Wanneer het nieuwe jaar in zicht is beginnen we allemaal na te denken over de afgelopen 12 maanden. Wat heb je allemaal bereikt afgelopen jaar? En wat is niet gelukt en wil je oppakken het aankomende jaar? Ik zie zelf het nieuwe jaar als een kans om jezelf opnieuw uit te vinden, een frisse start!
Het kan goed zijn dat je het nieuwe jaar wilt beginnen met een gezondere leefstijl, of eindelijk stoppen met een aantal ongezonde gewoontes zoals roken, of iets totaal anders!
In dit artikel zal ik je 3 handige tips geven om het nieuwe jaar goed in te gaan. Maar ook je kennis te laten maken met een aantal valkuilen wat betreft de goede voornemens.
Wat zijn goede voornemens überhaupt?
Voordat ik je tips ga geven, laten we eerst even de definitie van voornemens naderhand bekijken. Volgens de Van Dale betekent het woord ‘’voornemen’’ plannen of streven naar. Met andere woorden, een beslissing nemen om iets wel of niet te doen, een doel hebben.
Aan de andere kant, een wens is iets wat we graag zouden willen, maar niet geheel zeker van zijn. Je zou daarom kunnen stellen dat de goede voornemens een speciaal moment is om de kwaliteit van je leven te verbeteren. Echter, de voornemens moeten wel gezien worden als concrete doelen en niet als een ‘’wens’’.
Goede voornemens top lijst afgelopen jaren
Een goede tip hierbij is om aan een stukje zelfreflectie te doen naarmate het nieuwe jaar dichterbij komt. Kritisch kijken wat je allemaal bereikt hebt afgelopen jaar, maar ook goed kijken wat je allemaal wilt veranderen. Wees er wel bewust van dat de meeste goede voornemens binnen de eerste maand opgegeven worden, nu wil ik niet negatief klinken, maar dat heeft met diepgewortelde (ongezonde) gewoontes te maken.
Wij mensen zijn routinewezens en dat betekent dat bepaalde (ongezonde) gewoontes niet eenvoudig te doorbreken zijn. Hetzij stoppen met roken, minder suiker eten, meer bewegen, minder uitgeven etc. Hieronder heb ik een lijst met de goede voornemens van afgelopen jaren. Zoals je kunt zien staat het thema gezondheid vrijwel altijd bovenaan. Echter, ongezonde gewoontes moeten eerst doorbroken worden met een strategisch plan.
In de Engelse motivatie literatuur heet dit concept ‘’habit gravity and escape velocity’’, oftewel Gewoonte zwaartekracht en ontsnappingssnelheid en dat houdt in dat we een enorm sterke zwaartekracht hebben wanneer het gaat om onze gewoontes, voordat je deze routine kunt opgeven moet je eerst de zwaartekracht doorbreken.
Dit kun je vergelijken met een space shuttle die de zwaartekracht van de aarde wilt ontsnappen, iets van 80% van de brandstof wordt verbruikt om de zwaartekracht van de aarde te doorbreken. Dit geldt ook bij het doorbreken van (ongezonde) routines, alleen met wilskracht gaat dit meestal niet lukken.
Wees daarom bewust van wat je wilt veranderen komend jaar en dat het veel moeite en energie gaat kosten! Onderschat dit niet en dan zul je ook niet terugvallen in oude gewoontes.
Er zijn meerdere redenen waarom mensen stoppen met de goede voornemens, hieronder de meest voorkomende:
- Het duurt langer dan oorspronkelijk gedacht
- Het is moeilijker dan gedacht
- Je moet te veel discipline hebben om je nieuwe gewoonte vol te houden
Gelukkig is het heel goed mogelijk al je goede voornemens te halen, waarom? Er zijn genoeg voorbeelden van andere mensen die het voor jouw gedaan hebben. Afvallen, stoppen met roken, meer bewegen etc. het is zeker mogelijk!
Om je hierbij te helpen heb ik een stappenplan voor je samengesteld:
Stap 1: goede voornemens opschrijven
Hetzij je goede voornemens zijn om meer te sparen, af te vallen, meer bewegen, minder alcohol drinken, stoppen met roken, carrière switch of een eigen zaak beginnen. Al deze doelen worden niet gemanifesteerd tenzij je consistent actie onderneemt. Het groot struikelblok hierbij is dat je in eerste instantie te grote doelen voor je zelf stelt. Onbewust denk je al dat het niet mogelijk is waardoor je niet goed weet waar te beginnen.
