__CONFIG_group_edit__{"jusilw5x":{"name":"Paragraph","singular":"-- Text %s"},"jusim8ni":{"name":"Quote Title","singular":"-- Text %s"},"jusimmum":{"name":"Quotation Marks","singular":"-- Image %s"},"jusimu0n":{"name":"Author Name","singular":"-- Text %s"},"jusin0tq":{"name":"Author Image","singular":"-- Content Box %s"},"jusin92w":{"name":"Quote Box","singular":"-- Content Box %s"},"jusinfv3":{"name":"Quote Block","singular":"-- Content Box %s"}}__CONFIG_group_edit__
__CONFIG_local_colors__{"colors":{"b0430":"Accent Color"},"gradients":{}}__CONFIG_local_colors__

Tijdelijk Gratis!

Het Koolhydraatarm 7 dagen menu. Download het receptenboek meteen.

Voedingsadvies

Laatste Update: 16 januari 2017

Gezond eten rond de feestdagen – 8 handige tips om de feestdagen te overleven!

0
(0)

Gezond eten rond de feestdagen –  8 handige tips om de feestdagen te overleven!

Een vraag die mij regelmatig gesteld wordt is hoe kan ik tijdens de feestdagen ook gezond blijven eten? Tijdens de feestdagen genieten we allemaal van de goede atmosfeer en natuurlijk lekker eten. Echter, wanneer je op je figuur let kunnen de feestdagen wel voor onnodige stress zorgen, hoe kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat niet teveel aankomt?

Wat als ik je zou zeggen dat het dit jaar anders kan zijn, ik heb een paar handige tips voor je samengesteld zodat je ook tijdens de feestdagen gezond én lekker kunt koken.

Feestdagen en aankomen

We hebben o.a. nieuwjaarsdag, oudejaarsdag, Goede Vrijdag, 1e en 2e Paasdag, Pinksteren, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag en natuurlijk 1e en 2e Kerstdag. Daarnaast zijn er ook nog andere feestdagen! Als je de lijst bekijkt dan telt het toch wel aan en wanneer je een gezond voedingspatroon hanteert kunnen deze dagen je toch uit de routine halen.

Volgens een onderzoek(1) gedaan in Ierland (kon geen Nederlands onderzoek vinden) komt 25% van de mensen 1.5 kilo aan en 23% 1 kilo aan. Daarnaast eet maar liefst 47% anderhalf keer zoveel en 24% maar liefst twee keer zoveel tijdens de feestdagen.

Ik denk dat in Nederland vergelijkbare resultaten te zien zijn.

De oorzaak is dat de porties vele malen groter zijn dan normaal, dit in combinatie natuurlijk met allerlei lekkernijen zoals een chocolade dessert. Dit geeft ook aan waarom veel mensen het nieuwe jaar starten met afvallen of gezonder leven als doel. Natuurlijk is er niks mee om tijdens de feestdagen met je geliefden lekker te genieten, maar het kan gelukkig ook lekker en gezond.

Vergeet ook niet wanneer je gezonder eet tijdens de feestdagen, dan je er meer van kunt genieten. In plaats van dat al je energie in de spijsvertering gaat zitten, hou je ook nog energie over om leuke dingen te doen!

Cheat Day Regel

Wanneer het gaat om de feestdagen gezond en bewust in te gaan, dan is het veel handiger om een strategie achter de hand te hebben. Met alleen wilskracht is de kans op slagen minimaal. Er zijn verschillende tips en strategieën die je kunt toepassen om hoe dan ook gezond en bewust de feestdagen in te gaan.

Succes krijg je door een actieplan te hebben waarmee je op gewicht kunt blijven of afvallen, zelfs tijdens de feestdagen! Hiermee is het ook eenvoudiger om het nieuwe jaar goed te beginnen.

Een concept die ik heb geleerd van Tim Ferris in zijn boek ‘’the four hour body’’ is de zogenaamde cheat day. Dit betekent dat je gezond en bewust eet voor zes dagen, vervolgens mag je één dag jezelf lekker verwennen met lekkernijen. Hierdoor houd je alles mooi onder controle en is het ook iets om naar toe te leven.

