LAATSTE UPDATE: 15 december 2022

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk Verlagen Tips

Halve Kop Groene Thee Per Dag Verlaagt Je Bloeddruk

Miljoenen mensen wereldwijd hebben last van een hoge bloeddruk of hypertensie. Onderzoek laat zien dat het drinken van thee je bloeddruk kan verlagen. Slechts een halve kop groene thee per dag kan kan het risico op hoge bloeddruk met bijna 50% verlagen(1).

Onderzoek Groene Thee

In een onderzoek dat is uitgevoerd onder 1507 Chinese mannen en vrouwen werd gekeken naar de effecten van het dagelijks drinken van groene thee.  Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de groep mensen die dagelijks een kop groene thee drinkt bijna 50% minder risico lopen op hoge bloeddruk. In het onderzoek dronken de meeste mensen groene thee(2).

Flavonoïden in tee

Groene thee zit vol met antioxidanten en deze zijn erg belangrijk om je hart te beschermen tegen hart- en vaatziekten. Daarbij zijn antioxidanten ook extreem belangrijk om je bloedvaten te beschermen tegen oxidatie. Een effect dat optreedt bij te hoge cholesterol- waarden in het bloed.

Oxidatie is een reactie van de bloedvaten op zuurstof. Hierdoor kunnen die beschadigd raken. Dit is vergelijkbaar met het proces waarbij ijzer last krijgt van roest. Door die beschadiging aan de bloedvaten krijgt cholesterol de kans om zich aan de aderwanden te nestelen en kun je problemen krijgen met cholesterol en een hoge bloeddruk. Door de antioxidanten komt de reactie met het zuurstof veel minder vaak voor.

Deze antioxidanten oftewel flavonoïden zijn tevens te vinden in zwarte thee omdat het van dezelfde plant afkomstig is. Echter, uit een ander onderzoek komt naar voren dat zwarte thee je bloeddruk maar met "slechts" 2 tot 3 punten kan verlagen.

Dit lijkt weliswaar niet veel, maar zelfs een kleine daling van je bloeddruk kan het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk verlagen.

Halve kop of meer

Mensen die meer dan een halve kop  groene thee per dag drinken tot wel 2 koppen per dag hebben een veel lagere kans op het krijgen van hoge bloeddruk. Het risico kan dan zelfs verminderd worden met wel 65% bij veel gebruik! Mensen die al een te hoge bloeddruk hebben, kunnen tevens een daling van de bloeddruk verwachten als ze beginnen met het drinken van groene thee.

Echter, wees wel voorzichtig met het drinken van te veel groene thee per dag. In groene thee zit namelijk ook cafeine. Hierdoor kun je last krijgen van nervositeit, slapeloosheid etc.

Cafeïne en thee

Het is bekend dat in zowel groene als zwarte thee cafeïne verborgen zit. Aanvankelijk werd gedacht dat cafeïne een rol heeft in een verhoging van de bloeddruk. Echter, deze verhoging is slechts tijdelijk en bij groene thee is de hoeveelheid velen malen minder dan bijvoorbeeld bij koffie.

Extra gezondheidsvoordelen

De gezondheidsvoordelen van groene thee is al vierduizend jaar geleden ontdekt en sindsdien wordt het wereldwijd gedronken. Groene thee kun je het beste zien als een sterke anti virale drank vol met belangrijke antioxidanten.

Sterker nog, de antioxidanten (catechine) in groene thee zijn zelfs 100 keer krachtiger dan vitamine C! Dat is direct één van de redenen waarom veel gezondheidscoaches groene thee zo aanbevelen!

De voordelen van groene thee op een rij:

 • Verlaagt het risico op kanker. De antioxidanten die de bloeddruk verlagen vermindert ook het risico op kanker!
 • Hart- en vaatziekten. Groene thee verlaagt het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten.
 • Groene thee gaat het verouderingsproces tegen doordat het vrije radicalen in het lichaam tegengaat.
 • Afvallen. Het is bekend dat groene thee kan helpen bij het afvallen doordat er extra calorieën verbrand worden, geen vervelende bijkomstigheid(3).
 • Regelmatig groene thee drinken kan helpen bij reumatische aandoeningen zoals artritis. Dit komt omdat er bestandsdelen inzitten die een artritis aanval verminderen(4).
 • Cholesterol verlagend. Naast de goede effecten op de bloeddruk helpt groene thee ook tegen te hoge cholesterol. Met name gaat het de oxidatie in de aderen tegen!(5)
 • Immuunsysteem verhogend. Groene thee helpt je immuunsysteem ook om sterk en fit te blijven. De antioxidanten hebben invloed op je immuunsysteem! Vandaar dat groene thee ook goed helpt bij de griep(6)!

