Calorie Arme Diëten

Laatste Update: 18 januari 2017

Het calorie beperkend dieet om 7 jaar langer te leven!

We weten allemaal dat een gezonde leefstijl zeker bijdraagt om langer en gezonder te leven. Maar over hoeveel jaar praten we? En zijn er überhaupt wel wetenschappelijke studies om deze aanname te onderbouwen?

Mijn persoonlijke insteek is dat een gezonde leefstijl niet alleen bijdraagt om een paar extra jaar bij je leven op te tellen, maar ook om de kwaliteit van het leven te vergroten.

Ik besloot mij in dit onderwerp meer te verdiepen en stuitte op een aantal zeer interessante onderzoeken. Als je graag meer wilt weten over hoe je 6 tot 7 jaar langer kunt leven gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, lees dan vooral verder!

Veroudering vertragen (BBC documentaire)

dnaTijdens mijn onderzoek om de mysterie te ontrafelen waarom een relatief klein aandeel van de populatie ouder wordt dan 100, stuitte ik op een interessante documentaire van de BBC. Als je wat tijd over hebt, raad ik het zeker aan om de documentaire onderaan deze pagina even te bekijken.

Uit de documentaire kwam o.a. naar voren dat (gezond) de leeftijd van 100 jaar bereiken afhankelijk is van de volgende factoren:

  • Je genen, met name de zogenaamde longlivity (langer leven) genen. Wanneer je de gezegend bent met deze unieke samenstelling van genen, wordt je maar liefst 80% beschermd voor typische ouderdomskwalen zoals alzheimer, suikerziekte en hart- en vaatziekten. Daarbij toont onderzoek aan dat 1 op de 10.000 mensen ouder wordt dan 100 jaar. In Nederland ligt de gemiddelde leeftijd rond de 78 jaar. Moet je eens voorstellen hoe het zou zijn als je in een relatief goede toestand 100 jaar oud kunt worden? Deze langer leven genen zijn de oplossing!
  • Je leefstijl. Echter, de factor leefstijl is volgens de documentaire niet zo hoog als veel mensen denken. Ik ben wel van mening dat het onderzoek geen reden is om minder goed voor je lichaam te zorgen. Weliswaar heeft niet iedereen deze langer leven genen. Maar door goed voor je lichaam te zorgen verklein je dramatisch de kans om typische ouderdomsklachten te krijgen.
  • Je gedachtegang. Wanneer je zelfs op latere leeftijd actief bezig bent, positief in het leven staat, onafhankelijk bent blijf je langer gezond. In de documentaire werd een groep senioren in een omgeving gezet dat de jaren 80 nabootste. Deze groep ouderen hadden volgens de onderzoekers niet erg lang meer te leven. In de omgeving moesten de ouderen voor zichzelf zorgen, kregen het gevoel dat ze zelf nog genoeg kunnen en hadden veel plezier. De resultaten zijn overdonderd: lagere bloeddruk, meer energie en een positiever gedrag. Blijkbaar luistert je lichaam naar je gedachtegang.
  • Calorie beperkend dieet. Ik heb bewust dit onderdeel niet onder het kopje leefstijl gezet. Dit is een relatief nieuwe benadering om tot wel 30 % ouder te worden. Volgens het calorie beperkend dieet raakt je lichaam door de caloriebeperking in een overlevingsmodus. Hierdoor wordt je lichaam extra beschermd tegen ziektes en aandoeningen ten wille van het overleven.

Met andere woorden, het is niet handig wanneer je ziek bent om eten te zoeken.

Het effect van het calorie beperkend dieet is vergelijkbaar met de langer leven genen waardoor sommige mensen veel gezonder oud worden. Inmiddels is er al uitgebreid onderzoek gedaan op zowel muizen als apen. De resultaten zijn niet mis, zowel de muizen als apen worden gemiddeld  genomen 30% ouder en hebben aanzienlijk minder last van gezondheidsklachten.

In extreme gevallen werden leeftijden bereikt wat vergelijkbaar is met 130 mensenjaren. Helaas is er nog niet veel onderzoek gedaan bij mensen. Echter, er zijn geen aanwijzingen waarom een caloriebeperkend dieet niet bij mensen zouden werken. Helemaal wanneer je kijkt dat genetisch gezien de mens 99% overeenkomt met de aap.

Meer onderzoek is nodig!

Voordat je aan de slag gaat met een calorie beperkend dieet is het goed om te weten dat het niet eenvoudig is om vol te houden. Wel is het aandeel van succes vele malen hoger dan een vermageringsdieet. Dit heeft te maken dat de motivatie om ouder te worden groter is dan slanker worden.

Maar er zijn ook zeker nadelen aan verbonden.

  • Allereerst, wanneer je minder calorieën binnenkrijgt heb je minder energie.
  • Ten tweede moeten de maaltijden erg goed ingepland worden zodat je wel alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt.
  • Tenslotte, zul je altijd een beetje honger moeten lijden, omdat anders het overlevingsmechanisme niet geactiveerd wordt.

De komende tijd zal ik zeker meer aandacht besteden aan het zogenaamde caloriebeperkend dieet. Ook ga ik het boek ‘’the longlivity diet, the only proven way to slow down aging’’ doorspitten. Hierin staan alle nieuwe onderzoeken en de resultaten van mensen die al een ruime tijd het dieet volgen.

Heb je zelf nog interessante inzichten wat betreft gezond ouder worden? Of persoonlijke ervaring met het calorie beperkend dieet? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Kun je mij helpen om ontsteking van artrose tegen te gaan.
    Hartelijk dank,jacqueline

  2. Hallo Jack,
    Ik heb het boek van John Robbins: "Healthy at 100" bijna uit. HEEL erg interessant. (hij beschrijft o.a.bevolkingsgroepen waar de gemiddelde leeftijd extreem hoog was, ja de Okinawa groep is daar een van). Je kunt na het lezen van dit boek geen vlees meer eten. Het eerste boek dat mij overtuigde van het veganisme is het boek van T Colin Campbell: "The China Study". Als iemand zijn overtuiging verandert op grond van FEITEN, ben ik geneigd om te luisteren. Campbell was van boerenafkomst en opgevoed met zuivel en vlees. Het stond voor hem vast dat dit het gezondst denkbare voedsel voor een mens was. Totdat....
    En ik hoop dat je het Nederlandse boek van Kris Verburgh: "De voedsel zandloper" ook kent evenals het boek van Boele Ytsma: " ik ben een planteneter".
    Waarom de genoemde engelse boeken nog steeds niet in het Nederlands vertaald zijn begrijp ik niet. Ze worden overal aangehaald.
    Helaas werkt de link naar de BBC documentaire bij mij niet, maar ik ben zeer geïnteresseerd!
    Chris

    PS ik heb je website pas ontdekt, en heb dus nog lang niet alles gezien, maa de eerste indruk is: ziet er goed uit! Veel succes ermee

    1. Hallo Chris,

      Jij kent je literatuur goed! Alhoewel de meeste Nederlanders niet erg veel moeite met Engels zullen hebben, is het inderdaad erg jammer dat er nog geen Nederlandse vertaling beschikbaar is. Met name "Healthy at 100" zou een hele goede zijn om te vertalen.
      Ik heb de link naar de BBC documentaire even gechecked, maar het blijkt dat de originele video, waar het artikel uiteindelijk naar verwijst, offline gehaald is. De video is dus niet meer beschikbaar, helaas.

      Mocht je nog andere aanbevelingen hebben voor goede literatuur, dan hou ik me aanbevolen!
      Jack

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share