Sport

Laatste Update: 16 januari 2017

Het gevaar van sporten en te veel calorieën

Lichaamsbeweging is absoluut belangrijk voor een goede gezondheid. Regelmatig bewegen vermindert het risico op een verscheidenheid van gezondheidsklachten, denk aan hoog cholesterol, hoge bloeddruk en reumatische klachten om er een paar te noemen. Daarnaast krijg je ook veel meer energie terug wanneer je regelmatig beweegt.

Echter, er is één groot nadeel verbonden aan regelmatig sporten: dat het een ongezond voedingspatroon goed kan maskeren.

Lichaamsbeweging en inname calorieën

een appelRegelmatig bewegen verbrandt niet alleen calorieën (brandstof), maar het helpt ook bij de ontwikkeling van gezonde spieren, waardoor je stofwisseling in rusttoestand hoger wordt. Waarom is dit belangrijk? Je stofwisseling in rusttoestand is de hoeveelheid energie die nodig is om de basisfuncties te handhaven.

Met andere woorden, je hebt een bepaald aantal minimum calorieën nodig om te functioneren. In mijn geval is dat rond de 1680 calorieën wanneer ik helemaal niks doe. Dit getal weet ik door een serie van testen die ik heb laten uitvoeren door een sportdeskundige.

Echter, wanneer je ook nog gaat sporten heb je meer calorieën nodig dan wanneer je niks doet. Dit is heel logisch natuurlijk. Het kan zelfs heel goed zijn dat je meer calorieën nodig hebt dan iemand die zwaarder weegt. Dit komt omdat goed ontwikkelde spieren meer calorieën nodig hebben dan minder ontwikkelde spieren.

Het grote gevaar van te veel sporten zelfs ongezond kan zijn en je levensduur kan verkorten. Met name een gebalanceerde aanpak is de sleutel tot langdurige gezondheid. Met zegt niet voor niets ‘’hardlopers zijn doodlopers’’, dit is zeker het geval wanneer je kijkt naar extreme sport.

Laat ik dit nog even extra verduidelijken: Veel mensen denken wanneer je veel sport dat je ook automatisch meer kunt gaan eten. Natuurlijk heb je wel wat extra brandstof nodig, maar lichaamsbeweging is geen excuus om ongezonder te eten omdat het sporten de calorieën weer verbrandt. Daarnaast toont onderzoek aan dat een gematigde inname calorieën je levensduur fors kan verlengen.

Evenals voldoende lichaamsbeweging is belangrijk voor een goede gezondheid op lange termijn. Maar dat betekent niet dat je grote hoeveelheid calorieën moet gaan eten! Het is zelfs mogelijk met sporten om minder calorieën te eten, zonder dat je een vermindering in energie zult opmerken. Dit komt omdat je lichaam steeds efficiënter wordt  met het verbruik van energie waardoor je minder brandstof nodig zult hebben voor bepaalde activiteiten.

Lichaamsbeweging voor een lang leven

Mijn persoonlijke aanpak wat betreft lichaamsbeweging is om elke dag tenminste 30 minuten te bewegen. Ik probeer dit zo eenvoudig mogelijk te maken en te koppelen aan activiteiten die ik sowieso uitvoer. Denk dan aan de trap nemen in plaats van de lift, of lopend boodschappen te doen in plaats van met de auto, of in je pauzes een aantal rek en stretch oefeningen te doen. Het is zeker niet moeilijk om voldoende lichaamsbeweging te krijgen!

Hieronder een aantal simpele richtlijnen wat betreft lichaamsbeweging:

 • Zondag: een lange wandeling maken, joggen of eventueel zwemmen voor tenminste 30 minuten.
 • Maandag: krachttraining om je botten gezond en sterk te houden! Dit kan zijn dat je bij een sportschool wat gewichten gaat heffen. Of thuis met gewichten aan de slag, of je doet mee aan een yoga sessie. Onderzoek toont aan dat vanaf 30 jaar de botten minder sterk worden in een degressieve lijn. Om dit te voorkomen zul je resistentie training moeten gaan doen zoals krachttraining.
 • Dinsdag: aerobic oefeningen zoals hardlopen of zwemmen. De truc is om je hartslag dusdanig te verhogen dat je het écht voelt. Wanneer je al een tijdje aan het hardlopen bent zul je langer of harder moeten lopen voor hetzelfde effect.
 • Woensdag: wederom krachttraining om je botten sterk te houden. Dit kan de sportschool zijn of je doet mee met een yoga les.
 • Donderdag: wederom aerobic oefening voor een betere bloedsomloop en een verbeterde conditie.
 • Vrijdag: je doet bijv. met aan een Zumba les of maak een stevige wandeling!
 • Zaterdag: je neemt even helemaal rust om te herstellen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de intensiteit van je training.
 • Extra: persoonlijk vindt ik het heerlijk om bij het opstaan per direct een 10 minuten te joggen. Dit om wakker te worden en mijn hartslag te verhogen. Vervolgens combineer ik dit met een simpel setje van 30x gewichten heffen, buikspieren en rek en strek oefeningen. In totaliteit ben ik nog geen 30 minuten bezig, maar ik heb wel direct meer concentratie om de dag goed te beginnen!

