Het verband tussen herpes uitbraken en alcohol consumptieÂ
Het gebruik van alcohol zorgt er onvermijdelijk voor dat je heel erg snel weer een uitbraak krijgt. In dit artikel wil ik uitleggen waarom dit zo is, en om dat beter te kunnen begrijpen ga ik beginnen met de basis:
Het virus zelf en de invloed van de stoffen arginine en lysine hierop.
IntroductieÂ
Als we spreken over herpes, gaan bij de meeste mensen al direct de haren overeind staan. De gedachten gaan dan direct uit naar Herpes ‘daar beneden, onder de gordel’. Het is waar dat herpes genitalis één van de vormen is, maar wist je dat de alledaagse benaming ‘koortslip’ gebruikt wordt voor herpes simplex?
Inderdaad, ook dit is een vorm van herpes.
Bij deze laatste vorm spreken we van het Herpes Simplex Virus, kortweg HSV. In de volksmond noemen we dit een ‘koortslip’ omdat het zich in de meeste gevallen eerst openbaart op de lippen en het tandvlees.
Op het moment dat je lichaam besmet is met HSV, dan hebben we het over een zogenaamde primaire infectie. Het HSV-virus gaat het lichaam binnen via de huid of via het slijmvlies. Daarna duurt het maximaal 9 dagen voordat je er eventueel iets van zult merken.
Bij ongeveer een tiende van de besmette mensen, komen uiteindelijk lichte symptomen naar boven drijven. In minder dan 1% van de gevallen is er sprake van ernstige implicaties. Maar het virus blijft in het lichaam, en is derhalve dus ook nog steeds overdraagbaar, ook al heb je er zelf helemaal geen last van.
De meest zichtbare gevolgen van het Herpes Simplex Virus uit zich in de ontsteking van tandvlees, de lippen, het wangslijmvlies en de tong. Dit kan zijn in de vorm van kleine zweertjes op het slijmvlies, tot een hele uitgebreide en ontzettend pijnlijke ontsteking van het hele mondslijmvlies.Â
Met name bij patiënten die een verzwakt immuunsysteem hebben, is er een grote kans dat het virus zich via de bloedbaan verder gaat verspreiden in het lichaam, wat gevolgd wordt door koorts en uitslag op andere plaatsen in en op het lichaam.
Het slechte nieuws over het HSV is het feit dat het gedurende je hele leven in je lichaam aanwezig zal blijven. Soms zal het weer even de kop op steken, soms heb je er geen last van en zal het zich manifesteren als een ‘rustend’ virus. Maar zodra de kans er is, dus veel arginine, zal het de kop weer opsteken.
De werking van Arginine en Lysine
Met name voor de types Herpes 1 en 2 is het beslist mogelijk om uitbraken te voorkomen door je voedingspatroon aan te passen. Het gaat hier niet om een vetarm of een suikervrij dieet, maar het gaat hier om het mijden van voedingsmiddelen die arginine bevatten.
Arginine is een aminozuur die belangrijk is voor veel lichaamsprocessen en –functies. Maar arginine is tevens de voedingsstof voor het herpesvirus en bevordert dus de vermenigvuldiging en verspreiding van het virus. Vanuit dit gezichtspunt zou je de arginine dus zoveel mogelijk moeten beperken of alleen in combinatie met voldoende lysine.
Maar wat doet de arginine dan in mijn lichaam?
Arginine is een aminozuur wat ontzettend belangrijk is voor je lichaam. Arginine regelt namelijk heel veel processen. Arginine is een zogenaamd essentieel aminozuur, dat wil zeggen dat arginine door het lichaam zelf aangemaakt wordt. Maar het is te gemakkelijk gezegd om de arginine maar volledig uit je leven te verbannen. Je lichaam maakt het zelf aan, en daarnaast is het nodig om het ook via je voeding binnen te krijgen.
Waarom? Arginine is een belangrijk element in heel veel processen in je lichaam:
- Arginine zorgt voor een correcte cel-verdeling
- Arginine helpt bij het genezen van wonden
- Arginine helpt bij het vrijmaken van hormonen
- Arginine zorgt voor de verwijdering van ammoniak uit het lichaam
- Arginine is belangrijk voor de ontspanning van de gladde spiercellen in het darm-maag kanaal en in de penis.
Het is dus heel erg kort door de bocht om arginine maar helemaal te vergeten.
Maar als arginine juist zorgt voor een uitbraak van het herpesvirus, wat moet ik dan doen?
Hier komt het aminozuur Lysine in het verhaal. Lysine is de tegenhanger van Arginine. Lysine lijkt heel erg veel op Arginine, en staat ook op het menu voor het herpesvirus. Het grote verschil tussen deze twee aminozuren ligt in het feit dat Lysine weliswaar ook voeding is voor het herpesvirus, maar het herpesvirus kan de lysine niet als voedingsbodem gebruiken om zich te vermenigvuldigen. Lysine zorgt dus voor het afremmen van het herpesvirus waardoor het uiteindelijk niet mogelijk is om zich verder te manifesteren.
