Voedingsadvies

Laatste Update: 4 april 2017

Help, ik heb geen eetlust meer!

Geen eetlust meer

Als je lichaam energie nodig heeft, krijgen je hersenen een seintje dat je moet eten. Een mooi mechanisme, maar in feite ben je dan al te laat. Je energievoorraad is op, en als je op dat moment pas gaat eten, zal het even duren voordat het eten je maag bereikt heeft en je lichaam de voedingsstoffen er uit kan halen om nieuwe energie te kunnen verstrekken. Zonder eten kunnen we niet leven, of in ieder geval niet erg lang.

Gebrek aan eetlust kan veel oorzaken hebben

Natuurlijk heb wel eens wat minder trek in eten, met name warm eten. Maar als dit structureel wordt is er waarschijnlijk een ander probleem. Dit kan zowel op het lichamelijke vlak liggen, als op het psychologische vlak. Je kunt bijvoorbeeld last hebben je spijsvertering of een ontsteking hebben in je maag, maar geen eetlust meer hebben kan ook liggen aan extreme stress en/of een depressie.

Als een verminderde eetlust té lang duurt, verzwakt dit je lichaam en kan op de langere termijn verstrekkende gevolgen hebben. Je immuunsysteem wordt bijvoorbeeld afgezwakt.

Zodra je merkt dat je geen eetlust meer hebt, en dit té lang duurt, is het van belang om hier iets aan te doen. Niet alleen de oorzaak van de verminderde eetlust kan een probleem zijn, maar ook de gevolgen van het niet, of minder, eten kunnen enorm zijn. Dit probleem oplossen werkt dus naar twee kanten toe!

Geen eetlust meer door lichamelijke problemen

Lichamelijk gezien kunnen er allerlei oorzaken zijn waardoor je eetlust op een laag pitje staat. Er is een hele lijst, maar de meesten hebben te maken met het spijsverteringsproces en alle organen die daar mee te maken hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende lichamelijke oorzaken:

 • Oververmoeidheid
 • Chronische darmziekte
 • Problemen met de slokdarm
 • Maagontsteking
 • Maagpijn
 • Migraine
 • Reflux
 • Moeilijk kunnen slikken


Als er geen andere aanwijsbare oorzaken zijn van de verminderde eetlust, anders dan stress, depressie, zwangerschap of medicatie, zoals hieronder omschreven, dan is het noodzakelijk dat je contact opneemt met je huisarts om te kijken wat de exacte achterliggende oorzaak kan zijn.

Geen eetlust meer door stress

Stress heeft een gigantische impact op je lichaam, zowel geestelijk als lichamelijk. Stress heeft ook zijn weerslag op het eten, de manier van eten, wat je eet en vooral ook je zin in eten. In een toestand van stress staat de maag onder spanning, waardoor het verteringsproces veel langzamer gaat, en in extreme gevallen nagenoeg onmogelijk blijkt. De maag blijft dan langer vol, waardoor je niet meer kunt eten. Je hebt totaal geen zin in eten!  In extreme gevallen van stress accepteert je maag gewoon helemaal geen eten, waardoor je direct na het innemen van het eten moet overgeven. Belangrijke boodschap: Pak asjeblieft die stress aan! Stress is niet alleen heel slecht voor je eetlust, maar heeft een impact op je leven wat heel vaak onderschat wordt.

Geen eetlust meer door depressie

Het hebben van een depressie is een aandoening wat beslist niet te onderschatten is. Niet alleen ligt de patiënt mentaal overhoop, maar kan dit op het lichamelijke vlak ook verregaande consequenties hebben. Depressie kan, naast veel problemen met (in)slapen, ook de nodige problemen met eten met zich meebrengen. Het gevoel van uitzichtloosheid, zinloosheid en vooral lusteloosheid zorgen er voor dat dit een grote weerslag heeft op het eetpatroon, en dan vooral op de eetlust. Vaak is het een reactie op het gebrek aan een doel in het leven, dus is er ook geen enkel doel meer om te eten.