[hana-flv-player video="https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/optimalegezondheid-2/videos/lichaamsbeweging-en-calorieen.mp4" width="478" height="360" description="lichaamsbeweging en calorieën" player="5" autoload="true" autoplay="false" loop="false" autorewind="true" /]

Vergeet niet dat alleen wandelen of hardlopen niet voldoende is om je botten te versterken. Resistentie training is absoluut noodzakelijk! Echter, stretch oefeningen zijn ook belangrijk om blessures te voorkomen en je spieren soepel te houden.

Fitness Buddy

Nog een goede tip is om je (nieuwe) sport gewoontes te gaan aanleren met een fitness buddy. Zoek iemand in je kennisgroep of familie waarmee je samen gaat sporten. De kans van slagen groeit exponentieel wanneer je samen met iemand gaat. Anders is er een groot risico dat je vroegtijdig stopt, zoals wat vaak gebeurt met de goede voornemens!

Mijn persoonlijke nieuwe fitness routine is om wekelijks te gaan klimmen op een klimmuur. Dit is erg intensief maar versterkt een verscheidenheid van spieren en botten. Daarnaast is het ook een leuke uitdaging. Regelmatig afwisselen is ook belangrijk om de grijze sleur te voorkomen.

Nog 1 ding

Vergeet niet dat lichaamsbeweging gepaard gaat met een gezond voedingspatroon. Bewust zijn waarom je gezonder wilt leven moet duidelijk zijn. Voor mij is de onderliggende motivatie dat ik naast meer energie in het heden ook gezond en vitaal ouder wil worden. Het idee dat ouder worden gepaard gaat met opkomende gezondheidsklachten spreekt mij absoluut niet aan. Ik denk altijd ‘’the best has yet to come’’ en door je lichaam op alle vlakken te versterken, krijg je zoveel terug!

Wat is jouw ervaring met betrekking tot calorieën en lichaamsbeweging? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten. Interactie op de blog vind ik altijd belangrijk. Daarnaast waardeer ik het altijd erg wanneer je hieronder even op ‘’vind ik leuk’’ klikt.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hoi Jack, interessante info die je deelt. Ik merk dat ik met mijn GBP genoeg heb aan ongeveer 1500 calorieën gezonde voeding. Ik zat lang tussen de 1200 en 1400 maar nu ik meer en langer en harder train vraagt mijn lijf ook wat meer. Ik sport gemiddeld 5 x per week in de sportschool. Dat varieert van lange duurtrainingen op crosstrainer, loopband, en fiets tot zeer intensieve interval trainingen. Ik ben sinds augustus gestart met krachttrainingen en merk dat deze trainingen juist misschien nog wel belangrijker zijn dan al die uren aan conditie training. Ik heb een zeer lage hartslag, tussen 49 en 53 per minuut. Ik breng bij de conditietrainingen mijn hartslag naar een basis van 150 met sprints naar de 180, helaas zakt mijn hartslag na de training direct weer terug naar de 50 waardoor ik geen extra effect heb van de after burn door verhoogde hartslag. Afslank proces gaat nu zeer langzaam, ongeveer 1 kilo per maand, maar ik ben door verandering van voeding keuze vele gezonder geworden. Waar bloedwaarden in verleden aangaven dat ik ondervoed was ondanks mijn overgewicht, ben ik nu helemaal gezond. Ik lees jou informatie altijd met interesse en pas heel veel tips toe in mijn leven. Dank je voor het delen van je info.

  groeten van Sniffie

  1. Fijn om te horen!

   Ik zit zelf ook rond de 1500 tot 1800 calorieën en sport regelmatig. Ik merk wel dat ik iets minder energie heb tijdens het sporten, maar dat is het wel waard. Het is interessant dat een gezond voedingspatroon helemaal niet uit veel calorieën bestaat. Alleen noten zijn erg calorierijk, maar daar hoef je ook niet veel van te eten voor de positieve gezondheidseffecten.

   Groet,

   Jack

 2. Hallo Jack,
  Botontkalking is een risicofactor voor diabetici. Waarschijnlijk heb ik ook een lage botdichtheid. Moet daarvoor een scan laten maken. De arts had het over medicijnen en extra vit. D gebruiken. Heb jij hier ervaring mee, Wat zou jij adviseren?
  Groet, Gerda Hinderink

 3. Leuk artikel! Ik word er nu wel bewuster van dat ik wat meer op mijn voedingspatroon moet letten. De hoeveelheid beweging is voor mij geen probleem, maar mn voeding kan wat verbeteren. Mijn persoonlijke favoriet tijdens het fitnessen blijft toch de crosstrainer, omdat ik daarmee mijn gewrichten minimaal belast. Naast het hardlopen door de stad train ik mijn conditie zo op een gevarieerde manier.

  Groetjes, Joep

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share