Gezonde Gewoontes

Laatste Update: 8 april 2022

Elke dag goed inplannen

Een belangrijk punt wat ik van mijn studie heb mee gekregen is dat het maken van "aannames" nooit goed is. Het kan zowel positief als negatief uitpakken, maar je hebt eigenlijk nooit zekerheid omdat het geen feiten zijn. De eerst week van het jaar is bijna voorbij en precies 1 week geleden ging ik er vanuit dat al mijn eigen goede voornemens precies zo lopen als ik gedacht had. Viel dat eens even flink tegen...

Ik heb een leuk "oud en nieuw" gehad, dit heb ik bij mijn familie gevierd! Je kent het wel: oliebollen, spelletjes spelen, vuurwerk en de traditionele champagne om 00:00 mag natuurlijk niet ontbreken. 2 januari was de eerste werkdag, en op het moment dat ik opstond merkte ik dat ik het weekend "anders was dan normaal". Ik ben later naar bed gedaan, heb meer gedronken dan normaal en de snacks gingen goed mijn maag in! Ik probeerde de maandag zo in te vullen zoals in mijn "goede voornemens boekje", maar toch liep het niet helemaal lekker. Ik zal je niet alles vertellen, maar de dag liep aardig slordig, met als resultaat dat de hele week niet 100% liep zoals ik in gedachten had.

Van de mensen die goede voornemens hebben voor het nieuwe jaar geeft 22% deze goede voornemens al op in week 1(1).

Goede voornemens kun je niet van de ene op de andere dag inlassen, ook deze moet je voorbereiden. Deze week heb ik een belangrijke les geleerd wat mij in de toekomst veel plezier zal brengen. Elke doel moet je goed voorbereiden en niets aan toeval over laten.

Dit versterkt ook je gevoel dat je het goede voornemen kunt waarmaken en met een plan ben je ook meer "klaar" om te veranderen. Deze twee factoren zijn van belang voor het laten slagen van goede voornemens(2).

Daarom heb ik besloten dat ik voortaan elke dag zo goed mogelijk in plan. Elke avond voordat ik naar bed ga, weet ik voor 80% wat ik de volgende dag ga doen. Natuurlijk kunnen er onverwachte zaken naar voren komen en ik weet ook dat je niets voor 100% kan inplannen. Maar wanneer je dit een dag van te voren doet, weet je wel precies wat je te wachten staan en daarom zal de dag ook beter verlopen.

Poll van vorige week

Vorige week heb ik een email rond gestuurd en gevraagd of men een poll wou invullen. Ik zou er graag achter komen hoeveel mensen nu goede voornemens hebben. Hieronder het resultaat:

oede Voornemens

Nu zijn we een week verder en eigenlijk kunnen we nu al een conclusie trekken... Zijn de goede voornemens makkelijk vol te houden of is het toch lastig? En wanneer het moeilijk vol te houden is, waar ligt dit dan aan? Mijn eigen ervaring zegt dat dit komt omdat ik het simpelweg niet goed voorbereid heb. Waar ligt het bij jouw aan?

Een dagje Brugge

Ik ben afgelopen week 2 dagen in Brugge (België) geweest. Op de terugweg in de trein besloot ik om mijn tijd nuttig door te brengen door de FourHour Body door te lezen van Tim Ferriss (auteur van de 4 hourworkweek) en wat mij direct opviel tijdens het lezen van het boek is dat de meeste dieetplannen het mis hebben. Te vaak wordt de nadruk alleen gelegd op de volgende onderwerpen: Meer groente eten, Voldoende water drinken, Lichamelijke beweging, Goede vetten.

Nu weten we allemaal wel wat nodig is, maar het daadwerkelijk uitvoeren en je levensstijl aanpassen is iets heel anders. Zelf heb ik hier ook zeker ervaring mee, je begint sterk met je goede voornemens en binnen een paar dagen val je terug in het oude patroon, dit effect heb ik ook meegemaakt.

