Acne en voeding

Laatste Update: 4 maart 2015

Het Paleo dieet tegen jeugdpuistjes?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Het Paleo dieet tegen jeugdpuistjes?

paleo dieetBij heel veel mensen zijn jeugdpuistjes een onlosmakelijk onderdeel van de pubertijd. Als kind heb je een mooie gave huid en dan ineens als je net naar de middelbare school gaat: Bingo! Je hele gezicht borst en schouders worden bedekt met dikke mee-eters en pukkels met dikke witte koppen. En meestal heb je er je hele pubertijd mee te kampen.

Daarom is door de medische wetenschap er lange tijd vanuit gegaan dat jeugdpuistjes veroorzaakt worden door met name de grote hormonale veranderingen die je lichaam ondergaat.  Daarom wordt door de meeste dermatologen nog vanuit de perceptie gehandeld dat acne pas weer overgaat als je weer uit de pubertijd bent.

Tot dat moment is de beste remedie het tegengaan van de ontstekingsreactie van de huid door sterke medicatie zoals roaccutane om zo de heftigheid van de ontstekingen te verminderen.

Maar uit nieuwe onderzoeken blijkt dat het helemaal niet zo hopeloos is wat betreft de mogelijke behandelingen van acne. Er zijn namelijk aanwijzingen dat het niet alleen de groeihormonen zijn die de acne veroorzaken. Immers, er zijn ook plekken op de wereld waar de jeugd nagenoeg geen last heeft van acne. Hebben deze kinderen dan een super anti-pukkel-gen, of maken deze kinderen geen hormonen aan in de pubertijd?

Of zou het antwoord misschien veel meer voor de hand liggen en ligt het wellicht aan wat deze kinderen dagelijks eten?

Hieronder de inhoud van het artikel
1: Hoe ontstaan puisten?
2: Het Westerse voedingspatroon
3: Acne bij niet Westers dieet
4: Paleo tegen pukkels
5: Video

Hoe ontstaan puisten?

Er is zeker een verband tussen het krijgen van acne en de stijging van hormonen in je lichaam. Het mechanisme dat ervoor zorgt dat jij tijdens de pubertijd een enorme groei doormaakt van kind naar volwassene is dat je in die periode enorm veel groeihormonen aanmaakt.  Niet alleen maakt je lichaam meer van deze hormonen aan, er ontstaan ook nog eens grote schommelingen.

Met name testosteron wordt ervan verdacht de grote veroorzaker van huidklachten te zijn.

Dit hormoon zorgt ervoor dat je talgklieren meer talg aanmaken, je meer gaat zweten en het zorgt ervoor dat op je huid te veel keratine laagjes groeien. Je talgklieren raken hierdoor heel makkelijk verstopt. Ook je haarzakjes kunnen verstopt raken door de overmatige keratine aanmaak.

Het gevolg is een dikke mee-eter die in de uitgang van de talgklier komt te zitten. Of een haar die niet fatsoenlijk uit het haarzakje kan groeien. Hierdoor gaan huidporiën vol zitten met talg. Je huid wordt nu een broedplaats voor bacteriën, Want deze bacteriën voeden zich als het ware met de overmatige talg, zweet en keratine. Deze bacteriën zetten de talg om in vrije vetzuren. Het gevolg is dat de porie en ook de huid rondom deze porie ontstoken raakt.

Dit is kort samengevat het proces dat ervoor zorgt dat jeugdpuistjes ontstaan. Er zijn verschillende factoren die die proces tegengaan of dit proces juist verergeren. Wat precies het mechanisme is dat ervoor zorgt dat je meer talg en keratine aanmaakt is nog niet helemaal duidelijk.

Wat de onderzoekers wel hebben vastgesteld is dat er verschillende externe factoren zijn die acne verergeren.

Het Westerse voedingspatroon

Kort door de bocht bestaat het typische Westerse voedingspatroon bestaat vooral uit bewerkte voedingsmiddelen en zeer veel koolhydraten. Ga maar na, brood, pasta of aardappelen bestaan allemaal uit simpele koolhydraten. Tel daarbij op dat we in het Westen heel veel frisdrank en snoepgoed consumeren. Of denk maar aan al die zuivelproducten zoals vla of yoghurt met vanille. Je kunt wel stellen dat je een enorme lading suiker binnenkrijgt zonder dat je je daar bewust van bent.

