Tijdelijk Gratis!

Het Koolhydraatarm Zomer Weekmenu! ☀️

Voedingsadvies

Laatste Update: 18 juli 2014

Gezond eten en drinken tijdens de zomermaanden

0
(0)

In de zomermaanden is alles anders: De kids hebben vakantie, het is warm e de dagen zijn langer. Allemaal omstandigheden die het ‘normale’ ritme verstoren. Je bent dan geneigd om het wat minder nauw te nemen met de regels voor gezond en gevarieerd eten en drinken. Om je toch gezond(er) door de zomerperiode te helpen, geef ik je hierbij een negental hele praktische tips voor gezond(er) eten en drinken tijdens de zomermaanden.

Bederfelijke waar

Eén van de grootste problemen tijdens een hete zomer is het goedhouden van bederfelijke waar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zuivel, eieren en vooral aan vleeswaren. Niet alleen het gesneden vlees als beleg op brood, maar met name de lappen vlees die je bij de slager haalt. Controleer voor de zekerheid de tempratuur van je koelkast regelmatig. Deze hoort tussen de 4 en de 7 graden te zijn. Stelregel is: Hoe lager hoe beter, maar je moet een midden vinden tussen conservering van je bederfelijke waar en het stroomverbruik van de koelkast. Overigens is het beslist niet zo dat vlees voor meerdere weken bewaart kan worden in de koelkast.

De koeling zorgt er alleen maar voor dat de groei van schimmels en bacteriën wordt afgeremd, niks meer en niks minder. Met name kip is hier erg gevoelig voor. Stop het vlees dus zo snel mogelijk na het boodschappen doen in de koelkast, afgesloten of afgedekt. In ieder geval op een dusdanige manier dat eventuele bacteriën van andere producten het vlees niet kunnen bereiken. Wil je vlees langer bewaren? Ga het dan invriezen.

Lichte maaltijd

Het is vaak erg lastig om in de warme zomerse maanden op een verantwoorde, gezonde manier te blijven eten. Als het erg warm is, en dat kan zomaar voorkomen in Nederland, heeft niemand zin in een zware maaltijd. Maak in zo’n geval een lekkere, gevulde salade. Hierin kun je verwerken wat je wilt zolang het maar licht en fris is. Op deze manier heb je niet een volwaardige maaltijd volgens de beroemde schijf van vijf, voor zover je dat toe wilt passen, maar heb je wel de belangrijkste ingrediënten in de salade verwerkt: Groente, fruit en eventueel wat noten. Het is lekker fris en kinderen zijn er vaak dol op!

Ben je op zoek naar recepten voor lichte maaltijden? 9 lichte recept-ideeën

Voorzichtig met alcohol

In de zomermaanden even op een terrasje een biertje pakken, of twee, of op het strand je tegoed doen aan een flesje koude, witte wijn.: Het is erg verleidelijk allemaal. Je hebt groot gelijk, maar bedenk wel dat alcohol op hete dagen een sterkere uitwerking heeft op het lichaam dan normaal. De grootste boosdoener hierin is je lichaam die al deels gedehydrateerd is, en dan komt daaroverheen nog eens de alcohol wat ook vochtuitdrijvend werkt. Alcohol is op zich dus geen probleem, met mate natuurlijk, maar zorg er ook voor dat je voldoende water binnenkrijgt. Leidraad is dat je voor ieder glas alcohol, eigenlijk 2 glazen water moet drinken om het watertekort weer aan te vullen.

De barbecue

Tijdens de zomerdagen komt natuurlijk de barbecue uit de berging. Heerlijk en natuurlijk supergezellig. Maar let er wel op dat je bijvoorbeeld het vlees op het allerlaatste moment uit de koeling haalt, voordat je het op het vuur gooit. Vlees, en dan met name kip, heeft de neiging om heel snel te bederven, ook al heeft een maar een half uurtje in de warmte gestaan. Dep, voordat je het vlees op het rooster legt, even het vocht van het vlees af met wat keukenpapier. Hierdoor verwijder je al een deel van het vet zodat je vuur niet plotseling gaat vlammen. Want het zijn juist deze vlammen die er voor zorgen dat met name de randjes van het vlees verbranden. Hierdoor ontstaan veel transvetten, wat per definitie niet goed is voor je gezond.

Als je meer wilt weten over transvetten: Alles over transvetten

Vind je weg in de buitenlandse supermarkt

In Nederland weet je de gezonde en de ongezonde producten vaak met je ogen dicht te vinden. Je hebt een bepaald patroon ontwikkeld in je boodschappen doen. Dan weet je dat merk X beter is dan Merk Y. Maar als je op vakantie gaat naar het buitenland, ben je vaak helemaal de kluts kwijt. Je probeert etiketten te lezen, maar dan besef je dat je Frans niet meer is wat het ooit geweest is. Ik heb zelf bijvoorbeeld ervaring met het boodschappen doen in Frankrijk, tijdens de vakantie, en ik kan je zeggen dat de supermarkten fors groter zijn dan in Nederland. Véél meer merken, soorten en varianten. Dan weet je écht niet meer wat je moet kiezen.

Het blijft lastig, maar je kunt je voorbereiden door een lijstje te maken van woorden, ingrediënten en voedingsstoffen in de vreemde taal. Dan heb je in ieder geval een houvast. Ook een klein taalgidsje kan handig zijn.

