Het reflux (maagzuur) dieet in de praktijk

2017-01-16T06:05:42+01:00november 21st, 2013|Maagzuur Dieet|9 Reacties

Laatste update: door

Het reflux (maagzuur) dieet in de praktijk

In eerdere artikelen heb ik het al gehad over hoe belangrijk je voedingspatroon is om van zuurbranden af te komen. Indien je medicatie neemt is het van groot belang om de bijsluiter te lezen en te realiseren dat maagzuur medicatie op lange termijn meer kwaad doet dan goed.

In dit artikel ontdek je waar een typisch reflux dieet uit moet bestaan. Belangrijk om te weten is dat het niet zozeer een dieet is, maar eerder een leefstijl. Maar voordat ik je een aantal recepten ga geven, is het eerst handig om te weten welke voedingsmiddelen vaak voor zuurbranden of oprispingen zorgen.

De eerste stap is dan ook om deze voedingsmiddelen zoveel mogelijk te vermijden en te vervangen.

De richtlijn is dan ook om zo veel mogelijk vers en biologisch te eten. Bewerkte voedingsmiddelen zitten vaak vol met verzadigde vetten, suikers, zout etc. Ten behoeve van je digestieve gezondheid moet je dit dan ook vermijden. Tevens is een vezelrijk voedingspatroon altijd verstandig bij digestieve problemen en maagzuur problemen, deze vezels bevorderen je spijsvertering waardoor je minder snel last zult hebben van oprispingen.

Evenals zijn er talloze natuurlijke voedingsstoffen die je digestieve gezondheid ondersteunen. Kortom, er is meer dan genoeg te doen met voeding alleen om de symptomen van brandend maagzuur onder controle te krijgen!

Wat niet te eten

Als ik kijk naar verschillende gezondheidsklachten zoals jicht, herpes, rosacea, prikkelbare darm syndroom etc. valt op dat niet alle ‘’gezonde’’ voedingsmiddelen gegeten kunnen worden. Er is niet één simpel dieet dat voor alles werkt. Er moet per aandoening onderscheid gemaakt worden.

Zo is het bij jicht belangrijk om op te passen met de hoeveelheid purine in voedingsmiddelen, bij herpes uitbraken moet het lysine rijk zijn, prikkelbare darm syndroom moet er onderscheid gemaakt worden tussen verstoppingen of diarree klachten. En bij rosacea wordt afgeraden om pittig te eten en tomaten te vermijden om een paar voorbeelden te noemen.

Hetzelfde geldt ook bij een voedingspatroon gespecificeerd om zuurbranden te voorkomen. Zo is het algemeen bekend dat het beter is om