Fibromyalgie

Laatste Update: 28 juli 2021

Fibromyalgie Pijn Door Een Zwak Fascie

Wanneer je last hebt van fibromyalgie weet je maar al te goed hoe het is om met pijn verspreid over je hele lichaam te moeten leven. Maar wat veroorzaakt deze pijnklachten? Onderzoek toont aan dat de pijn niet direct afkomstig is in de spieren, maar juist veroorzaakt wordt door de fascie – een bindweefsel rond de spieren, botten en gewrichten(1). De fascie is een drie dimensionaal web met als doel om alle spieren bij elkaar te houden en het lichaam te beschermen.

Wat doet de fascie exact?

Om je een beeld te geven over de werking van de fascie en fibromyalgie kun je het beste de fascie zien als een spinnenweb waarin je lichaam gelijmd is. Zonder de fascie zouden we in elkaar vallen en eruit zien als pudding. In een eerder stadium werd gedacht dat de fascie als doel heeft om het lichaam alleen maar bij elkaar te houden. Maar nieuw onderzoek laat zien dat de fascie voor coördinatie en voor een sterk lichaam zorgt.

Daarom is het belangrijk om een gezond en elastische fascie te hebben om je vit en goed te voelen. Maar net zo als spieren kan je fascie ook beschadigd raken en pijnlijk aanvoelen. Het opmerkelijke van pijn in de fascie is dat het bindweefsel met alles verbonden is.

[pullquote]''Wanneer de fascie beschadigd is kun je ‘’overal pijn’’ ervaren waar mensen met fibromyalgie vaak last van hebben.'' [/pullquote]

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met fibromyalgie vaak een verzwakte fascie hebben waardoor er pijnklachten in de tenderpoints veroorzaakt kan worden. Ook kan dit ervoor zorgen dat spieren niet goed herstellen hetzij een kenmerk van fibromyalgie.

Je fascie versterken

De fascie is een reflectie van hoe het met je lichaam gesteld is en hoe vaak je beweegt. Bijvoorbeeld de fascie van een marathon loper is heel anders dan de fascie van een bodybuilder.

Het beste is om een fascie te hebben die elastisch en sterk is, vandaar dat yoga en pilates vaak wordt aangeraden om je lichaam te versterken. Ook goede rek en strek oefeningen zijn belangrijk om je fascie te verbeteren en is cruciaal als je last hebt van fibromyalgie(2). Ook gaat het veroudering tegen en kun je beter herstellen van blessures.

Myofascial Release Massage tegen fibromyalgie

Wanneer de fascie beperkingen heeft kan dat voor stijfheid, pijn in de spieren en pijn in de tenderpoints zorgen. Gelukkig kun je de fascie ook versterken en behandelen met een specifieke myofascial release massage waarbij de masseur de beperkingen in de fascie gaat verbeteren om de pijn te verzachten.

Deze behandeling wordt tevens gebruikt bij een myofasciaal pijnsyndroom (MPS) die erg overeenkomt met fibromyalgie klachten. Veel massage praktijken kunnen een myofascial release massage uitvoeren en raad ik zeker aan als je last hebt van fibromyalgie. Onderzoek geeft ook aan dat dit werkt en dat je zes maanden later nog steeds goed slaapt(3). Vergeet niet om goed voor je fascie te zorgen door voldoende wate te drinken, indien mogelijk wat rek en strek oefeningen en je regelmatig te laten masseren. Het resultaat is minder last van fibromyalgie pijn.

Bronnen:

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1360859209000941
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304395910004884
 3. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2011/561753/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Jammer dat de video niet werkt.
  Goede en interessante tip over het verband tussen de fascia en pijn!
  Ik wil jullie ook tippen over cranio sacraal therapie. Deze therapie werkt o.a. Ook direct op de fascia met goed resultast.

  Vr.gr. Monique kotterer

  1. Dag Monique,

   het filmpje is niet meer openbaar, het belangrijkste is dat deze massage effectief werkt om fibromyalgie klachten te verminderen. Bedankt voor de tip over cranio sacraal therapie, ik ga daar meer onderzoek naar doen.

   Mvg,

   Jack

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share