Diabetes en voeding

Laatste Update: 10 november 2016

Gezonde vetten in de strijd tegen diabetes

De vetten die je in de mediterrane keuken kan terug vinden zijn allemaal diabetes vriendelijk. De lijst begint met olijfolie. Voor het koken, marineren en besprenkelen van groenten en sla, is het olijfolie een goede keuze!

Het allerbeste is extra virgen olijfolie, en gebruik ik zelf dagelijks. Extra virgen komt van de eerste persing van olijven en heeft daarom ook de  meest anti-inflammatoire en antioxidanten aanwezig.

Hieronder ga ik de belangrijkste vetten behandelen:

Olijfolie

olijfolieHet heeft meer oliezuur dan andere oliën. En dit olie zuur is verbazingwekkend, het vermindert slechte cholesterol (LDL) en verhoogt goede cholesterol (HDL). Het verlaagt de bloeddruk door het doordringen in de celmembranen en het verandert hoe het hart en cardiovasculaire systeem reageert.

Sterker nog, in tientallen recente studies is aangetoond dat olijfolie  het risico op vele vormen van kanker vermindert. Daarbij zijn er negen verschillende soorten antioxidanten in olijfolie, waardoor het écht een super olie is.

Omega 3 vetzuur

omega 3 vette visJe hebt ongetwijfeld weleens gehoord van de term omega 3, maar waarom is het zo belangrijk? Omega 3 is een essentiële vetzuur dat betekent dat ons lichaam het nodig heeft, maar niet voldoende zelf kan maken en dus het moet halen uit voeding.

De beste bron is koud water vette vis: zoals wilde zalm, makreel, sardines en haring. En vergeet niet verse vis is beter dan vis uit blik.

Ook walnoten, pecannoten en amandelen zijn goede bronnen van gezonde vetten. De olie in deze noten zit zol vol met antioxidanten dat vrijwel iedere diëtist en voedingsdeskundige zal aanmoedigen om voldoende noten en zaden te eten.

Amandelen

amandelenAmandelen bijvoorbeeld zitten vol calcium en magnesium. Veel diabetici hebben een tekort aan magnesium, en wanneer het wordt toegevoegd aan hun dieet verbetert het de klachten. Daarbij hebben veel mensen met diabetes de neiging om uit de buurt te blijven van melk (het is een vorm van suiker). Het gevolg is een tekort aan calcium en kan gelukkig opgevangen worden door amandelen!

Maar ze bevatten ook veel vitamine E en fytochemicaliën (speciale antioxidanten) die allerlei goede dingen voor je doen. Ook pecannoten en walnoten hebben een speciale vorm van vitamine E in hen, die de cholesterol aanzienlijk kan verlagen.

[pullquote]Amandelen bevatten de meeste vetten en dat is zeer belangrijk, want we hebben dat soort vet nodig.[/pullquote]

Humus

Een voedselwaar velen van ons hebben van gehoord in het mediterrane dieet is humus. Dit is smeer bare dip gemaakt van kikkererwten, gemalen sesamzaad (ook weltahin) en olijfolie. Samen met wat knoflook en andere specerijen is het zeer gezond. De combinatie van eiwitten en essentiële vetzuren maken het diabetes vriendelijk.

Het wordt gesmeerd op bijvoorbeeld volkoren crackers of als mayonaisevervanger op broodjes en als dip bij verse groenten. Zoet, zout of pikant, je kan dit eten zoals je dat wilt.

humus

Ten slotte moeten we weg blijven van geharde oliën en transvetten. Deze vergroten de ontstekingsface van het lichaam! En ontstekingen vergroten de kans op hart- en vaatziekten, Alzheimer, diabetes en vele andere aandoeningen.

Het toevoegen van gezonde vetten aan je dieet kan enige tijd in beslag nemen. Want het betekent een dieet verandering en dat is niet altijd even gemakkelijk. Maar het is een goede noodzakelijke verandering!


Het eten van olijfolie, vis en noten is iets dat de mensenrond de Middellandse Zee reeds eeuwen doen en leidt tot een lager risico op hart- en vaatziekten en zeker belangrijk bij diabetes!

Voor meer natuurlijke tips tegen diabetes, neem dan een kijkje op mijn blog.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share