Goede Voornemens

Laatste Update: 16 januari 2017

Goede voornemens: Je kunt veel veranderen in een jaar

Wat heb je afgelopen jaar allemaal gedaan? Wat heb je bereikt? Wat wil je bereiken? Het is best gek als je terugkijkt en ziet hoeveel er kan veranderen. Nog krachtiger is om je af te vragen welke nieuwe gewoontes of vaardigheden je allemaal had kunnen leren in één jaar.

Als je elke week een paar keer was gaan hardlopen had je nu de conditie gehad om een marathon te lopen. Of een paar keer per week Spaans leren, dan sprak je nu een nieuwe taal.

De uitdaging hierbij is om in te zien dat het even duurt. Vandaar dat een succesvol persoon op dit moment nog bezig is met zijn of haar goede voornemens van afgelopen jaar, en weer verder gaat bij de jaarwisseling. Vergeet niet dat je niet hoeft te wachten tot 1 januari om met je goede voornemens te starten, het beste is om zo snel mogelijk te starten en altijd bezig te zijn met jezelf willen verbeteren.

De eerste week van het nieuwe jaar

handige tipsZodra je voor jezelf een lijst hebt gemaakt met wat je wil bereiken aankomend jaar, dan is het een goed moment om stil te staan bij de gedachte dat uitstel je nummer 1 vijand is. Hoe vaak zeggen we ‘’dat kan morgen wel’’, het probleem van uitstellen is dat je vrij snel je momentum verliest waardoor het een heel jaar kan duren voordat je weer nieuwe voornemens voor jezelf stelt.

Wat ik probeer te zeggen is dat de eerste week van het nieuwe jaar de trend kan zetten voor het hele jaar. Indien je in die week geen actie onderneemt om je goede voornemens te halen, dan is de kans groot dat je vrijwel al je goede voornemens niet gaat halen. Je kunt dit vergelijken met een sneeuwbal op een heuvel, voordat er momentum kan komen moet de sneeuwbal eerst een zetje krijgen.

Vervolgens daarop voortborduren en binnen een zeer korte tijd komen de resultaten! De enige persoon die in de weg staat om volgend jaar een enorm succes te maken ben jij!

Gemotiveerd blijven

Bij het opschrijven van de goede voornemens zie je heel goed wat er gedaan moet worden. Het grote probleem is dat het vaak bij een lijst blijft. Een handige methode om er voor te zorgen dat je het hele jaar door gemotiveerd blijft is door iemand te vinden met dezelfde doelen.

Als je als voornemen hebt om af te vallen, zoek dan een goede vriend of vriendin op waarmee je samen je goede voornemens gaat halen. Je kunt ook altijd lid worden van een supportgroep met soortgelijke mensen of huur een coach in.

Positieve attitude

Eén van de meest krachtige manieren om je doelen te halen is door een positieve attitude te hebben. We zijn onze gedachten en door de communicatie met jezelf te verbeteren zet je een grote stap in de goede richting. De bedoeling is dat je jezelf niet in de weg gaat staan. Wanneer je als doel hebt om af te vallen is het niet handig om een negatieve attitude te hebben ("ik kan niet afvallen, het zit in de genen"). Veel beter is om tegen jezelf te zeggen: "Wat kan ik vandaag doen om gezonder te worden?" of "Wat ik vandaag doen om af te vallen?".

[pullquote]Er is niet zoiets als het ‘’beste moment’’, het beste moment is om zo snel mogelijk aan de slag te gaan met je goede voornemens.[/pullquote]

Maandkalender

Alleen de juiste intentie hebben is niet voldoende om je voornemens te halen. Je moet ook een plan van aanpak gaan opstellen. Haal daarom deze week nog een maandkalender op en noteer je goede voornemens. Vervolgens ga je ook de kleine activiteiten die nodig zijn opschrijven.

Wees zo specifiek mogelijk! Als je als doel hebt om 10 kilo af te vallen, dan betekent dat je elke maand slechts 0.83 kilo hoeft te verliezen, dat klinkt toch heel anders dan 10 kilo! Met wat meer beweging en simpele aanpassingen in je voedingspatroon ben je al erg goed op weg. Zelfs het minderen van één (ongezonde) snack per dag kan al dat verschil maken!

