LAATSTE UPDATE: 6 maart 2023

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

Gevaren van diabetes en hoge bloeddruk

diabetes en hoge bloeddrukWanneer je last hebt van diabetes en een te hoge bloeddruk is het extra belangrijk om de bloeddruk direct te verlagen.

Dit komt omdat de complicaties en symptomen van diabetes velen malen erger kunnen worden bij een verhoogde bloeddruk (1).

In dit artikel ga ik het hebben over de link tussen hoge bloeddruk en diabetes.

Wat is diabetes

Ik heb het nog niet eerder uitgebreid gehad over diabetes op OptimaleGezondheid.com. Echter, steeds meer mensen krijgen last van de chronische aandoening en onderzoek laat zien dat er een link bestaat tussen diabetes en hoge bloeddruk.

Wanneer je last hebt van diabetes heeft het lichaam problemen om suiker (wordt ook wel glucose genoemd) om te zetten in energie. Hierdoor blijft te veel suiker in je bloed zitten die de organen aantast in plaats van dat het de organen helpt.

Wanneer je een  maaltijd eet worden de voedingsstoffen omgezet in energie. Vervolgens wordt glucose gestuurd naar de cellen voor energie. Dit proces wordt ondersteund door insuline en bij diabetes gaat het juist hier mis. De alvleesklier is niet in staat voldoende insuline te produceren waardoor het gehele proces op de hobbel loopt.

De insuline zorgt ervoor dat de suiker in de cel komt om verbrand of opgeslagen te worden. Daardoor verbranden je spieren het als je beweegt of het wordt opgeslagen als vet als je niet beweegt.

Er  zijn meerdere vormen van diabetes.

Onderscheid wordt gemaakt tussen 2 types diabetes:

 • Type 1 diabetes: Er wordt geen insuline gemaakt waardoor glucose niet naar de cellen gaat.
 • Type 2 diabetes: Er wordt te weinig insuline geproduceerd.

Daarnaast zijn er nog wat andere typen diabetes, zoals tijdens de zwangerschap of door problemen met de alvleesklier (2).

Symptomen diabetes

De symptomen van diabetes verschillen per persoon en zijn afhankelijk van welk type diabetes iemand last heeft. Daarbij kan het ook heel goed zo zijn dat je het een lange tijd niet door hebt dat er sprake is van problemen met de alvleesklier. Mensen kunnen jarenlang rondlopen met diabetes zonder dat ze het doorhebben. Dit is vooral van toepassing bij diabetes type 2 waarbij de symptomen zeer subtiel kunnen zijn.

Hieronder een aantal symptomen

symptomen diabetes

Link tussen hoge bloeddruk en diabetes

Wanneer er sprake is van diabetes is naast het onder controle houden van de suikerinname ook de bloeddruk essentieel. Dit komt omdat hoge bloeddruk veel druk uitoefent op het hart, aderen en de nieren hierdoor kunnen die beschadigd raken. Problemen met de nieren en ogen komen namelijk ook voor bij diabetes. Samen met een hoge bloeddruk zorgt diabetes voor meer schade dan als je alleen een van deze twee aandoeningen hebt.

Het gevaar is de vicieuze cirkel van hoge bloeddruk en diabetes.

diabetes hogebloeddruk proces

Uit onderzoek is zelfs gebleken dat 60% van de mensen met diabetes OOK hoge bloeddruk heeft.

Onderzoek laat zelfs zien dat 75% van de hart en vaatziekten bij mensen met diabetes komt door de samenhang met hoge bloeddruk (3).

Het hebben van diabetes verhoogt het risico op hoge bloeddruk omdat diabetes weer de kwaliteit van de aderen vermindert. Dit komt doordat hogere suikerwaarden ervoor zorgen dat je meer last hebt van ontstekingen. Deze ontstekingen beschadigen de wanden van je bloedvaten. Hierdoor kan er  aderverkalking optreden. Wanneer dit niet behandeld wordt neemt het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk toe!

Aderverkalking zorgt ervoor dat je aderen niet meer flexibel zijn. Als je hart dan harder moet werken, bijvoorbeeld doordat je sport, kunnen je aderen niet meer ruimte geven aan het bloed zoals normaal. Hierdoor wordt de druk op je aderen groter. De kans dat je een interne bloeding krijgt is dan ook groter.

