Calorie Arme Diëten

Laatste Update: 18 januari 2017

Het langer leven dieet (calorie beperkend) in de praktijk

In een ander artikel heb ik het gehad over hoe je door middel van calorieën beperken tot wel 30% langer kunt leven. Nog even voor de goede orde, het caloriebeperkend dieet is nog niet volledig wetenschappelijk aangetoond.

Echter, resultaten uit een aantal onderzoeken liegen er niet om. Naast de gezondheidsvoordelen, zoals een betere bescherming tegen typische ouderdomskwalen, heeft het ‘’langer leven dieet’’ ook het grote voordeel dat het ideaal is om af te vallen. Het grote nadeel is de striktheid van het dieet en het hongergevoel waar je mee te maken zult hebben.

De grote vraag is natuurlijk waar het ‘’langer leven dieet’’ dan uit moet bestaan? Momenteel ben ik de ‘’Longevity Diet’’ aan het lezen en zal je mijn eigen interpretatie en bevinden van de auteur met je delen.

Minder calorieën, betere gezondheid

De essentie is om simpelweg minder te gaan eten. Dit om een mechanisme in je lichaam te activeren waardoor je beter beschermd wordt tegen ouderdomskwalen, aldus de auteur van het boek ''The Lengevity Diet''. In het dieet wordt niet gekeken hoeveel maaltijden je per dag eet, maar de gehele hoeveelheid calorieën per dag.

Nu ben (was)  ik absoluut geen voorstander van calorieën tellen, maar bij dit dieet moet zeker wel goed gepland worden. Wat je eet moet vervolgens zo gezond mogelijk zijn en het maximale aantal voedingsstoffen bevatten. Tevens moeten lege calorieën zo veel mogelijk vermeden worden.

Wat zijn lege calorieën? Simpel gezegd alle bewerkte voedingsstoffen waar je dik van wordt. Wanneer je niet alle benodigde micro- en macronutriënten binnenkrijgt, dan ben je zeker niet goed bezig! Je lichaam heeft brandstof nodig om gezond te blijven, vandaar dat je de maaltijden goed moet inplannen!

Nu kun je het dieet op twee manieren volgen:

Methode #1: gematigd calorie beperkend

In deze fase neem je het dieet niet al te strikt en implementeer je de goede punten. Dit is heel goed vergelijkbaar met een gezond voedingspatroon. Dit is waarschijnlijk het voedingspatroon waar ik momenteel op zit. Onderdelen zoals voldoende water drinken, gevarieerde maaltijden met oog op biologische producten. Minder vlees, wat meer plantaardige voedingsmiddelen en af en toe wat lekkers.

Dit alleen kan je gezondheid enorm verbeteren en het risico op gezondheidsklachten aanzienlijk verminderen, maar het verouderingsproces vertragen zoals onderzocht bij dieren gebeurt niet.

Methode #2: strikt calorie beperkend

Nu sta ik bij mijn vrienden en familie bekend als iemand die vrij ver kan gaan met betrekking tot mijn gezondheid. Ik moet zeggen, dat ik de laatste jaren een wat mildere aanpak handhaaf, want extreem is meestal niet goed! Echter bij het strikt caloriebeperkend dieet moet je iemand zijn, met veel motivatie en alles op alles wil zetten voor die 7 extra jaren. In de praktijk betekent dat je aanzienlijk minder calorieën per dag binnenkrijgt. Volgens de aanbevolen hoeveelheid heeft een volwassene 2000 tot 2500 calorieën nodig.

Wat mij opvalt is dat de mensen die het dieet volgen rond de 1600 calorieën zitten. Echter, dit is over meerdere maanden of zelfs jaren opgebouwd. Het is NIET verstandig om plotsteling veel minder calorieën binnen te krijgen. Daarbij zul je natuurlijk altijd eerst moeten overleggen met een professional voordat je met welk dieet dan ook begint.

Volgens het boek kun je in deze fase zelfs het verouderen vertragen en zelfs bestaande veroudering omdraaien.

Maar wat is verouderen eigenlijk?

salade etende oudere dame We zien het allemaal in onze omgeving, wellicht zie je het bij je ouders of opa en oma. Een wat slappere huid, rimpels en haaruitval zijn de kenmerken voor veel mensen dat er sprake is van veroudering. Biologisch gezien wordt je lichaam minder effectief om cellen te vervangen. Daarnaast vindt er verbranding plaats in je cellen. Wanneer je veel eet is er meer verbranding waardoor er ook meer vrije radicalen vrijkomen. Dit kun je vergelijken met een auto waarbij je rustig rijdt of elke dag scheurt.

Nu zijn er meerdere theorieën gaande over wat veroudering precies is. Belangrijker is natuurlijk wat kunnen we er tegen doen?