Geen eetlust meer door zwangerschap

Op het moment dat je al gevorderd bent in je zwangerschap, worden de augurken in voordeelverpakkingen ingeslagen, en de bussen met slagroom zijn niet aan te slepen. De hormonen gieren door je lijf, en daardoor veranderen ook je eetgewoontes. Combinaties waar je anders van zou walgen, worden nu met smaak opgegeten. Ook het voedsel wat je voorheen niet lustte, staat nu meerdere keren per week op het menu. Dit alles staat in schril contract met de eerste weken van de zwangerschap. Het zijn vaak die eerste weken dat je nog helemaal niet wéét dat je zwanger bent. Veel vrouwen hebben tijdens die eerste weken helemaal geen zin in eten. Dit komt door de werking van de hormonen, die er voor zorgen dat de darmen trager gaan werken. Hierdoor heb je sneller het gevoel dat je ‘vol’ zit. Overbodig om te zeggen, maar ik doe het lekker toch, dat juist gezond en gevarieerd eten in die eerste weken erg belangrijk is: Voldoende vezels, fruit en groenten, en vooral niet te vet. Wist je dat in de periode van de derde week tot de twaalfde week de belangrijkste organen van de baby worden gevormd? Hiervoor zijn de juiste voedingsstoffen nodig.

Geen eetlust meer door medicatie

Medicijnen zijn vaak een noodzakelijk ‘kwaad’ om een bepaald lichamelijk of geestelijk probleem op te lossen. Maar helaas hebben alle medicijnen ook bijwerkingen. De meest voorkomende hiervan zijn, naast maagpijn en hoofdpijn, ook een forse vermindering van de eetlust. Deze bijwerking is het gevolg van, vaak, sterke medicatie die een spanning in de maag veroorzaakt. Het gevoel van ‘honger hebben’ of ‘trek hebben’ wordt daardoor fors minder. Als dit écht een probleem voor je wordt, en als je de medicijnen voor een langere tijd moet slikken, overleg dan met je huisarts of er een mogelijkheid bestaat voor andere medicijnen, die deze vervelende bijwerking niet hebben. Ongetwijfeld zullen er dan wel weer andere neveneffecten ontstaan, dus blijft het kiezen uit meerdere ‘kwaden’.

Algemene tips

Afhankelijk van de ernst van de klacht, en de mogelijke oorzaak, raad ik je aan om contact op te nemen met je huisarts als één van bovenstaande gevallen op jou van toepassing is. Maar natuurlijk kan het ook gebeuren dat je ‘gewoon’ geen trek hebt, terwijl je prima weet dat wel moét eten om alle broodnodige voedingsstoffen binnen te krijgen. Om je eetlust toch te stimuleren, heb ik een aantal tips voor je:

 • Start iedere warme maaltijd met een lichte salade van rauwkost. Dit geeft een signaal aan je maag en spijsverteringsstelsel dat ze in actie moeten komen. Met andere woorden, na een licht hapje, begint heel vaak de trek vanzelf te komen.
 • Je kunt bij het bereiden van je maaltijd al rekening houden met een verminderde eetlust. Je kunt namelijk bepaalde kruiden aan je eten toevoeg die de eetlust juist opwekken. Voorbeelden hiervan zijn artisjok, paardenbloem en kalmoes.
 • Eet zo veel mogelijk verse producten, en dan met name veel groente en fruit. Denk bijvoorbeeld eens aan grapefruits, frambozen, sinaasappels, abrikozen, peterselie, waterkers en tomaten. Vermijd in ieder geval zo veel mogelijk de geraffineerde en industriële producten en alles wat onnodig zoet is. Deze producten zijn een ware aanslag op je hongergevoel!
 • Vermijd stress. Jazeker, maar gemakkelijker gezegd dan gedaan! Als je lekker in je vel zit, en op mentaal gebied in balans bent, zal de spijsvertering weer op gang komen, en daarmee ook de eetlust. Stress, haast en ergernis doen het tegenovergestelde: Je spijsvertering gaat op een laag pitje en eten heeft dus geen prioriteit op dat moment.
 • Ga geen water of iets anders drinken vlak voor de maaltijd, of tijdens de maaltijd. Dit geeft je al snel een gevoel dat je ‘vol’ bent. Eet dus je maaltijd zonder drankje of water, maar ga juist na de maaltijd wél drinken. Nee, geen alcohol of koffie, maar gewoon water!
 • Om het eten aangenaam te maken, zorg er dan voor dat er een ontspannen sfeer aan tafel heerst. Je kunt dit een flink handje helpen door de tafel gezellig te dekken en de tijd te nemen voor de maaltijd.
 • Eet altijd op gezette tijden, regelmatig verdeeld over de dag. Maak een lijstje met 7 eetmomenten, de tijden en wat je moet eten. Je kunt beter 7 x per dag een klein beetje eten dan 2 x op een dag met tegenzin heel veel. Zorg ook dat de andere gezinsleden hiervan op de hoogte zijn, en dat ze zich ook zoveel mogelijk aan dit schema houden. Met z’n tweetjes om 10 uur een gezond tussendoortje eten werkt beter voor je motivatie dan dat je alleen zit te eten, met héle lange tanden.
 • Bij kinderen komt een verminderde eetlust ook vaak voor, hoewel dit in veel gevallen ligt aan té veel tussendoortjes zodat er geen trek meer is op het moment dat iedereen aan tafel zit. Leer je kind dat er vast tijden zijn om te eten en blijf daar ook consequent in. Géén tussendoortjes, behalve dan de ‘geplande’ tussendoortjes. En al helemaal niet een half uurtje voor het begin van de maaltijd.

