Herpes en voeding

Laatste Update: 31 januari 2024

Geraffineerde Suikers voedt het Herpes Virus om door te breken

Wist je overigens dat 90% van de mensen weleens in contact zijn gekomen met het herpes virus. Veel mensen hebben zelfs het virus in zich zitten, maar nimmer last van herpes uitbraken. Naast de link tussen een sterk immuunsysteem en uitbraken is er ook een direct verband tussen kunstmatige zoetstoffen, te veel suikers en het krijgen van herpes klachten!

Ik heb al veel geschreven over suiker en als je meer wilt weten over suiker alleen raad ik je het aan om mijn eBook hierover te lezen.

Waar het op neerkomt is dat voeding de bouwstenen zijn van je lichaam. Voeding is nodig voor je cellen en wanneer je niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, is je lichaam niet goed in staat zich af te weren van indringers zoals virussen, bacteriën en zelfs stress!

Daarbij wordt de werking van het immuunsysteem (algemene weerstand) verminderd (1) en deze is essentieel om herpes onder de duim te houden.

Kunstmatige zoetstoffen en te veel geraffineerde suikers vermindert direct de werking van de witte bloedcellen om micro-organismes, virussen, bacteriën en dus het herpes virus te stoppen. Suikers vermindert tevens ook de werking om belangrijke vitamines en mineralen op te nemen in je lichaam.

Hieronder een paar nadelen over te veel geraffineerde suikers:

  • Het kan een insuline resistentie veroorzaken en op lange termijn diabetes (2)
  • Het prikkelt ontstekingen in het lichaam
  • Het kan voor overgewicht zorgen
  • Het kan je cholesterol verhogen
  • Het zorgt voor huidproblemen
  • Het kan het herpes virus activeren

Wetenschappelijk bewijs?

De link tussen kunstmatige zoetstoffen, suikers en de frequentie van herpes uitbraken is weliswaar niet direct wetenschappelijk onderbouwd. Maar alles waardoor het immuunsysteem verzwakt geeft het virus een extra kans om door te breken. Want je immuunsysteem is je lichaams natuurlijke mechanisme om virussen, bacteriën en micro-organismes tegen te gaan.

Zonder een sterk immuunsysteem wordt je vaak ziek en wanneer de griep heerst ben je meerdere dagen uit de roulatie. Mensen met een sterk immuunsysteem (en dit heb je zelf in de hand) hebben minder last van uitbraken of helemaal niet.

Het is sowieso belangrijk wanneer je regelmatig last hebt van uitbraken om goed te letten op wat je eet. Want het kan heel goed zijn dat je huidige voedingspatroon vol zit met arginine. Dit is een aminozuur bewezen dat het herpes virus sneller weet te activeren. Aan de ene kant helpt deze stof om besmetting tegen te gaan, maar als je er te veel van hebt weer niet (3).

Daarom is het belangrijk om altijd de hoeveelheid arginine te balanceren met de tegenpool lysine. Met name voeding zoals chocolade, noten, peulvruchten en bepaalde broodsoorten zitten VOL met argirine en zul je moeten laten staan tijdens een uitbraak of om uitbraken volledig te voorkomen.

Mijn advies is om daarom wat meer gevogelte te eten, zuivelproducten en veel groente en gematigde hoeveelheden fruit. Echter, wanneer je weer te veel voeding eet rijk aan lysine kan de balans ook verstoord raken omdat alleen zuilvelproducten, gevogelte, vlees ook niet goed voor je is.

Het is dus niet zo simpel om grote hoeveelheden zuivelproducten te eten en kip. Beter is om zo gezond mogelijk te eten met oog op de hoeveelheid suikers en arginine / lysine link.


Conclusie

Meer onderzoek is zeker nodig wat betreft geraffineerde suikers en herpes uitbraken. Maar ik weet wel dat mijn cursisten van het 4-weken programma gezonder zijn en veel minder last hebben van uitbraken. Komt het door minder kunstmatige zoetstoffen en suikers?

Wellicht, maar ik weet wel dat het werkt, en daar gaat het natuurlijk om!  Dus wanneer je zelf regelmatig last hebt van herpes uitbraken, kijk dan eerst goed in je keuken en elimineer alles waar kunstmatige zoetstoffen opstaan of producten met te veel suikers. Verder zijn er genoeg alternatieve oplossingen dan geraffineerde suikers, mijn persoonlijke favoriet is stevia omdat het een kruid is en kun je het beste zien als een natuurlijke zoetmaker zonder de nadelige gevolgen!

Ik denk dat je aangenaam verrast zult zijn over de resultaten door suiker voortaan te laten staan!

Bronnen:

  1. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15321819.2013.784197
  2. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/10408363.2015.1084990
  3. https://www.spandidos-publications.com/10.3892/ijmm_00000156

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share