fibromyalgie dieet

Laatste Update: 10 november 2016

Fibromyalgie en waarom suikers voor meer klachten gaat zorgen

Fibromyalgie en waarom suikers voor meer klachten gaat zorgen

Je levensstijl goed beheren kan een enorme invloed op fibromyalgie symptomen hebben. Een van de belangrijkste strategieën voor het omgaan met fibromyalgie is een gezond dieet. Tijdens het eten van een breed scala aan gezonde voeding zijn er 6 voedingsmiddelen of soorten voedsel die moeten worden vermeden namelijk: cafeïne, suiker, aspartaam, gist en gluten en vet voedsel.

We eten een gemiddelde van 153 kilo suiker per jaar, wat een enorme berg is. Geraffineerde witte suiker maakt het moeilijker voor je lichaam om vitaminen en mineralen op te nemen die een belangrijke bijdrage leveren aan je immuniteit.

Suiker onderdrukt het immuunsysteem, waardoor we open staan voor infectie. Slechts achteetlepels suiker, het equivalent van de suiker die aanwezig is in één blikje frisdrank, kan het vermogen van je immuunsysteem om bacteriën te doden met tot  40% verminderen.

Suiker is troost voedsel voor velen van ons en zeker wanneer we ons gestrest voelen of een minderestemming ervaren. Echter, de adrenaline rush die wij kennen als eensuiker rush is een tijdelijke, snelle en ongezonde oplossing. Het kan zelfs gevoelens van vermoeidheid laten toenemen een het verdwijnt en maak een ongezonde cyclus van ups en downs gedurende de dag.

[pullquote]Dit kan leiden tot negatieve effecten vooral voor fibromyalgie patiënten.[/pullquote]

Net als zout, droogt suiker het lichaam uit. Uitdroging verhoogt histamine, die kan
astma en andere auto-immuunziektes verergeren, omdat histamine de cytokineproductie verhoogt. Zoals aangegeven door de  Nationale Fibromyalgie Associatie (NFA), moeten suikers worden vermeden omdat ze de aandoening verergeren.

Suiker  veroorzaakt bacteriën en mogelijk een schimmelinfectie. Het eten van suiker veroorzaakt ook een insulinepiek, wat bijdraagt aan chronische ontstekingen zoals fibromyalgie.

Frisdrank is ook suiker

Nogmaals, suikerhoudende voedingsmiddelen, in het bijzonder verwerkte suikers, hebben negatieve invloed hebben op iemands gezondheid of je nu fibromyalgie hebt of niet. Frisdrank is een grote boosdoener met name door het hoge suikergehalte, waarvan velen vaak teveel drinken.

Met betrekking tot frisdrank, mensen met fibromyalgie zullen dit drinken omdat ze zich vermoeid voelen. De suiker leidt echter tot een intense stijging van de bloedsuikerspiegel, die kort daarna plaats maakt voor een scherpe daling, wat dan weer meer klachten, vooral vermoeidheid als gevolg heeft. Deze onevenwichtigheid van de bloedsuikerspiegel kan de symptomen van ''gevoeligheid''  verhogen.

We moeten ook uitkijken voor de suikervervanger aspartaam, aanwezig in veel voedingsmiddelen en dranken, en fungeert als een excitotoxin. Dit betekent dat het eigenlijk de pijn receptie stimuleert! Daarnaast is gebleken dat aspartaam geheugenverlies kan veroorzaken en zelfs kanker.

Ook honing is suiker, het is mogelijk "natuurlijke" suiker, maar het blijft suiker. Het is hoger in calorieën dan tafel suiker kan daarbovenop worden verontreinigd door bestrijdingsmiddelen. Het consumeren van "natuurlijke" heerlijk smakende bestrijdings middelen is niet wat je wilt doen.

