Gezonde Gewoontes

Laatste Update: 18 januari 2017

Hoe blijf je gezond als je onregelmatige werktijden hebt?

Hoe blijf je gezond als je onregelmatige werktijden hebt?

Weinig tijd maar toch behoefte aan een maaltijd? Maak snel even een smoothie! Het hangt er natuurlijk vanaf wat je er in stopt, maar een smoothie kan een erg gezonde optie zijn voor mensen die onregelmatige uren werken.

Het is ook een gemakkelijke keuze wanneer je snel de deur uit moet maar nog wel honger hebt.

Een paar tips over het maken van smoothies: Zorg ervoor dat je een blender thuis hebt of in de kantine op het werk. Probeer het volgende recept bijvoorbeeld maar eens, lekker en toch gezond:

 • Organisch bevroren fruit (meestal kiezen mensen voor aardbeien of bessen)
 • Een kopje ongezoete amandelmelk of ongezoete kokosmelk
 • Een schepje eiwitpoeder
 • Een paar ijsblokjes als je het een beetje dikker wil maken
 • (Optioneel) Biologische diepgevroren spinazie. Dit verandert niets aan de smaak, maar je krijgt wel een portie groenten binnen
 • (Optioneel) Eetlepel rauwe amandelboter. Meer calorieën en meer gezonde vetten


Kun je geen blender meenemen naar het werk? Koop dan een shaker en doe daar het eiwit gewoon in met wat water of melk. Dat is 25 gram eiwit in minder dan één minuut. Zorg dan nog voor een zakje gemengde groenten uit de magnetron en je hebt een vreemde, maar gezonde maaltijd. Een maaltijd die trouwens ook nog eens erg goed voor je is.

Let wel op: sommige mensen kopen smoothies van bepaalde bedrijven kant-en-klaar. Deze zitten vaak vol met suiker, soms zelfs meer suiker dan in een blikje cola. Het is dus een goed idee om het je eigen smoothie te maken of ervoor te zorgen dat je precies weet wat er in zit.

Lege calorieën

Nadat we het hebben gehad over lege vloeibare calorieën, laten we het nu eens hebben over lege calorieën in ons voedsel. Wanneer je aan het bureau zit, snack je dan af en toe tussen de telefoontjes in of wanneer je even van de plaats gaat?

Een snack is op zich geen slecht idee, maar veel mensen eten veel te veel als een snack, met als gevolg dat ze die dag veel meer calorieën binnenkrijgen dan ze daadwerkelijk denken. Het is erg gemakkelijk om teveel snacks te eten, gewoon omdat je niet doorhebt hoeveel je uiteindelijk in jouw lichaam stopt.

 • Breng zelf wat gezonde snacks mee – Als je weet dat je niet zonder snack kunt of dat je het gewoon graag snackt, breng dan wat gezonde snacks mee naar het werk. Een persoonlijke favoriet zou bijvoorbeeld appelschijfjes met amandel boter kunnen zijn.
 • Wat is de reden – Soms eten mensen teveel zonder dat ze precies weten waarom. Mensen die s’ nachts werken hebben hier vaak last van. Ben je aan het eten omdat jij je verveeld? Misschien omdat je er met de gedachten niet bij bent. Ben je aan het eten omdat jij het jouw lichaam hebt geleerd om elke paar minuten iets te verwachten?
 • Focus op het eten – Als jij denkt dat jij je verveeld of dat er misschien andere redenen zijn, probeer dan de “Niet eten en ____” strategie maar eens. Bijvoorbeeld, niet iets eten en internetten, niet eten en televisie kijken, niet eten en ___. Als je gaat eten, zorg er dan voor dat dit het enige is wat je op dat moment doet. Dan richten de hersenen zich op hoeveel jij precies binnenkrijgt.

Uiteindelijk is het enkel belangrijk of jij een actieve rol wil gaan spelen in jouw eigen gezondheid. Zoals fitnesstrainers vaak zeggen: “Geef dat wat je uiteindelijk wilt niet op voor wat je NU wilt”. Een reep chocolade zal je bijvoorbeeld op de lange termijn geen goed gevoel geven, en die chips ook niet. Als jij jouw leven wilt veranderen, dan moet je betere en gezondere keuzes maken.

Training – krachttraining wint

sportschoolLaten we het eens hebben over de andere 10 tot 20 procent van de formule, lichaamsbeweging. Uiteindelijk is het beste wat je kunt doen krachttraining beoefenen. Het gaat hier om hoe je het beste met jouw tijd om kunt gaan. Vanuit een efficiëntie standpunt is er geen ander type training die zoveel voor jou kan doen als krachttraining.

