Langer Leven

Laatste Update: 3 maart 2017

Gezonde Gewoontes om veroudering tegen te gaan

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Gezonde Gewoontes om veroudering tegen te gaan

veroudering tegengaanEen onderwerp waarbij ik enorm geïnteresseerd in ben geraakt toen ik de 30 gepasseerd was is wat je structureel kunt doen om het verouderingseffect te vertragen zonder al te grote opofferingen. We kennen natuurlijk allemaal wel het calorie beperkend voedingspatroon, waar zoveel ophef over is geweest. Maar vaak is dit niet realistisch om dagelijks te volgen.

Daarbij komt nog eens dat als je de onderzoeken er op naslaat dat de grote verschillen in hoe lang je leeft met name naar voren komen als je nog een stapje verder gaat dan alleen een calorie beperking. Je zult dan het beperken van calorieën moeten toepassen door echt een of twee dagen in de week te vasten.

Maar wat kun je nu doen om het verouderingseffect te vertragen, overtollige kilo’s kwijt raken en je gezondheid verbeteren?

Ik besloot onderzoek te doen en stuitte op de blog van Tim Ferriss en dan met name het interview met Peter Attia (een gerenommeerde arts en specialist die zelf hier heel veel onderzoek naar gedaan heeft).

Ik zal de meest waardevolle inzichten met je delen in dit artikel.

Allereest als je kijkt waar de meeste mensen aan overlijden is dat door het volgende:

 1. Kanker
 2. Hart- en vaatziekten
 3. Longziekten

doodsoorzaken Nederlanders CBS

De kans is dat jij en ik hieraan zullen overlijden is maar liefst 60%.

Dus als je een zo lang en gezond mogelijk leven wilt hebben is de prioriteit juist wat je kunt doen om het risico op deze aandoeningen zoveel mogelijk te beperken.

De meest effectieve behandelingen zijn:

 1. Je voedingspatroon
 2. Juiste lichaamsbeweging
 3. Bepaalde supplementen
 4. Medicatie
 5. Stress tegengaan

Nu ga ik even niet in op supplementen en medicatie. Medicatie kan zeker waardevol zijn en onder het juiste toezicht kan dit zeker een groot verschil maken. Maar medicatie is niet iets wat je zelf kan toepassen, dit zal een arts moeten doen. Dus vandaar dat ik medicatie niet meeneem in de stappen die jij zelf kunt zetten om langer te leven.

Hetzelfde geldt voor supplementen, dit is vooral van toepassing als je bepaalde tekorten hebt. Met name chronische tekorten zijn moeilijk weg te werken door voeding alleen. In zulke gevallen is supplementie vaak een goede oplossing totdat het tekort is weggewerkt. Meestal merk je deze tekorten zelf niet op, je zal eerst je bloed moeten laten onderzoeken. En ook wat betreft supplementie vanwege grote tekorten is een belangrijke taak weggelegd voor je behandelende arts.

Daarna houd je je voorraad vitamines en mineralen natuurlijk weer op pijl door een gezond voedingspatroon.

Oxidatie, vrije radicalen en antioxidanten

Goed, terug naar mijn verhaal. Het tegengaan van het verouderingsproces. Met name gezonde voeding, voldoende bewegen en zo min mogelijk stress zijn drie zaken waar jij zelf een grote invloed op hebt.

Zoals je misschien weet is veroudering een proces van degeneratie van de cellen in je lichaam. Dit wordt ook wel oxidatie genoemd. Deze oxidatie wordt veroorzaakt door onder andere de vrije radicalen (1) in je lichaam.

In een gezond lichaam zijn er maar een beperkt aantal vrije radicalen aanwezig, deze worden door het lichaam zelf aangemaakt en hebben als taak zich te binden aan bacteriën en virussen.

Maar er komen veel te veel vrije radicalen in ons lichaam terecht door onder andere landbouwgif in de groentes en fruit die we eten, de uitlaatgassen die we inademen, straling, zonlicht, maar ook de bewerkte voedingsproducten die we consumeren.