Water drinken

Je zult wel denken: Daar heb je Jack weer met zijn water. Maar ik blijf daar op doorhameren: Water drinken is ten allen tijde erg belangrijk, maar in de zomerperiode nog veel meer. Je zweet veel meer en verliest daardoor meer water uit je lichaam. Heb je wel eens het gevoel gehad dat je hoofdpijn kreeg tijdens een dagje strand? Juist, dat is dus een gebrek aan water. Normaal zou een volwassen persoon 1,5 liter water per dag moeten drinken, ongeacht het seizoen. In de zomer, en zeker op vakantie, kun je dit rustig opschroeven naar 2 tot 2,5 liter water. Zorg dat je altijd gekoeld water bij de hand hebt, eventueel in een koelbox. Op deze manier is het ook nog eens een zeer aangename verfrissing voor iedereen!

Als je meer wilt weten over het belang van water drinken: Waarom is water zo belangrijk?

Sauzen en kruiden

Voor een complete barbecue ben je natuurlijk heel snel geneigd om de kant-en-klare sauzen, speciaal voor de barbecue, te kopen. Laat ik je wat verklappen: De sauzen die je koopt staan stijf van de suikers en andere foute voedingsmiddelen. Aangezien bij een gemiddelde barbecue veel saus gebruikt wordt, krijg je al snel té veel hiervan binnen. Pak het eens heel anders aan: Kruid het vlees met verse kruiden. En als je dan toch een sausje wilt, maak deze dan zelf. Recepten genoeg te vinden op internet. Gemakkelijk en snel te maken, en een zelfgemaakte saus bevat géén toegevoegde suikers, om dan nog maar te zwijgen over alle conserveringsmiddelen en andere ‘enge’ E-nummers waar je de herkomst niet van weet.

Wil je meer weten over E-Nummers, lees dan even: Alles over E-nummers

Brood in het buitenland

Je bent in Nederland waarschijnlijk gewend om lekker, bruin brood te eten. We hebben hier een ruim assortiment aan bruinbrood, waarbij over het algemeen de volkorenbrood de beste keuze is. Maar in het buitenland ligt dat even wat anders. Tijdens mijn vakantie in Frankrijk, twee jaar geleden, was het even zoeken, maar uiteindelijk toch gevonden. Frankrijk is natuurlijk het land van de stokbroden. Vroeger was dit alleen als wit stokbrood beschikbaar. Tegenwoordig kun je ook ‘complet’ (volkoren) krijgen en bijvoorbeeld met mais. Koop dit dan wel bij een échte bakker (Boulanger), want dan weet je dat het vers is en dat je een goed product koopt. En als we het toch over Frankrijk hebben: Een croissantje is natuurlijk een traktatie, maar ook hierin moet je een verstandige keuze maken.

Croissants zijn ontzettend vet. Als je daar (even) geen problemen hebt, kies dan wel voor de ‘Croissants au Beurre’, die gemaakt zijn met échte roomboter. De andere croissants zijn gemaakt met margarine. De smaak is veel flauwer en de croissants zijn droger. Margarine is alles behalve een natuurlijk product en rijk aan transvetten, ook in het buitenland!

Wil je meer weten over roomboter? Lees dan even: Hoe gezond is roomboter nu écht?

Frisdranken

Om de dorst te lessen, en om je lichaam te koelen, ben je erg snel geneigd om naar de frisdrank te grijpen. Natuurlijk wel light, want je wilt je bikinilijn natuurlijk niet kwijt. Maar wist je dat frisdranken, light of niet, juist helemaal niet goed zijn voor de dorst? Daarbij komt dat het boordevol suikers zit, of vervangende suikers zoals het veelbesproken Aspartaam. Na een glas frisdrank krijg je alleen maar méér dorst, waardoor je natuurlijk nog een glas neemt. Probeer dit effect te vermijden, met name bij de kids. Het is beter om water te drinken, en om dat een beetje op te leuken voor de kids kun je wat citroen toevoegen of een beetje limonadesiroop, eigenlijk nog liever wat dik-sap. Van de kids krijg je waarschijnlijk protesten te verwerken, maar als je hier een week consequent in blijft, is waarschijnlijk de discussie over en zijn ze er inmiddels aan gewend. En dan heb je veel meer gewonnen dan alleen maar die paar glazen tijdens de zomerperiode!

Als je meer wilt weten over frisdranken: De voor- en nadelen van frisdrank

Tot slot

Gedurende de hele zomer ligt het gevaar van bederf op de loer. Schenk met name aandacht aan de versheid van het eten, en houd met name vlees uit de zon. Daarnaast wijs ik je nogmaals op het feit dat je met name in de zomerperiode veel water moet drinken. Zolang je je gezonde verstand gebruikt kun je onbezorgd genieten van een welverdiende vakantie.

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 

De 22 gezondheidsvoordelen van gember
De gezondheidsvoordelen van kaneel
Oorzaken, symptomen en behandeling van ijzertekort
De gezondheidsvoordelen van Himalaya Zout
Help, ik heb geen eetlust meer!

Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

juni 11, 2021

De beste uiensnijder voor het fijne snijwerk

juni 7, 2021

De beste handcrème voor jouw handen!

juni 1, 2021

De beste oogcrème voor jouw ogen!

juni 1, 2021

De beste waist trainer om je lichaam mee te trainen!

mei 12, 2021

Laat je haar stralen met deze jojoba olie haar!

mei 6, 2021

Het beste voetenbad om mee te ontspannen
0 Shares
Tweet
Pin
Share