Tot slot

Nog een kleine waarschuwing: Op het moment dat de verminderde eetlust heel lang aanhoudt, zeker in combinatie met een plotseling optredende vermagering en achteruitgang van de lichamelijke functies, aarzel dan niet en waarschuw direct de huisarts.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik wil paar vragen als het kan het gaat over een vriendin haar naam is ineke ze heeft al een teid geen eetlust meer ik wou vragen of wat kunnen doen voor haar

  1. Probeer in ieder geval de tips uit het bovenstaande artikel toe te passen. Als het echt ernstig wordt, is het verstandig om, eventueel via de huisarts, een afspraak te maken met een diëtist. Deze kan een eventueel achterliggende oorzaak opzoeken, en ook een dieet voorschrijven waarin toch de benodigde voedingsstoffen in zitten.

   Veel succes!
   Jack

  2. Ik heb al 2 weken geen eetlust en poep veel en dokter zei 2 weken terug dat het virus of griep was heb het al 2 weken wat moet ik nu doen

 2. Sinds kort heb ik ook geen trek meer in warm eten.Overdag eet ik van alles en nog wat.Ontbijt goed,4 boterhammen met kaas.En wat nootjes en fruit tussendoor.
  Eerder at ik altijd 2 borden warm eten.Sinds een paar weken is er een niet bij mij verwijdert.Kan het soms daar mee te maken hebben?Vast bedankt voor uw antwoord! M.v.g. Pieny van Kooten

  1. Hallo Pieny,

   Geen eetlust hebben kan een gevolg zijn van nierproblemen. In jouw geval is er net eentje verwijderd, dus klinkt het logisch dat de andere nier nu alle werk moet doen. Na een poosje zal je nier hier op ingesteld zijn, en zal dus de eetlust terugkomen.

   Fijn weekend,
   Jack

 3. sinds de kerstvakantie ben ik regelmatig misselijk en heb ik om de aantal weken een periode dat ik last krijg van diaree ook was ik erg moe, in de kerstvakantie schreven wij dat thuis nog toe aan een buikgriepje.
  mijn eetlust ging toen erg achteruit.
  ondertussen zijn we 6 maanden verder en er is niets veranderend buiten het feit dat ik geen diaree meer heb.
  de dokter zei 6 maanden geleden dat ik depressief overkom iets waar ik totaal geen last van heb, omdat ik er altijd timide uit zie.
  verder voel ik me ook niet depressief.
  alleen moe.
  ondertussen hebben we verschillende bloedproefjes gedaan waar ook niets uit komt.
  ik ben een meisje van 17 en ondertussen al iets vermagerd.
  moet ik nou weer naar de dokter gaan om testjes te doen die waarschijnlijk toch niets uitwijzen of moet i wachten tot het vanzelf over gaat?

  Myrthe

  1. Dit is precies wat ik ook heb. Ik ben vaak moe en iedereen merkt dat mijn eetlust achteruit gegaan is. Ik moet morgen naar de huisarts, maar ik weet zeker dat zijn reactie zoiets als: het gaat van zelf wel over of iets dergelijks. Daarbij is mijn urine ook helemaal wit en moet ik vaker dan normaal naar de wc.

