Fibromyalgie Behandeling

Laatste Update: 11 november 2022

Fibromyalgie behandelen met hypnotherapie

Fibromyalgie is een omstreden aandoening en niet altijd gemakkelijk te behandelen. Dit komt omdat de oorzaken nog niet bekend zijn waardoor er maar beperkte behandelmogelijkheden zijn (1).

Gelukkig zijn er ook alternatieve behandelingen om fibromyalgie te behandelen. Een voorbeeld van een alternatieve methode is hypnotherapie of hypnose.

Hypnotherapie tegen pijn

Een overkoepelende pijn verspreid over het gehele lichaam is de nummer 1 symptoom van fibromyalgie.  Dit heeft een grote impact op de kwaliteit van het leven, zelfs iets simpels als boodschappen doen kan al teveel zijn.

Onderzoekers denken dat mensen met fibromyalgie pijn velen malen intenser beleven dan een ‘’normaal’’ iemand. Dit heeft waarschijnlijk te maken door een overgevoeligheid of miscommunicatie tussen de hersenen en de zenuwen (bij de zogenaamde tenderpoints).

Door je onderbewuste anders te laten omgaan met pijn is het mogelijk de slopende klachten van fibromyalgie te verminderen. Een effectieve methode om dit te doen is door hypnotherapie.

De grote kracht van hypnotherapie is dat er GEEN bijwerkingen zijn en gaat uit van je eigen onderbewuste.  Tijdens een behandeling leer je om beter te ontspannen en je lichaam helpen rustig te worden.

Met name de spanning in de spieren en gewrichten zal afnemen waardoor de pijnklachten minder worden.  Daarnaast ondervinden veel mensen een verbetering van slapen waardoor automatisch spierpijn en oververmoeidheid minder wordt.

[pullquote]Regelmatig en goed slapen is erg belangrijk om het lichaam te helpen ontspannen![/pullquote]

Onderzoek Hypnotherapie

Uit een onderzoek (Controlled trial of hypnotherapy in the treatment of refractory(2) is gebleken dat hypnotherapie daadwerkelijk de klachten van fibromyalgie kan verminderen.

In het onderzoek zijn 40 mensen voor 12 weken behandeld met hypnotherapie. De resultaten liegen er niet om, bij de groep die hypnotherapie heeft ondergaan merkten allemaal een verlichting van fibromyalgie klachten.

Met name een verbetering in slapen en vermindering van spierpijn, want veel mensen met fibromyalgie ervaren slaapproblemen. (3) Natuurlijk is de onderzoeksgroep niet groot genoeg om tot een definitieve conclusie te komen. Maar geeft wel aan dat de behandeling veel potentie heeft voor fibromyalgie en altijd beter is dan medicijnen!

Hypnotherapeut vinden

Als je last hebt van fibromyalgie en alles al hebt geprobeerd is het verstandig om te starten met hypnotherapie. Je kunt doen aan zelf hypnose met speciale audio cd’s / dvd’s of een gecertificeerde coach. Persoonlijk denk ik dat een coach altijd beter is omdat hij of zij het programma kan aanpassen aan jouw eigen omstandigheden.

Een hypnotherapeut kun je vinden door online te zoeken of doorverwijzen via het ziekenhuis. Wel moet opgemerkt worden dat in  principe iedereen zich een hypnotherapeut kan noemen.

Ga daarom altijd na of de persoon aangesloten is bij een beroepsvereniging om de kwaliteit te kunnen controleren.  Want niet elke hypnotherapeut heeft ervaring bij het behandelen van mensen met fibromyalgie!

Kosten

De kosten worden overigens niet altijd vergoed door de ziektekostenverzekeraar en kan erg oplopen.  Neem daarom eerst contact op met je ziektekostenverzekeraar om te kijken naar de mogelijkheden!

Conclusie

Hypnotherapie is effectief bij het behandelen van fibromyalgie. Door je onderbewuste anders te laten omgaan met pijn en stress te verminderen is het heel goed mogelijk dat de klachten velen malen minder worden.  Het gevolg is dat je beter kunt slapen, meer kunt doen, minder spierpijn hen een betere kwaliteit leven.

Bronnen:

  1. https://www.nature.com/articles/nrdp201522
  2. https://europepmc.org/article/med/2023202/reload=0
  3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/art.23828

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share