Superfoods

Laatste Update: 18 januari 2017

Het sap van de aroniabes: een opkikker voor je gezondheid

Je leest of hoort tegenwoordig bijna dagelijks dat je bepaalde voedingsmiddelen zou moeten eten (of drinken) omdat ze enorm gezond voor je zouden zijn en je kunnen beschermen tegen ziektes of verouderingsprocessen. Deze bevatten volgens wetenschappers veel antioxidanten, voedingsstoffen of fytonutriënten die we nodig  hebben om gezond te blijven.

Niet iedereen hanteert hetzelfde lijstje met superfoods en over sommige producten blijft discussie bestaan of ze wel zo gezond zijn als sommigen beweren.

Maar één vrucht die bijna nooit op de lijstjes te zien is gaan we hier vandaag wat aandacht geven want ze verdient dat wel: de aroniabes

De aroniabes, ook bekend als de zwarte appelbes, is een meerjarige bladverliezende heester die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt. De heester, die ongeveer even groot wordt als een sering, heeft blinkende groene bladeren in de zomer die dieprood verkleuren in de herfst. Witte bloemen verschijnen in de late lente en ontwikkelen zich tot donkerpaarse, bijna zwarte bessen in de zomer.

Indien ze niet geoogst worden zullen de bessen aan de takken blijven hangen tot de winter komt waarna ze een lekkere maaltijd vormen voor zangvogels.

Sommige varianten van de aronia-plant waaronder 'herfstmagie' worden vaak gebruikt in decoratieve tuinen omdat ze zo mooi zijn maar ook omdat ze goed de koude winters kunnen doorstaan.

Geschiedenis van de aroniabes

De aroniabes vormde een belangrijk onderdeel in de voeding van de Noord-Amerikaanse indianen. Vroege kolonisten aten ze ook en gebruikten ze daarnaast als een kleurstof voor textiel. Als een commercieel geëxploiteerd voedingsproduct werd het echter nooit een succes, waarschijnlijk door z'n sterke tannine-smaak indien ze rauw wordt gegeten.

Hoewel ze dus in de VS weinig populair was werd de plant al snel geïntroduceerd in Oost-Europa (begin 20e eeuw) en daar wordt ze nu op duizenden hectaren grond verbouwd om er sap van te maken.

Sinds een jaar of twintig is er echter ook in de VS en de rest van Europa een hernieuwde belangstelling voor de commerciële kweek van de aroniabes. De kwekers verwerken de bessen tot sap, jam, siroop en sauzen maar maken er ook extract van dat gebruikt wordt in voedingssupplementen.

Gezondheidseffecten van de aroniabes

Aroniabessen bevatten een enorm hoog gehalte aan antioxidanten, stoffen die lichaamscellen beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. Eén van deze stoffen is anthocyanine (ACN), de kleurstof die verantwoordelijk is voor de donkerpaarse kleur van de bessen.

In één studie van het Amerikaanse ministerie van landbouw werden honderd voedingsmiddelen onderzocht op de aanwezigheid van deze ACN's. Slechts 24 daarvan bleken de ACN's te bevatten en de aroniabes bevatte veruit het grootste gehalte: vier keer meer dan gekweekte blauwe bessen.

Studies lijken aan te geven dat de stoffen die we terugvinden in de aroniabes kunnen helpen in de strijd tegen kanker, hartziektes, diabetes, maagzweren, leverziektes, gewrichtspijnen, oogontstekingen, allergieën en zelfs griep of verkoudheden. Ze zouden ook een positieve invloed hebben op de werking van ons geheugen en het verouderingsproces vertragen. Bijwerkingen zijn er niet bekend.

Aroniabessen of hun sap kan je kopen in veel gezondheids- en natuurwinkels.

Aroniabessen gebruiken

Aroniabessen kan je net zoals blauwe bessen gebruiken in brood, cakes, taarten en ander gebak. Je kan ze ook gebruiken om jam, siroop, sla-dressing en sauzen mee te maken. Voor de onderstaande gezonde en lekkere ontbijt-smoothie gebruik je bevroren aroniabessen.

Ingrediënten:

1 kopje magere yoghurt
1 kopje bevroren aroniabessen
1/2 kopje zwarte bessen, frambozen of blauwe bessen
1 banaan, gepeld en in schijfjes
1 eetlepel honing

Bereiding:

Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot je geen stukken meer hebt. Giet in een glas en dien op.

Heb jij het sap al geprobeerd of neem je voedingssupplementen met aroniabessen? Wat vind je van de smaak en wat merk je van eventuele effecten op je gezondheid? Laat het me zeker weten in jouw reactie!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Interzssant! Kan deze struik ook op een warme plek in zuid Frankrihk gedeien als je hem in de schaduw plant en voldoende water geeft? Moet hij turfhoudende potgrond krijgen? Zou graag zo'n struik in het najaar willen planten.
    Graag eerlijk advies want b.v.beeld de donkerode esdoorn heeft het hier niet gered ondanks goede verzorging.
    Met vriendelijke groet,
    Elsi Burkhart

  2. Ik woon in Groningen. En heb met groot succes de aronia bes struik geplant. Dus hij kan goed tegen de kou.

    1. Dank voor deze informatie, Diana.

      Zijn er nog meer mensen in het hoge noorden die de Aronia struik in de tuin hebben staan?

  3. Ongeveer 10 jaar geleden de aronia bes geplant. Doet het uitstekend op de hoge Drentse zandgronden. Bloeit uitbundig en wordt dan veel bezocht door bijen. Veel bessen, die je wel moet afschermen want de vogels ,vooral merels,vinden ze heerlijk.
    Struik is goed te snoeien, loopt onderaan gewoon weer uit.
    Ik doe altijd een handvol in de pruimenjam, dan kleurt die mooi rood. Pruimen en aroniabessen zijn tegelijk rijp. Rauw met mate s morgens in de kwark of yoghurt. Bessen kun je rauw invriezen.

  4. Ik woon 20 km boven Groningen en heb al meer dan 20 jaar een aantal Aroniabes struiken in de tuin staan, de vikingbes. Geweldige bessen, je kunt er ook een lekkere fruitwijn van maken. Gewoon op de Groninger klei, géén omkijken naar, wel een net erover, anders zijn de vogels je voor.

  5. Hallo, ik drink het sap met een beetje suiker en verdund met water, anders vind ik het niet om in te nemen. Ik vind het niet lekker, het is bitterachtig. Het "trekt" ook de binnenkant van je mond samen.

    1. Hallo Wendy,

      Jammer dat je het niet lekker vindt! Het is ook een erg aparte smaak. Wat mogelijk een goede tip is, is om een beetje sap in een kopje thee te drinken of om het te mengen met een ander soort sap (zoals ananas of sinaasappel). Zo proef je minder van de smaak, maar heb je wel de juiste stoffen.

      Groetjes, Rozemarijn (Team OptimaleGezondheid)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

10 Shares
Tweet
Pin
Share10