Voedingsadvies

Laatste Update: 18 januari 2017

Hoe gezond is ijs?

Heb je het weerbericht al gekeken? Het warme weer staat er eindelijk aan te komen! Warm weer betekent niet alleen genieten van de zon op je blote huid, maar ook verkoeling zoeken. Een mooi excuus om je helemaal te laten gaan in het eten van ijsjes. Lekker koel en heerlijk zoet. Maar wat zit er in dat ijsje wat je net gekocht hebt?

Een deel van het aangeboden ijs zit vol met E-nummers en slechte suikers. In dit artikel gaan we bekijken welk ijs je het beste kunt kopen. En als je helemaal zeker wilt zijn, kun je altijd nog zelf ijsjes gaan maken. Wel zo lekker, en natuurlijk veel goedkoper!

Hoe is ijs ontstaan?

Uit opgravingen is gebleken dat de Chinezen de eersten waren die het waterijsje maakten. Ze ontwikkelden een manier om deze te maken met behulp van onder andere zout, om het ijsje wat steviger te maken. Het was de ontdekkingsreiziger Marco Polo die het recept voor waterijsjes meenam naar Europa waarna de Italianen hiermee aan de slag gingen en een heuse ijsindustrie ontwikkelden.

Tot op de dag van vandaag zijn het nog steeds de Italianen die het lekkerste ijs kunnen maken. In een latere tijd, zo rond de middeleeuwen, werd het roomijs ‘uitgevonden, weer door de Italianen. Er was één Italiaan die zich in Parijs vestigde en daar op een industriële manier ijs begon te maken, wat al snel een internationale lekkernij werd.

Pas na de tweede Wereldoorlog werden diepvriezers beschikbaar voor de gewone man. Als gevolg kwam de ijsindustrie echt tot bloei, omdat de mensen de ijsjes nu ook konden bewaren, in plaats van het direct op te eten.

Leuke weetjes over consumptie-ijs

 • Natuurlijk heb jij wel eens een lekkere Magnum gekocht. Maar wist je dat er wereldwijd ongeveer 1 miljard Magnums per jaar worden verkocht? In Nederland zijn we goed voor 55 per jaar. Als we al deze Magnums naast elkaar leggen, kunnen we bijna 4 keer de wereld rond!
 • In één Magnum zit 5 x zo veel calorieën als in een waterijsje.
 • In de Scandinavische landen krijgen de kinderen op school iedere dag een ijsje. Een ijsje in die landen wordt beschouwd als zuivel, en staat gelijk aan het eten van een schaaltje yoghurt in Nederland.
 • In de Verenigde Staten wordt het meeste ijs ter wereld gegeten: Ruim 24 liter per persoon, per jaar!
 • Er bestaan meer dan 100 smaken schepijs. Ieder jaar worden er nieuwe smaken aan toegevoegd. Voor de liefhebbers: De laatste toevoegingen zijn Haring-ijs, drop-ijs en Red Bull ijs.
 • De Raket (driekleurig waterijsje) is het meest populaire ijsje. In Nederland worden er ieder jaar ongeveer 30 miljoen van deze lekkernijen verkocht. Wist je dat dit beroemde ijsje al sinds 1962 bestaat?
 • De eerste ijsjes werden gemaakt door de Chinezen, ongeveer 3000 jaar terug. Deze ijsjes werden gemaakt van een mengsel van sneeuw en fruit of honing.
 • Als je naar Europa kijkt, zou je denken dat er in de warme landen het meeste ijs wordt gegeten, maar dat heb je helemaal mis! Het zijn juist de noordelijke landen, zoals Noorwegen, Zweden en Finland, waar het meeste ijs per persoon wordt gegeten.

De voor- en nadelen van ijs

Er wordt heel vaak gezegd dat ijs erg ongezond is. Dat is een beetje kort door de bocht! Het is waar dat ijs heel veel suiker bevat, maar aan de andere kant zitten er wel degelijk voordelen aan het eten van ijsjes. Laten we de voor- en nadelen eens op een rijtje zetten:

Voordelen

 • Er is, naast de suiker, ook melk en eieren in de ijsjes verwerkt. Deze twee producten leveren belangrijke bouwstoffen voor je lichaam.
 • Als je bijvoorbeeld een ijsje met fruit eet, krijg je ook nog eens vitamine C binnen.
 • In fabrieksijsjes zitten meestal E-nummers in verwerkt. Deze kunnen plantaardig zijn, maar ook chemisch zijn. Later hierover meer.
 • Chocolade-ijs bevat antioxidanten die je lichaam helpen om veroudering tegen te gaan. Overigens is dit voor 100% toe te schrijven aan de chocolade en niet aan het ijs zelf. Chocolade eten heeft hetzelfde effect.
 • Uit een onderzoek is gebleken dat het eten van ijs de productie van het gelukshormoon in de hersenen stimuleert. Veel mensen voelen zich dan ook plezieriger en gelukkiger na het eten van een ijsje. Dit wordt soms in het extreme getrokken door, als je je even niet lekker voelt, een hele bak ijs leeg te eten. Misschien zal het effect hebben, maar dit duurt maar eventjes.
 • IJs is rijk aan calorieën. Als voorbeeld, zitten er bijna 260 kCal in een Magnum, een Cornetto bevat ruim 200 kCal. Toch is dit altijd nog minder dan bijvoorbeeld een zakje M&M’s. Ter vergelijk, in een raketje zitten er maar 45 kCal.
 • IJs bevat ook vetten. Op zich niet zo heel erg, als het maar goede vetten zijn. De betere ijssoorten bevatten melkvet, wat op zich prima is. Maar in met name de goedkopere ijssoorten is meestal plantaardig vet verwerkt. Dit is een slechte vetsoort wat beslist ongezond is!

