Rosacea en voeding

Laatste Update: 25 februari 2022

Gluten en Rosacea is er een verband?

Als je last hebt van rosacea dan ben je zeker niet alleen. Volgens onderzoek heeft 1 op de 20 last van de chronische huidaandoening (1) en momenteel is er nog geen genezing, maar het is wel mogelijk om rosacea onder controle te krijgen door prikkels weg te nemen en te starten met een goed rosacea management.

Nu heb ik al het één en ander geschreven over mogelijke rosacea prikkels, echter tot mijn verbazing is er nog niet veel geschreven over rosacea en gluten.

Gluten is een proteïne die vooral te vinden is in bepaalde granen, zoals tarwe, rogge, spelt, gerst en zelfs in de meeste haver. Nu zijn er momenteel nog steeds discussies gaande of gluten ook aanwezig zijn in rijst, maar dat is een ander verhaal. Het probleem van een gluten intolerantie is dat in de meeste producten glutenaanwezig zijn, denk aan brood, crackers, pasta, pizza, koeken, en veel snacks.

Wanneer iemand een gluten intolerantie kan de dunne darm niet goed functioneren en de eiwitten goed afbreken waardoor er problemen ontstaan. Nu komen er steeds meer onderzoeken naar buiten waarin naar voren komt dat het lichaam niet heel goed is in het verteren van gluten en uit eigen onderzoek kan ik ook concluderen dat een glutenvrij dieet zeker kan helpen.

Dit komt omdat rosacea een aandoening is gepaard met spijsverteringsproblemen en we eenmaal veel moeten letten op ons dieet en kan zeker voor wonderen zorgen. Nu heb ik onderzoek gedaan naar de meest symptomen van een gluten intolerantie en een aantal daarvan heb ik zelf eerder last van gehad toen ik nog veel gluten at.

Bijwerkingen gluten intolerantie

bijwerkingen gluten

Zelf heb ik erg last gehad van maagpijn en krampen, vermoeidheid en huiduitslag toen ik nog veel gluten at. Nu dat ik beter let op mijn dieet zijn al deze problemen vrijwel verleden tijd. Wel moet ik zeggen dat ik momenteel havermout eet met magere yoghurt vanwege de goede bacteriën (3) en vitamine B. Zo zie je maar weer dat rosacea prikkels verschillen per persoon, maar er is één overeenkomst en dat is dat de normale westerse manier van eten zeker niet bijdraagt en niet alleen voor rosacea kan zorgen, maar ook acne.

Want veel mensen met rosacea waaronder ik hebben naast last van rosacea ook last van acne (acne rosacea) en onderzoek heeft meerder malen aangetoond dat te veel snelle koolhydraten, suikers en veel verzadigde vetten de huid niet ondersteunen waardoor er problemen ontstaan in de spijsvertering en ontstekingen op komen.

Hieronder een aantal belangrijke tips wat betreft voeding en gluten:

 • Zorg ervoor dat je voldoende vezels binnenkrijgt om je spijsvertering zo goed mogelijk te bevorderen, mijn favoriete is lijnzaad.
 • Zorg ervoor dat je voldoende omega 3,6 en 9 binnenkrijgt uit verse vis of als een supplement, ook zitten deze belangrijke vetten in lijnzaad.
 • Start met het nemen van zink, omdat zink niet alleen je weerstand verhoogt, maar ook goed is voor de huid en veel mensen hebben hier een tekort aan omdat de meeste voeding eenmaal niet rijk is aan zink. Zink kun je halen uit noten of als een supplement.
 • Tenslotte verminder de inname gluten en kijk wat het effect is op je huid en rosacea.

Voor meer tips bekijk dan mijn rosacea blog

Bronnen:

 1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/bjd.16481
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0261561414002180
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5718124/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Alleen glutenvrij/arm eten geeft mij een mooie huid. Ik herken het volledig. Mijn spijsvertering is weer normaal nu, ik heb meer energie en m''n huid is rustig/zacht. Eindelijk!
  Turks brood, (bio-)pannenkoekenmeel en havermout lijk ik wel te verdragen.Zoektocht naar wat wel/niet mag blijft doorgaan;

  1. Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik kan overigens ambachtelijk speltbrood, havermout en een beetje eiwitbrood wel goed verdragen. Over het algemeen eet ik sowieso niet heel veel brood. Bij mij werkt een relatief strikt calorie-arm dieet met meer dan voldoende voedingsstoffen het beste. Dit in combinatie met een effectieve anti demodex huidverzorging.

   Groet,

   Jack

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share