusdanig populair dat er aan het begin van de tweede Wereldoorlog de eerste recepten voor smoothies verschenen in een Amerikaans kookboek.

Daarna ging het sneller: In Californië begon in 1970 het eerste bedrijf die deze verfrissende vruchtendrank op de markt bracht onder de naam Californië Smoothie Company. In die beginperiode bestond een smoothie alleen uit vruchtensap, fruit en ijs. Pas veel later werden er varianten op de markt gebracht met melk en yoghurt.

Ook werd er een paar jaar later de eerste SmoothieKing geopend. Deze is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste franchiseketens die zichzelf omschrijft als een ‘Smoothie and Juice bar’. Volgens deze keten is de naam ‘smoothie’ niet door hen verzonnen, maar was de naam van gezonde drankjes die aan het einde van de jaren zestig door de hippies werd gedronken.

Over de hele wereld worden inmiddels smoothies gedronken, waarbij iedere land en gebied haar eigen draai geeft aan de receptuur. Zo zijn inmiddels heel veel varianten ontstaan die allemaal gebaseerd zijn op lokale producten. In Noord-India heb je bijvoorbeeld een variant met mango, melk, rietsuiker en ijs, terwijl in het zuiden van hetzelfde land de ananas veel populairder is.

Recept voor een aardbeien smoothie

Een aardbeien smoothie is een echte bom aan voedingsstoffen. Ik zou bijna zeggen: Gezonder dan dit bestaat niet!

Voor het maken doe je het volgende: Doe een kwart liter roomijs en een halve liter melk in de keukenmachine of blender en mix dit goed. Voeg daarna 125 gram aardbeien toe en laat de blender dit tot een gladde substantie mixen. Als je een zoetekauw bent, kun je er nog een theelepel suiker bij.

Milkshake

Wat is een (Milk)shake?

Een shake heeft heel veel weg van een smoothie, alleen wordt er dan gebruik gemaakt van vers fruit, dus niet diepgevroren. Hierdoor is het drankje wat minder verfrissend en is het iets dunner. Ook met dit drankje kun je natuurlijk heel veel variëren.

Denk bijvoorbeeld milkshakeaan yoghurt, melk, schepijs of zelfs gele vla. Omdat het fruit vers is, en niet diepgevroren, moet je wel wat meer fruit gebruiken om toch een drinkbare shake te produceren. In de meeste gevallen, zeker als je een milkshake in een snackbar koopt, bestaat het uit een limonadesiroop met softijs.

Hoe is de Milkshake ooit ontstaan?

De geschiedenis van de milkshake loopt een beetje parallel aan de smoothie. Het doet de milkshake beslist tekort om te zeggen dat deze afgeleid is van de smoothie. Wel is het een feit dat de milkshakes en de smoothies in dezelfde periode ontstonden, en ook in hetzelfde werelddeel.

Misschien is het ontstaan uit het feit dat er op een bepaald moment geen bevroren fruit beschikbaar was. Dus is er ‘maar’ vers fruit gebruikt. We zullen het waarschijnlijk nooit weten.

Lassi

Wat is een Lassi?

lassiLassi is een traditionele yoghurt drank, afkomstig uit de regio Punjab in India en uit Pakistan. De Lassi is een beetje te vergelijken met een milkshake, maar dan worden er ook nog eens kruiden aan toegevoegd om de lassi wat meer pit te geven. Er zijn heel veel varianten van dit drankje in omloop, maar de basis bestaat in de meeste gevallen uit kruiden, water, zout of suiker en natuurlijk yoghurt. Regelmatig een Lassi drinken wordt in India en Pakistan al eeuwenlang gebruikt als middel tegen maag- en darmklachten.

Hoe is de Lassi ooit ontstaan?

Hoe het drankje Lassi is ontstaan is geheel niet duidelijk. Wel is duidelijk dat de origine ligt in de Indiase medicijnen. Het drankje werd, en wordt nog steeds, heel veel toegepast als een geneesmiddel tegen maag- en dramklachten. Vanwege de genezende werking, en de werking voor de algehele gezondheid, werd het drankje steeds populairder in India. Nu kun je het drankje in heel veel varianten op iedere straathoek kopen. Dat wil zeggen, in India.

