Superfoods

Laatste Update: 3 juni 2022

De 13 gezondheidsvoordelen van kelp

gezondheidsvoordelen van kelpZeewier, wat kelp eigenlijk is, is een hele brede term die wordt gebruikt als omschrijving voor heel veel soorten planten en algen die in zee leven. Kelp is een subgroep van zeewier is tevens de grootste vorm van zeewier. Kelp wordt zo groot, dat het gigantische onderwaterbossen kan vormen. Bossen die een thuis bieden aan een grote diversiteit aan zeedieren die zich hier veilig voelen, en die hier kunnen eten en slapen.

TIP van Robert Jan:
Wil je graag alle lichamelijke voordelen ervaren van Kelp? Deze heb je nodig >>

Maar kelp is niet zomaar een zeewier. Kelp is een superfood!

Lees in dit artikel alles over Kelp, als leverancier van veel mineralen en vitaminen, te gebruiken om te detoxen, en als natuurlijk jodiumsupplement.

Kelp: zeewier als superfood!

Zeewier in het algemeen hebben een aantal zeer specifieke kenmerken. Natuurlijk leven ze in het water, maar daarnaast kan zeewier zwevend zijn, maar kan ook wortels hebben. Deze wortels dienen niet, zoals bomen en planten op het vasteland, als een middel om voedingsstoffen op te nemen. Deze wortels worden gebruikt als ‘anker’, om de plant op haar plaats te houden.

Zeewieren absorberen hun voedsel via hun bladeren. Ze filteren het zeewater wat voorbijkomt, halen hun voedsel eruit en laten de rest gewoon weer verder zweven.

Er zijn vele honderden soorten zeewier. Heel veel subgroepen en nog veel meer ondersoorten. En waarschijnlijk kennen we nog lang niet alle soorten.

Kelp is een van die soorten, of eigenlijk een subgroep van het zeewier. In deze subgroep zijn weer heel veel verschillende soorten kelp te vinden.

Zoals reeds gezegd, is kelp de grootste soort zeewier. Ze zijn in staat om gigantische onderwaterbossen te vormen waar dieren en andere planten een veilige thuishaven kunnen vinden. Eén van de soorten kelp, de Bull Kelp of Ribbon Kelp, kan wel tot 36 meter hoog worden. Een andere soort, het blaaswier, kan wel tot 50 meter hoog worden. De groeisnelheid is indrukwekkend: 30 tot 50 centimeter per dag! Eén zo’n streng weegt al snel honderd kilo.

Kelp is een ongelooflijk rijke bron van vitamines en mineralen. Maar Kelp, en zeewier in het algemeen, staat het meest bekend om de grote hoeveelheid jodium. Kelp kan gebruikt worden als jodium supplement, terwijl je daarnaast nog eens kunt profiteren van alle andere voedingsstoffen in dit zeewier.

Kelp in plaats van een ‘normaal’ jodium supplement?

Eén van de grote voordelen van Kelp is het hoge jodiumgehalte, en iedereen heeft behoefte aan jodium. Helaas wordt het steeds moeilijker voor je lichaam om jodium binnen te krijgen, of optimaal gebruik te maken van het binnengekregen jodium. Hiervoor zijn twee redenen:

 • jodium-antagonisten: Om dit duidelijk te maken, eerst even een uitleg over wat ‘antagonisten’ zijn. Dit zijn stoffen die zich in je lichaam bindt, waardoor het de werking van, in dit geval het jodium, geheel of gedeeltelijk verhindert. In het geval van jodium, moet je denken aan het chloor wat je in het zwembad binnenkrijgt, het chloor en de fluoride in het drinkwater, fluoride in je tandpasta, broom in frisdrank en brood. Allemaal stoffen die de correcte opname van jodium tegenhouden. Hierdoor kunnen veel lichamelijke problemen en ongemakken ontstaan, met name in de schildklier. Deze is sterk afhankelijk van jodium. Met name vrouwen zijn hier erg gevoelig voor.
 • Natuurlijke jodiumbronnen: Vis en andere bronnen die uit zee komen, zijn hele rijke bronnen van biologisch beschikbaar jodium. Maar hier schuilt ook een gevaar: Door de wereldwijde vervuiling van de zeeën, zit er veel kwik in vis. Dit zware metaal is beslist niet goed voor je gezondheid en bouwt zich op in je lichaam. Kelp gebruiken is overigens een prima manier om je lichaam te detoxen. Hiermee zullen onder andere de zware metaalverbindingen uit je lichaam verwijdert worden. Daarnaast heb je natuurlijk het aloude JoZo (Jodium Zout): Dat was de benaming voor zout waaraan jodium is toegevoegd. Van overheidswege vond men dit in het verleden noodzakelijk, omdat er een gebrek aan jodium dreigde. Tegenwoordig wordt het niet meer in de naam vermeldt, maar het jodium is nog steeds aanwezig in het tafelzout wat we in de winkel kopen. Maar in nagenoeg alle gevallen is dit niet voldoende, met name door het feit dat we steeds minder zout eten. Ook al weer zo’n goed voornemen voor het verbeteren van de gezondheid, maar daardoor krijg je ook minder jodium binnen. “Ieder voordeel hep z’n nadeel”

Dus, naast het zo veel mogelijk vermijden van de eerder genoemde antagonisten, moeten we ook vooral méér jodium binnenkrijgen. Geen probleem, zul je denken. Ik koop wel even een supplement en het probleem is opgelost. Natuurlijk zou dat een oplossing zijn, maar toch prefereer ik het gebruiken van Kelp. Ik geef je hier 4 belangrijke redenen voor:

 • Veiligheid: Als je de juiste kelp koopt, dan zitten er nagenoeg geen toxische stoffen in. Alle andere natuurlijke bronnen van jodium, inclusief vele preparaten, bevatten soms een indrukwekkende hoeveelheid giftige stoffen die langzaam maar zeker opbouwen in je lever. Dit kan op termijn grote problemen opleveren.
 • Betere absorptie: Mineralen kunnen tot op zekere hoogte met elkaar concurreren om opgenomen te worden door het lichaam, tenminste als de verhoudingen uit balans zijn. Door de uitgebalanceerde samenstelling van Kelp is, in tegenstelling tot veel andere producten, het veel veiliger voor langdurig gebruik.
 • Veelzijdigheid: Naast de indrukwekkende lijst met vitamines en mineralen, bevat Kelp minstens 20 sporenelementen. Kelp gebruik je dus niet alleen om een jodiumtekort aan te vullen. Het helpt je lichaam op een veel grotere schaal.
 • Goedkoop: Kelp is vele malen goedkoper dan andere jodiumhoudende producten. Dit zit vooral in het feit dat Kelp onbewerkt is. Het is puur natuur. En het is goedkoper omdat het een breed scala aan voedingsstoffen biedt: Je hebt geen kast vol voedingssupplementen meer nodig.

13 gezondheidsvoordelen van Kelp

En als je nu nog niet overtuigd bent van alle voordelen wat Kelp je kan bieden, geef ik je hierbij de 11 belangrijkste voordelen voor je gezondheid, tenminste als je dagelijks de aanbevolen hoeveelheid gebruikt. Hoeveel dat is? Daar kom ik verderop in dit artikel op terug. Eerst de gezondheidsvoordelen op een rijtje:

Gezondheidsvoordeel 1: Kelp en Detox

Uit allerlei studies is gebleken dat Kelp één van de beste filters is voor alle giftige stoffen, chemische bestanddelen en zware metalen die in de oceanen en zeeën rondwaren. Met dank aan de Kelp worden deze stoffen voor een groot deel gefilterd, en afgebroken tot onschuldige stoffen. Kelp kan dit ook doen voor jouw lichaam: Als jij dit zeewier toevoegt aan je dagelijkse voedingspatroon dan kan Kelp de chemische stoffen, gifstoffen en zware metalen uit jouw lichaam halen. Een prima manier om te detoxen!