 4. Ik heb een eet probleem door mijn kunstgebit het zit niet ik kan er niet aan wennen,maar ook door een hoop stress.Het ergste is dat mijn familie het probleem van mijn kunstgebit niet kunnen aanvaarden,ik ben een zeikerd,ja zij hebben een goed gebit ,kunnen alles eten nou ik heb geen trek want het eten gaat niet lekker.Waarom zegt iedereen dat ik een aansteller ben,ik doe me best om in gewicht aan tekomen maar het gaat niet ik heb nu bij voeding met flesjes,ik moet 10 kilo aankomen,jeetje hoe doe je dat.Wie weet raad want ik weet het niet meer,geld voor een ander gebit heb ik niet,maar ik wil zo graag genieten van eten dus ook uiteten gaan heb ik al 2 jaar niet meer gedaan wat een shit zooi..sorry groetjes

  1. De enige manier is om toch even een afspraak te maken met de tandarts. Bekijk samen met hem de opties. Vaak is een nieuwe basement (binnenlaag) al voldoende om het steviger op z'n plek te laten zitten. En dat is geen dure behandeling, en volgens mij ook nog vergoed.

   Heel veel succes!

  2. Hallo Elly,
   idd toch goed besprekken met je tandarts.
   ik ben nu 33 jaar,een jaar geleden mijn boven gebit getrokken,en ik kan nog steeds niet als ik alleen thuis ben mijn gebit inhouden,het zit me vreselijk in de weg,eten kan ik er ook niet mee,en of ik dat zou willen weet ik niet.

   als het bij jou puur om het eten gaat,zou je zonder gebit kunnen proberen te eten,in het begin gaat dat moelijk maar het wend echt.
   ik eet nu gewoon zonder boven gebit,als ik alleen ben natuurlijk,en met gebit in als ik ergens anders of bij iemand thuis eet,doe ik het wel met gebit in dan hoef ik ook niet zoveel te eten hehe dat gaat al met al wel.

   sterkte in elk geval.
   ik zie dat het meer als een jaar geleden is volgens mij hopelijk heb je al een oplossing.

  3. Hier hetzelfde probleem. Ben nu door de verzekering doorgestuurd naar centrum bijzondere tandheelkunde. Ben teveel afgevallen, ik kan niet wennen aan het gebit en kan er niet mee eten. Je bent de enige niet. Zoek hulp.

 5. Hallo.
  Ik heb bij het avond eten totaal geen honger. Maar rond 20:00uur-22:00uur kan ik alles eten wat ik maar wil.
  Ik drink ook ' Energy drink. kan het daar ook aan liggen? ?

  graag hoor ik meer.
  Kevin

  1. Energy drink is een drankje wat je hele lichaam op de kop zet. Wellicht dat jouw lichaam daar extreem op reageert, waardoor je totaal geen honger hebt.
   Ga maar eens stoppen met het drinken van dit soort drankjes, en kijken wat er gebeurt.

   Hou je me op de hoogte? Ben hier erg benieuwd naar....

 6. Hallo!

  Ik heb de laatste tijd niet meer zo een trek in eten.. Vroeger was het meer dat ik niet kon stoppen met eten want ik hield daar super veel van. Alleen al denk ik aan eten, of ik ruik het of zie het, dan word ik inees super misselijk en heb ik kotsneigingen. Heel soms dan kots ik ook gewoon de badkamer. Lekker frissend allemaal.. Wat is hierdoor het probleem van?

  Alvast bedankt
  Rihana

  1. Ik kan daar helaas niet direct een sluitend antwoord op geven, Rihana.
   Ik raad je aan om even een afspraak met je huisarts te maken voor een onderzoek. Waarschijnlijk is er een achterliggend probleem waar alleen je arts achter kan komen, na een gedegen onderzoek.

  2. Rihana, ik adviseer je te laten onderzoeken bij de huisarts..
   (maagzweertje?)
   Liefs van Robert

 7. Hallo.

  Ik heb de laatste tijd 's ochtends en 's middags helemaal geen eetlust meer en ik eet 's avonds ook al minder. Wat kan ik hier aan doen en hoe komt dit?

  Alvast bedankt
  Lara

  1. Dat is erg moeilijk om dat van afstand te bepalen, Lara.

   Ik denk dat het verstandig is om even een afspraak te maken met je huisarts. Deze kent jou, en je medische historie.

   Heel veel succes, en ik zou het op prijs stellen als je me op de hoogte zou houden.

 8. Ik heb een maand geleden een herseninfarct gehad en sindsdien heb ik helemaal geen eetlust meer. Daarvoor heb ik een half jaar geleden een kaakoperatie gehad en kan ik alleen vloeibaar eten en was ik al veel afgevallen. Nu heb ik van de diëtist in het ziekenhuis nutridrink flesjes gekregen waarvan ik er 6 op een dag moet drinken maar ik krijg er maar 2 op. Ik word na wat eten zo misselijk. Ik heb heel veel stress ook. Aan mijn huisarts heb ik niet veel. Die heeft nog niks laten horen sinds ik uit het ziekenhuis ben. Ik ben ook ontzettend moe.