Risicofactoren

Je hebt een grotere kans op de volgende aandoeningen als je diabetes hebt in combinatie met een hoge bloeddruk:

 • Nierbeschadigingen. Wanneer de bloeddruk dusdanig hoog blijft (boven de 140/90) kunnen de nieren beschadigd raken. Het probleem is echter dat diabetes ook de nieren beschadigt, hierdoor treedt er een dubbel effect op.
 • Hart- en vaatziekten. Het is algemeen bekend dat systematische hoge bloeddruk het risico op hart- en vaatziekten verhoogd. Maar mensen met diabetes hebben een nog groter risico op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten, vanwege de extra belasting op de aderen!

Videofragment diabetes en hoge bloeddruk

Tips om een hoge bloeddruk te verlagen als je diabetes hebt

Om je bloeddruk laag te houden als je diabetes hebt is het erg belangrijk om je ontstekingswaarden laag te houden. Dat betekent dat je erg goed moet letten op je dieet.

Je moet als je diabetes hebt ervoor waken dat je niet te veel pieken hebt wat betreft je bloedsuiker. Daarom is het belangrijk om alle voedingsmiddelen met toegevoegde suikers te laten staan. Je kunt wel fruit eten doordat je dan vaak ook vezels hebt die ervoor zorgen dat de suiker in het fruit geleidelijk aan je lichaam wordt afgegeven.

Lees daarom altijd de etiketten van alle voeding die je in de supermarkt koopt. Het zal je verbazen waar ze allemaal suiker aan toevoegen, zoals vleeswaren.

Om je bloedvaten nog meer te beschermen tegen aderverkalking is het belangrijk om vitamine E te eten. Deze vitamine heeft bij onderzoek uitgewezen dat het helpt om beschadigingen te repareren waardoor je ader zich weer goed kan herstellen, en soepel en cholesterolvrij blijft. Vitamine E is te vinden in noten en avocado.

Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende kalium eet om te voorkomen dat je naast een hoge bloedsuiker ook te veel vocht in je lichaam krijgt. Kalium zit vooral in groente en fruit. Door dagelijks twee porties fruit en vier porties groente, rauwe wortelen tellen ook, te eten zorg je ervoor dat je voldoende kalium eet.

Heb jij last van een te hoge bloeddruk en wil je hier het liefst zo snel mogelijk vanaf? Ben je het zat om medicijnen te slikken die je nog ergere bijwerkingen geven? In mijn boek ‘29 Tips Om Je Bloeddruk Te Verlagen’ leg ik je uit hoe je op een natuurlijke en eenvoudige manier je bloeddruk kunt controleren!

Ga dus direct aan de slag en download mijn ebook hier!

Conclusie

Het is belangrijk wanneer je last hebt van diabetes en hoge bloeddruk om er voor te zorgen dat de bloeddruk en suikerniveau in balans blijven. Vanzelfsprekend zijn een aantal leefstijlveranderingen noodzakelijk. Daarbij kunnen er ook extra medicijnen voorgeschreven worden om de bloeddruk te verlagen.

Tenslotte is het verstandig om zelf ook een bloeddrukmeter aan te schaffen voor een extra controlefunctie. Door elke week je bloeddruk te meten, kun je achterhalen of je last hebt van een geleidelijke stijging of dat je bloeddruk juist gelijk blijft.

Voor meer tips om de bloeddruk te verlagen, neem dan een kijkje op mijn blog. Als je ervaring hebt met diabetes en hoge bloeddruk, laat dan hieronder een reactie achter, wordt gewaardeerd.

[rev_slider hbd_onderaan]

Bronnen:

 1. https://www.bmj.com/content/317/7160/693.short
 2. https://academic.oup.com/ptj/article/88/11/1254/2858146
 3. https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.HYP.37.4.1053

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:

Wat is hoge bloeddruk?

Wat is hoge bloeddruk?

Aderverkalking door hoge bloeddruk?

Aderverkalking door hoge bloeddruk?

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Ik heb op mijn 53e last van suiker (7 mmol/l) en bloeddruk (170/104).

  Is uw pakket ook te verkrijgen in Paramaribo - Suriname?

  Ben wel geinteresseerd erin.

  J. Themen

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
1 Shares
Tweet
Pin1
Share