Uit onderzoek dat is uitgevoerd in 2013 met 821 deelnemers die een verhoogd risico hadden op hart- en vaatziekten blijkt dat het drinken van groene thee en zwarte thee het LDL cholesterol kan verlagen en ook de bloeddruk verlaagd. Hierdoor verlaagd groene thee ook de kans op hart- en vaatziekten(6).

Uit onderzoek dat is uitgevoerd in 2013 blijkt dat als je artritis hebt en 4 tot 6 koppen groene thee per dag drinkt dit je ontstekingswaarden zodanig verlaagd dat je ook veel minder artritis gerelateerde klachten hebt(7).

Als je last hebt van hoge bloeddruk is het extra belangrijk om elke dag tenminste een halve kop groene thee te drinken. De antioxidanten zul je nodig hebben en hebben ook nog invloed op je bloedvaten!

Doordat de antioxidante oxidatieve schade aan de bloedvaten voorkomen of in ieder geval drastisch verminderen blijven je bloedvaten soepel. Hierdoor ligt het in ieder geval niet aan de flexibiliteit van de bloedvaten als je een keer toch een te hoge bloeddruk hebt. Het gaat aderverkalking dus tegen.

Een hoge bloeddruk kan vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid, het is dan ook belangrijk dat je zo snel mogelijk actie neemt om je bloeddruk te verlagen. Om je hierbij te helpen, heb ik het boek ‘29 Tips Om Je Bloeddruk Te Verlagen’ geschreven. Dit staat vol met tips en advies over hoe je op een natuurlijke wijze je bloeddruk kunt verlagen.

Begin direct! Download mijn e-book hier!

Daarbij gaat dit ook het vernauwen van de aderen tegen doordat er minder beschadigingen zijn die hersteld moeten worden door het lichaam. Door de herstelwerkzaamheden kunnen de aderen dikker en dus aan de binnenkant nauwer worden. Als de herstelwerkzaamheden niet nodig zijn vindt er ook geen vernauwing plaats en blijft je bloeddruk normaal.

Je kunt groene thee zelf maken met een speciaal netje. Of je kunt groene thee kant en klaar krijgen in drankjes of theezakjes. Daarbij is het zelfs mogelijk om groene thee extract als supplement te nemen.

Zelf drink ik 2 koppen groene Marani thee per dag. Deze haal ik bij een speciale thee winkel en smaakt erg goed en nog gezond ook!

Sinds 2016 is ook de schijf van vijf aangepast. Daarop wordt nu aangegeven dat het gezond is om dagelijks drie koppen thee te drinken. Het maakt volgens de makers van de schijf van vijf niet uit welke thee, maar ik raad je echt aan om voor de groene variant te gaan.

Bronnen:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4150247/
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15277285/
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19597519/
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3239363/
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21715508
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23780706
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23871988

http://www.webmd.com/heart-disease/news/20030115/protecting-blood-vessels-from-stress

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD009934.pub2/abstract?version=meter+at+null&module=meter-Links&pgtype=article&contentId=&mediaId=&referrer=&priority=true&action=click&contentCollection=meter-links-click

http://www.academicjournals.org/journal/AJPP/article-abstract/9A9232C43688

Videofragment Groene Thee

Meer tips en trucs die de bloeddruk verlagen? Ontdek de meest complete totaaloplossing om je bloeddruk te verlagen!
.

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:

Zelf management tegen hoge bloeddruk

Zelf management tegen hoge bloeddruk

Abrikozen tegen hypertensie

Abrikozen tegen hypertensie

Haaruitval door hoge bloeddruk?

Haaruitval door hoge bloeddruk?

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Helaas reageert iedereen weer anders, Anja.
   Hoe lang heb je het drinken van de Groene Thee volgehouden?

 1. Ik heb erge hoge bloeddruk 172/93 en ben dus met groene thee begonnen. Kan het dat mijn bloeddruk direct omlaag gaat na het drinken van de thee?Na een uur gemeten 151/94. Nu net gegeten en de bloeddruk was weer gestegen naar 170/90. Ik ga zo weer thee drinken en wil het in de gaten houden of het idd werkt. Ben hoopvol gestemd. :)

  1. Groene thee kan erg krachtig zijn, Sonja. Maar zo snel heb ik nog nooit gezien.

   Kun je me op de hoogte houden van je metingen en bevindingen?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
1 Shares
Tweet
Pin1
Share