Nu is het belangrijk om te weten hoe deze vrije radicalen te werk gaan. Vrije radicalen zijn atomen die bestaan uit een neutron. Nu zal je dat niet veel zeggen, maar het komt er op neer dat een atoom graag uit twee neutronen bestaat, dus die vrije radicaal gedraagt zich als puber die hopeloos op zoek is naar een date. De vrije radicaal heeft daarom de neiging om zich aan de eerste de beste cel die die tegenkomt te binden. Hierdoor raakt deze cel beschadigd en ontstaat veroudering.

Met name genoeg antioxidanten uit voeding halen is een belangrijke factor in het tegengaan van veroudering.

De antioxidant is de natuurlijke tegenhanger van de vrije radicaal. Een antioxidant heeft juist de neiging om de lege plek in de vrije radicaal op te vullen. En daarmee houdt de vrije radicaal op met zijn vrijgezellenbestaan. De vrije radicaal is nu een stelletje samen met de antioxidant. Nu kan de vrije radicaal geen schade meer aanrichten aan je lichaam.

Voeding tegen veroudering

Het is juist dat gezonde voedingspatroon (2) waar je nog veel verbeteringen aan kunt brengen. De essentie is dat niet elke calorie hetzelfde is. Met name een voedingspatroon dat uit veel bewerkte producten bestaat  is vaak de grote boosdoener. Het is niet voor niets dat deze top 4 aandoeningen vooral Westerse aandoeningen zijn. Daaruit zou je voorzichtig kunnen concluderen dat het Westerse dieet hierin een grote rol speelt.

Iets wat je nu kunt doen is om meer PUUR te gaan eten. Dus veel minder bewerkte voeding en oppassen met teveel koolhydraten, teveel eiwitten en de juiste hoeveelheid gezonde vetten. Met name suikers zijn ook van die vrije jongens.

Suikermoleculen zijn erg reactief en als je daar teveel van in je lichaam hebt krijgen deze ook de neiging om zich aan allerlei cellen te binden die daar helemaal niet beter van worden.

Met andere woorden, stap bijvoorbeeld over op het Mediterrane voedingspatroon. Dit voedingspatroon bestaat uit veel meer gezonde meervoudig onverzadigde vetten,onder andere door het veelvuldig gebruik van olijfolie. Het bevat veel groente en fruit zodat je genoeg vitamines, mineralen en aminozuren binnenkrijgt.

Af en toe vasten is een hele mooie toevoeging hierop. Dit vasten zorgt er onder andere voor dat je lichaam het signaal krijgt om even rustig aan te doen met de celdeling totdat het “voedseltekort” weer over is. Hierdoor verlopen de processen die ervoor zorgen dat je veroudert een stuk trager. Het resultaat is dat jij langer zult leven.

Lichaamsbeweging tegen veroudering

Het volgende is lichaamsbeweging. Dit moet je zo zien. Wanneer je 90 bent, wat wil je dan nog allemaal goed kunnen? Zorg er daarom voor dat je de spieren nu al gaat trainen die je veel nodig hebt als je oud wordt. Een groot gevaar op latere leeftijd is vallen, een heup breken kan erg gevaarlijk zijn en vaak zelfs de oorzaak van overlijden zijn op latere leeftijd. Dit voorkom je door je spieren sterk te houden. De beste manier om dit te doen is door krachttraining en veel rek- en strekoefeningen.

Na je dertigste zou je zeker aan krachttraining moeten doen. Dit kan al zoiets simpels zijn als thuis met gewichten trainen. Dit betekent dus ook dat het niet nodig is om elke dag hard te lopen, met krachttraining alleen zet je al een hele grote stap!

Maar ook een goede conditie hebben is altijd winst. Een goede conditie zorgt ervoor dat als je een keer een flinke lichamelijke tegenslag hebt en je moet een zware operatie ondergaan of je krijgt die zware griep, je lichaam genoeg kracht en reservecapaciteit heeft om deze tegenslag te verwerken.

