fibromyalgie dieet

Laatste Update: 16 maart 2022

Fibromyalgie en Ontgiften (detox) deel 2

In deel 1 van het ontgiften artikel heb ik al gehad over het belang van ontgiften wanneer je last hebt van fibromyalgie. In deel 2 geef ik je een aantal tips om thuis te ontgiften. Vanzelfsprekend altijd eerst overleggen met een professional voordat je gaat ontgiften omdat er veel lichamelijke veranderingen gaan optreden en een ontgiftingskuur kunnen bijwerkingen hebben.

Nu heb ik zelf ook ervaring met een detox en persoonlijk vind ik dat de beste aanpak een langzame geleidelijke ontgiftingskuur is dan een snelle 3 dagen detox. Door je lichaam langzaam te laten wennen gaat het proces beter en val je ook niet terug in je oude voedingspatroon. Daarbij is een ontgiftingskuur nog niet wetenschappelijk aangetoond om voor verlichting te zorgen, maar veel alternatieve behandelingen hebben nog niet een medische goedkeuring omdat zulke onderzoeken veel tijd kosten en alleen een verband ergens tussen leggen betekent nog niet dat het bewezen is(1). Zulke onderzoeken zijn tijdrovend en ook eerst goedgekeurd worden voordat je zult aantreffen bij je huisarts.

Toch moet ik zeggen dat er wel een aantal onderzoeken zijn geweest waarbij mensen met fibromyalgie en chronische vermoeidheidssyndroom een verbetering merken van symptomen over een langere tijd door vooral je lever te ontgiften van ophoping gifstoffen. Zelf voel ik mij ook een heel stuk beter en je hebt eenmaal betere en positiever emoties wanneer je lichaam de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

Daarnaast wordt dit ook vaak gebruikt om minder last te hebben van allergieën(2).

Aanbevelingen
-vermijd grapefruits omdat deze hoog zijn in bestandsdelen waardoor je lever niet optimaal kan ontgiften. Daarbij is het sowieso om grapefruits te vermijden als je medicijnen neemt en bij hoge bloeddruk verlagers kan het zelfs levensbedreigend werken. Een goede vriendin van me (met een medische achtergrond) vertelde me dat het effect van medicijnen tot wel 4x versterkt kan worden door grapefruits alleen!

-Pas op met te veel natrium (zout) omdat door zout vocht wordt vastgehouden en kan het ontgiftingsprocesbeïnvloeden.

-Vermijd tarwe en graan producten (beste is glutenvrij) en als het kan ook zuivelproducten.

-Ongezonde voedingsstoffen die een extra last zijn voor je stofwisseling zoals te veel suikers, snelle koolhydraten, frisdrank, koekjes en koffie.

-Eet VEEL verse groente, groente is nummer 1 in een ontgiftingskuur. Denk aan een verse salade, eet een portie spinazie, broccoli, spruitjes of andere donkere groente(3). Ook kun je maximaal 2 soorten fruit eten, maar niet te veel, want fruit is altijd hoog in suikers en na mijn mening wordt fruit overgewaardeerd tegenwoordig. Veel suikers = een hogere glycematische index en betekent wordt direct in je bloed opgenomen en het doel van een ontgiftingskuur is juist om je bloed zo schoon mogelijk te houden.

-Eet peulvruchten en ga voor verse vis, zoals zalm, kabeljauw, koolvis, heilbot, of tonijn. Deze bevatten belangrijke onverzadigde omega 3,6,9 vetten en eiwitten.

-Voor de langzame koolhydraten kun je bruine rijst eten, of quinoa (verkrijgbaar bij de natuurwinkel), havermout en in combinatie met soja yoghurt. Tip: combineer havermout met lijnzaad en magere sojayoghurt.

-Heel belangrijk, drink voldoende water. Denk aan 1.5 tot 2 liter per dag en het ontgiftingskuur kun je sitmuleren door een kruidenthee om het ontgiftingskuur te bevorderen. Groene tee is ook een mogelijkheid.

-Je hoeft geen honger te lijden, hierdoor worden de klachten veel erger, zorg dat je regelmatig eet en niet voor een lange tijd zonder eten of water zit. Hierdoor krijgt een detox een averechts effect!

-Supplementen, in een ontgiftingskuur is het aan te raden om aan te vullen met supplementen, dit is afhankelijk van welke groente je eet. Echter, een goede multi vitamine is nooit verkeerd, eventueel aanvullen met extra vitamine C voor een sterkere weerstand en helpt je lever om op te schonen. Lees mijn artikel over supplementen voor meer informatie.

Bijwerkingen:
In het begin kunnen de klachten van fibromyalgie erger worden. Ook kun je last krijgen van hoofdpijn doordat je stofwisseling aangepast wordt. Niet opgeven en eventueel hulp zoeken voor extra ondersteuning. Het belangrijkste is dat je lichaam begint te voorzien van de BESTE, ORGANISCHE en VERSE voedingsstoffen en geloof me, op lange termijn kan het grote verschil maken om fibromyalgie klachten te verminderen.

Bronnen:

 1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jhn.12286
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26026145/
 3. https://www.pnas.org/doi/abs/10.1073/pnas.94.21.11149

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. jaarlijks moet ik twee dagen mijn darmen leegmaken voor onderzoek. Ik heb gemerkt dat ik die dagen en een paar dagen erna minder pijnklachten heb!

  1. Hallo Sue,

   Dit heeft er waarschijnlijk ook mee te maken dat er een koppeling bestaat tussen prikkelbare darm syndroom en fibromyalgie. Een glutenvrij voedingspatroon kan écht wonderen doen om klachten te verminderen. Met name meer letten op het voedingspatroon, iets wat ik zelf ook begin te merken.

   Succes!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin1
Share2