Goede voornemens - Ben jij klaar voor het nieuwe jaar?
We zijn er allemaal schuldig aan. We hebben goede voornemens opgesteld voor het komende jaar en zodra 2 januari eraan komt, zijn we onze goede voornemens alweer vergeten.
Sommigen onder ons doen daadwerkelijk hun best om ook echt aan deze voornemens te werken, maar vaak duurt ook dit niet langer dan enkele weken en is de wilskracht tegen februari al niet meer sterk genoeg.
Maar het kan ook anders. Alleen omdat de meesten van ons hun goede voornemens opgeven, wil niet zeggen dat het nutteloos is om ze te maken.
Het nieuwe jaar is juist een uitstekende tijd hiervoor, omdat we het idee hebben dat het een vers begin en een nieuwe kans is.
Als jij dus ontevreden bent over (bepaalde onderdelen van) je leven, dan is dit een geweldige kans om dit te veranderen – maar dan moet je het wel goed aanpakken!
Maar hoe zorg je ervoor dat je je goede voornemens nu zo opstelt dat ze een echt verschil maken in je leven en ook nog eens haalbaar zijn?
Daar ga ik het in dit en de volgende artikelen over hebben.
Laten we beginnen...
De investering van goede voornemens
Investering, zeg je?
Natuurlijk, je dacht toch niet dat je helemaal niets investeert in goede voornemens?
Het lijkt erop dat iedereen van het idee houdt om positieve veranderingen in zijn leven te maken, maar in de praktijk staat er meestal iets tussen jou en je doel.
Dan heb ik het natuurlijk over hoe veel tijd, energie, mentale weerstand, focus, wilskracht en soms zelfs financiele middelen je hebt.
Voordat je dus begint met een lijst van goede voornemens, is het belangrijk dat je eerst bekijkt welke veranderingen eigenlijk belangrijk voor je zijn in je leven.
Soms kan het zijn dat je alleen een verandering wilt doorvoeren omdat je denkt dat anderen dan een betere indruk van je hebben of dat je daardoor juist indruk kunt maken op anderen.
Deze veranderingen zijn echter niet belangrijk voor je eigen geluk en na de eerste weken zul je waarschijnlijk niet voldoende motivatie hebben om de veranderingen ook blijvend door te voeren.
Deze goede voornemens hebben dus geen hoge prioriteit. Maar daarnaast is er nog iets anders waar je op moet letten als je wilt dat je je goede voornemens met success kunt doorvoeren.
Als mens heb je een beperkte hoeveelheid tijd, energie en wilskracht om je door de dag heen te slepen.
Zelfs de meest positieve veranderingen vergen veel tijd, energie en wilskracht, dus het is belangrijk dat je deze 'investering' in het maken van veranderingen in je leven goed begrijpt, en ook weet welke veranderingen het eigenlijk echt waard zijn om je aandacht op te richten.
Door nu even kort de tijd te nemen om deze investeringen te begrijpen, kun je bepalen in hoeverre een bepaalde verandering je leven zal beïnvloeden, en of een bepaald doel ook eigenlijk de moeite waard is.
Het probleem is natuurlijk, dat je niet in een dag beter/slanker/slimmer/rijker/productiever kunt worden.
Je bereikt je doelen niet omdat je hebt besloten je doelen te bereiken. Je bereikt je doelen omdat je er elke dag weer voor werkt en de buitenste grenzen van je mogelijkheden tot uitdaagt.
Als je simpelweg zou kunnen besluiten om bijvoorbeeld productiever te zijn, zou je al zo fit, rijk, en gefocust zijn als je zou willen en zou je dit artikel dus waarschijnlijk niet lezen.
Door het opstellen van goede voornemens (en er ook daadwerkelijk aan werken!) neem je juist meer op je vork, maar door meer veranderingen in leven te maken, kun je zelfs minder productief worden, want er zijn een aantal investeringen die je moet maken in verband met deze veranderingen, zoals bijvoorbeeld hoeveel tijd, wilskracht, en motivatie je hiervoor nodig hebt.
3 belangrijke factoren om rekening mee te houden
-
Goede voornemens vreten tijd
Een gemiddelde dag ziet er voor de gemiddelde persoon als volgt uit: hij werkt voor 8 uur, slaapt ruim 7 uur, eet ruim 1 uur, doet dingen in huis voor 1 uur, investeert ruim 1 (en hopelijk meer!) uur in zijn relaties en besteedt 2 uur aan overige activiteiten.
Zeg nu bijvoorbeeld dat je op je lijstje van goede voornemens zet dat je tenminste 3 keer per week naar de sportschool wilt gaan, elke dag een half uur wilt gaan mediteren en per dag een extra half uur met je gezin wilt besteden.
Dat houdt dus in dat je op een gemiddelde dag 1,5 uur in de sportschool besteedt, dat is een groot deel van jouw vrije tijd.
