Voedingsadvies

Laatste Update: 30 november 2016

De gezondheidsvoordelen van artisjokken

Artisjokken zijn groenten die normaal gesproken worden gebruikt als bijgerechten, vooral in veel verschillende mediterrane gerechten. Artisjokken zijn echter niet alleen lekker met een unieke smaak, maar er zijn ook veel verschillende voordelen voor de gezondheid van het eten van artisjokken.

Artisjokken krijgen van verschillende wetenschappelijke onderzoekers steeds meer aandacht, vooral vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten dat in artisjokken zit. Als we het hebben over artisjokken die worden gebruikt voor medicinale doeleinden, dan hebben we het vaak over de blaadjes van de artisjok. Wanneer de bladeren gedroogd zijn worden ze vaak gebruikt om een thee van te trekken. Ook hier geldt dat voor je gebruik maakt van artisjok thee voor de gezondheid, het belangrijk is eerst een arts te raadplegen.

Artisjok extract is een van de weinige kruiden die klinische proeven en experimenten heeft doorstaan en ook positieve resultaten heeft opgeleverd. Van artisjok extract is het bewezen dat het met veel verschillende gezondheidsproblemen kan helpen, van diabetes tot het genezen van een kater. Een van de gunstige voordelen voor veel mensen is het feit dat artisjokextract kan helpen met gewichtsverlies.

Wat geschiedenis over de artisjok

De artisjok is een van de oudste gecultiveerde groenten die we kennen. Artisjokken komen oorspronkelijk uit Ethiopië, maar vandaag de dag is Italië de grootste producent van deze groente ter wereld. Het gebruik van artisjokken voor een goede gezondheid is echter niets nieuws, al voor Christus gebruikten de Grieken en Romeinen de artisjok al om de spijsvertering te verbeteren.

In die tijd waren artisjokken enkel alleen beschikbaar voor rijke mensen omdat ze gewoon niet overal te krijgen waren. Zowel de Fransen en Spanjaarden importeerden de artisjok naar de Verenigde Staten. Tegenwoordig worden er in Californië grote hoeveelheden artisjokken verbouwd.

Het mediterrane dieet

In de 1950er jaren werd het mediterrane dieet bestudeerd om te helpen verklaren waarom er in die regio zo weinig problemen waren met hart- en vaatziekten in vergelijking met andere regio's ter wereld. Tegenwoordig word een mediterraan dieet aanbevolen als een hart-gezond dieet en is gebaseerd op gezonde plantaardige oliën, fruit, groenten, noten en vis. Artisjokken worden veel gebruikt in Griekenland en andere regio’s rondom de middellandse zee.

Als je probeert om het mediterrane dieet in jouw eigen huishouden na te bootsen, dan is het een goed idee om artisjokken vaak te gebruiken.

Denk hier wel aan

Wanneer je kiest voor gemarineerde artisjokken in blik (vaak gaan mensen voor gemakkelijk) vergeet dan niet dat deze ingeblikt zijn in olie. Mede hierdoor zullen zowel de hoeveelheden calorieën en de hoeveelheid vet veel hoger zijn. Marinades kunnen ook toegevoegde suikers bevatten. Gemarineerd of niet, de hoeveelheid natrium in ingeblikte artisjokken betekent dat je deze met mate moet eten.

Kies liever voor verse of diepgevroren gekookte artisjokken wanneer je van deze groente wilt genieten en je krijgt alle nutritionele voordelen zonder onnodige toevoegingen.

Voordelen van de gezondheid

gezonde leefstijlDe kans is groot dat je artisjokken vooral al eerder hebt gegeten als gemarineerde artisjokharten, deze kom je regelmatig tegen op een feestje want er is een lekkere dip van te maken die goed smaakt met chips of misschien met andere groenten.