Door je lichaam te ontgiften, help je je eigen lijf om alle gifstoffen efficiënter af te voeren. Natuurlijk heeft je lichaam zelf een systeem om de gifstoffen die we dagelijks binnenkrijgen in kleinere stukjes te ‘knippen’, om het daarna via de natuurlijke weg af te voeren. Maar in deze tijd krijgen we wel heel erg veel gifstoffen binnen, méér dan de lever kan verwerken. De overdaad aan gifstoffen wordt dan opgeslagen in vetcellen, en wordt bijgeschreven op de ‘To Do lijst’ van je lever. Helaas gebeurt dat niet in de praktijk, waarop de gifstoffen zich gaan opbouwen in je lijf, met alle gevolgen van dien…

Door regelmatig Kelp te eten, help je de lever om echt alle gifstoffen onschadelijk te maken en af te voeren: Een gezond lichaam is een schoon lichaam!

TIP van Robert Jan:
Wil je graag alle lichamelijke voordelen ervaren van Kelp? Deze heb je nodig >>

Gezondheidsvoordeel 2: Kelp en het immuunsysteem

Kelp extract kan ook helpen om het immuunsysteem sterker en efficiënter te maken. Verschillende studies hebben duidelijk aangetoond dat Kelp een grote hulp is voor de respons van het immuunsysteem voor een breed scala aan ziektes en aandoeningen. Er moet nog veel meer onderzoek gedaan worden, maar de eerste conclusies suggereren dat dit komt omdat de Kelp ontzettend rijk is aan allerlei voedingsstoffen die belangrijk zijn voor allerlei lichaamsprocessen.

Als je dagelijks een portie Kelp eet, dan heb je al een fors deel van je dagelijks benodigde hoeveelheid aan vitamines en mineralen binnen.

Het is een bekend feit dat een goede gezondheid van je immuunsysteem staat en valt bij evenwichtige voeding met alle vitamines en mineralen. Alleen op deze manier kan je immuunsysteem optimaal haar werk doen.

Gezondheidsvoordeel 3: Kelp en de huid

Kelp kan je ook ondersteunen in de strijd tegen een ouder wordende huid. Naarmate we ouder raakt de huid zijn elasticiteit kwijt. Hierdoor zie je er minder strak uit, en vooral ook minder jong. Natuurlijk is dit niet te vermijden, maar je kunt natuurlijk wel proberen om dit proces van veroudering enigszins uit te stellen.

Kelp kan hiervoor de oplossing zijn, dankzij de vele antioxidanten en de huid verstevigende eigenschappen die er in dit zeewier zitten.

Kelp bevat bijvoorbeeld een flinke hoeveelheid mineralen, zoals magnesium, fluor en calcium. Deze drie mineralen geven je huid een stralende gloed. Kelp is ook rijk aan vitamine A, C, en E. Samen met de mineralen magnesium, zink, en selenium, zijn deze medeverantwoordelijk voor het regenereren van weefsel en huidcellen.

Wil jij een jonge en strakke huid? Neem dan regelmatig een flinke portie Kelp!

Gezondheidsvoordeel 4: Kelp en de schildklier

Je schildklier is voor een groot deel afhankelijk van jodium, om optimaal te kunnen functioneren. Bij een gebrek aan jodium kunnen de gevolgen heel ernstig zijn, want de schilklier heeft heel veel belangrijke functies in je lijf, met name met betrekking tot het aansturen van processen met behulp van hormonen.

Kelp bevat heel erg veel jodium, én is een goede vervanger voor zout. Dus als je hoge bloeddruk hebt, en je dus zo veel mogelijk zout moet vermijden, dan kun je Kelp gebruiken. Hierdoor heb je een zoutvervanger, en je je komt ook nog eens aan je dagelijks aanbevolen hoeveelheid jodium.

Gezondheidsvoordeel 5: Kelp en sportieve prestaties

Ok, het is een oud onderzoek, maar in 1998 deed de wetenschapper Hoewel onderzoek naar de invloed van Kelp op sportieve prestaties van Brits sporters. Hieruit bleek dat de Kelp beslist een boost geeft aan de energie en het uithoudingsvermogen van de sporters. Ik heb het niet gecontroleerd, maar ik denk niet dat Kelp op de lijsten van de Internationale Dopingautoriteiten staat. Dus Nederlandse sporters: Doe hier je voordeel mee! 😉

Gezondheidsvoordeel 6: Kelp en afvallen

Als je af wilt vallen, is met name je metabolisme heel erg belangrijk. Is deze te langzaam, dan krijg je te maken met overgewicht. Is deze lekker snel, dan smelten die pondjes vanzelf weg. Door hetzelfde jodium uit het vorige punt, wordt je schildklier gestimuleerd. En een perfect werkende schildklier zal zorgen voor een snel metabolisme.