Ook bevat dit voedingspatroon weinig meervoudig onverzadigde vetten. In het Westen eten we veel meer vlees dan vis. Vooral het aandeel rood vlees is in het Westerse dieet hoog. Dit betekent veel omega 6 en weinig omega 3 want rood vlees is juist erg vet.

Vooral het gebrek aan meervoudig onverzadigde vetten en de overvloed van suikers is waar nu veel onderzoek naar wordt verricht. Vooral de acute en chronische hoge insulinespiegel veroorzaakt door al die snelle suikers lijken een hele grote invloed te hebben op acne epidemie die onder de Westerse bevolking heerst.

Bijna iedereen heeft in zijn of haar leven in meer of mindere mate te maken gehad met acneklachten.

Acne bij niet Westers dieet

Dat ons Westerse voedingspatroon juist veroorzaker is van acne werd al veel langer gedacht. Wetenschappers verbaasden zich al langer over het feit dat bijvoorbeeld bij Eskimokinderen jeugdpuistjes niet voorkwamen, totdat de Unuit overstapten van hun traditionele manier van leven naar een modern Westers leven.

Met de introductie van de Westerse levensstijl kregen de Inuitkinderen net zoveel last van acne als Westerse kinderen.

Hetzelfde geldt voor Okinawa. Voor de tweede wereldoorlog hadden de inwoners van Okinawa, een eiland in de Zuid Chinese zee, een zeer gevarieerd voedingspatroon waar met name veel vis werd gegeten. Door de afgelegen ligging aten de Okinawa’s wat de natuur hen te bieden had. En ook hier viel het onderzoekers op dat vrijwel niemand last had van acne.

Na de tweede wereldoorlog is Okinawa een militair steunpunt geworden van de Verenigde Staten en daarmee werd ook in Okinawa het typische Westerse voedingspatroon met veel snelle koolhydraten en bewerkte voeding geïntroduceerd.

Het resultaat kun je wel raden. Ook in Okinawa begonnen mensen last te krijgen van acne.

Zo zijn er nog wel meer voorbeelden terug te vinden van inheemse stammen wiens voedingspatroon nog steeds hetzelfde is als duizenden jaren geleden. Bij al deze stammen komt acne vrijwel niet voor.

Door al deze duidelijke verschillen zijn de wetenschappers het voedingspatroon van deze mensen gaan vergelijken met het Westerse voedingspatroon.

Wat duidelijk naar voren is gekomen in de vergelijking is dat al deze groepen mensen waar acne vrijwel niet voorkwam onder de bevolking een voedingspatroon hadden dat voornamelijk bestond uit veel onbewerkte voeding. Bij een inheemse stam waar gewoon geen acne voorkwam bestond het dieet voornamelijk uit fruit en groente, aangevuld met kleine porties eiwitten (vlees). Dus bijna alle koolhydraten die ze binnenkregen waren complexe koolhydraten en ze dronken voornamelijk water.

Met name de inname van plantaardige of dierlijke oliën, suiker, zout of bewerkte graanproducten verschilde heel erg met het Westerse dieet. De inname van deze producten was namelijk nihil.

Een andere groep mensen die onderzocht zijn was een inheemse stam die al wel in contact was gekomen met het moderne voedingspatroon, maar daar bestond ongeveer 8% van de totale voedselinname uit Westerse producten. Het overgrote deel van het dieet bestond door de stam zelf verbouwde producten zoals  cassave, pinda’s en rijst. (69%) de rest van het dieet  bestond uit wild vlees (17%), gedomesticeerd vlees (3%). De rest van de voeding werd in het oerwoud gevonden (3%)

Zelfs bij een inname van 8% van bewerkte Westerse producten was er geen sprake van acneklachten.

Je zou dus kunnen stellen dat het vooral de suikers zijn die we moeten mijden. Immers, dat is wat de Okinawa’s, de inheemse stammen en de Eskimo’s als gemeenschappelijke factor hadden wat betreft dieet.

