• oxidatie, cholesterol en je aderen

Oxidatie proces van aderen invloed op cholesterol?

2016-10-30T09:57:22+01:00september 22nd, 2011|Cholesterol|2 Reacties

Laatste update: door

Oxidatie van aderen en het effect op cholesterol

Een hoog cholesterol hoeft niet zo zeer direct gevaar te zijn voor je gezondheid. De mogelijke klachten  ervaar je vaak pas na een aantal jaren, en tijdens deze jaren heb je niet eens het idee dat je LDL cholesterol toeneemt. Mensen denken dat het LDL cholesterol ervoor zorgt dat je aderen dicht beginnen te slippen waardoor je een hoge bloeddruk krijgt. Dit is ook wel zo, echter moet dit gezien worden als een indirect effect van hoge LDL waarden. De echte boosdoener is het oxidatie proces van cholesterol wat voor het dicht slippen zorgt. In dit artikel zal ik het oxidatie proces uitleggen.

Het Oxidatie Proces

Oxidatie is het proces waarbij een stof elektronen afgeeft aan een andere stof.

 • De stof die de elektronen afgeeft heet de reductor
 • De stof die de elektronen ontvangt heeft de oxidator


Kort door de bocht: Oxidatie is een reactie met zuurstof "Dit werd vooral vroeger zo gedefinieerd".

Er zijn verschillende soorten oxidatie en een bekend voorbeeld die iedereen kent is "roest". Roest is het resultaat van het oxideren van ijzer. In het klein gebeurt er in ons lichaam hetzelfde als in het metaal van een auto. Gelukkig hebben wij in tegenstelling tot het metaal van onze auto een beschermingsmechanisme, door middel van vitaminen en mineralen, waardoor de "roest" in ons lichaam weer heel gemaakt wordt, maar na verloop van tijd verliezen we de strijd. Dit is helaas ook één van de redenen dat we sterfelijk zijn.

In ons lichaam vindt het oxidatie proces ook plaats zonder dat we dit door hebben. Zuurstof in je bloed kan reageren met overtollig aanwezig LDL cholesterol. Het resultaat hiervan is dat de aderen waar het oxidatie proces plaats vindt, beschadigt raakt. Dit gebeurt natuurlijk op kleine schaal maar, mochten dit proces te lang duren (enkele jaren) kunnen de aderen zo beschadigd raken dat er problemen kunnen opstaat. Het laagje wat aan de binnenkant zit van alle aderen worden ook wel endotheelcellen genoemd. Door het oxidatieproces kan deze binnenkant van de aderen beschadigd raken. Je krijgt dan dus aan de binnenkant van je aderen "roest".

Op de plaats van de beschadigde aderen ontstaan kleine "haakjes" waar LDL cholesterol achter kan blijven hangen. Hierdoor ontstaan ophopingen in de aderen: AderverkalkingEr hoopt zich cholesterol op waardoor je plaque vorming krijgt en waardoor je bloedvaten minder flexibel worden.

Het gevolg van aderverkalking is dat je bloeddruk aanzienlijk toeneemt, je hart moet simpelweg altijd overuren draaien. Hoe goed de conditie ook van het hart is, te lang en teveel overuren draaien zal uiteindelijk funest zijn.

Hartcomplicaties en andere vaatziekten zijn de indirecte gevolgen van aderverkalking door de ophoping van LDL cholesterol in de beschadigde vaatwanden van aderen voortvloeiend uit het oxidatie proces van LDL cholesterol.

Oxidatie van de aderen tegengaan?

Je aderen beschermen tegen oxidatie kan met behulp van (de naam zegt het al) antioxidanten. Bekende antioxidanten zijn vitamine A, vitamine C en vitamine E.

Uit onderzoek dat op ratten is uitgevoerd blijkt zelfs dat vitamine E het oxidatieproces ontzettend kan vertragen. Er hoopt zich dan veel minder cholesterol op in de aderen en de beschadigingen waren ook veel kleiner bij de ratten die vitamine E kregen dan bij de ratten die geen vitamine E kregen.

Deze gaan het oxidatie proces met cholesterol tegen waardoor de aderen in goede staat blijven. Er zijn verschillende manieren om extra antioxidanten binnen te krijgen, maar de beste vorm is nog altijd voeding. Tegenwoordig worden er ook veel supplementen op de markt gebracht waarmee je het nieuwe van antioxidanten ook omhoog kunt halen.

Voeding dat rijk is aan antioxidanten is vaak te herkennen aan een donkere kleur zoals rood of blauw. In rode druiven zitten bijvoorbeeld meer antioxidanten dan in witte druiven. Dat is ook een van de redenen dat rode wijn gezonder is dan witte wijn. Tomaat en paprika zijn weer een hele goede bron van vitamine C en in de meeste oranje groenten, zoals wortels, zoete aardappelen en pompoen zit veel vitamine A.

Als je specifiek meer vitamine E wilt eten zijn noten en zaden een goede bron. In de meeste noten, zoals amandelen, zit vitamine E. Ook in avocado's zit een grote hoeveelheid vitamine E.

Alcohol en het oxidatie proces
Alcohol staat bekend om zijn LDL cholesterol verhogende werking echter zitten er in rode wijn ook antioxidanten (in de schillen van de druiven). Dit betekend dat de alcohol het LDL cholesterol gehalte vergroot, maar de antioxidanten gaan het proces van oxidatie tegen. Het drinken van bier heeft een andere werking maar ook weer zijn eigen voordelen!

Echter als je meer dan 1 (als vrouw) of 2 (als man) glazen drank per dag drinkt is het effect juist het tegenovergestelde van wat je wilt. Drink dus altijd met mate. Je kunt de glazen ook niet opsparen voor in het weekend.

Tot slot...

Cholesterol is iets dat van nature in je lichaam zit omdat je lever het zelf aanmaakt. Daarom kun je niet per se spreken van iets slechts. Cholesterol wordt pas echt slecht als het blijft hangen in je aderen. Dit kan gebeuren als je aderen beschadigd raken door oxidatie waardoor de cholesterol achter hele kleine haakjes blijft hangen.

Het gevolg is dat het cholesterol zich ophoopt en voor een stijvere en smallere bloeddoorgang zorgt. Hierdoor kun je niet alleen last krijgen van een hoge bloeddruk, je kunt ook last krijgen van beroertes en hartaanvallen als de ader helemaal verstopt raakt.

Antioxidanten voorkomen en helen beschadigingen aan je bloedwanden waardoor het cholesterol geen kans meer krijgt om vast te blijven plakken. Met name vitamine E blijkt daarin erg belangrijk te zijn. Vitamine E kun je halen uit nootjes en vruchten zoals een avocado.

.

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

2 Reacties

 1. Mieke 26 augustus 2018 om 14:16- Antwoorden

  Verhelderend stukje tekst.
  Hoeveel amandelen zou je per dag moeten eten voor een voldoende aan vit E.

  • Team OptimaleGezondheid 31 augustus 2018 om 16:54- Antwoorden

   Met 100 gram amandelen per dag zit je aan je ADH Vitamine E, Mieke.
   Maar dat is een beetje eenzijdig. Beter om meerdere voedingsmiddelen hiervoor in te zetten.

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht:
0 Shares
Tweet
Pin
Share