Dus kelp, als onderdeel van gezond eten en bewegen, is een prima keuze als je af wilt vallen.

Gezondheidsvoordeel 7: Kelp voor vrouwen

Kelp is onder andere rijk aan calcium, kalium en ijzer, en dat is goed nieuws voor vrouwen. Tijdens de menstruatie, tijdens zwangerschap en tijdens de borstvoeding zijn dit onmisbare mineralen om ook tijdens deze zware periodes optimaal te kunnen blijven functioneren.

Nog meer goed nieuws: Kelp bevat ook foliumzuur. Dit is niet alleen belangrijk om het risico op hart- en vaatziekten zo klein mogelijk te houden, maar natuurlijk ook voor zwangere vrouwen. Foliumzuur is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van het ongeboren kind. Een tekort aan foliumzuur bij zwangere vrouwen kan leiden tot een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje.

Gezondheidsvoordeel 8: Kelp en ontstekingen

Kelp wordt heel vaak beschouwd als een superfood, en dat is natuurlijk niet voor niets: Kelp bevat, naast een groot scala aan mineralen en vitaminen, ook een indrukwekkende hoeveelheid antioxidanten zoals Carotenoïden, flavonoïden en alkaloïden. Deze antioxidanten helpen je lichaam in de strijd tegen zogenaamde ‘vrije radicalen’. Dit zijn slechte cellen die door de antioxidanten onschadelijk gemaakt kunnen worden, om ze daarna af te voeren via de natuurlijke weg. Als deze vrije radicalen niet onschadelijk gemaakt worden, kunnen ze grote schade aanrichten in je lijf, met alle gevolgen van dien.

Gezondheidsvoordeel 9: Kelp en kanker

De eerder genoemde antioxidanten, zoals bijvoorbeeld vitamine C, en de mineralen, helpen bij het bestrijden van oxidatieve stress, en kunnen dus helpen om het risico op hart- en vaatproblemen zo klein mogelijk te houden. Er zijn veel claims die beweren dat kelp een échte aanvulling is in de strijd tegen chronische ziektes, zoals bijvoorbeeld kanker.

Recente studies hebben aangetoond dat Kelp een rol kan spelen in oestrogeen gerelateerde kankervormen. Ook darmkanker en artrose kunnen baat hebben bij Kelp. Het schijnt dat de ontwikkeling van borstkanker en dikke darm kanker vertraagd kan worden, als je kelp gebruikt.

Ook longkanker en prostaatkanker kunnen veel baat hebben bij Kelp. Dit is te danken aan een aantal speciale verbindingen in de kelp.

Dit lijkt goed nieuws, maar ik wil hier wel even een belangrijke nuance aanbrengen: Dit betekent niet dat Kelp kan worden gebruikt om ziektes, en speciaal kanker, te genezen. Ook kan het kanker niet voorkomen. Je moet het beschouwen als een aanvulling op de reguliere behandelmethodes, en de normale voorzorgsmaatregelen om chronische ziektes, zoals kanker, te voorkomen.

Gezondheidsvoordeel 10: Kelp en de zuurgraad van je lijf

Alkalische voeding is een essentieel onderdeel voor het in balans houden van je Ph. Dit is het zuur-base evenwicht in je lichaam. Een juiste Ph is ontzettend belangrijk voor je lichaam om optimaal te kunnen functioneren. Je kunt een eventueel verstoorde balans herstellen met een alkalisch dieet. Gebruik kelp als onderdeel van dit dieet. Niet alleen voor je Ph, maar voor je algehele gezondheid.

Gezondheidsvoordeel 11: Kelp en Radioactieve straling

In het geval van blootstelling aan nucleaire straling worden er, als onderdeel van de eerste hulp, jodiumpillen uitgedeeld. Natuurlijk is een jodiumpil op zo’n moment de beste manier om de opname van schadelijke niveaus radioactieve straling zoveel mogelijk te beperken. Maar ook Kelp kan daarbij helpen: Dankzij het hele hoge gehalte aan jodium in dit superfood.