  1. Stress kan rare dingen doen met je lijf. Ik wil niet zeggen dat alles aan de stress zou kunnen liggen, maar het zal zeker niet meehelpen in jouw situatie.
   Om je op weg te helpen in het proces om je stress te kunnen beheersen, verwijs ik je naar de gratis ebook over stress-beheersing.
   Kijk maar eens snel op: https://www.optimalegezondheid.com/stress-gratis-ebook
   Doe er je voordeel mee!

 9. vorige week had ik mijn laatste examen en ik heb sinds dan geen honger meer gehad ik heb geen enkele keer een knorrende maag gehad en ik voel me niet zwak. maar als ik iets eet heb ik direct al het gevoel dat mijn maag vol zit. weet iemand hoe ik dit kan laten ophouden?

  1. Voor dit moment raad ik je aan om steeds kleine beetje te eten, 6 tot 8 keer op een dag.
   Waarschijnlijk heeft dit te maken met stress. Je zit toch op de uitslag te wachten?
   Zodra de stress weer weg is, zal alles waarschijnlijk weer normaal worden.

 10. Hallo ik zit een rouwproces mijn man overleed ongeveer 1 jaartje geleden , had anti depresieve pillen sinds 23 jaar .
  Nu sinds een 3 tal weken heb ik geen eetlust meer ben 6 kilo vermagerd en sinds 3 tal weken neem ik dubbele 150 mg anti depr. voorgeschreven van huisarts . Ik voel een lege maag maar ik heb geen trek in eten , ik forceer om te eten maar smaak niet . Ik heb hoofdpijn en mijn geest is moe bijna uitgeput voel ik mij , geen goesting in niets meer huishouden enz
  had nooit gedacht dat het zo een invloed ging hebben op mijn gezondheid dat verdriet !hoe moet ik verder !

  1. Het feit dat je medicatie krijgt van je huisarts, is voor mij een signaal dat je geen contact hebt met een psychotherapeut.

   Zoek een goede psychotherapeut bij jou in de buurt. Niet alleen zal het een opluchting voor je zijn, maar deze kan jou ook handvaten geven om verder te gaan in deze moeilijke periode.
   Bedenk wel dat een rouwproces lang kan duren, dus probeer het niet alleen te doen, maar zoek hulp!

   Heel erg veel sterkte toegewenst!

 11. Hallo,

  Ik moet voor school 3 maanden stage lopen in het buitenland, dat doe ik op Malta.
  Ik ben hier nu 3 dagen en heb nog niks gegeten door ontzettende heimwee, hier heb ik eerder nog nooit last van gehad.
  Maar bij alles wat ik nu doe denk ik aan thuis en aan hoe graag ik terug wil.
  Hoe kan ik er voor zorgen dat ik in ieder geval wat eet?

  1. Heimwee kan heel erg heftig zijn. In jouw geval uit zich dat door niet te eten.
   Heb je heimwee naar je ouders? Familie? vriendje? Of heb je heimwee naar het vertrouwde van je eigen kamer, heimwee naar Nederland misschien?

   Misschien een idee om te skypen met je familie? En hoe moeilijk het misschien ook is, je moet toch een beetje eten.
   Probeer jezelf doelen te stellen door iedere dag in ieder geval een heel klein beetje te eten. Als dat lukt, kun je proberen om het langzaam op te bouwen.
   Een psycho-therapeut is misschien een andere optie, maar dat zal misschien lastig zijn in verband met de taal.
   Er zijn overigens Nederlandse psychotherapeuten die afspraken via Skype accepteren. Ideetje?

   Mocht je nog vragen hebben, of gewoon even je verhaal 'wegschrijven', dan hoor ik graag van je.
   In ieder geval ontzettend veel succes! Probeer een beetje te genieten.

