Het gevaar van sporten en te veel calorieën

2017-01-16T09:10:35+01:00oktober 27th, 2013|Sport|5 Reacties

Laatste update: door

Het gevaar van sporten en je calorieën inname

Lichaamsbeweging is absoluut belangrijk voor een goede gezondheid. Regelmatig bewegen vermindert het risico op een verscheidenheid van gezondheidsklachten, denk aan hoog cholesterol, hoge bloeddruk en reumatische klachten om er een paar te noemen. Daarnaast krijg je ook veel meer energie terug wanneer je regelmatig beweegt.

Echter, er is één groot nadeel verbonden aan regelmatig sporten: dat het een ongezond voedingspatroon goed kan maskeren.

Lichaamsbeweging en inname calorieën

een appelRegelmatig bewegen verbrandt niet alleen calorieën (brandstof), maar het helpt ook bij de ontwikkeling van gezonde spieren, waardoor je stofwisseling in rusttoestand hoger wordt. Waarom is dit belangrijk? Je stofwisseling in rusttoestand is de hoeveelheid energie die nodig is om de basisfuncties te handhaven.

Met andere woorden, je hebt een bepaald aantal minimum calorieën nodig om te functioneren. In mijn geval is dat rond de 1680 calorieën wanneer ik helemaal niks doe. Dit getal weet ik door een serie van testen die ik heb laten uitvoeren door een sportdeskundige.

Echter, wanneer je ook nog gaat sporten heb je meer calorieën nodig dan wanneer je niks doet. Dit is heel logisch natuurlijk. Het kan zelfs heel goed zijn dat je meer calorieën nodig hebt dan iemand die zwaarder weegt. Dit komt omdat goed ontwikkelde spieren meer calorieën nodig hebben dan minder ontwikkelde spieren.

Het grote gevaar van te veel sporten zelfs ongezond kan zijn en je levensduur kan verkorten. Met name een gebalanceerde aanpak is de sleutel tot langdurige gezondheid. Met zegt niet voor niets ‘’hardlopers zijn doodlopers’’, dit is zeker het geval wanneer je k