Nadat je vervolgens hebt gemediteerd, meer tijd in je relaties met familie en vrienden en hebt geinvesteerd, blijft er niet meer veel over.
Bovendien kost het vaak even tijd om tussen deze activiteiten te wisselen, waardoor je dus eigenlijk gewoonweg geen tijd meer over hebt voor jezelf.
Dat is oke, zolang je houdt van wat je doet en ervan houdt om jezelf uit te dagen een beter persoon te worden.
Maar het laat wel zien hoe belangrijk het is om je te richten op de juiste goede voornemens en om de juiste redenen. Goede voornemens vereisen namelijk een duidelijke investering van tijd. Waarschijnlijk een stuk meer dan je denkt.
Denk je er dus aan om te beginnen aan je lijstje van goede voornemens, wees er dan zeker van dat je meer zult genieten van de resultaten van je goede voornemens dan simpelweg van het maken EN hoeveel tijd deze verandering zal kosten, in vergelijking met hoeveel tijd je hebt en hoeveel tijd je bereid bent om hieraan tebesteden.
-
Goede voornemens vereisen wilskracht
Studies tonen aan dat de hoeveel wilskracht die je hebt niet simpelweg wordt bepaald door je persoonlijkheid of karakter. Wilskracht is een uitputtelijke bron, en de kans is groot dat je heel wat van deze bron gebruikt wanneer je werkt aan je goede voornemens.
Je begint elke dag met een nieuwe tank van wilskracht, maar gedurende de loop van de dag, wanneer je jezelf er bijvoorbeeld van weerhoudt om van de koekjes in de kast af te blijven, zal er steeds minder overblijven in deze tank.
Nieuwe gewoontes vormen vergt enorm veel wilskracht. Vaak kun je letterlijk voelen dat je wilskracht minder wordt na de middag en dat deze vaak in de avond op zijn laagst is.
Dat verklaart ook waarom mensen vaak gezond aan de dag beginnen, maar in de avond na een drukke dag op het werk de koekjestrommel aanvallen.
Kortom, ook hier geldt hetzelfde als met tijd. Je hebt er maar een beperkte hoeveelheid van, dus is het belangrijk om je wilskracht op de juiste manier te 'gebruiken'.
In een volgend artikel zal ik bovendien bespreken waarom het beter is om kleinere doelen op te zetten. Ook dit heeft alles te maken met je wilskracht.
-
Resultaten worden vaak pas later zichtbaar en dat werkt ontmoedigend
Je hersenen zijn geprogrammeerd om te reageren op signalen in je omgeving, omdat je brein beloningen voor een bepaald gedrag verwacht.
Dat is ook de reden waarom je (zonder na te denken) tikt op het e-mailicoontje op je telefoon als je ziet dat je een nieuw bericht hebt ontvangen – of dat je automatisch naar de wasruimte loopt wanneer je het gepiep van de droger hoort
Heldere, specifieke beloningen voor je gedrag zijn de sleutel tot het maken van nieuwe gewoonten, maar bij vele goede voornemens, zul je de resultaten pas na een langere tijd zien.
Vooral als je je richt op gedrag dat beter voor je is op de middellange tot lange termijn, kan het gebrek aan duidelijke voordelen ontmoedigend zijn en kan het moeilijker zijn om je gewoontes te veranderen.
Een goede manier om aan nieuwe gewoontes vast te houden: beloon jezelf na het voltooien van goede voornemens die geen merkbare, directe voordelen hebben.
Drink bijvoorbeeld een glaasje (magere) chocolademelk nadat je de sportschool hebt bezocht, of drink een kopje thee nadat je hebt gemediteerd.
Voor je hersenen zorgt dit voor een indirecte beloning, wat weer resulteert in de versterking van een bepaald soort gedrag of een bepaalde gewoonte.
Tot slot...
Erop letten hoeveel tijd, wilskracht of motivatie jouw goede voornemens je kosten is iets dat niet veel mensen doen, gewoonweg omdat het veel leuker is om over iets te fantaseren (bijvoorbeeld het kwijtraken van die laatste hardnekkige pondjes!).
Toch zal het je helpen om je ook echt aan je goede voornemens te houden en te evalueren in hoeverre deze je leven kunnen beïnvloeden, zodat je de investering in je achterhoofd houdt en niet ontmoedigd raakt wanneer je niet direct resultaten ziet.
Indien bepaalde goede voornemens succesvol door deze filter heen gedrongen zijn, is het belangrijk om te bekijken welke doelstellingen je gaat stellen en in hoeverre deze in je leven passen – en natuurlijk hoe je ze gaat bereiken!
Dat en meer in het volgende artikel!
Bronnen:
http://www.statisticbrain.com/new-years-resolution-statistics/
http://www.apa.org/helpcenter/resolution.aspx
http://proactivechange.com/resolutions/statistics.htm
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2980864
http://www.apa.org/helpcenter/willpower.aspx