Een sterk lichaam kan nu eenmaal beter tegen een stootje als een zwak lichaam. Maar nogmaals, met krachttraining alleen zorg je ook al dat je conditie enorm verbetert, je hoeft echt geen marathon te kunnen lopen.

Je probeert er voor te zorgen dat je lichaam wat robuuster wordt.

Ik heb zelf simpele gewichten op het kantoor en in de pauze doe ik even een setje, het hoeft niet lastig te zijn! En een ander bijkomend voordeel van trainen met gewichtjes of je rek- en strekoefeningen doen is dat je motoriek verfijnder is.

En ook de fijnere motoriek zorgt ervoor dat je minder snel valt als je later oud bent.

Beperken van stress tegen veroudering

Tenslotte, stress. (3) Ik had laatst een documentaire gezien waarbij ze muizen (best zielig moet ik zeggen) blootstelden aan enorme stress, het duurde niet lang of de muis had allerlei klachten zoals hoog cholesterol, hoge bloeddruk etc. Stress speelt een grote rol in het vroegtijdig verouderen van je lichaam.

Stress onder controle krijgen is daarom super belangrijk. Hoe? Begin met elke dag 1 keer mediteren en bouw het op naar 2 keer mediteren. Dit lijkt misschien een beetje raar, maar het is enorm effectief.

Je kunt ook het internet dieet proberen waarbij je ’s avonds of in het weekend even niet online gaat. Dit heeft bij mij persoonlijk een groot verschil gemaakt.

Voor nog meer geavanceerde tips verwijs ik naar de antistress cursus waarin ik dieper in ga op de materie.

Kortom

 1. Ga clean eten en pas vooral op met grote hoeveelheden koolhydraten en geraffineerde suiker. Maar ook teveel eiwitten heeft een effect op je insuline reactie.
 2. Begin met stap voor stap met wat resistentie training, denk aan gewichten.
 3. Krijg stress onder controle op een manier die goed bij je past!

[/vc_column_text][vc_toggle title="Bronnen:" open="false"]
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3946160/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1468174/

Bron afbeelding: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/publicaties/artikelen/archief/2013/2013-3897-wm.htm

Interview: http://fourhourworkweek.com/2014/12/18/peter-attia/[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. lekker veeeeeel letters ! om te lezen. teveel om de essentie vast te houden.

  En niet echt doelmatig. je zou moeten aangeven wat we hier in Nederland aan eigen producten
  hebben die goed verkrijgbaar zijn en ook nog eens minstens zo gezond voor je lijf.

  Ver weg is niet per saldo beter. de dingen die we hier in Nederland kweken voldoen ruimschoots aan de eisen van een gezond eetpatroon.

  Kijk maar eens naar de goede dingen in bijv. Zwarte bes ! zal je verbazen !

  Ik doe al jaren tuinieren met de nadruk op gezond en wat kun je er mee .

  Sinds een jaar doen we om de dag een groene shake met Nederlandse producten., aangevuld met een citroen.

  Bij de laatste bloedtest in dec 21 blijkt mijn LDL cholestorol 20 % lager te zijn dan twee jaar geleden , en allen door voedingspatroon !!

  1. Dag Piet, wat goed dat je dit aangeeft. Plaatselijke producten van eigen land zijn inderdaad vaak veel beter! Zo koop je groenten vers. Niet alleen veel leuker en gezelliger, maar hiermee ondersteun je de lokale boeren. Bovendien: Verser dan de producten van de markt vind je nergens. En in veel gevallen is het ook nog eens goedkoper. Wat goed om te lezen dat je LDL cholesterol met 20% is verlaagd! Zo zie je maar weer wat de positieve effecten zijn van verse groenten en fruit!

  2. Mag ik weten wat u in de groene smoothie verwerkt? Elke dag spinazie gaat ook vervelen en alles gaat bij u in de blender? Mvg Joke

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share