Je voedingspatroon aanpassen
Uit het voorgaande verhaal over arginine en lysine, is het dus zaak om de inname van arginine te beperken, in het voordeel van lysine. Zoals we het al eerder gesteld hebben: De juiste balans vinden tussen deze twee.
Kijk eens kritisch in je keukenkastjes, met het volgende lijstje bij de hand:
Aanraders, dus veel lysine en weinig arginine
- Groenten: veldsla, tomaten, taugé, spinazie, sperziebonen, paprika, bloemkool; asperges, peterselie en raapstelen.
- Fruit: Perziken, peren, vijgen, dadels, papaja, mango, appels, abrikozen.
- Dranken: Sapjes/smoothies van eerder genoemde groenten en fruit.
- Vis: Alles soorten vis, maar met name zalm, kabeljauw, forel, schelvis, tong, heilbot, tonijn en makreel.
- Zaden: Met name zonnebloempitten.
- Peulvruchten: Met name bruine bonen en witte bonen.
- Zuivel: melk (met name geitenmelk of schapenmelk), kaas en eieren.
- Vlees: Schapenvlees, lamsvlees, kip, paardenvlees en rundvlees.
Niet aan te raden, dus veel arginine en weinig lysine
- Fruit: aardbeien, rozijnen, bosbessen, sinaasappel, druiven en bananen.
- Groenten: Uien, spruiten, selderij, radijs, kool, koolrabi, komkommer, doperwten en bieten.
- Dranken: Rode wijn, bier, sojamelk, sapjes of smoothies van eerder genoemde groenten en fruit.
- Zaden: Nagenoeg alle zaden. Vermijd met name sesamzaad.
- Graanproducten: volkorenbrood, gierstwafels, maïswafels, rijstwafels, alfalfa, tarwekiemen, haver, gierst, tahoe, tempé, sojabonen, tarwebloem, roggebloem, witte rijst, zilvervliesrijst, bruine rijst, pofmaïs, havermout, parelgort, macaroni, spaghetti en boekweitmeel.
- Noten: Alle noten!!!
- Peulvruchten: Linzen, doperwten, groene erwten
- Vlees: Lever, alle soorten
Het is nagenoeg onmogelijk om Arginine totaal uit je leven te bannen. Dat hoeft ook niet, zolang je maar genoeg Lysine binnenkrijgt, de tegenhanger van Arginine. Alles wat je eet en drinkt moet een balans hebben tussen deze twee stoffen, dus meer lysine bevatten dan arginine.
Naast het in balans brengen van de Arginine en de Lysine, is het ook belangrijk om alle elementen te vermijden die ontstekingen bevorderen. Want ja, ook een koortslip is uiteindelijk een ontsteking. Denk hierbij aan heftige blootstelling aan de zon, straling, en het gebruik van suikers, alcohol, sigaretten en koffie die de weerstand verlagen. Ook de zuurgraad van je bloed, de zuur/base verhouding, heeft invloed op ontstekingen in het algemeen.
Dus, waarom geen alcohol?
Dan komt uiteindelijk de vraag over de alcohol. Waarom geen alcohol als je herpes hebt, of bang bent dat het herpesvirus uit gaat breken? Inderdaad, het duurde lang voordat dit aan de orde kwam, maar voordat ik verder kon gaan over deze vraag, moest ik toch eerst even wat andere zaken uitleggen die hier sterk mee in verband staan.
Het drinken van alcoholische dranken is tweeledig: De alcohol zelf, en daarbij de producten waar het alcoholhoudende drankjes van gemaakt zijn:
Alcohol
Alcohol, en dan bedoel ik eigenlijk de stof die een dusdanige invloed heeft op je lichaam dat je er uiteindelijk teut of dronken van kan worden, is voor het lichaam een giftige stof, een stof die zo snel mogelijk weer afgestoten moet worden. Alcohol zorgt voor dehydratatie van het lichaam, alcohol beïnvloed de hersenen.
Alcohol heeft uiteindelijk invloed op veel lichaamsprocessen in het lichaam, maar met name op het immuunsysteem. Je lichaam is dus niet, of heel slecht, in staat om zich te verdedigen tegen ontstekingen. En ja, een koortslip is uiteindelijk een ontsteking.
Granen en druiven
Om even de twee meest populaire dranken er bij te halen: Bier wordt gemaakt van granen, en wijn wordt gemaakt van druiven. Beide stoffen staan in de lijst van producten die je beter niet kunt drinken. Granen en druiven hebben allebei een relatief hoog gehalte aan Arginine en nagenoeg geen Lysine. Ik krijg regelmatig reactie van lezers die het maar ‘vreemd’ vinden dat ze steeds een uitbraak krijgen na een avondje doorzakken. En ja, zo snel kan het gaan.