Recept voor 2 liter zoete Lassi

Om 2 liter zoete lassi te maken, doe je het volgende: Neem een grote kan en vul deze met 250 gram gemalen ijs. Doe hier 750 ml. koud water bij en 1 liter yoghurt. Om te zoeten voeg je een klein beetje suiker of honing, 1 eetlepel Rozenwater en nog een halve theelepel gemalen gember toe. Goed mengen en lekker in de koelkast bewaren!

Mijn persoonlijke mening is om de Lassi niet zo zoet te maken en geen suikers toe te voegen. 

Recept voor 2 liter zoute Lassi

Om 2 liter zoete lassi te maken, doe je het volgende: Neem een grote kan en vul deze met 250 gram gemalen ijs. Doe hier 750 ml. koud water bij en 1 liter yoghurt. Daarna voeg je 3 theelepels citroenspa, pepermunt- of chilipoeder en een theelepel komijn of saffraan. Goed roeren en lekker koud serveren!

Frappé

Wat is een Frappé?

frappeHet belangrijkste bestanddeel in een originele Frappé zijn koud water en oplospoeder. Tegenwoordig wordt de naam Frappé veel breder gebruikt voor allerlei drankjes die aangemaakt worden met koud water en/of ijsblokjes. De gemalen ijsblokjes vermeng je met koude fruitsappen of gewoon met limonade. Om een frappé te maken heb je wel een hele sterke blender nodig, anders krijg je het ijs niet voldoende kapot, of de blender gaat kapot als deze te licht is. Eén van de twee gaat in ieder geval kapot!

Als je geen sterke blender tot je beschikking hebt, kun je ook de ijsblokjes in een theedoek kapotslaan met een hamer. Doe dit dan wel buiten, want het kan wat troep opleveren. In het buitenland, met name Griekenland, wordt dit drankje gedronken met koud water en oploskoffie.

Hoe is de Frappé ooit ontstaan?

De beste dingen ontstaan altijd bij toeval, of door het gebrek aan een ander ingrediënt. Dit is ook hier het geval. Tijdens een Internationale Beurs in Thessaloníki in 1957, demonstreerde Nestlé een gloednieuw drankje, speciaal voor kinderen. Het was een poeder van chocolademelk dat kon worden klaargemaakt met uiteraard melk, en werd opgeschuimd in een shaker.

Eén van de medewerkers had zin in koffie, maar bij gebrek aan warm water op de stand, gebruikte hij wat hij voorhanden had: melk, suiker, water en de shaker. Op deze manier ontstond de originele Frappé.

Het drankje werd een dusdanig succes dat, mede door de slimme marketing van Nestlé, de Frappé uitgroeide tot één van de meest gedronken drankjes in Griekenland. Tegenwoordig wordt heel vaak de melk vervangen door vanille-ijs.

Recept voor originele Frappé

Pak een hoog en breed glas. Doe hier 2 tot 3 theelepels Nescafé Classic Oploskoffie, en eventueel suiker, in het glas. Vul dit nu bij met koud water waardoor het glas voor ongeveer 3 centimeter gevuld is. Gebruik nu een opschuimmixertje, die je ook voor de cappuccino gebruikt, en mix het mengsel totdat er alleen maar schuim in het glas zit.

Nu 3 ijsklontjes in het schuim laten zakken en het glas verder aanvullen met een voorzichtig straaltje koud water. Eventueel kun je ook wat melk toevoegen, om de smaak wat zachter te maken. Een rietje in het glas steken, en direct serveren.

Ik moet wel zeggen dat de Frappé natuurlijk niet al te gezond is. Beter is om in de zomer voornamelijk groene smoothies te drinken!

Weet je wat vooral het leuke is van al deze drankjes? Je kunt er mee variëren met het fruit wat je in je koelkast hebt. Durf te experimenteren en laat iedereen steeds verbaasd staan over andere smaken en vergeet niet om ze gezond te maken.

Heb jij nog een lekkere en vooral gezonde variant? Laat het me weten?

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share