Nadelen:

 • IJs bevat erg veel suiker.
 • IJs bevat veel calorieën.
 • IJs bevat veel vet.
 • IJs kan veel E-nummers bevatten.

Bestaan er ijsjes zonder e-nummers?

soft ijsjeIJsjes die fabrieksmatig zijn gemaakt bevatten meestal een hele reeks aan E-nummers. E-nummers zijn door de EU goedgekeurde hulpstoffen die de smaak, kleur en houdbaarheid verbeteren.

Goedgekeurd door de EU wil beslist niet zeggen dat het ook goed is voor je gezondheid.

Er zijn E-nummers die gemaakt zijn van puur plantaardige stoffen, welke over het algemeen redelijk veilig zijn. Maar er zijn ook chemische E-nummers die door de meeste mensen niet erg gewaardeerd worden. Neem bijvoorbeeld aspartaam, een E-nummer die goedgekeurd is door de EU.

Deze zoetstof zit met name in Cola-producten verwerkt en wordt steeds vaker in verband gebracht met ziektes en aandoeningen bij de jeugd. Ook in sommige ijssoorten zit aspartaam verwerkt.

Op het moment dat je ijsjes koopt, lees dan even goed ingrediëntenlijst. Kom je E-nummers of vage omschrijvingen tegen, dan is de kans groot dat dit ijsje niet erg gezond is. Hoewel er wel E-vrije ijsjes bestaan, kan de zoektocht erg complex zijn.

Om je een beetje op weg te helpen, een lijstje van ijsmerken/soorten die geen schadelijke E-nummers bevatten:

 • Euroshopper (AH)
 • Almhof
 • Haagen-Dasz
 • Nestlé Frasetto en Explosives
 • Super de Boer Waterijs


Hierbij wil ik nog wel even opmerken dat het beroemde waterijsje Raket, het driekleurige ijsje van Ola, en de Magnum van dezelfde fabrikant, E-nummers E407 of E120 bevatten.

Ter informatie: E120 is een rode kleurstof die gemaakt wordt uit de geplette lijfjes van de schildluis 😉

Zelf ijs maken

Als je zeker wilt zijn dat er alleen maar natuurlijke ingrediënten in het ijs verwerkt zitten, kun je zelf thuis je eigen ijs gaan maken. Meestal wordt er aangenomen dat je hiervoor een ijsmachine nodig hebt, maar dat is niet waar. Natuurlijk gaat het wel makkelijker met een ijsmachine, maar ijs met de hand maken is helemaal geen probleem.

Er zijn twee manieren om ijs handmatig te maken:

Er bestaan recepten waarbij je de ingrediënten melk en room eerst moet verwarmen, waarna je de smaakingrediënten toevoegt en daarna het mengsel in de vriezer zet om het stijf te laten worden.

er zijn ook genoeg recepten waar je alles gewoon koud kan mengen, waarna het verder kan bevriezen in de vrieskist.

Welke manier, of welk recept, je ook gebruikt: Het is belangrijk om te weten dat je tijdens het bevriezen het ijs regelmatig door moet roeren om de romige structuur van het ijs te behouden. Zou je dit niet doen, dan zullen er ijskristallen gaan ontstaan die het ijs hard maken en de smaak bederven.

Basisrecept Vanille-ijs

Om dit ijs te maken hoef je niks te verwarmen en heb je geen ijsmachine nodig. De snelste en goedkoopste manier om lekker ijs te maken! Zodra je dit recept helemaal onder de knie hebt, kun je gaan variëren door ingrediënten toe te gaan voegen zoals stukjes (donkere) chocolade, perziken, aardbeien of frambozen. Neem de tijd, want handmatig ijs maken kost wat meer tijd dan met een ijsmachine.

Benodigdheden:

 • 250 ml. slagroom
 • 200 ml. volle yoghurt
 • 80 gram suiker (hoe minder suiker hoe gezonder!)
 • 1 zakje vanillesuiker
 • Eventuele extra ingrediënten voor de smaak, zoals aardbeien of ander fruit.


Werkwijze:

 1. Pak een mengkom en doe daar de vanillesuiker, de suiker en de yoghurt in. Meng dit met een mixer totdat alle suiker helemaal opgelost is en je een mooi, glad mengsel hebt.
 2. Doe de room in een andere mengkom en klop dit tot een luchtige slagroom. Hoe luchtiger dit wordt, hoe luchtiger straks het ijs gaat worden. Neem hiervoor de tijd!
 3. Als je extra smaken aan het ijs wilt toevoegen, kun je dit nu klaarmaken. Fruit kun je bijvoorbeeld in hele kleine stukjes snijden. Ongeveer 80% van die kleine stukjes haal je even door de blender zodat je een dikke sap overhoudt. Als je straks die sap én de stukjes door het ijs doet, geef je smaak aan het ijs én er zitten stukjes fruit in.
 4. Schep nu, met de hand, het yoghurtmengsel en de slagroom voorzichtig door elkaar. Voeg ook de extra ingrediënten toe en zorg dat het allemaal gelijkmatig verdeeld wordt. Doe dit heel voorzichtig, anders sla je alle luchtigheid uit de slagroom weg.
 5. Plaats dit in de vriezer en prak het even ieder half uur even goed door om te voorkomen dat er grote kristallen gevormd worden. Herhaal dit net zolang totdat het ijs hard geworden is.
 6. Smullen maar!


Ga gerust variëren met dit recept, er kan weinig misgaan. Maak ook gerust een grotere hoeveelheid, want het is in de vriezer prima houdbaar.

Een goedkope, smakelijke en gezondere manier om ijs te maken waarmee je je kids kunt verrassen. En jezelf natuurlijk. Vergeet niet om gematigd ijs te eten zodat het geen gewoonte kan worden!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share