fibromyalgie dieet

Laatste Update: 10 februari 2022

Fibromyalgie en Ontgiften (1)

Chronische aandoeningen zoals fibromyalgie krijg je niet zo maar en duurt meerdere jaren voordat het zich begint te manifesteren in constante pijn en klachten. Regelmatig krijg ik e-mails van mensen dat fibromyalgie plotsteling is doorgebroken en de oorsprong kan iets heel simpels zijn zoals te veel stress (1), weinig slaap(2) of een simpele griep.

De oorzaak is te herleiden naar een onbalans ergens in het lichaam waardoor de chronische ziekte is doorgebroken, de emmer is volgelopen en de laatste druppel kan iets heel simpels zijn.

Op een cellulair niveau kan het door toxines komen die langzaam je lichaam hebben aangetast in de mogelijkheid om met reumatische aandoeningen om te gaan. Het gevolg is o.a. chronische vermoeidheidssyndroom, artritis, jicht, en natuurlijk fibromyalgie.

Om te begrijpen wat er precies met je lichaam aan de hand is met de invalshoek op voedingsstoffen zul je moeten begrijpen hoe je stofwisseling werkt en waarom er überhaupt een tekort en onbalans is opgetreden. Een chronische aandoening begint vaak wanneer er teveel gifstoffen, natrium en te weinig kalium aanwezig is. Hierdoor krijgen de cellen niet de benodigde voedingsstoffen binnen waardoor het lichaam als het ware verzuurd.

Het gevolg is dat deze ophoping andere cellen ook kan binnendringen en heeft direct invloed op de verwerking van glucose in je bloed. Sommige mensen krijgen daardoor de aandoening hypoglycaemie en kan op lange termijn diabetes veroorzaken. Het lichaam heeft niet de juiste voedingsstoffen nodig om het afval goed te verwijderen en door de jaren heen kan dat zelfs voor een aandoening zoals fibromyalgie zorgen.

Ophoping gifstoffen en fibromyalgie

Uit onderzoek is aangetoond dat meerdere chronische aandoeningen waaronder fibromyalgie juist problemen hebben met het ‘’schoonhouden’’ van het lichaam. Het orgaan dat hier verantwoordelijk voor is natuurlijk je lever en zorgt  samen met de nieren ervoor dat het bloed schoon blijft en dat de cellen hoogwaardige voedingsstoffen binnenkrijgen. Maar het blijkt dat mensen met fibromyalgie ook hier een probleem kunnen hebben, oftewel een niet optimaal werkende lever.

Hieronder een aantal symptomen wanneer het ontgiften in je lichaam niet goed werkt:

Het resultaat van te veel ophoping gifstoffen in het lichaam houdt in dat er overmatig veel gifstoffen in het lichaam zitten en daar onnodig lang blijven. Dit effect is vanzelfsprekend verschillend per persoon, maar het kan heel goed zijn dat er ook afvalstoffen zich beginnen te nestelen in de spieren en loop je een vergroot risico op het ontwikkelen van artritis en zelfs jicht (door te veel urinezuur spiegels).

Dit effect wordt extreem versterkt wanneer je lymfesysteem niet goed werkt doordat je lymfklieren verantwoordelijk is voor het voeden van je immuunsysteem en ook het lichaam schoon houden.

Lymfe circulatie

Je lymfesysteem circuleert door je lichaam door regelmatig te bewegen. Helaas hebben mensen met fibromyalgie hier problemen mee en worden daardoor sneller ziek en komen er problemen bij. Een lymfe drainage kan je hierbij helpen en raad ik ten zeerste aan. Het belang van de lymfe wordt tegenwoordig nog steeds te veel onderschat maar vervult een belangrijke rol bij het opschonen en fris houden van het lichaam. Een goede circulatie van je lymfesysteem heeft een hoge prioriteit in het aanpakken van fibromyalgie!

