Maagzuur Dieet

Laatste Update: 16 januari 2017

Het reflux (maagzuur) dieet in de praktijk

In eerdere artikelen heb ik het al gehad over hoe belangrijk je voedingspatroon is om van zuurbranden af te komen. Indien je medicatie neemt is het van groot belang om de bijsluiter te lezen en te realiseren dat maagzuur medicatie op lange termijn meer kwaad doet dan goed.

In dit artikel ontdek je waar een typisch reflux dieet uit moet bestaan. Belangrijk om te weten is dat het niet zozeer een dieet is, maar eerder een leefstijl. Maar voordat ik je een aantal recepten ga geven, is het eerst handig om te weten welke voedingsmiddelen vaak voor zuurbranden of oprispingen zorgen.

De eerste stap is dan ook om deze voedingsmiddelen zoveel mogelijk te vermijden en te vervangen.

De richtlijn is dan ook om zo veel mogelijk vers en biologisch te eten. Bewerkte voedingsmiddelen zitten vaak vol met verzadigde vetten, suikers, zout etc. Ten behoeve van je digestieve gezondheid moet je dit dan ook vermijden. Tevens is een vezelrijk voedingspatroon altijd verstandig bij digestieve problemen en maagzuur problemen, deze vezels bevorderen je spijsvertering waardoor je minder snel last zult hebben van oprispingen.

Evenals zijn er talloze natuurlijke voedingsstoffen die je digestieve gezondheid ondersteunen. Kortom, er is meer dan genoeg te doen met voeding alleen om de symptomen van brandend maagzuur onder controle te krijgen!

Wat niet te eten

Als ik kijk naar verschillende gezondheidsklachten zoals jicht, herpes, rosacea, prikkelbare darm syndroom etc. valt op dat niet alle ‘’gezonde’’ voedingsmiddelen gegeten kunnen worden. Er is niet één simpel dieet dat voor alles werkt. Er moet per aandoening onderscheid gemaakt worden.

Zo is het bij jicht belangrijk om op te passen met de hoeveelheid purine in voedingsmiddelen, bij herpes uitbraken moet het lysine rijk zijn, prikkelbare darm syndroom moet er onderscheid gemaakt worden tussen verstoppingen of diarree klachten. En bij rosacea wordt afgeraden om pittig te eten en tomaten te vermijden om een paar voorbeelden te noemen.

Hetzelfde geldt ook bij een voedingspatroon gespecificeerd om zuurbranden te voorkomen. Zo is het algemeen bekend dat het beter is om vette en bewerkte vleessoorten te vermijden. Koolzuurhoudende dranken, cafeïne, alcohol, nicotine en natuurlijk alles waar veel vet in zit. Dit komt omdat vetten de spijsverteringsproces vertragen waardoor je eerder last kunt krijgen van zuurbranden.

Hieronder een voorbeeld schema van wat je niet zou moeten eten of drinken:

maagzuur dieet

Deze lijst kun  je onderverdelen in een heel assortiment producten. Vergeet ook niet dat kleine porties ook essentieel is om zuurbranden te voorkomen. Tevens niet te veel (water) drinken tijdens een maaltijd. Echter, dit betekent niet dat je nooit meer een biefstuk mag eten, maar het is zeker niet handig om een 500 gram biefstuk te eten, wederom wat minder vlees en meer groente.

Tevens moet je voor jezelf uitzoeken hoe je hier op reageert. Mijn eigen richtlijn is om niet vaker dan twee keer per week vlees te eten. Ik ben van mening dat we te veel vlees eten en wat minder vlees in je voedingspatroon is zeker verstandig voor je gezondheid.

Het ultieme voedingspatroon tegen zuurbranden zou een mediterraan dieet zijn. Kleinere porties, veel verse groente, volkorenpasta, niet te veel vlees, relatief veel (vette) vis, wat fruit en natuurlijk rustig de tijd nemen. Ik weet nog toen ik een maand in Spanje was om Spaans te leren, het viel mij direct op dat de mentaliteit is om langdurig te tafelen.

Vervolgens na het eten rustig aan doen of nog een wandeling maken. Met het Spaanse klimaat is dat natuurlijk ook gemakkelijker, echter een wandeling maken is zeker goed voor je spijsvertering en om zuurbranden ’s nachts te voorkomen.

Het is van groot belang om bewerkte voedingsmiddelen (net name vlees) in je voedingspatroon te verminderen. Wanneer je deze voedingsmiddelen blijft eten krijg je eerder last van zuurbranden. Beter is om deze voedingsmiddelen in zijn totaliteit te vermijden. Ga nu naar de keuken en gooi alles weg wat bewerkt is en vol met verzadigde vetten!

Ook goed oppassen met gefrituurde voedingsmiddelen omdat deze vol zitten met zowel verzadigde vetten als transvetten. Ook niet meer boterhammen vol smeren met vette boter en probeer helemaal geen boter meer op je brood.