Het is niet prettig om tijdens het Kerstdiner te moeten letten op wat je eet, helemaal wanneer je bent uitgenodigd kan dit voor irritatie zorgen. Uiteraard kun je altijd wel wat meer salade eten dan dessert. Echter, je kunt heel goed het Kerstdiner inplannen als je ‘’cheat day’’.

Het mooie is dat één dag niet veel verschil maakt wanneer zes dagen gezond geweest zijn, de schade is dus minimaal. Volgens de Tim Ferriss kan de verhoogde calorie inname zelfs je stofwisseling een zetje in de rug geven waardoor je niet aankomt, erg handig!

Hier zijn een aantal praktische tips zodat je de feestdagen kunt overleven zonder een paar extra centimeter rond je taille.

Tip #1: Concentreer je op wat je wel mag eten

Het is veel beter om de focus te leggen op wat je wel mag eten versus wat je niet mag eten. Tijdens de feestdagen kun je dit principe goed uittesten. Wanneer je kalkoen eet tijdens het Kerstdiner, eet dan altijd het gedeelte zonder vet, kies zoete aardappelen en laat de dressing achterwege of in kleine hoeveelheden. Neem volkorenproducten in plaats van de witte "lege calorie" variant.

Je kunt nog steeds volop genieten door wat betere voedingskeuzes te maken.

Tip #2: Niet op een lege maag

Voordat je aanschuift tijdens het feest diner, zorg ervoor dat je al wat gegeten hebt. Denk dan aan voedingsmiddeenl rijk aan vezels, dit kunnen appels zijn, schaaltje havermout of een speltbroodje met tomaten. Hierdoor heb je minder honger en is de verleiding om de chocoladetaart te laten staan gemakkelijker, of je neemt niet 3 stukken.

Tip 3: Geen groot bord vol

Wanneer je een groot bord voor je neus hebt staan zullen de porties ook automatisch groter worden. Eet langzaam en geniet, het is geen wedstrijd! Denk ook hoe je je zult voelen door eens niet te eten totdat je niks meer op kunt.

Tip 4: Start gezond

Altijd eerst gezond binnen, hierdoor is de kans op slagen vele malen groter. Begin altijd eerst met een salade of een soep voordat je met het hoofdgerecht begint. Je zult merken dat je eerder vol bent en minder van het dessert zal eten. En nooit en ook echt nooit, maaltijden overslaan, want hierdoor gaat het mis tijdens het diner.

Tip 5: Nog steeds genieten

Het is zeker niet de bedoeling dat je tijdens de feestdagen je aan een strikt vermageringsdieet houdt. Je kunt nog steeds volop genieten, maar doe het dan slim, eet eerst de salade en zorg ervoor dat je niet uitgehongerd bent.

Tip 6: Wees actief

Meestal gaat de feestdagen om het eten, je kunt ook het eten een secundaire doelstelling maken door eerst iets leuks te gaan doen. Ga naar een indoor skihal, of een lekkere wandeling maken, dan zal het eten ook beter smaken.

Tip 7: Drink voldoende water

Een glas water drinken één uur voor een maaltijd en één uur na de maaltijd helpt de spijsvertering! Veel drinken tijdens het eten is niet aan te raden, hierdoor treedt er een seintje op in je maag om meer maagsap aan te maken, dit kan ervoor zorgen dat je een opgeblazen gevoel krijgt.

Tip 8: Rustig eten en genieten

Bij te snel eten komt er te veel lucht mee in de spijsbrij, dit kan voor zuurbranden zorgen of een te vol gevoel. Eet bewust en neem de tijd, kauw tenminste 20 keer en geniet er van. De feestdagen is iets waar we allemaal naar uit kijken, door rustig te eten geniet je er ook meer van!

Ik hoop dat je veel aan deze tips zult hebben. Ga gezond en bewust de feestdagen in, maar geniet er ook van! Voor de inspiratie heb ik hieronder 15 gezonde Kerstrecepten voor je samengesteld:
[gview file="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/pdf/kerst-recepten-optimalegezondheid.pdf"]

Heb je nog goede tips om de feestdagen te overleven? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten. Zoals altijd zal ik erg waarderen als je even dit artikel deelt via social media!

__________________________________________________________

1. Empathy Research. Aviva Get Fit Action Plan. Research carried out December 2011

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
8 Shares
Tweet
Pin
Share8