Helaas worden in Nederland, in het geval van een nucleaire ramp, de jodiumpillen alléén uitgereikt aan jongeren onder de 40 jaar. De jodiumpillen werken helaas niet voor mensen ouder dan 40 jaar.

Gezondheidsvoordeel 12: Kelp en vochtafdrijving

We hebben het al eerder gehad over kelp en afvallen, en ook over kelp en detoxen. Maar kelp heeft ook vocht afdrijvende eigenschappen, en dat is een grote plus bij de beide andere voordelen.

Kelp is een natuurlijk Diureticum, wat goed nieuws is voor mensen die heel snel vocht vasthouden. Vocht afdrijvende middelen, in het algemeen, helpt bij het verwijderen van overtollig vocht in het lichaam. Hierdoor worden ook de giftige stoffen snel en efficiënter afgevoerd kunnen worden.

Gezondheidsvoordeel 13: Kelp en je nagels en haargroei

Doordat kelp in staat is om de hypofyse en de schildklier heel sterk te ondersteunen, is het ook een superfood voor je nagels en je haargroei. Niet alleen maakt het je haar dikker en sterker, maar de groei op zich wordt ook nog eens gestimuleerd.

Er zijn ook mensen die kelp gebruiken om een beschadigt nagelbed te herstellen, wat vaak het geval is na het verwijderen van nep-nagels. Om hiervan te kunnen profiteren, moet je kelp oraal innemen, en combineren met een eiwitbehandeling op je nagels.

Kelp in allerlei vormen…

Kelp kun je tegenwoordig in allerlei vormen krijgen. Inmiddels heb ik bijvoorbeeld al kelpnoodles gezien.

Waar je de kelp-producten kunt kopen, is vaak even zoeken bij jou in de buurt. Eerst even proberen in de natuurwinkel, want daar maak je de meeste kans.

Je kunt kelp kopen als bladeren. Dit is de meest natuurlijke vorm van Kelp, maar toch raad ik dit af. Kelp bladeren moeten namelijk eerst gekookt worden, waarna het tot een poedervorm verwerkt moet worden. Niet alleen vereist dit speciale apparatuur, maar ook een geringe afwijking in het kookproces zal zorgen voor een fors verlies aan mineralen en vitaminen.

Het is beter om Kelp in poedervorm te kopen, als je het bijvoorbeeld in bad wilt gebruiken, of als een zalf. Als je Kelp oraal in wilt nemen, kun je natuurlijk tabletten of capsules kopen. Aangezien Kelp een beetje vreemd smaakt, raad ik je dan aan om de capsules te nemen. Bij capsules is de werkzame stof ‘ingepakt’ in een neutrale capsule die je niet proeft. Pas in je maag lost de ‘verpakking’ op, en komt de werkzame stof vrij. Op deze manier heb je geen last van de vreemde smaak.

Mogelijke problemen met Kelp

Als je begint met het innemen van Kelp, zal dat in het overgrote deel van de gevallen geen problemen opleveren. Kelp is een natuurproduct, maar dat staat niet in de weg dat er toch heftige reacties op kunnen treden.

Inmiddels is bekend dat er twee reacties op kunne treden:

 • Hyperthyreoïdie: Dit is het geval als er te veel schildklierhormoon in het bloed zit. Let op: Dit is geen aandoening op zich, maar een symptoom van een andere aandoening. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de ziekte van Graves. Hierbij worden door het lichaam antistoffen aangemaakt die de eigen schildklier tegen gaan werken. Mensen die last hebben van Hyperthyreoïdie kunnen beter GEEN kelp gebruiken. Kelp wordt door deze groep mensen heel slecht geaccepteerd door het lichaam. Het is beter om te wachten totdat de Hyperthyreoïdie, en de achterliggende aandoening, opgelost is.
 • Detox reactie: Als je begint met het innemen van Kelp, het maakt niet uit om wat voor reden, dan kan het lichaam in eerste instantie heftig gaan reageren. Dit is vrij normaal, en is de detox-reactie van het lichaam. Dit kan zich uiten in prikkelbaarheid, misselijkheid, en in sommige gevallen een lichte vorm van haaruitval. Dit soort reactie zijn gelukkig tijdelijk. Het is een teken dat je lichaam zichzelf aan het genezen is. Dat je lichaam de toxische stoffen in je lichaam aan het verwijderen is. Denk hierbij aan giftige stoffen als chloor, broom en fl
 • duor. Hoewel dit maar tijdelijk is, raad ik je toch aan om de dosis direct te verlagen, om daarna langzaam weer op te bouwen.