Nog een goede tip is om zure en pittige voedingsmiddelen te vermijden. Met zure voedingsmiddelen bedoel ik o.a. citrusvruchten en vergelijkbare fruit en groente soorten. Pittige voedingsmiddelen kunnen van nature voor wat meer zuurbranden zorgen. Tenminste in het begin kun je beter zuur en pittig vermijden, aangezien er voldoende alternatieven zijn.

Wat wel te eten

Nu dat het duidelijk is wat je beter NIET kunt eten. Nu zal ik je de basis geven van een voedingspatroon waarbij je zo minimaal mogelijk last zult krijgen van zuurbranden. Vanzelfsprekend is de juiste portie van groot belang. Kleine maaltijden verspreid over de dag is wellicht het belangrijkste wat je kunt doen tegen brandend maagzuur. Als je eet tot het punt van helemaal ‘’vol’’. Dan moet je spijsvertering harder werken waardoor de kans op zuurbranden drastisch toeneemt.

Mijn eigen richtlijn is om altijd voor magere of light varianten te kiezen. Dus bij yoghurt, neem je de magere variant. In plaats van boter neem je olijfolie omdat hier veel minder verzadigde vetten in zitten. In plaats van varkensvlees neem je gevogelte, vis of eventueel een mager rundvlees. Volkoren of speltproducten is ook een goede keuze vanwege de vezels. En tenslotte veel groente eten, eventueel goed doorkoken en natuurlijk af en toe wat fruit voor de vezels en vitamines en mineralen.

maagzuur voedingstips

Hieronder een video wat WEL en NIET te eten als je zuurbranden hebt:

[hana-flv-player video="https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/optimalegezondheid-2/videos/anti-reflux-dieet.mp4" width="478" height="360" description="reflux of maagzuur dieet" player="5" autoload="true" autoplay="false" loop="false" autorewind="true" /]

Samenvatting

Het is eigenlijk best eenvoudig om aan de hand van je voedingspatroon zuurbranden te voorkomen. Met name minder bewerkte voedingsmiddelen, voldoende vezels, meer groente / fruit en volkoren ben je aardig op weg. Maar vergeet ook niet om kleinere porties te eten waardoor je spijsvertering minder belast wordt.

Natuurlijk zal er wat onderscheid gemaakt moeten worden in het reflux dieet waar je wél en niet tegen kunt. Maar door deze richtlijn te volgen belast je minder je spijsvertering en verbeter je je totale gezondheid.

Heb je iets aan deze tips gehad? Deel het met anderen via social media door hieronder het artikel te ‘’liken’’, ‘’tweeten’’ of ‘’google plussen’’. Vragen of opmerkingen kun je altijd hieronder stellen.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hey ,

  Ik heb al een aantal jaren last van reflux . Ben net gestopt met omprezol wat ik 2 jaar geslikt heb.
  Heb voorheen van allerlei homeopatische middeltjes gebruikt , niks helpt.
  Ben nu onlangs begonnen met de baking soda en de appelazijn een half uur voor de maaltijd.Dat gaat wat beter .Ik neem ook een kuur natupure dat is voor het herstel van de zuurbalans. Na de warme maaltijd drink ik 1 theelepel geraspte gember. Maar toch krijg ik alsnog last van reflux , zij het minder.
  Vandaag in de natuurwinkel adviseerde ze mij om het middel van NOW ;papayaenzymen of betaine met pepsine te slikken om de maagwand tot rust te laten komen.tevens ook 1 theelepel Sint Jansolie 15 min.voor iedere maaltijd , dit geeft een extra beschermlaag om reflux tegen te gaan.
  S`nachts heb ik zeer zelden last van reflux. Ik eet gezond , men ontbijt bestaat uit Lactose vrije yoghurt , geplette banaan , geraspte appel , havermout , chia zaad en lijnzaad met een theelepel honing . Dit gaat heel goed, maar met ander voedsel zoals speltbrood geroosterd met witte magere zachte kaas , sesamcrackers , avondeten ; bv rijst komkommer , sla , etc blijf ik toch reactie houden.Zou sommige glutenvrijen producten zoals pasta ook een optie zijn ?

  Greetz Bernie

 2. Gaan refluxdieet en zoveel mogelijk basenvoeding eten ook samen? Ik heb ook een glutenintolerantie.

 3. Ik heb tevens een glutenintolerantie en ik eet geen vlees. Dan blijft er voor mij dus alleen groente over???

  1. Nou nee. Er zijn genoeg vleesvervangers en glutenvrije producten op de markt.

 4. Ik heb geen last van reflux maar volgens de specialist krijg ik daar s'nachts last van, Sinds 2 jaar weet ik dat ik een Barrett slokdarm heb en heb bij bepaalde voedingsmiddelen heel veel pijn aan het borstbeen, Na het eten van een geschilde appel krijg ik heel veel pijn, is dat normaal?

  1. Het eten van een appel zou in jouw geval het tegenovergestelde effect moeten hebben.
   Heb je deze zelfde vraag inmiddels ook aan je behandelend arts gesteld?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

6 Shares
Tweet
Pin6
Share