LAATSTE UPDATE: 11 januari 2023

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

Haaruitval door hoge bloeddruk?

Veel mensen willen er niet eens aan denken om zonder haar (op het hoofd) rond te moeten lopen. Een mooie haarbos wordt gezien als een kostbaar bezit. Maar we worden oud en uiteindelijk ontkomen we er niet aan. Iedereen zal op den duur te maken krijgen met haaruitval! Ik heb het niet over normale haaruitval, want normaal gesproken verliezen mensen ongeveer 30 tot 100 haren per dag.

Ik heb het over haaruitval die die cijfers ruimschoots overschrijdt.

Ouderdom is een van de factoren waardoor we haren verliezen, maar zeer zeker niet de belangrijkste. Voeding (ja daar is voeding weer) (1), erfelijkheid, medicijnen, immuunsysteem en de conditie van je hoofdhuid spelen een grote rol. Daarnaast kunnen indirecte factoren ook zorgen voor haaruitval, zoals stress en een hoge bloeddruk (2).

In dit artikel ga ik het hebben over de relatie tussen haaruitval en het hebben van een hoge bloeddruk.

Haaruitval, stress, medicijnen en hoge bloeddruk in een vicieuze cirkel

Op het eerste gezicht lijken deze 2 niet veel met elkaar gemeen te hebben. Toch liggen ze dichter bij elkaar dan je zou denken. Wanneer je naar het onderstaande plaatje kijkt, kun je misschien niet direct de correlatie zien.

Haaruitval en hoge bloeddruk

Door haaruitval kun je een hoge bloeddruk krijgen die weer kan leiden tot haaruitval, en die weer leidt tot een hogere bloeddruk.

Wat nu als ik een aantal andere factoren erbij neem die zowel met haaruitval en hoge bloeddruk te maken hebben? Factoren die beide “problemen” kunnen beïnvloeden? Misschien zien we dan wel het verband. Hieronder een afbeelding waar ik de 2 factoren heb toegevoegd die door beide aandoeningen beïnvloed worden! De factoren stress en medicijnen zijn hieronder toegevoegd.

Haaruitval en hoge bloeddruk 2

Wanneer we nu opnieuw naar de figuur kijken is de correlatie misschien wel duidelijk. Wanneer je hoge bloeddruk hebt, ga je medicijnen slikken en deze kunnen op hun beurt weer haaruitval veroorzaken. Haaruitval kan een bijwerking van het medicijn zin. Als je dan opeens een pluk haar van je hoofd haalt schrik je je kapot waardoor je weer stress krijgt. Door die stress stijgt je bloeddruk weer verder en voor je het weet beland je in een neerwaartse spiraal wat betreft haaruitval, stress en een hoge bloeddruk.

Daarnaast heeft stress ook nog eens de bijwerking om je haarbos "aan te vallen". Haaruitval door stress is een van de belangrijkste oorzaken van haaruitval!

Het ene heeft met het andere te maken!
De ene aandoeningen wordt opgelost met medicijnen die op zijn beurt weer een andere aandoening prikkelen. Stress is/kan een oorzaak en gevolg van beide aandoeningen zijn. Als je het objectief bekijkt, zit je in een vicieuze cirkel waar je (op het eerste gezicht) moeilijk uit kan komen!

Hoe kan ik ontsnappen?

Dan slik ik toch geen medicijnen meer, dan blijft de haaruitval uit? Dit is misschien de meest voor de hand liggende oplossing, maar dan los je niet direct het bloeddruk probleem op! Het eerste wat ik zal aanraden is om alle stress (zowel fysiek als mentaal) onder ogen te zien en dit zo veel mogelijk te beperken ofwel op te lossen. Dit kan op verschillende manieren. Ik zal je een paar tips geven:

Lichaamsbeweging

In eerste instantie kan het zelfs het beste zijn om cortisol en alle andere stofjes die vrijkomen bij stress te elimineren door lichaamsbeweging. Sporten zorgt ervoor dat bepaalde hormonen hun werk kunnen doen waardoor ze verbruikt worden en je niet meer geplaagd wordt door een onrustig gevoel in de armen en de benen.

Een dagelijkse wandeling kan al genoeg zijn, maar ook HIIT of Crosstraining kan goed werken om stress te verminderen.

Meditatie

Dagelijks mediteren helpt om psychologische stress te verminderen. Meditatie kan mentale processen veranderen waardoor je eenvoudiger problemen van een afstand kunt bekijken zonder er direct emotioneel van te worden. Daardoor kun je rationeel en met minder stress werken aan een oplossing.