Alcoholische dranken hebben een directe invloed op de uitbraak van herpes, zoals bijvoorbeeld een koortslip.
Conclusie
Mijn conclusie voel je natuurlijk al aankomen: Ik kan daar heel kort in zijn door te zeggen dat alcoholhoudende dranken beslist uit den boze is als je weet dat je drager bent van HSV. Je kunt er op rekenen dat je weer een uitbraak krijgt na een avondje doorzakken, en dan moet je je afvragen of dat het allemaal wel waard geweest is.
Sinds maandag weet ik dat ik gordelroos heb op mijn rechter been, heup en rug.
Heb al veel informatie gevonden op deze site wat het voedsel aangaat.
Was gewend voor ontbijt granen te nemen, dat kan nu niet, dan maar over op volle yoghurt.
Welk brood kan ik eten, geen volkoren in ieder geval..
Voor fruit en groenten is de keus best groot dus geen probleem.
Vriendelijke groet,
Mattie Schutte
Is er iets waar je rekening mee kan gaan houden mocht je wel gaan drinken?
Waren veel onduidelijkheden voor mij .artsen gaven mij niet het juiste advies. Heb de virus nu al drie maanden ,ben lusteloos en fuctioneer slecht .,heb ontstoken ogen ogen mijn gezicht vermogen is daardoor slecht,nog maar niet eens van de pijn te spreken die ik nog dagelijks heb. Heb veel gehad van het beslag . Hoop op beter.
Hoi Nelly,
Wat naar voor je. Ik heb een artikel geschreven over herpes in en rondom de ogen. Het artikel vind je hier. Het is heel belangrijk om dit zo snel mogelijk te laten behandelen, het kan op lange termijn erg gevaarlijk zijn voor je ogen. Misschien zou je bij je arts voor een behandeling kunnen vragen? Of voor een second opinion kunnen gaan bij een andere arts? Heel veel succes! Laat ons weten hoe het met je gaat.
Groeten, Robert Jan
Heb ook al 8 weken zona is nog altijd zeer pijlijk hoop op snelle verbetering
Beste Robert,
Sinds mei heb ik voortdurend last van aften of aan de binnenkant van mijn mond/ wang en nu recent weer op mijn tong. Ik heb er altijd wel eens last van gehad, maar het afgelopen halfjaar dienen de volgende zich al aan als de vorige genezen zijn en zijn extreem pijnlijk. Pas een week geleden besef ik uitgaande van mijn eetpatroon met vooral te veel noten en sesampasta dat genoemde balans bij mij geheel verstoord is. Mijn vraag: waarom lees je nauwelijks dat aften hier ook verband mee kunnen houden? Bij de zoekterm aften werd oa tekort aan vitamine B12 genoemd., maar niets over lysine. Ik kwam er pas na lang zoeken zelf via lysine en koortslip achter dat hetzelfde voor mij gold. Denk je dat aften ook een virus is of een soort ‘koortslip’? Maar dat dit niet zo bekend is als bij een koortslip?
Hoi Marjolein,
Bedank voor je reactie, het is zeker een interessant voorval. Ik heb hier een heel artikel aan gewijd, wellicht ook interessant voor jou https://www.optimalegezondheid.com/arginine-en-het-herpes-uitbraken-feit-of-fabel/ Aften zijn toch niet hetzelfde als een koortslip. Aften tref je aan binnen de mond en een koortslip zit aan de buitenkant van de mond, onder de neus, op de lippen en de kin. Daarnaast wordt een koortslip veroorzaakt door het herpes virus (herpes simplex type 1) en is zeer besmettelijk. Ik hoop dat je het onder controle kan krijgen!
Groeten, Robert Jan
Hallo,
Kun je de niet aan te raden producten wél met een gerust hart eten als je dagelijks een Lysine supplement neemt van 1000mg?
Hartelijk dank
Heb al 3,5 maanden jeuk van gordelroos, slik 6000 mg lysine
Pillen, 4 capsules paardenmelk .,
, en capsaicine
Maar O o dat wijntje laten staan lukt wel, maar s,avonds bij het eten dat ene witte wijntje? Bellemert dit de genezing heel erg?
Beste Tilly, het spijt me te horen dat je al 3,5 maanden last hebt van gordelroos en jeuk. Het lijkt erop dat je al veel doet om met gordelroos om te gaan. Wat betreft het drinken van witte wijn tijdens het avondeten, kan ik begrijpen dat dit een lastige keuze kan zijn. Hoewel er geen direct bewijs is dat het drinken van witte wijn de genezing van gordelroos belemmert, is het belangrijk om te onthouden dat alcohol het immuunsysteem kan verzwakken. Een verzwakt immuunsysteem kan de genezing van gordelroos vertragen. Als je zorgen hebt over het effect van dat ene witte wijntje, zou het vermijden ervan mogelijk bijdragen aan een snellere genezing. Blijf goed voor jezelf zorgen en we wensen je een spoedig herstel toe!