   1. Ik heb heimwee naar mijn moeder en gewoon thuis, bij alles wat ik doe denk ik waarom doe ik dit waarom ben ik niet thuis. Alles lijkt thuis ook beter te gaan.
    Ik skype elke dag met mijn ouders, wat het eigenlijk alleen maar erger maakt, maar ik kan voel me ook kut als ik het niet doe. Ik heb inmiddels met mijn lerares afgesproken dat ik het nog 3 weken aankijk (wat nu nog oneindig lang lijkt te duren) en daarna als het niet gaat, gaat zei wat regelen waardoor ik terug naar huis kan. Ik wil alleen ook niet opgeven, dat je aan iedereen uit moet leggen van ja ik ben alweer terug ik kon het niet. Alleen houd ik dit niet vol.
    Ik ga me eens verdiepen in zo'n thearpeut misschien dat het helpt.

    1. Het is nu weer een paar dagen verder. Hoe voel je je nu? Heb je contact opgenomen met een Therapeut?

     1. Halllloooo,
      Ik voel me stukken beter, ik eet weer en heb het hier naar mijn zin, na een week ging het ongeveer beter denk dat het erg wennen was, ik zou vast nog wel ergens deze 3 maanden een terugval krijgen. En nee ik heb geen contact opgenomen 🙂

     2. Het doet me erg goed om dit van je te horen!

      Ik wens je een hele fijne periode toe op Malta. Succes!

 12. hallo ik heb ongeveer zelfde probleem ik heb niks van eetlust meer het gebeurt dat ik dagen aan een stuk helemaal niks kan eten .kmoet wel zegge dat ik uit een depressie kom en enorm stresserend ben daardoor zwaar vermagert 15 kilo op nog geen jaar ( regelmatig energiedrankjes) ook als ontbijt het enigste dak binnekrijg .zijn er tips om trug een hongergevoel te hebben ben ten einde raad dokter en psyoloog kunne mij niet helpen

  1. Als een dokter en een psycholoog niks voor je kunnen doen, verwacht je dan een wondertje van mijn kant?
   Er bestaat geen wonderpilletje om dit soort zaken op te lossen.
   Een vraag: Kunnen de artsen niks voor je doen, of wil je niet dat ze iets doen?
   Wat staat je in de weg om je te laten helpen? Ik kan me namelijk niet voorstellen dat ze niks voor meer voor je kunnen doen, en je daarom aan je lot overlaten.

 13. Ik heb al 3 dagen niets gegeten en nog steeds heb ik geen eetlust.
  Al een 2-tal jaar heb ik quasi niets gegeten. Ook de dokters vinden niets.
  Mijn lichaam lijkt het ok te vinden, mijn gewicht blijft stabiel.
  Wat kan hier de oorzaak van zijn?

  Alvast bedankt

 14. Hallo,
  ik ben 33jaar
  ik heb sins kort in eens allemaal bulten onder de huid bij mijn buikstreek voornamelijk
  ik heb een echo laten maken,daar zeiden ze dat het niks ergs was,en ze dachte aan vetbulte maar die horen normaal geen pijn te doen.
  afijn nu een paar weken later,heb ik ook pijn en veel last aan de zijkant allebij de kante vooral als er druk op komt te staan.
  en nu heb ik een paar dagen onwijs veel maagpijn gehad,dat is nu over maar ik heb totaal geen eetlust
  soms voeld het als of ik een steen in me maag heb zitten.
  maar ik denk niet eens aan eten dan kijk ik op de klok dan denk ik ik moet nu toch echt wat eten,maar ik heb er gewoon geen zin krijg niets weg.

  iemand die hier wat uit kan opmaken?
  ik ga wel terug na de huisarts maar ik ben bang dat ze het weer gooie op er is niks aan de hand.

 15. Hey hier ook een vraag, de laatste tijd heb ik weinig eetlust. Ik bereid dagelijks eten voor mijn kinderen maar ik vind vaak de tijd niet om zelf te eten. Zo is het een tijdje gelopen..af en toe doet mijn maag zo zeer dat ik echt druk voel in me hele lichaam en me hoofd. Als ik eten zie liggen stel ik vaak uit ik eet zo wel. Ik vind heel veel niet lekker meer(ik pak tussen door vaak een stroopwafel of iets zoets over dag)

  1. betaald hij ook je begrafenis dan, Willem???? WOW! Laat jij maar een buikfoto (MRI) maken door een internist, je huisarts afdwingen voor dat verwijsje.
   Wellicht hoop iki dat je optimistische huisdoktertje gelijk krijgt, maar beter zekerheid want je leven is kostbaar, toch, Willem? DUS DOEN!
   Goed bedoeld, Groetjes van Robert

 16. Hallo,
  Ik heb al z'n anderhalve maand geen eetlust meer, het begon met geen trek meer hebben in mn ontbijt, daarna geen trek meer in middageten en daarna avond eten. Soms zitten er 1 tot 3 dagen tussen dat ik wel opeens honger heb en dan dan weer weken dat ik in de middag pas honger krijg.
  Ook ben ik snel veel afgevallen waar door mijn ouders zich zorgen gaan maken. Ik weet niet goed wat ik nu moet doen naar de dokter?

