Het sap van de aroniabes: een opkikker voor je gezondheid

2017-01-18T07:38:42+01:00augustus 8th, 2013|Superfoods|8 Reacties

Laatste update: door

Het sap van de aroniabes: een opkikker voor je gezondheid

Je leest of hoort tegenwoordig bijna dagelijks dat je bepaalde voedingsmiddelen zou moeten eten (of drinken) omdat ze enorm gezond voor je zouden zijn en je kunnen beschermen tegen ziektes of verouderingsprocessen. Deze bevatten volgens wetenschappers veel antioxidanten, voedingsstoffen of fytonutriënten die we nodig  hebben om gezond te blijven.

Niet iedereen hanteert hetzelfde lijstje met superfoods en over sommige producten blijft discussie bestaan of ze wel zo gezond zijn als sommigen beweren.

Maar één vrucht die bijna nooit op de lijstjes te zien is gaan we hier vandaag wat aandacht geven want ze verdient dat wel: de aroniabes

De aroniabes, ook bekend als de zwarte appelbes, is een meerjarige bladverliezende heester die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt. De heester, die ongeveer even groot wordt als een sering, heeft blinkende groene bladeren in de zomer die dieprood verkleuren in de herfst. Witte bloemen verschijnen in de late lente en ontwikkelen zich tot donkerpaarse, bijna zwarte bessen in de zomer.

Indien ze niet geoogst worden zullen de bessen aan de takken blijven hangen tot de winter komt waarna ze een lekkere maaltijd vormen voor zangvogels.

Sommige varianten van de aronia-plant waaronder 'herfstmagie' worden vaak gebruikt in decoratieve tuinen omdat ze zo mooi zijn maar ook omdat ze goed de koude winters kunnen doorstaan.

Geschiedenis van de aroniabes

De aroniabes vormde een belangrijk onderdeel in de voeding van de Noord-Amerikaanse indianen. Vroege kolonisten aten ze ook en gebruikten ze daarnaast als een kleurstof voor textiel. Als een commercieel geëxploiteerd voedingsproduct werd het echter nooit een succes, waarschijnlijk door z'n sterke tannine-smaak indien ze rauw wordt gegeten.

Hoewel ze dus in de VS weinig populair was werd de plant al snel geïntroduceerd in Oost-Europa (begin 20e eeuw) en daar wordt ze nu op duizenden hectaren grond verbouwd om er sap van te maken.

Sinds een jaar of twintig is er echter ook in de VS en de rest van Europa een hernieuwde belangstelling voor de commerciële kweek van de aroniabes. De kwekers verwerken de bessen tot sap, jam, siroop en sauzen maar maken er ook extract van dat gebruikt wordt in voedingssupplementen.

Gezondheidseffecten van de aroniabes

Aroniabessen bevatten een enorm ho