Maar hoeveel mensen die dit lezen hebben wel eens een hele artisjok gegeten? Misschien gestoomd of gestoofd? De manier waarop je de artisjok bereid maakt een groot verschil in de gezondheidsvoordelen die je er van krijgt. Een hele artisjok, bereid en gekookt, bevat veel vezels, vitaminen en mineralen en is een voedselrijke aanvulling op elke maaltijd.

Eet je echter alleen het artisjok hart op, dan mis je veel van de gezonde stoffen die je terugvindt in de groene bladeren van artisjokken. Wanneer je enkel alleen kiest voor ingeblikte en gemarineerde artisjokharten dan krijg je ongewenste calorieën en natrium binnen aangezien hier veel toegevoegde bestanddelen inzitten.

Standaard voordelen voor de gezondheid

Artisjokken of artisjok extract worden al lang gebruikt als inheemse geneeswijzen voor veel verschillende gezondheidsproblemen. Historisch werden artisjokken lang gebruikt als diureticum, om de productie van gal te verhogen, als een eetlust opwekkend middel en zelfs om de adem te verfrissen.

Een lager cholesterolgehalte

Artisjok thee kan de hoeveelheid van slecht cholesterol in het bloed verlagen. Vóór de komst van cholesterolverlagende medicijnen werd de artisjok gebruikt om cholesterol te verlagen. Artisjok kan de hoeveelheid LDL-cholesterol, triglyceriden en totaal serum cholesterol verlagen, dit allemaal terwijl het de hoeveelheden gunstig HDL-cholesterol verhoogt.

Verminderde problemen met de spijsvertering

Artisjok thee kan verlichting bieden bij veel voorkomende problemen met de spijsvertering zoals brandend maagzuur, misselijkheid en braken. Het kan ook de darmwerking normaliseren en problemen met constipatie, diarree en een opgeblazen gevoel sterk verminderen. Het gebruik van gedroogde artisjok bladeren lijkt invloed te hebben op de productie van gal, dit zou kunnen verklaren waarom deze gerelateerde aandoeningen minder worden met het gebruik van deze thee.

Lever problemen

Dezelfde manier waarop artisjok thee de productie van gal stimuleert schijnt ook van invloed te zijn op de lever. Artisjok thee kan het functioneren en de gezondheid van de lever helpen verbeteren, in het bijzonder bij mensen die al bestaande problemen hebben met hun lever. Artisjok thee zou dus wel eens specifieke voordelen voor cirrose kunnen bieden door de leverfunctie te verbeteren.

Verlagen van de bloedsuikerspiegel

Artisjok thee kan patiënten met diabetes helpen om hun bloedsuiker op een effectievere manier te stabiliseren. Hoewel artisjokken natuurlijk zouden kunnen worden gebruikt bovenop een bestaande diabetesbehandeling, is het van belangrijk dat mensen die last hebben van diabetes wel éérst altijd contact opnemen met hun arts voordat ze eventuele aanvullingen of wijzigingen doorvoeren in hun behandelprotocol.

De artisjok als een natuurlijk diureticum

Artisjok extract kan werken als een natuurlijk diureticum. Het extract helpt bij het afdrijven van water en natrium en dit heeft positieve effecten op je bloeddruk . Ook kunnen natuurlijke diuretica  ervoor zorgen dat iemand maar liefst vijf tot 10 kilo water gewicht in slechts een week kwijtraken.  Dit is ook de reden dat het belangrijk is dat mensen bepaalde dieetpillen, die hun hele verkooppraatje baseren op de gezondheidsvoordelen van artisjokken, niet blindelings geloven.

Omdat mensen in de eerste week veel gewicht kwijt raken zullen ze misschien denken dat het werkt. Echter, wat mensen in het begin van een dieet verliezen watergewicht, en dat is er zo weer bij op wanneer mensen gewoon blijven eten en geen diureticum meer innemen.

Uit onderzoeken blijkt dat  ook dat diuretica en jicht niet goed samengaan: http://https://www.optimalegezondheid.com/verband-tussen-jicht-en-plastabletten/ Dus wel even oppassen als je jicht hebt!