Mogelijk alternatief-> Stevia

Een goede niet-giftige vervanger voor suiker is het voedings supplement stevia. Stevia is gebruikt door miljoenen mensen zonder gerapporteerde bijwerkingen, echter meer onderzoek is wel nodig. In Japan vertegenwoordigd het 41%van het marktaandeel van de verbruikte zoete stoffen.

Het is een kruid oorspronkelijk uit Paraguay.

Zuid Amerikanen gebruiken het als zoetstof en ook voor medicinale doeleinden. Dit kruid is 30 tot 100 maalzoeter dan suiker. Stevia heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel en bevordert de vorming van schimmel niet, zoals suikers doen.

Stevia heeft een sterke, zoete smaak die een recept kan overweldigen, dus het moet met mate worden gebruikt. Omdat je zo'n kleine hoeveelheid moet gebruiken , moeten recepten worden aangepast. Ook zullen cakes en koekjes gezoet met stevia niet zo mooi bruin worden als hun suiker met suiker gezoete tegenhangers.

Oppassen!

Er zijn ook nadelen bij het gebruik van stevia, want er is nog niet genoeg onderzoek naar gedaan en daarom wordt het afgeraden voor zwangere vrouwen! Verder complicaties op lange termijn moet zeker nog onderzocht worden.


Heb je zelf ervaring met fibromyalgie en suiker? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten! Wil je meer weten over de gevaren van suikers? Lees dan mijn korte eBook door hier te klikken.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste Jack,

  Allereerst hartelijk bedankt voor de informatie die ik vandaag toegestuurd kreeg.
  Toen ik de diagnose fibromyalgie kreeg, heb ik mij gewend tot een natuurarts. Ook hij gaf aan, dat ik direct met suiker diende te stoppen. Sterker nog: hij raadde me aan om koolhydraten uit granen te weren en over te gaan op het zgn. paleo- of oerdieet. Dit houdt in: geen granen, geen zuivel en geen peulvruchte en geen aardappelen. Wel noten, bessen. zaden, kokosolie, veel groenten (ook knollen voor de koolhydraten) en fruit, vlees en/ of vis. Hiermee haal je je energie vnl. uit eiwitten en minder uit koolhydraten. Ik begrijp dat dit dieet voor de meeste mensen een erg rigoureuze stap is. Ik dacht het niet vol te kunnen houden maar mijn bloedsuikerspiegel is inmiddels stabiel en ik heb geen behoefte aan zoete tussendoortjes. Er is veel onderzoek gedaan naar het koolhydraatrijke westerse eetpatroon door de Amerikaanse prof. Loren Cordain, die pleit voor deze oervoeding.

  Hartelijke groet van

  Sylvia van der Leer

  1. Dag Sylvia,

   Het klopt dat het Paleo dieet steeds meer aanhang krijgt. Persoonlijk ben ik ook meer richting deze voedingspatroon gegaan en voel me er goed bij. Daarbij kunnen fibromyalgie klachten zeker erger worden door een voedselallergie (gluten, lactose). Wel is het even overschakelen voor het lichaam om de energie te halen uit eiwitten. Een kritisch punt is dat er sprake kan zijn van een tekort aan koolhydraten en niet in rechte lijn staan met wat het voedingscentrum aanbeveelt.

   Het is even wennen, maar zeker de moeite waard.

   Bedankt voor uw tip!

   Gr,

   Jack

 2. Hallo Jack
  Ik heb fibrimyalgie en suiker heb ik verbannen. Heel langzaam verander ik mijn eet gewoontes anders lijkt het net of ik op dieet ga. In plaats van suiker gebruik ik Palmsuiker, dit heeft niets met suiker te maken maar is wel zoet. Over een week of 4 eet ik geheel biologisch zonder aardappelen en andere nachtschade familieleden, glutenarm omdat ik soms gewoon iets wil wat anders smaakt, gedroogd fruit i.p.v. chips enz., veel water en veel superfood.
  Ik heb nog steeds veel klachten maar mijn energie lijkt zich wat op te krikken.
  Groet Petra

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

53 Shares
Tweet
Pin
Share53