Je krijgt een goede training die alle spieren pakt en erg veel calorieën kan verbranden. Dit is niet alleen tijdens de training zelf, maar zelfs in de uren erna wanneer het lichaam weer bezig is alle spieren te herstellen. Als je dus weinig tijd hebt dan is krachttraining de beste optie.

De beste tijd om te trainen

Wat is de beste tijd om naar de sportschool te gaan? Wanneer je het daadwerkelijk doet. Als je merkt dat je bijvoorbeeld bekaf bent na een ploegendienst van 12 uur (en dat kunnen we allemaal begrijpen) dan is het een goed idee om de lichaamsbeweging al voordat je naar het werk gaat af te werken, zelfs als je maar 20 minuten hebt.

Ja, het betekent waarschijnlijk dat je net iets minder lang kunt liggen, maar je bent wel actief bezig. Het is trouwens niet nodig om naar de sportschool te gaan, er is genoeg wat je ook daadwerkelijk thuis of gewoon buiten zou kunnen doen.

Heb je nog steeds te weinig tijd? Dan is het mogelijk om de training gewoon over verschillende dagen te verspreiden. Als je uiteindelijk maar zorgt dat jij genoeg lichaamsbeweging krijgt. Het is niet raar om bepaalde oefeningen te doen wanneer je er tijd voor hebt. Denk wel, alle kleine beetjes helpen, en iets is altijd beter dan helemaal niets.

Blijf actief

actief levenSamen met de juiste training zorgt actief blijven ervoor dat je ook uiteindelijk gezonder gaat denken. Denk bijvoorbeeld aan een timer op jouw laptop die je eraan herinnert dat je elk kwartier even in beweging komt, misschien even iets lopen, rekken en strekken, opdrukken. De meeste smartphones kunnen hetzelfde voor je doen.

De reden dat actief blijven  zo belangrijk voor ons is tweevoudig:

 • Alle kleine beetjes helpen. Die paar keer opdrukken, die paar keer strekken, die paar extra meters die je elke dag weer loopt, uiteindelijk worden ze wel allemaal bij elkaar opgeteld.
 • Je hersenen blijven denken: "Ik ben actief." – Dit komt omdat je hersenen meer moeten doen wanneer jij je beweegt. Denk eraan dat het juiste dieet 80 procent van het succes bepaalt. Als je sport en voortdurend actief blijft dan ben jij jezelf voortdurend aan het herinneren dat je gezondere beslissingen maakt, dit denken is uiteindelijk ook belangrijk voor ons dieet. Actief zijn, hard trainen en slecht eten is hetzelfde als een roeiboot proberen te besturen met slechts één roeispaan, uiteindelijk is het hard werken maar kom je niets vooruit.
 • Lichaamsbeweging kan je slimmer en alerter maken – Recent onderzoek heeft aangetoond dat lichaamsbeweging hersenactiviteit en mentale prestaties kan verhogen. Gezonder aan de buitenkant en slimmer aan de binnenkant.

Speel een actieve rol in jouw eigen gezondheid

Denk eraan, uiteindelijk is er maar één ding belangrijk: speel een actieve rol in jouw eigen gezondheid.

 • Werk is geen excuus – Herinner jezelf eraan dat uiteindelijk jij degene bent die beslist wat je doet. Je hebt van niemand toestemming nodig om gezonder te gaan leven.
 • Alle kleine beetjes helpen – Ja, zelfs de kleine dingen kunnen een groot verschil maken. Elke maaltijd die je gezond eet, elke minuut die je besteedt aan lichaamsbeweging.
 • Goed uitstippelen – Neem elke dag vijf minuten om te kijken wat jij die dag gaat eten en hoe je het tijdens het werk op zou kunnen eten. Dit maakt het veel aannemelijker dat je er ook daadwerkelijk werk van maakt.

Ik moet zeggen sinds ik zelf meer regelmatig beweeg en smoothies drink ben ik niet alleen de overtollige kilo's kwijtgeraakt. Maar ook meer energie is een prettig bijkomend voordeel! De essentie is om langzaam op te bouwen en goed te letten dat je de hele dag voldoende brandstof binnen krijgt! Want een gezonde leefstijl draait om de gezonde dingen consistent te doen!

Heb je zelf nog goede tips om gezond te leven zelfs als je het heel druk hebt? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share