Voedingstoffen bij artisjokken in blik

Inheems aan het middellandse zeegebied, artisjokken zijn de onrijpe bloemknoppen van een kruidachtige plant. De knoppen van de artisjok, die vele stekelige spitse schutbladen of bladachtige structuren bevatten kunnen ongeveer 7 tot 10 centimeter in omvang worden. Verse artisjokken kun je ongeveer twee weken lang in de ijskast houden terwijl de ingeblikte artisjokken bijna voor onbepaalde tijd houdbaar zijn. Ongeveer een half kopje ingeblikte artisjokken bevat 35 calorieën.

Voedingspatroon voordelen

Artisjokken zijn een goede bron van voedingsvezels, magnesium en chroom, een sporenelement. Artisjokken zijn een goede bron van vitamine C, foliumzuur, biotine en mangaan. Daarnaast bevatten artisjokken ook nog eens Niacine, thiamine, riboflavine, vitamine A en kalium.

Koolhydraten

Een half kopje ingeblikte artisjokken bevat 6 gram koolhydraten, waaronder 4 gram vezels en 1 gram suiker. Artisjokken zijn een goede keuze als je meer vezels probeert te eten. Vezels bieden bescherming tegen hart- en vaatziekten en helpen om de bloedsuikerspiegel gedurende de hele dag stabiel te houden.

Vezels zorgen ervoor dat jij je langer vol voelt, en wanneer je dat gevoel hebt (en dus minder eet) merken de meeste mensen dat ze automatisch meer gewicht verliezen. Een hogere vezelinname wordt ook verbonden met een lager lichaamsgewicht.

Eiwit en vet

Een portie ingeblikte artisjokken bevat 2 gram eiwit. Het bevat van nature geen cholesterol of vetten, hierdoor zijn artisjokken een gezonde bron van eiwitten. Dit gaat natuurlijk niet op als je bijvoorbeeld kiest voor artisjokken in olie. Samen met andere plantaardige eiwitbronnen kan het eten van artisjokken helpen bij het verminderen van de dagelijkse inname van verzadigd vet.

Vitaminen en mineralen

Een portie ingeblikte artisjokken heeft 200 internationale eenheden vitamine A, 3,6 mg vitamine C, 40 mg calcium en 2,7 mg ijzer. Artisjokken zijn ook een goede bron van kalium en magnesium. Ingeblikte artisjokken bevatten ongeveer 420 milligram natrium, dat is 18 procent van de dagelijkse waarde voor mensen die een standaard 2000 calorieën-per-dag dieet volgen.

Artisjok supplementen

Je komt artisjok extract steeds vaker tegen in verschillende gewichtsverliessupplementen die op de markt verschijnen. Het is echter belangrijk dat je weet wat artisjok extract wel en niet doet. Het zorgt ervoor dat de gal productie versneld wordt. Hierdoor is het gemakkelijk om water te verliezen. Het is dus als het ware een natuurlijk laxeermiddel, dit kan helpen om ongewenste afvalstoffen en gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Dit zorgt voor vrij snel (en tijdelijk) gewichtsverlies.

Echter, het is geen goed idee om enkel op artisjok extract te vertrouwen op het moment dat je gewicht wilt verliezen, de resultaten zijn enkel tijdelijk tenzij je er voor zorgt dat je ook voldoende beweegt en gezond eet.

Wel even opletten

Hoewel artisjok extract normaal gesproken geen tot weinig bijwerkingen heeft moeten mensen die last hebben van ernstige gezondheidsproblemen contact met hun arts opnemen voordat ze een artisjok supplement gebruiken. Daarnaast moet je veel water drinken en ervoor zorgen dat je goed gehydrateerd blijft.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

    1. Hoi Oscar,

      Papaya kan ook helpen de spijsvertering te vergemakkelijken, het breekt makkelijker eiwitten af. Het is belangrijk is eerst een arts te raadplegen voor het gebruik van supplementen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share