In alle gevallen raad ik je aan om naar je lichaam te luisteren. Zet NOOIT door, tegen beter weten in. Zodra je voelt dat er iets ‘mis’ gaat, dan direct de dosis voor een poosje verlagen. Laat de negatieve symptomen passeren, waarna je de dosis rustig aan weer op kunt bouwen.

Maar laat dit je niet weerhouden om kelp te gaan gebruiken. De eerder beschreven symptomen komen maar zelden voor, en zijn dan ook nog eens van tijdelijke aard.

badderen met kelp

Badderen met Kelp

Als je echt serieus bezig bent met je gezondheid, en je probeert zo veel mogelijk je voedingspatroon en je levenswijze aan te passen, dan ben je er nog niet. Je lichaam is uitgehongerd. Er is waarschijnlijk een chronisch gebrek aan vrije mineralen. Net zoals je regelmatig gaat detoxen, kun je ook je lichaam opnieuw voeden met mineralen. Dit kun je doen met een kelp-bad. Als je regelmatig een bad met kelp neemt, dan krijgt je lichaam echt een boost, en krijgt het opnieuw de beschikking over een breed scala aan mineralen en andere voedende Fytonutriënten.

Dit is hoe je in bad gaat met kelp:

 • Meng een paar kopjes water met minimaal een pond kelppoeder, en breng dit aan de kook.
 • Laat dit gedurende één uur langzaam door pruttelen. Regelmatig even goed doorroeren.
 • Vul intussen het bad met warm water. Het bad hoeft niet helemaal vol. Als je voeten en middel in het water liggen, is het goed.
 • Zodra de kelp oplossing klaar is met pruttelen, voeg je het toe aan het badwater.
 • Ga voor minimaal 20 minuten in het bad zitten. Beter is om een uur in het water te blijven.
 • Ga, na het badderen, NIET douchen. In plaats daarvan laat je het residu van de kelp op je lichaam
 • Wanneer mogelijk, droog je niet af. Laat het water lekker verdampen, zodat het maximum aan residu van de kelp op je lichaam blijft zitten.

Tot slot…

Kelp is een ‘superfood’, om maar even een populaire term te gebruiken. Maar besef heel goed dat kelp nooit een wondermiddel is. Het is niet een ‘magisch poedertje’ wat je inneemt, waarna al je problemen opgelost zijn.

Je moet dit soort producten altijd gebruiken als aanvulling op een gezonde levensstijl, dus gevarieerd eten en bewegen.

Kelp is dan in staat om allerlei lichaamsprocessen een grote boost te geven.

TIP van Robert Jan:
Wil je graag alle lichamelijke voordelen ervaren van Kelp? Deze heb je nodig >>

Bronnen

www.ucmp.beeley.edu/chromista/phaeophyta.html

articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/06/20/kelp-seaweed-benefits.aspx

healthyeating.sfgate.com/health-benefits-brown-seaweed-supplements-7627.html

superfoodblog.co.uk/the-health-benefits-of-kelp-superfood-secret-of-the-sea/

www.aging-naturally.com/kelp-health-benefits/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hierboven staat. Als je de juiste kelp gebruikt. Maar wat is de juiste kelp en hoeveel jodium zit er in b.v. 1 gr kelppoeder

 2. Goedendag,
  Wat een interessant en verhelderend artikel over kelp.
  Ik ben van plan kelp tabletten van Ortica te gaan aanschaffen.
  Op de site van Ortica wordt, bij samenstelling van de tabletten, alleen gerefereerd aan de jodium.
  Zitten alle andere gezonde onderdelen van Kelp niet in deze, of in andere, tabletten?
  Wat is een goede aanrader?