Een case-studie laat ook zien dat een vrouw die door stress last had van haaruitval door te gaan mediteren hier wat aan kon doen (3).

Yoga

Yoga is eigenlijk de manier om lichaamsbeweging en meditatie met elkaar te combineren. Je lichaam en geest worden sterker gemaakt. Bovendien kom je er door yoga ook achter dat de manier van ademhalen en bewegingen die je maakt je emoties kunnen veranderen en spierspanning kunnen laten verdwijnen.

Eet meer magnesium

Magnesium is een mineraal dat belangrijk is voor de ontspanning van de spieren en voor je mentale vaardigheden. Hierdoor kan het de bloeddruk verlagen doordat het fysieke en mentale stress verlaagt. Magnesium is te vinden in volkoren producten en peulgroenten. Dus als je normaal gesproken wit brood eet, ga dan eens voor spelt brood of volkoren brood.

Zelf heb ik ook een stress cursus ontwikkeld: Stress cursus

Medicijnen tegen hoge bloeddruk hebben nu eenmaal de nare bijwerking om haaruitval te prikkelen. Er zijn andere manieren om de bloeddruk te controleren. Ik zal je alvast een paar tips geven:

Eet minder zout

Zout is een ingrediënt waar veel natrium in zit. Dit stofje zorgt ervoor dat je lichaam meer vocht vasthoudt dan nodig is. Hierdoor krijgt je bloed ook meer volume en wordt de druk op je aderen groter. Het is net als een tuinslang die harder wordt als er meer water doorheen stroomt.

Eet meer kalium

Kalium is een mineraal dat er juist voor zorgt dat als je te veel vocht in je lichaam hebt, dit wordt afgedreven. Je nieren filteren dan meer vocht weg dan als je minder kalium eet. Een appel is een goede bron van kalium. In de meeste groenten en fruit zit wel kalium, twee porties groenten en twee stukken fruit per dag zouden al voldoende moeten helpen.

Klik hier voor meer alternatieve manieren om je bloeddruk te controleren.

Tot slot...

Haaruitval is een normaal verschijnsel en kan erger worden als je ouder wordt. Helaas kan veel stress zorgen voor haaruitval waardoor je nog meer stress krijgt. Daarbij kan de stress zorgen voor een hoge bloeddruk waarvoor je medicijnen kunt krijgen die als bijwerking hebben dat je haaruitval krijgt. Hierdoor kun je in een vicieuze cirkel belanden.

Om te ontsnappen uit deze spiraal is het belangrijk om je stress en hoge bloeddruk zo natuurlijk mogelijk te verlagen. Dit kun je doen door meer lichaamsbeweging, meditatie en door een gezond dieet met veel groente, fruit en volkoren producten te volgen.

Haaruitval compleet stoppen is praktisch niet mogelijk. Het zoveel mogelijk beperken door de prikkels te verminderen is wel goed mogelijk!

Hoge bloeddruk leidt tot aandoeningen van het hart en de vaten, en kan zelfs een beroerte tot gevolg hebben. Een bezoekje aan de dokter leidt vaak tot een kast vol medicijnen en nog veel meer bijwerkingen. Gelukkig zijn er ook nog andere dingen die je kunt doen om je bloeddruk onder controle te krijgen, natuurlijke methoden die net zo effectief zijn.

Wil je hier graag meer over weten? Download dan direct mijn boek ‘29 Tips Om Je Bloeddruk Te Verlagen’!

[rev_slider hbd_onderaan]

Bronnen:

  1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1365-2230.2002.01076.x
  2. https://pdfs.semanticscholar.org/c2d2/8ce4aa147245fdf1561e0ea07bf89b339650.pdf
  3. https://www.researchgate.net/profile/Simmin-Bawa/publication/325738751_Effects_of_Meditation_on_one's_emotional_life_a_pre-post_case_series_study/links/61d97f83e669ee0f5c91b023/Effects-of-Meditation-on-ones-emotional-life-a-pre-post-case-series-study.pdf?_sg%5B0%5D=started_experiment_milestone&origin=journalDetail

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:

Geïsoleerde systolische hypertensie

Geïsoleerde systolische hypertensie

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Er zijn vele oorzaken voor haaruitval. Het probleem is dat een echt goed medicijn niet bestaat. Je kunt het wel camoufleren met bijvoorbeeld Toppik. Of de haaruitval vertragen met een low level laser. Maar als het eenmaal verdwenen is, dan is er geen weg meer terug.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
1 Shares
Tweet
Pin1
Share