Paleo tegen pukkels

Een manier om acne uitbarstingen tegen te gaan is door te gaan eten als onze voorouders aten. Het is duidelijk dat de inheemse stammen die nog steeds een jager-verzamelaar cultuur hebben net zoals de oermens, geen last hebben van acne.

Het is bemoedigend  dat als zelfs een deel van dit dieet wordt vervangen door een westers dieet, deze mensen nog steeds geen last hebben van acne.

Dus als jij een groot gedeelte van je Westerse dieet vervangt door het oerdieet, oftewel geen bewerkte voeding, geen snelle suikers, minder graanproducten en meer vlees groente, fruit en noten. Dan heb je in essentie hetzelfde voedingspatroon als die inheemse stammen die wel een beetje Westerse producten eten maar 90% van het dieet uit voornamelijk groente, fruit, noten, vlees en vis laten bestaan.

Dit is niet een dieet dat moeilijk te volgen is. Je sluit geen voedingsgroepen uit. Je krijgt gewoon je vetten, eiwitten en (complexe) koolhydraten binnen alleen in een andere gezondere vorm. En als je het helemaal goed wilt doen, neem dan sowieso biologische producten. Een Paleo dieet vol met bestrijdingsmiddelen uit de 21e eeuw is natuurlijk geen echt oerdieet.

Je moet zoveel mogelijk het voedsel eten dat beschikbaar was voor de mens, 10000 jaar geleden. Dit gezonde gevarieerde dieet is door je lichaam makkelijker te verwerken, er zit niets in waar wij evolutionair gezien niet voor gemaakt zijn.

Videofragment

[/vc_column_text][vc_toggle title="Bronnen:" open="false"]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3834713/

http://archderm.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=479093

The Dietary Cure for Acne, 2006. Loren Cordain[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Je zegt dat men meer vlees moet gaan eten zoals de "oermensen" dat deden maar je moet weten dat je vlees van vroeger en nu totaal niet meer kan vergelijken. Als de oermensen van nu vlees zouden eten dat wij eten dan zouden ze meteen kanker krijgen! Ook barst vlees van het zout en waar men meer vlees eet komen veel meer hart en vaatzieken,... voor. Alles aan het paleo dieet vind ik goed behalve dat men zegt dat er meer vlees moet worden geconsumeerd. De mens zijn darmen en tanden kan je vergelijken met de planteneters en ook hier zijn heel wat wetenschappers het er mee eens. Bekijk dit even:
  Effects Of Animal Fats On The Human Body! Is Meat Necessary? Part 1

  Telkens wanneer ik vlees eet krijg ik last van mijn hormonale acne. Eet ik dagen geen vlees trekt alles weg begin ik weer komt alles terug. Met zuivel ben ik al gestopt want heb een zuivelintolerantie. Vlees eet ik nog zo'n 2 tot max 3X per week (een heel klein beetje vlees) ben aan het verminderen. Ik voel mij gewoon energieker wanneer ik geen vlees eet. Ook probeer ik met suiker te stoppen (ik eet 1X per dag een koekje bij de koffie en in het weekend drink ik 1 hoeveelheid frisdrank. Ik probeer ook hiermee te stoppen want ook al eet je buiten fruit nog andere zoetigheden de drang ernaar blijft , suiker is zoooo verslavend!

  1. De grote voordelen van het Paleo voedingspatroon is geen graanproducten en over het algemeen veel minder geraffineerde suiker. Als je helemaal grote stappen wilt maken is het super om veel minder vlees te eten. Zo eet ik zelf maar 2x per week vlees, ik ben een flexitarian (dus af en toe vlees en vis).

   Goed luisteren naar je lichaam is mega belangrijk!

   Nog een tip om van een suikerverslaving af te komen. Doe het in kleine stappen over een langere periode. Na een tijdje mis je het niet meer.

   Succes!

 2. ik vind dit heel interresant om te lezen omdat ik al heel lang last heb van acne en al heel veel geprobeerd heb.ik wil zon dieet nu echt toepassen gewoon om te kijken of het effect heeft. maar wat is een alternatief voor brood? vr gr david

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share