  Met vriendelijke groet,

  Eveline Klapwijk

 3. Ik gebruik de kelp tabletten van Lamberts, geschikt voor vegetariërs.
  Ben een aantal maanden gestopt en ben weer verschrikkelijk moe.

 4. Een paar puntjes die misschien wat extra aandacht / verduidelijking behoeven, in dit verder prima artikel:

  Onder gezondheidspunt 3 Kelp en de huid staat als positief werkend punt geschreven ' Kelp bevat bijvoorbeeld een flinke hoeveelheid mineralen, zoals magnesium, fluor en calcium'. (einde citaat) De fluor wordt eerder in het artikel echter, omschreven als een jodium-antagonist.

  Onder gezondheidspunt 11 Kelp en radioactieve straling staat: 'Helaas worden in Nederland, in het geval van een nucleaire ramp, de jodiumpillen alléén uitgereikt aan jongeren onder de 40 jaar. De jodiumpillen werken helaas niet voor mensen ouder dan 40 jaar.' (einde citaat) Daar mis ik wat uitleg bij, over hoezo die jodiumpillen niet werken voor mensen ouder dan 40 jaar. En waarom zou kelp dan nog wél helpen?

  Verder mis ik een vergelijking tussen kelp en (bijv.) chlorophyl, qua werkzaamheid. Waarom zou je bijvoorbeeld voor het ene kiezen, en wanneer voor het andere? Of beide?
  Daarnaast: waarom is 'kelp een goede zoutvervanger' , als je minder zout moet eten vanwege hoge bloeddruk, dan is uitleg dáárover onmisbaar. Heeft kelp bijvoorbeeld alleen een ziltige smaak, zonder de bloeddruk te verhogen? en...Waarom dan?

  Verder een fijn artikel om te lezen. Groet !

 5. Al jaren gebruik ik KELP (lodine Source) van Swanson. Deze is verkrijgbaar bij Body&Fitshop en is heel betaalbaar.

 6. Je raadt af om kelp als bladeren te kopen. Jammer ! Zo maak je bv met kombu je basis voor een goede misosoep.
  En je kunt kombu ook meekoken met bonen waardoor de smaak verbetert en het beter verteerbaar wordt.
  Zo zijn er nog wel meer voorbeelden te noemen van hoe je kelp kunt gebruiken in de keuken.

 7. Ik slik thyrax ivm te traag werkende schildklier, zou ik zonder gevaar kelp kunnen slikken, capsules bijv.

  1. Hoi Ingrid,

   Ja kan kelp innemen voor een ct scan met contrast. Je zou alleen regematig kelp moeten gebruiken om minder gevoelig te worden voor de radioactieve straling. let dan ook op de toegestane dosis per dag en per leeftijd/gewicht.

   Groeten, Robert Jan

 8. Hallo Robert-Jan,

  Omdat ik last heb van jeukende hoofdhuid en haaruitval ben ik op een Amerikaanse site terecht gekomen met een top tien lijstje met daarop ook keto en sea kelp vermeld. Ik ben met het koolhydraten arm dieet begonnen en heb een grote zak kelp in poedervorm besteld. Nou lees ik hierboven over capsules maar is het ook mogelijk om bijvoorbeeld een theelepel per dag ergens doorheen te roeren?

  Hartelijke groet,
  Mariska

  1. Hoi Mariska,

   Als je kelp in poedervorm hebt, kan je dit gemakkelijk door gerechten of drankjes vermengen ipv een capsule nemen. Het gaat uiteindelijk om de stof zelf en niet per sé om de manier waarop je het inneemt. Ik zou het in ieder geval eens proberen!

 9. In dit artikel lees ik dat je wel 1800 tot 4000 mg kelp per dag kan innemen. Maar op de verpakking staat: 75 mg per tablet, 1 tot 3 per dag innemen, hou je aan de dosering. Kan je mij uitleggen welk advies van deze 2 ik aan moet nemen? Het scheelt namelijk 50 tabletten, of 1700%.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin3
Share