Een handige methode om je goede voornemens realistisch te maken is door ze EERST op te schrijven. Alleen in je hoofd je voornemens hebben heeft geen zin. Voordat je het weet ben je ergens anders mee bezig en vergeet je je doelen. Vervolgens deze goede voornemens onderverdelen in een aantal doelen met een concreet actieplan, wie, wat en waarom! Daarna deze doelen weer onderverdelen in subdoelen met bijbehorende kleine stapjes.
Alleen zeggen ‘’afvallen’’ is niet erg concreet en maakt het daarom veel minder haalbaar. Echter, door te stellen ik wil 2,5 of 10 kilo afvallen waardoor maatje 32 past is velen malen concreter! Vervolgens vandaag nog actie ondernemen door een abonnement af te sluiten bij je lokale sportschool, hardloop schoenen kopen en al meer gezond eten, gefeliciteerd!
Dan heb je een super grote stap gezet om je goede voornemens te halen! Daarbij lijkt het plotsteling ook geen groot obstakel meer omdat je al stappen hebt ondernomen.
Stap 2: Beloning en straf systeem
Wanneer er geen grote druk op zit, dan is alsnog de kans niet enorm groot dat je ook consistent je nieuwe gewoontes gaat uitvoeren. Dit heeft er mee te maken dat we gewoonte dieren zijn en het concept ‘’gewoonte zwaartekracht en ontsnappingssnelheid''. Een manier om toch je nieuwe gezonde gewoontes uit te voeren is door een beloning en straf systeem op te zetten.
Dit betekent dat er een straf opstaat wanneer je bijv. niet naar de sportschool bent gegaan. Nu klinkt dit wellicht kinderachtig, maar het is niet voor niets dat veruit de meeste mensen na één maand stoppen met de goede voornemens.
De werking is dat de straf erger moet zijn dan de goede voornemen die je probeert te halen. Toen ik bezig was met de voorbereiding van een marathon had ik écht niet altijd zin om te gaan hardlopen, maar door niet te gaan hardlopen moest ik het appartement van een goede vriend van mij schoonmaken, ik moest hem ook elke keer een smsje sturen na het hardlopen.
Als ik terugkijk had ik veel goede voornemens en nieuwe gezonde routines nooit gehaald zonder dit straf systeem. Maar alleen straffen is ook niet de bedoeling. Nadat je een week je eigen nieuwe goede voornemens hebt gedaan, dan is het tijd voor een kleine beloning. Trakteer jezelf op een paar nieuwe schoenen, of een avondje uit.
Wel moet gezegd worden dat bij het afvallen jezelf trakteren op een vette hap niet handig is, de beloning moet iets zijn wat niet in de weg staat van je eigen persoonlijke doelen.
[pullquote]‘’Maak alvast een lijst met mogelijke goede voornemens!’’[/pullquote]
Stap 3: Tenminste 30 dagen proberen
Het duurt ongeveer tussen de twee en vier weken om een nieuwe gewoonte te integreren in je leven. Hoe lang het duurt is afhankelijk van hoeveel moeite het jou kost. Als je erg fit bent dan is het gemakkelijker om een nieuwe lichamelijke activiteit een gewoonte te maken, dan wanneer je niet veel aan sport doet. Houd hier dan ook rekening mee en probeer tenminste 30 dagen je nieuwe gezonde gewoonte uit.
In het begin zal het even wennen zijn en je zult talloze momenten hebben dat je het even niet meer ziet zitten, geef niet vroegtijdig op want je bent er bijna! Na ongeveer twee weken zal het steeds meer vanzelf gaan totdat je een nieuwe gezonde gewoonte hebt geïntegreerd in je leven. Vervolgens pak je weer een nieuwe gewoonte op en pas hetzelfde systeem toe. Dat betekent dat je in één jaar 12 nieuwe gezonde gewoontes kunt hebben!
Ik heb voor mijzelf gesteld om meer te gaan lezen, ik wil tenminste 3 boeken per maand uitlezen voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast wil ik serieuzer aan de slag met het calorie beperkend dieet.
Wat zijn jouw goede voornemens van het aankomende jaar? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!