Volgens de auteur is het zelfs mogelijk wanneer je 60 bent om je te voelen als 40. En wanneer je tegen de 80 aanloopt, je nog steeds gezond en vitaal bent zonder al te veel klachten! Dat laatste is voor mij de doorslaggevende  motivatie om het dieet te volgen! Ik wil zonder al te veel klachten ouder worden en zo lang mogelijk bruisende energie hebben.

Om terug te keren naar de oorspronkelijk vraag wat het calorie beperkend dieet precies is, kan ik kort en krachtig zijn: zorg er voor dat je minder calorieën binnenkrijgt en wat je eet zo gezond en vers mogelijk! Het CBD kan verouderen meer vertragen dan welk medicijn die op dit moment verkrijgbaar is. Nu zeg ik bewust ‘’op dit moment’’, omdat onderzoekers druk bezig zijn om de effecten te nabootsten in een medicijn.

Maar ik ga hier niet op wachten en begin nu al met de investering in mijn gezondheid!

Onderzoek sinds de jaren 30

Nu is er nog niet veel onderzoek voor handen wat betreft de effecten van een caloriebeperkend dieet (CPD) bij mensen. Echter, onderzoekers zijn al druk bezig sinds de jaren 30 om de effecten van calorieën beperken bij dieren te testen.

[pullquote]Bij elke celdeling worden de bestaande cellen niet meer zo goed vervangen als eerder.[/pullquote]

Sterker nog, er komt steeds meer resultaten binnen en het lijkt in eerste instantie er op dat er geen bijwerkingen bekend zijn, behalve dan 30% langer leven, wat minder energie en een hongergevoel. Zelfs wanneer je op dit moment te kampen hebt met gezondheidsklachten, kan een caloriebeperkend dieet dramatisch je klachten verminderen. Denk aan een lagere bloeddruk, lagere cholesterolwaarden en nog veel meer!

Eigen resultaat

fruit saladeNu zit ik nog niet heel lang op het caloriebeperkend dieet. Echter, over het algemeen eet ik al kleine porties voor dik een jaar. Tot nu toe heb ik de volgende resultaten bereikt, en verwacht de komende tijd nog meer goede resultaten en wellicht wat minder energie, nu ik serieuzer met het CPD aan de slag ga:

 • Mijn bloeddruk ging van 130/82 in 2012 naar 115/76.
 • Mijn gewicht is stabiel gebleven, ik weeg 72 kg en ben 1.83m
 • Ik heb meer energie
 • Meer concentratie
 • Minder last van acne rosacea

 

Verwachte resultaten

 • Bloeddruk zal nog wat verder zakken
 • Ik zal wat afvallen, rond de 68 kilo
 • Iets minder energie om te sporten
 • Meer concentratie
 • Minder last van mijn acne rosacea


Het caloriebeperkend dieet is net zo als epigenetica een erg interessante ontwikkeling. Ik zie het wel zitten om het verouderen te vertragen. Met name het feit dat je het zelf in de hand hebt spreekt mij erg aan. Nu zal het ‘’honger’’ lijden in de begin fase voor veel mensen even wennen zijn. Echter, door je maaltijden goed te balanceren en goed in te plannen zou je in principe geen honger hoeven te hebben. Daarbij wegen de voordelen voor mij op tegen de nadelen en ik ga er serieus mee aan de slag. Ik ga niet wachten voordat het voor 99% aangetoond is, want een goed gevarieerd voedingspatroon is sowieso verstandig!

De komende tijd kun je meer artikelen verwachten op de blog met concrete recepten en mijn eigen ervaringen. Tot die tijd raad ik het aan om zelf te starten met onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van een caloriebeperkend dieet!

[hana-flv-player video="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/videos/blog/calorie-beperkend-dieet.mp4" width="478" height="360" description="calorie beperkend dieet" player="5" autoload="true" autoplay="false" loop="false" autorewind="true" /]

Voor vragen kun je hieronder een reactie achterlaten! 

Bronnen

The Longevity Diet: The Only Proven Way to Slow the Aging Process and Maintain Peak Vitality Through Caloric Restriction door Brian M. Delaney en  Lisa Walford (2010)

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Als je een dieet volgt ligt er vaak een mentaal probleem en niet zo zeer een fysiek probleem. Je moet jezelf kunnen overtuigen om het vol te houden en dat zal de eerste 2 weken prima. Hierna wordt het echter lastiger, maar met de juiste hulpmiddelen (denk ook aan jou omgeving) bereik je het meeste. Een goed en vast patroon is al een grote stap en hiervoor heb je geen enkel dieet nodig, maar wel doorzettingsvermogen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share