Natuurlijke methodiek

Persoonlijk ben ik van mening als gezondheidscoach dat de beste genezing komt uit je lichaam zelf door je lichaam te voorzien van de juiste brandstof. Nu kunnen natuurlijk medicijnen ook hulp bieden bij bepaalde aandoeningen, maar mag niet de enige manier van behandeling zijn. En bij fibromyalgie zul je ook moeten letten op de bijwerkingen van bijvoorbeeld antidepressiva’s en pijnstillers. Deze aandoening wordt zelfs liever niet met medicatie behandeld, maar door aanpassingen in de levensstijl(3). Een natuurlijke aanpak richt zich op om met je lichaam zelf de ziekte te overwinnen door je dieet, oefening, supplementen en in het geval van fibromyalgie het lichaam te helpen ontgiften.

In het tweede deel van dit artikel geef ik je een aantal ontgiften tips en in de tussentijd kijk even op mijn blog voor meer advies en strategieën tegen fibromyalgie.

Bronnen:

 1. https://downloads.hindawi.com/archive/2012/981565.pdf
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1521694211000337
 3. https://link.springer.com/article/10.1007/s40266-021-00879-x

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo,
  op deze site heb ik zoveel herkenbare dingen gezien dat het me even duizelt. Ook bij mij is een paar jaar geleden fybromyalgie vastgesteld maar het werd toen "afgedaan" met van we kunnen niets vinden wat je pijn veroorzaakt, dus zal het dat wel zijn. Een soort restreuma, werd toen gezegt. Daar kon ik het mee doen. Leer er maar mee leven. Ik slik nu Naproxen in een dagelijkse dosis en die helpen niet voldoende. Ik ben onder behandeling bij een bioresonantie-therapeut en daar zijn de resultaten tot nu toe wisselend. Ik probeer lactose-vrij te eten omdat volgens haar melkzuur bij mij schadelijk is. Wie weet hier meer over ?
  Sinds ik dit doe, zijn mijn darmklachten aardig vermindert. Ik had erg last van kramp en winderigheid. Heel veel lucht in mn darmen. Niet erg charmant voor een vrouw.
  Deze therapeut raadde me aan eens kontakt te zoeken met een neuroloog. Is dit zinvol, weet iemand dit ?
  Ik heb regelmatig een stekend gevoel op bepaalde plekken in mijn spieren en dove handen/armen. Hiervoor ben ik eerst weer een tijdje naar de fysio geweest. Ik zit eigenlijk wel vol vragen maar het gevoel alleen te zwemmen, bekruipt me wel regelmatig. En steeds maar die zware pijnstillers slikken kan op lange termijn toch ook niet goed zijn ?
  Ik hoop gewoon dat iemand dit leest en mij een beetje verder kan helpen.
  groetjes, Greetje van der Ploeg

 2. Goede morgen Geertje, ik weet niet of jij na ruim twee jaar nog op een reactie zit te wachten. Bij mij is ongeveer 50 jaar geleden een aantal problemen geconstateerd waar ik mee moest leren leven. Ik ben nu ruim 70! Weet dat ik niet de enige ben. Voorlopig wens ik je het allerbeste. Misschien lees ik nog eens hoe het nu met jou gaat.
  sterkte en het allerbeste. Ik hoop dat mijn reactie z'n weg zal vinden.

 3. Ook ik heb fibromyalgie en zowel pijnrevalidatie als zware medicatie hielpen niet. Ik heb nu veel baat bij een koolhydraatarm-/ eiwit dieet. Daarnaast zoveel mogelijk suikers vermijden, dit zijn triggers voor mijn pijnklachten en rusteloze benen.
  Heb door mij aan mijn dieet te houden geen zware pijnstillers of slaapmedicatie meer nodig. Ook kan ik me weer normaal omdraaien in bed. Gebruik wel vitamine C-1000, magnesium citraat en Vit.-D preparaat.

 4. Bij hebben ze ook Fibromyalgie geconstateerd. Ik heb een week detox pleisters geprobeerd en voel me een stuk beter. Minder spanning in mijn lijf en goed slapen. De moeite waard om het eens te proberen.
  Ik heb weer nieuwe besteld!!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

5 Shares
Tweet
Pin5
Share