Maak het een gewoonte

groentePas als je goede voornemens een gewoonte zijn heb je het gehaald! We zijn wat we consistent doen. Als je als doel hebt om meer energie te hebben, dan moeten je acties dusdanig zijn dat je doel ondersteund wordt. Dit kan betekenen voldoende lichaamsbeweging, voldoende slaap en een gevarieerd gezond voedingspatroon, dan ga je van doelen naar gewoontes.

Van theorie naar praktijk! Maak daarom een lijst met specifieke actiepunten die je wekelijks moet doen. Dat kan betekenen twee keer per week naar de sportschool, of 5 gezonde recepten bereiden of meer groente eten.

Het doorbreken van oude gewoontes en deze vervangen door nieuwe gezondere varianten is zeker niet eenvoudig. Met name wanneer het een gewoonte is die je al jaren of tientallen jaren hebt. Deze gewoontes zitten diep en je zult veel moeten doen om dit te doorbreken. Vergeet niet dat jij zelf de grootste obstakel bent en zelfs wanneer je het niet meer ziet zitten of geen zin hebt, geef niet op omdat je er bijna bent!

Indien je toch een dag of week je nieuwe gezonde gewoonte hebt uitgevoerd, start dan weer opnieuw totdat je gewoonte eenmaal een onderdeel is van je leven.

Welke gewoonte(s) kun je veranderen

Kijk goed en kritisch naar je leefstijl en vraag je jezelf waf wat er te veranderen of verbeteren valt. Welke gewoontes die je nu hebt kunnen beter? Wellicht een gezonder ontbijt, of meer bewegen elke dag? Vergeet niet dat elke dag een klein beetje altijd beter is dan helemaal niet. Als je meer wilt bewegen en je wandelt maar voor 5 minuten, dan is dat altijd nog veel beter dan een dag overslaan. Het duurt niet lang of deze ‘’5 minuten’’ worden er 10, 15, 20, 30 etc.

Eén goede voornemen per keer

Het is niet haalbaar om teveel in één keer te veranderen. Hierdoor krijg je stress en val je terug in je oude patroon. Het beste is om één goed voornemen te kiezen en eerst hier mee aan de slag te gaan. Wanneer dat gelukt is (zoals stoppen met roken) pak dan pas een ander goed voornemen. Op deze manier ga je de goede voornemens stap voor stap bij langs en krijg je momentum!

Persoonlijk zie ik het nieuwe jaar als de perfecte gelegenheid om oude (ongezonde) gewoontes te doorbreken en te vervangen met nieuwe gezonde gewoontes. Het is ongelooflijk als je kijkt hoeveel je kunt veranderen in één jaar. Het belangrijkste is om vandaag al te beginnen met je goede voornemens en je zult versteld staan hoe eenvoudig het kan zijn.

Houdt minimaal 30 dagen vol!

Het grootste geheim van verandering is dat je een goed voornemen minimaal dertig dagen moet volhouden. Dit zorgt er namelijk voor dat je dingen doorverwijst naar het gedeelte van je brein die taken automatisch doet.

Ga maar na, denk jij nog na hoe je moet fietsen? Nee, dat fietsen gaat vanzelf. Echter, het fietsen is niet ineens makkelijk geworden en je moet no steeds evenveel cognitieve vaardigheden verrichten om in balans te blijven. 

Dat is precies de kunst, je hersenen hebben de kunst van het fietsen gedelegeerd naar het onderbewustzijn. Dit onderbewustzijn verricht allerlei handelingen op de automatische piloot, dat wil zeggen, jij merkt eigenlijk niet dat je hersenen met deze taak bezig zijn. Daarom moet je het gezonde voornemen, bijvoorbeeld geen snoep meer eten maar groente minimaal en maand volhouden. Na een maand loop je op de automatische piloot naar de groenteafdeling en niet meer naar het schap met snoepgoed. Dat maakt dat je een verandering volhoudt!

Heb je zelf nog goede tips om goede voornemens te halen? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share