We zijn eenmaal gewoontedieren en het doorbreken van routines is zeker niet gemakkelijk(3). Hetzij stoppen met roken, meer bewegen, gezonder eten of naar de sportschool gaan. Het zijn allemaal nieuwe routines en moeten ook beschouwd worden als nieuwe routines. Vooral de juiste balans vinden tussen je nieuwe routines en je huidige levensstijl is belangrijk. In één keer alles omgooien is niet handig en zelfs voor de meest gemotiveerde onder ons vrijwel onmogelijk. Kleine stapjes over een langere tijd is veel beter.
Als je bijvoorbeeld 10 kilo wilt afvallen is het beter om eerst te starten met 2 kilo afvallen in 4 weken in plaats van 10 kg. Je doel onder verdelen in kleinere doelen verhoogt de kans op slagen expontentieel en verminder je de kans dat je gefrustreerd raakt. Hetzelfde geldt wanneer je wilt stoppen met roken (ik kan het weten), eerst rustig afbouwen werkt veel beter dan ‘’coldturkey te stoppen’’.

Een te groot doel kan een averechts effect hebben waardoor de kans drastisch toeneemt dat het niet gaat lukken. Let daarom goed op je voornemens en maak ze leuk en realistisch. In het boek de FourHour Body maakt Tim Ferriss een zeer interessante verdeling hoe je ervoor kunt zorgen dat je WEL je levensstijl kunt veranderen door te letten op de verdeling en daar eventueel aanpassingen in brengen.

Bij het afvallen of aanpassen van je levensstijl worden de volgende onderwerpen vaakgebruikt: Dieet, Supplementen, Lichamelijke beweging.

In het voorbeeld van afvallen zou je de volgende verdeling kunnen maken:

verdeling A

Maar niet iedereen is hetzelfde, sommige mensen hebben veel moeite met lichamelijke beweging en minder met dieet. Bij mij persoonlijk ligt de verhouding anders, ik heb weinig moeite met dieet en lichamelijke beweging, maar neem liever geen supplementen vanwege eventuele bijwerkingen.

verdeling B

Optimaal is om je veel te richten op wat je eet en lichamelijke beweging. En alleen supplementen te nemen als je dieet daarin niet slaagt. Maar als je situatie anders is zul je de verdeling moeten aanpassen. Als je bijvoorbeeld erg van lekker eten houdt is het verstandig om meer lichamelijk te bewegen en vice versa. Daarbij is het nooit goed om te veel supplementen of medicijnen te nemen vanwege de bijwerkingen op lange termijn.

De juiste kennis van voeding en lichamelijke beweging in je nieuwe goede voornemens in te bouwen is de sleutel tot succes. Dit principe geldt tevens voor andere doelen dan alleen afvallen. Als je bijvoorbeeld productiever wilt werken is regelmatig een pauze te nemen waarbij je gaat bewegen zeer effectief en gebruik ik zelf elke dag. Zo werk ik 50 minuten en neem ik een korte pauze waar ik water drink en beweeg. Optimaal gebruik maken van de verschillende kanalen en daar de juiste verdeling in vinden voor jouw zorgt ervoor dat je de goede voornemens gaat halen!
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

  1. https://www.bmj.com/content/355/bmj.i6845.full
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0306460389900506
  3. https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/32308125/Jager_habits_chapter_2003-with-cover-page-v2.pdf?Expires=1649428277&Signature=KDf1vKcIst6wqI5kKamcZ5PfozVnswJCCASU7jlr353442lgqCcl0TvtB0YEdaPMzpbeGcq2lOADXUpl8bZ4n1G23ttJVfLCxC3D1un7qfT8wr4bXXTr7LuVLtPX4VCIgVga6qVVLXYxYuYZ477wQAy6pLAYdlzTQb7GMcuhackf6MdPXR1zpzZdnXH7yNSj54OtiRXkMfSaYvUbGprtPgARWLLOiol9afTOTbMe4JXnX0heMELFOSElIHUkvoTSglarn1DP9nwRIRhoNfgIHhudFucNgnfQuUf2z6UteCj4nKZ2BZDwAha6uaJXVIsReVsUY8KP-QkH7XX8Q-Eefg__&Key-Pair-Id=APKAJLOHF5GGSLRBV4ZA

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Ik heb deze gids gekocht omdat ik van de medicijnen voor hoge bloeddruk te veel en ontzettend nare bijwerkingen had. En ik het gevoel had dat mijn huisarts niet naar mij en mijn klachten luisterde terwijl ik voorheen nergens last van had. Ik geloof in mezelf want ik ben ook gestopt met roken van de ene op de andere dag en inderdaad door goede voorbereiding, nu wil ik ook een nieuwe gezonde leefwijze toepassen en dat zijn geen goede voornemens voor het nieuwe jaar maar dit is noodzaak. Het gaat wel onder begleiding van een assistente van mijn nieuwe huisarts.
    Dus dit komt allemaal wel goed.

    Groeten

    Rita

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share