Superfoods

Laatste Update: 10 juli 2023

Gezonde algen: Chlorella en Spirulina

Inhoud:
1. Chlorella
2. Spirulina

De allereerste keer toen ik deze 2 woorden hoorde, had ik geen flauw idee wat het eigenlijk is. Zo nu en dan lees ik op twitter of op nieuwswebsites deze 2 woorden voorbij komen gepaard met een heleboel lof op het gebied van gezondheid. Tijd dat ik hierover wat meer te weten kom!

Chlorella en spirulina zijn algen

Ja, blijkbaar kunnen algen onze gezondheid verbeteren. Ik kan je nu een aantal voordelen geven van deze algen, maar het is ook erg interessant wat het nu eigenlijk is en wat de werkzame functie nu eigenlijk is!

Waarom deze 2?

Er zijn wel honderden verschillende algen en er zitten er een heleboel tussen die je gezondheid kunnen bevorderen.  Echter deze 2 algen komen steeds vaker in het nieuws en zijn alwaar de “populairste”

Chlorella

Dit is een groene eencellige alg  en heeft een diameter van ongeveer 2-10 micrometer. Deze alg is al meer dan 120 jaar bekend en in ontdekt door een Nederlandse bioloog.

In Japen en andere oosterse landen is het al jaren erg populair en langzamerhand word het in Nederland ook bekender. Deze alg bevat enorm veel goede voedingsstoffen zoals:


En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Naast dat het vitaminen en mineralen bevat, bevat het ook nog verschillende aminozuren en vetzuren.

Door een aantal specifieke eigenschappen wordt chlorella gezien als superfood. Deze als stimuleert de aanmaak van T cellen. T cellen zijn afweercellen en deze zijn actief tegen bijvoorbeeld kanker en virussen.

Ontgiftingsproces

Chlorella kan dagelijks worden gebruik als detox omdat het enorme ontgiftende eigenschappen bevat. De buitenste celwand van deze alg zal zich binden aan bijvoorbeeld de dagelijkse pesticiden waaraan we worden blootgesteld.

Minder pesticiden betekend minder snel ziek worden.

Voordelen van chlorella

 • Cholesterol verlagende werking
 • Hoge hoeveelheden goede vitaminen en mineralen
 • Bevorderd de spijsvertering
 • Beïnvloed de bloedsuikerspiegel positief.
 • Anti-aging werking
 • Bevat de beste detox werkende stoffen.
 • Energievoorziening (1)


Producten

Chlorella is in tabletvorm verkrijgbaar en poedervorm (voor bijvoorbeeld in shakes). Dagelijkse supplementatie heeft geen nadelen, sommige mensen ervaren een milde vorm van diarree.

Dagelijkse 10-20 gram chlorella heeft geen enkel nadelig effect op je gezondheid. Het kan alleen maar positief werken.

Spirulina

Deze blauwgroene alg bevat een enorme grote hoeveelheid verschillende voedingsmiddelen en mineralen (2). Daarnaast worden de vitaminen uit deze alg beter opgenomen door je lichaam dan de meeste natuurlijke supplementen.

Het is een van de oudste micro-organismen op de Aarde en men vermoedt dat deze alg al meer dan 3,6 miljard jaar bestaat.

Naast de “standaard” vitamine bevat het ook nog eens een grote hoeveelheid anti-oxidanten en volstaat als een prima vervanger van vlees en dus geschikt voor vegetariërs  aangezien het een goede bron is voor plantaardige eiwitten.

Voordelen van spirulina

 • Bevat meer dan 40 verschillende vitaminen, mineralen en aminozuren
 • Bron voor anti-oxidanten
 • Bevat grote hoeveelheid beta-caroteen
 • Perfecte detox voedingssupplement
 • Energievoorziening
 • Bevorderd de spijsvertering
 • Ruimt vrije radicalen op
 • Bevordert je immuunsysteem (3)


En ook bij spirulina kan ik het rijtje nog wel een tijdje aanvullen.

Producten

Ook deze alg is verkrijgbaar als tablet en in poeder vorm. 10-20 gram inname per dag wordt gezien als een normale dosis. Overmatig gebruik heeft geen echt nadelige gevolgen voor de gezondheid.

Op de website/shop van www.leefbewust.com kunnen zowel chlorella en spirulina worden besteld! Een echte aanrader als je het mij vraagt!
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

 1. https://www.mdpi.com/2072-6643/12/9/2524
 2. https://www.ingentaconnect.com/content/ben/cpb/2008/00000009/00000005/art00009
 3. https://link.springer.com/article/10.1007/BF03223332

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Geachte Hr Boekhorst.I heb uw artikel gelezen.Héél interessant.Chlorella en of Spirulina,alles in één.Ikzelf gebruik van Solgar,vit B/C Complex,Magnesium-citraat,Ginko-Biloba,vit.D3,CoQ-10
  Dit gebruik ik n.a.v. Diversen problemen door medicijn gebruik,zoals spierafbraak door statines. Problemen met bloedsomloop.Gewichts toename door medicijn gebruik met verhoogde Cholestorol en suiker spiegel.Gestopt met het e.e.a.gebruik nog 40 mg Diovan en 40 mg Acethylzuur.na het stoppen van het e.e.a. ging ik mij beter voelen.u mijn vraag:Er zijn twee preparaten ter vervanging,Welke? Bij voorbaat mijn dank.Met vr.gr. GCM

 2. Heb beide producten genomen maar krijg na een tijdje last van mijn darmen. Als ik er vervolgens mee stop gaat dit weer over.

  1. Hallo,

   hoeveel cholorella en spirulina neem je per dag? De hoeveelheid kan wellicht de buikklachten verklaren. Desalniettemin is het beter om de algen niet te nemen, of afzonderlijk en in kleinere hoeveelheid.

   Succes!

 3. Goede avond,
  Ik zie nergens dat deze algen omega 3 verzuren bevatten. Zo nee, welke algen bevatten dit wel.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share