  1. Dat is inderdaad het beste wat je nu kunt doen, Fenne. Maak snel een afspraak met je huisarts, want hier is vast een achterliggende reden voor.

   Heel veel succes!

 17. Goeieavond, ik heb ook al meer als 3 maanden last van geen eetlust. Als ik dan toch iets eet dan lijkt het alsof het bij elke hap eruit gaat komen. Het was de bedoeling om in die 3 maanden een paar kilo af te vallen maar ben nu al meer als 10 kilo afgevallen, het komt me wel bekend voor en ga over 2 weken naar de diëtist omdat ik nu op vakantie ben maar nu ik er heel erg op let maak ik me wel zorgen

 18. Heb een 5 tal maanden geleden mijn gal laten verwijderen en sindsdien geen hongergevoel of eetlust meer, 12 kg vermagerd, heb daar veel stress voor. Alles is onderzocht in ziekenhuis en is niets mis, alleen zeggen ze,het de tijd geven. Ben ook heel flauw, nu spreken ze van antidepressieva, omdat de bijwerkingen, honger krijgen en verdikken is? Ben wel wat down. Herkent iemand dit? Dank op voorhand!

 19. Hallo

  Ik heb zelf mijn relatie verbroken eind april.
  Voelde.me prima eten ging prima.
  Maar sinds 1 juli ben ik me opeens heel anders gaan voelen .
  Kort af tegen mensen en geen eetlust meer kan rustig dagen zonder en ook drinken hoeft niet .
  Drink wel af en toe maar eten heel weinig heb dan direct een vol gevoel en soms misselijk en overgeven.
  Ben sinds 1 juli tot nu 30 juli af gevallen van 105 naar 94 .6 kilo.
  Nu voel ik me soms kloten en ben soms kort af tegen mensen.
  Werken gaat prima en week veel zoon 70 uur per week soms meer.
  En me lichaam voelt ook prima aan .

  Maar goed is het niet lijkt me.
  Zeg ook eerlijk dat ik wel eens denk om te stoppen met leven heb soms huilbuien en dat als vent van 46.
  Ik zelf denk aan stress.
  Maar gaat dit van zelf over????

  Mvg rolf

 20. Geachte, heb nu een 7 tal maanden last van verminderde eetlust en soms ook onpasselijk na wegnemen gal. Opgenomen op spoed enz, volledig omgekeerd ,maar niets te vinden. Ze spreken van een postoperatief syndroom. 13 kg vermagerd. Bloed oké. Hoe kan ik toch wat meer eetlust krijgen, ik word er down van, heb je dat nog gehoord of zijn er mensen die dit herkennen? Jullie zouden me er mee helpen, te horen dat ik niet alleen ben! Bedankt op voorhand!

  1. Beste Anita,

   Ik ben een 23e jarige vrouw jong in het leven met alle liefde die ik me wensen kan maar heb helaas dit probleem ook. Ik heb sinds begin oktober geen eetlust meer. Eerst at ik nog wel eens een banaan op het werk en bij het avondeten een aantal happen eten. Nu eet ik niks meer, heb continu het gevoel me zo vol gegeten te hebben dat ik moet spugen. Dit gebeurd dan ook en helaas komt er alleen gal, aangezien ik niks eet. Ik ben inmiddels 12
   kilo kwijt en de dokter geeft de reden stress. Ik probeer alles wat ik meegemaakt heb in korte periode te verwerken en heb het idee dat dit wel aardig lukt. Ik werk in de zorg met leuke cliënten en ook tijdens gezellig lunchtijd met zn alle kan ik het eten niet zien of ruiken en ben ik al misselijk. Dit beïnvloed mijn hele dag en ben er zo moe van.

