• Het vastendieet onder de loep PLUS schema

Het vastendieet onder de loep PLUS schema

2019-10-15T14:07:15+01:00maart 11th, 2016|Afvallen|3 Reacties

Laatste update: door

Het 5:2 dieet is een vastendieet dat gedurende twee dagen van de week je calorie-inname drastisch reduceert. De overige 5 dagen kun je dan normaal eten, zolang je dan niet gaat 'compenseren' voor de dagen waarop je maar heel weinig hebt gegeten. Het dieet draait dus om 'intermittent fasting', waarvan Mitchel van Duuren (kennis van me) een complete methode voor heeft ontwikkeld. Klik hier voor meer info.

Het belangrijkste verschil met een normaal intermittent fasting dieet, is dat je niet een hele dag vast, maar wel gewoon iets mag eten, al is het maar weinig. De basis van dit vastendieet is dus de twee dagen (die overigens niet achter elkaar zouden moeten vallen) waarop je maar heel weinig calorieën consumeert. Gedurende deze twee dagen eet je over het algemeen voedingsmiddelen die maar extreem weinig energie bevatten, maar wel vol zitten met voedingsstoffen. Het voordeel is natuurlijk dat je dus niet een hele dag op water moet leven, wat moeilijk is voor sommigen, maar gewoonweg je maaltijden beter moet inplannen.

Nu ben je er waarschijnlijk ook al achter waarom het dieet het '5:2 dieet' wordt genoemd, want de 5 verwijst naar de 5 dagen van de week waarop je normaal eet en de 2 verwijst natuurlijk naar de 2 vastendagen, die je overigens geheel zelf mag kiezen.

Het dieet werd in 2012 populair toen de maker ervan, Michael Mosley, op tv verscheen in een documentaire op BBC. Hij sprak toen met verschillende experts over de voordelen van vasten en probeerde het zelf uit. Hij raakte maar liefst 7 tot 9 kilo kwijt in 5 weken en verlaagde zijn cholesterol en bloedglucoseniveaus.

Kortom, het dieet resulteerde in talloze verbeteringen van zijn gezondheid.

Direct stappen zetten met het vastendieet? Check dan hier de Keto Revolutie van Mitchel van Duuren (kennis van me).

De regels voor het vastendieet

Je kunt dit programma eigenlijk amper een dieet noemen omdat het immers niet voorschrijft wat je kunt eten en wat niet, en bovendien kun je zelf kiezen op welke dagen je vast. Wel wordt het aangeraden dit niet op twee opeenvolgende dagen te doen. Dit heeft er met name mee te maken dat het gewoonweg moeilijker is om dit twee dagen achter elkaar vol te houden en bovendien zul je je oo