 21. ik ben men oma verloren . Maar niet op een gewone manier ze was 68 jaar en wou van t leven genieten
  mijn opa is gestorven aan kanker toen ik 1 jaar was nu ben ik 12 en mijn oma leerde 5jaar geleden iemand kennen Emmanuel
  na 5 jaar bleven ze ruzie hebben maar oma kreeg hem niet weg ...
  MIJN OMA IS VERMOORD ! ! ! Ik zit net in mijn puberjaren . ik snijd mezelf en eet niet meer mijn ouders valt het niet op IK WIL DOOD mijn leven is een HEL ! ! !
  help me mijn ouders hebben ook niks meer van $

  1. Hier op afstand is dit heel lastig. Jij zit in een extreme situatie waar je alleen niet uit kunt komen.
   Ik raad je aan om iemand in vertrouwen te nemen: Dat kan je huisarts zijn, of een hele goede vriend of vriendin.
   Ga samen met hem of haar naar een arts voor verdere begeleiding.
   En nu ga je natuurlijk zeggen: "Nee, dat wil ik niet", of: "Dat werkt niet bij mij"
   Maar toch moet je deze actie zelf ondernemen om hulp te krijgen. Want alleen krijg je dit op dit moment niet voor elkaar.
   Sterk zijn, voor jezelf en voor je omgeving!

   Hou je me op de hoogte?

 22. Hey, ik ben recent gestopt met cannabis, en heb nu sinds 2 dagen & 2 nachten niks gegeten en als ik eet braak ik het uit en voor ik ‘het’ eet word ik misselijk omdat ik gewoon niet kan eten, s’nachts kan ik niet slapen omdat mijn buik zo luchtig aanvoelt, de dokter was eergisteren ook langs geweest en ik had toen een spuit gekregen. Maar de dag erna was t gewoon weer slecht, maar hoe start ik terug een eet-ritme als ik gewoon walg van eten op dit moment, ookal heb ik wel honger

 23. Ik ben 13 jaar en Ik heb sinds een paar dagen last van vermoeidheid en verminderde eetlust. ‘S ochtends red ik net 2 crackers en ‘s middags 2 broodjes en ‘s avonds een klein bord met groente. Eerst at ik 3 crackers 4 broodjes en een vol bord met vis of vlees, en af-en-toe een tussendoortje. Nu zie ik er tegen op om te eten omdat ik gewoon geen eetlust heb, maar weet dat ik wel moet omdat ik anders nog moeier wordt. Herkent iemand dit?

 24. Ik heb best wel een vervelend probleem, ik heb heel vaak 's ochtends geen honger, dan 's middags weer wel en 's avonds heb ik een heel erg vol gevoel en moet bijna overgeven als ik eten zie. Ik eet niks tussendoor en ik weet echt niet wat er aan de hand is.. Dit is al een tijdje zo maar ik heb nog geen gewicht verloren.

  1. Ik zou hiermee echt even naar je huisarts gaan, Emma. Deze kan een betere diagnose stellen. Waarschijnlijk is er een achterliggende oorzaak.

 25. Ik lig momenteel in het ziekenhuis(nu al 1 week). sinds mijn bezoek aan het ziekenhuis krijg ik een vol en misselijk gevoel na een paar happen, wat voor mij raar is aangezien ik bekend sta om hoeveel ik eet. Ik voel de honger maar het voelt niet natuurlijk om te eten Ik eet liggend aangezien ik mijn been niet mag laten hangen. De enige medicatie die ik toegediend krijg zijn morefine, pantrazol en paracetamol. Nu heb ik ook last van obstipatie.

  1. Beste Kamal, drinken, drinken en nog veel meer proberen te drinken (WATER of THEE zonder suiker)

 26. Hoi, even een vraagje. Ik heb door stress en depressie erg last van geen eetlust. dit duurt nu al 2 weken. Ik slik medicijnen temazepam en quetipine. En nu zijn mijn nek en schouderspieren verkrampt. Ik ben 4 kilo afgevallen en dat maakt dat ik te licht ben. Wat ik ook probeer en hoe graag ik ook wil eten.. het lukt me niet. Niet zodat ik voldoende eten binnenkrijg. Heb je tips voor mij??

  1. Beste Marie,

   Gecondoleerd met het verlies van uw man. Wat naar om te horen dat u ook bent getroffen door een zwaar herseninfarct. Zou het voor u misschien mogelijk zijn om met vrienden of familieleden af te spreken regelmatig samen te gaan eten? Samen eten is een hele leuke manier om de eetlust op te wekken. Ook kunnen andere mensen vaak een oogje in het zeil houden. Is dit misschien een idee voor u?

   We hopen dat uw eetlust snel weer wat verbetert.

   Groeten, Robert Jan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share